• No results found

Samverkan med hav och vatten

Naturvårdsverket och havs- och vattenmyndigheten, hav, samverkar när det gäller bland annat miljöövervakning, forskning, internationellt arbete, regerings- uppdrag, naturskydd, tillsynsvägledning, vägledning och mål och ärenden. Planering av miljöövervakning

Inom miljöövervakningen samverkar vi om allt från planering och förankring av fördelning av medel till detaljer inom metodik och resultatredovisning av övervak- ningen. övervakningen av miljögifter i vattenmiljön ligger på Naturvårdsverket. där har vi löpande samverkat om budget, prioriteringar och andra gemensamma frågor. Naturvårdsverket har med hjälp av finansiellt bidrag från hav lagt ut övervakningsuppdrag som gäller vattenrelaterad miljögiftsövervakning. vi samarbetar också om revisionen av programområdena Sötvatten och Kust och hav. HaV deltar i miljöforskningsrådet

I de nya arbetsformerna för beredning av forskningssatsningar deltar havs- och vattenmyndigheten, på samma sätt som Naturvårdsverkets övriga avdelningar. dessutom medverkar hav i såväl Miljöforskningsrådet som i de interna bered- ningsgrupperna och i styrningen av relevanta forskningsprogram. hav är också med i Ivl:s temakommittéer där forskningsprojekt som samfinansieras av Natur- vårdsverkets forskningsanslag och näringslivet diskuteras.

Gemensamt arbete om art- och habitatdirektivet

Naturvårdsverket och havs- och vattenmyndigheten har ett gemensamt utveck- lingsarbete för att ta fram underlag för rapportering enligt art- och habitatdirek- tivet. Naturvårdsverket är projektledare och svarar för att lägga ut utvecklings- uppdrag som rör båda myndigheternas ansvarsområde men kostnaden delas.

vi har också samordnat underlag inför möten i habitatkommittén samt eu:s koordineringsgrupp för biologisk mångfald. I utvecklingsarbete och analys av Natura 2000-nätverket skickar vi remisser till havs- och vattenmyndigheten angående revidering av bevarandeplaner, prioriteringar av åtgärder inom nätverket samt kvalitetssäkring av data om Natura 2000-områden.

Uppföljning av miljömål

havs- och vattenmyndigheten deltar som andra myndigheter i arbetet med upp- följningen av miljömålen för sina mål. Naturvårdsverket och havs- och vatten- myndigheten tar gemensamt fram förslag till budget för samordning av miljömåls- uppföljning och den samlade miljöövervakningen.

INSTRUKTIONEN 3§ 15p.

GENOMFÖRA MILJÖPOLITIKEN

Vi stöttar i internationell rapportering

havs- och vattenmyndigheten har tagit över de vattenrelaterade internationella rapporteringar som låg på Naturvårdsverket tidigare. Naturvårdsverkets ramavtal med konsortiet SMed (Ivl, SMhI, Slu och ScB) har haft i uppdrag att ta fram underlag till många av dessa rapporteringar. hav har med stöd från Naturvårds- verket blivit en fullvärdig avtalspart till Naturvårdsverkets ramavtal med SMed. Genom detta har havs- och vattenmyndighetens möjligheter att fullfölja vissa internationella rapporteringar inom sitt ansvarsområde underlättats betydligt. Löpande samarbete inom IT-området

havs- och vattenmyndigheten deltar i arbetet med datavärdar som har ansvar för lagring och presentation av data. I november höll de båda myndigheterna ett tvådagarsseminarium om utveckling av datavärdskap. hav driver också datavärd- skapen för Grundvatten (SGu), Sötvatten (Slu) och oceanografi (SMhI) samt fisk (Slu) enligt det datavärdskoncept som Naturvårdsverket samordnar.

vi har även planerat för ett tätare samarbete när det gäller en strategi för GIS (geografiskt informationssystem) och möjligheten att tekniskt nå varandras IT-system.

havs- och vattenmyndigheten använder vic Natur och har varit med och ställt krav för att förbättra systemet.

Internationella miljökonventioner

vi samarbetar även när det gäller vissa internationella miljökonventioner, som konventionen för biologisk mångfald, cBd, och konventionen för handel med utrotningshotade djur, cITeS.

Samråd om regeringsuppdrag

vi har också samarbetat när det gäller regeringsuppdrag. det gäller havs- och vattenmyndighetens regeringsuppdrag om en sammanhållen vattenpolitik och vårt regeringsuppdrag om styrmedel för ökad rening i kommunala avloppsreningsverk. vi har också samrått i samband med att vi tagit fram föreskrifter och andra styr- medel så att avloppsreningsverken följer miljökvalitetsnormer när det gäller kväve och fosfor.

Nordiska ministerrådet och EU

Naturvårdsverket och havs- och vattenmyndigheten samarbetar också inför varje ministermöte och ämbetsmannakommittémöte i respektive råd inom ramen för Nordiska ministerrådet i frågor som relaterar till arbetsgrupperna.

havs- och vattenmyndigheten deltar i arbetet med eu:s sjunde miljöhandlingspro- gram, prioriteringar och mål för den europeiska miljöpolitiken.

GENOMFÖRA MILJÖPOLITIKEN

Gränsdragning för vägledning och tillsynsvägledning

under året har Naturvårdsverket haft återkommande avstämningar med hav för att reda ut gränsdragningsfrågor när det gäller ansvar för tillsynsvägledning. Sam- arbetet med hav sker också i Tillsyns- och föreskriftsrådet samt inom ramen för det gemensamma stödet till Miljösamverkan Sverige som drivs av länsstyrelserna. Områdesskydd

Naturvårdsverket och hav är med på möten, utbildningar och seminarier som respektive myndighet anordnar om områdesskydd. vi samordnar budgetbehoven för 2013–2015 för restaureringar i sjöar och vattendrag.

Tätt samarbete om vissa mål och ärenden

Tack vare kontakterna mellan Naturvårdsverket och havs- och vattenmyndigheten har vi undvikit dubbelarbete och skapat samsyn mellan myndigheterna när det gäller mål och ärenden. vi har till exempel rett ut de formella rollerna i esbokon- ventionen och dess protokoll.

yttranden i ärenden översänds ofta för kännedom mellan myndigheterna. vi har också initierat en dialog kring mer övergripande frågor, till exempel använ- dande av muddermassor för anläggningsändamål.

exempel på ärenden där vi samverkat:

• Två stora vindkraftsparker till havs, Blekinge Offshore och Kattegatt Offshore • Mälarprojektet, som avser fördjupning och breddning av de allmänna farlederna

till västerås och köping samt uppgradering av Södertälje sluss och kanal • En ny hamn vid Norvikudden i Nynäshamns kommun

• Sveriges överklagande av ett tillståndsbeslut för ett stålverk i Torneå i Finland (outokumpu Stainless oy och outokumpu chrome oy) med stöd av gränsälvs- överenskommelsen. havs- och vattenmyndigheten är bevakningsmyndighet i sådana ärenden

• Ansökan om tillstånd för fortsatt och utökad verksamhet vid Rönnskärsverken (Boliden Mineral aB)

• Efterbehandling vid Nynas AB:s oljeraffinaderi i Nynäshamn • Ett mål som gällde vattenverksamhet och artskyddsförordningen När vi värnar om strandskyddet i mål och ärenden arbetar vi mot:

GENOMFÖRA MILJÖPOLITIKEN

Organisation och