• No results found

Sammanfattningsvis anses det finnas en stor och växande efterfrågan hos privatpersoner att investera i PE. I dagsläget finns det begränsade möjligheter för småsparare och privatpersoner att investera i PE, men eftersom det föreligger en stark efterfrågan och ett intresse att investera i tillgångsslaget kan detta komma att ändras. Syftet med arbetet var att kartlägga den svenska PE marknaden genom att undersöka privatpersoner på den. De huvudsakliga frågeställningarna för arbetet presenteras nedan:

Vilka är fördelarna med att ha med privatpersoner som investerare i Private Equity?

Vilka är nackdelarna med att ha med privatpersoner som investerare i Private Equity?

Vilka är fördelarna för privatpersoner att exponeras och investera i Private Equity?

Vilka är nackdelarna för privatpersoner att exponeras och investera i Private Equity?

Arbetet har resulterat i slutsatsen att det finns såväl för- och nackdelar utifrån perspektivet att ha med privatpersoner som investerare i PE. Vidare har arbetet även resulterat i slutsatsen att det finns såväl för- och nackdelar att investera i PE som privatperson. Respektive frågeställning gällande för- och nackdelar utifrån de två olika perspektiven besvaras i punktform nedan.

Fördelar med att ha med privatpersoner som investerare

Inledningsvis anses en fördel med att ha med privatpersoner som investerare i PE att privatpersoner utgör en intressant källa till kapital. Denna kategori av kapitalkälla är inte nyttjad i samma utsträckning såsom en kapitalkälla i form av institutionella investerare. Detta kan dock bero på att regelverket försvårar att ha med privatpersoner som investerare

eftersom det inte är en kapitalkälla som kan nyttjas i samma utsträckning som andra

kapitalkällor i dagsläget. I takt med att utbudet av PE-fonder ökar och att konkurrensen ökar, så är en slutsats av detta arbete att en fördel med att ha med privatpersoner som

investerare är att kapitalkällan inte är urvattnad i samma utsträckning såsom andra kapitalkällor.

Vidare anses en fördel att ha med privatpersoner som investerare att dessa kan bidra med kunskap, kompetens och erfarenhet. Gällande denna slutsats är det av vikt att betona att detta gäller kapitalstarka privatpersoner samt affärsänglar. Detta är den investeringskategori som i dagsläget kan investera direkt i PE.

I likhet med den ovan nämnda fördelen med att ha med privatpersoner som investerare är en slutsats att privatpersoner som investerare i PE ofta själva är entreprenörer som driver och utvecklar privata bolag. Detta kan generera potentiella affärsmöjligheter för PE-fonderna i form av att identifiera och hitta intressanta bolag att förvärva.

En ytterligare fördel med att ha med privatpersoner som investerare är att det utifrån ett rättviseperspektiv att privatpersoner ska kunna investera i ett tillgångsslag med attraktiv riskjusterad avkastning och diversifiering. Att möjliggöra förutsättningar för privatpersoner

38 att investera i ett tillgångsslag som kan göra dess långsiktiga sparande gott i det fall det investeras i rätt PE-strukturer.

Vidare anses en fördel, som även kan anses som en nackdel, att ha med privatpersoner som investerare, att en stor mängd investerare krävs för att uppnå det kapital som fonderna behöver. Utifrån perspektivet att se det som en fördel att ha med en stor mängd privatpersoner som investerare är att det skapas en spridd ägarbas varav ingen enskild investerare kommer ha ett för stort inflytande gällande krav, villkor och termer.

En slutsats gällande fördelar med att ha med privatpersoner beror även på vilken typ av aktör det gäller. Det kan anses vara en fördel att ha med privatpersoner som investerare i mindre PE-fonder medan det i stora PE-fonder inte anses föreligga lika många fördelar.

Gällande kapitalförvaltare så anses det som en fördel att kunna erbjuda dess kunder PE produkter då det skapar ett mervärde för dess kunder att vara kund hos dem.

Sammanfattningsvis gällande fördelar att ha med privatpersoner som investerare i PE är en slutsats att vissa privatpersoner utgör en fördel att ha med som investerare medan andra inte. Detta i form av att det anses som en fördel att ha med privatpersoner som investerare om de har tillgång till kapital, kunskap, kompetens och erfarenhet, men inte om de inte besitter detta. Om de motsatsvis inte har det så kommer det inte utgöra en fördel att ha med privatpersoner som investerare i PE utan snarare utgöra en nackdel.

Nackdelar med att ha med privatpersoner som investerare

Inledningsvis är en nackdel att ha med privatpersoner som investerare att det krävs en stor mängd investerare för att uppnå det kapital som fonderna behöver. En nackdel gällande att ha en stor mängd investerare i form av privatpersoner är att hantera all administration som krävs. Administration i form av att hantera kundskydd, tillhandahålla information och se till att regelverket följs.

Vidare är en nackdel att ha med privatpersoner att det kan utgöra en operationell risk i form av att ha med främmande privatpersoner som investerare istället för välkända institutionella investerare. Visserligen är detta något som det arbetas mycket med för att motverka men det anses ändock som en nackdel med att ha med privatpersoner som investerare.

Slutligen framgår det av studien att en nackdel att ha med privatpersoner som investerare är att deras tillgång till kapital kan variera. Privatpersoner som investerare kan därmed kan utgöra en osäkerhet. Denna slutsats baseras på att privatpersoner enligt analysen frekvent tar känslomässiga beslut samt har bristande självkontroll vilket utgör en osäkerhet för ifall det anförtrodda kapitalet kommer vara tillgängligt vid det tillfället fonden eller företaget behöver kapitalet. I relation till detta anses det även som en nackdel med att ha med

privatpersoner som investerare att vid nästa kapitalresning av en ny fond så föreligger en risk att befintliga investerare i form av privatpersoner inte har möjlighet att investera i den nya fonden. Detta leder till att det blir mer tidskrävande att resa kapital till nya fonder. Gällande att å andra sidan ha med institutionella investerare som investerare så har dessa stor tillgång till kapital och förutsatt att bolaget tidigare har haft fonder som har presterat bra så kommer dessa med hög sannolikhet vilja investera i de nya fonderna också.

39 Fördelar att investera i PE som privatperson

Inledningsvis kan slutsatsen dras att en av de främsta fördelarna för privatpersoner vid investering i PE är dess höga riskjusterade avkastning.

Utifrån studien kan även slutsatsen dras att inlåsningen av kapital som PE medför utgör en fördel för privatpersoner vid investering i PE. Genom att avlägsna det egna beslutfattandet och möjligheten att ta känslobaserade beslut bidrar inlåsningen till högre avkastning.

En ytterligare fördel att investera i PE som privatperson är att tillgångsslaget bidrar med diversifiering till en investerares portfölj och därmed till högre lönsamhet. Det framgår dock av analysen att det särskilt är kapitalstarka individer som kan ta del av denna fördel eftersom småsparare främst kan exponeras mot PE genom noterade bolag. Dessa noterade PE-bolag är i högre grad korrelerade med börsen och innebär därmed inte samma

diversifieringsfördel såsom att investera direkt i PE.

Slutligen är en fördel med att investera i PE som privatperson att det bidrar till och påverkar framtidens företagande.

Nackdelar att investera i PE som privatperson

Studien påvisar att Inlåsningen som PE medför inte enbart utgör en fördel för privatpersoner utan även innebär en nackdel för privatpersoner vid investering i PE. Inlåsningen av kapital kan medföra en likviditetsrisk för investeraren eftersom det inte går att sälja av investeringen vid behov av kapital. Likviditetsrisken är svår att undgå som privatperson eftersom det inte är möjligt att förutse framtiden. För att minimera denna risk bör investeringar i PE enbart göras av individer som har kapital att avstå.

Ytterligare en nackdel och slutsats som kan dras utifrån studien är att PE är ett komplext tillgångsslag. Komplexiteten hos PE innebär att det är svårt att få tillgång till all information och sätta den i kontext. Detta i kombination med att individer ofta agerar spekulativt utan att göra en gedigen informationssökning innebär att det kan bli svårt att som privatperson uppnå lönsamhet.

Bristen på transparens innebär en tredje nackdel för privatpersoner vid investering i PE.

Baserat på analysen kan dock denna nackdel utgöra en fördel i form av att individer inte får samma tillfälle att reflektera och reagera på investeringen.

Kostnaderna för att investera i PE utgör slutligen en nackdel för privatpersoner vid investering. Kostnaderna i form av förvaltningsavgifter är höga vid investering i PE. Om strukturen som individen investerar i är bra kompenserar avkastningen ofta för dessa kostnader. Om en individ däremot investerar i en dålig PE struktur kan de höga förvaltningsavgifterna innebära att investeringen blir olönsam.

Framtiden

Det framgår av studien att respondenterna förutspår utveckling gällande privatpersoners möjlighet till investering i PE. De tror även på att digitala plattformar kommer utgöra framtidens handelsplatser för PE. I resultatet uppmärksammas även SPAC-bolag som en eventuell del av framtidens

tillvägagångssätt för exponering mot onoterade bolag. Intresset för SPAC har de senaste åren ökat kraftigt. Investeringsalternativet utgör en ytterligare möjlighet för både privatpersoner och

småsparare att exponeras mot onoterade bolag och ta större del av företags tillväxt i ett tidigt skede.

Det finns dock inget som garanterar att ett bra företag att investera i identifieras, vilket kan leda till att investerarna i slutändan enbart blir återbetalda det investerade kapitalet.

40

Related documents