• No results found

SOCIALNÄMND

In document Delårsrapport 31 augusti 2017 (Page 52-55)

Väsentliga händelser under perioden Individ- och familjeomsorgen (IFO)

På IFO pågår ett utvecklingsarbete för att öka kvalitén och styra verksamheten vilket på sikt ger en ekonomi i balans.

En del av utvecklingsarbetet har varit att forma nya enheter vilket har inneburit ett närmre ledarskap för stabilitet, trygg-het och nära ärendehandledning för medarbetarna.

Svårigheter att rekrytera erfarna socialsekreterare gör att IFO valt att ta in konsultstöd under pågående rekrytering.

Att ta in konsulter är oerhört kostnadsdrivande, vilket kom-mer att leda till ett negativt resultat vid årets slut. Socialför-valtningen har tagit beslut om en utvecklingstrappa, tillfäl-ligt lönetillägg och ett nära ledarskap för att ge stöd till de medarbetare som arbetar på IFO. Socialnämnden har tagit beslut om att gå med i en gemensam socialjour som utgår från Värnamo, vilket ger en högre kvalité i ärenden och be-slut som sker utanför ramen för kontorstid.

Kostnaderna för försörjningsstöd ökar. Verksamheten har många nybesök, flertalet av dem är nyanlända som går ur etablering och som inte har en egen försörjning men även nyanlända vars etableringsersättning från Arbetsförmedling-en inte börjat utbetalas. Kontakter med nyanlända kräver vanligtvis tolk, vilket är kostsamt.

Åtgärder för att förhindra underskott

Det påbörjade arbetet med att omförhandla avtal för de placerade ensamkommande ungdomar som kommunen har ansvar för fortskrider.

Äldreomsorgen (ÄO) Myndighetsenheten

Myndighetsenheten kommer under hösten att påbörja ett intensivt arbete med att tydliggöra riktlinjer för biståndsbe

dömning enligt socialtjänstlagen, SoL. Biståndshandläggar-nas arbetssätt kommer att ses över för att få en ökad struk-tur i arbetet. Man kommer att arbeta med hur verksamheten blir mer tillgängliga för medborgarna. Möjligheten att som medborgare kunna ansöka om bistånd via e-tjänster kom-mer att öka.

De befintliga riktlinjerna för lagen om valfrihet, LOV, kom-mer att ses över.

Hemsjukvård

Behovet av sjuksköterskor och sjukgymnaster är stort och rekrytering av legitimerad personal pågår även här är det svårt att få behörig personal. Arbete med hur verksamheten ska fördela befintliga resurser på ett så optimalt sätt som möjligt är ständigt pågående.

Arbetet med att göra tidiga ADL-bedömningar (aktiviteter i det dagliga livet) hos brukarna har intensifierats. Samarbetet mellan biståndshandläggarna och rehab har förstärkts vilket är nödvändigt då båda yrkeskategorierna möter brukaren initialt när ett nytt omvårdnadsbehov uppstår. Bistånds-handläggarna har flyttat sina kontor till Storgatan 16, där även hemsjukvården har sina kontor, vilket är mycket posi-tivt och ger bättre förutsättningar för samarbete.

Kvalificerad vård i hemmet och allt kortare vistelse inom sluten vården kommer att ställa helt nya och andra krav på hälso- och sjukvården.

Hemtjänst

Hemtjänsten arbetar vidare med att balanserar resursför-delningen. I glesbygdsområdena minskar insatstimmarna medan timmarna i de centrala delarna av Älmhult ökar.

Rekrytering är ett ständigt pågående arbete och det är något

lättare att hitta personal till verksamheterna i de centrala delarna av Älmhult.

Särskilt boende för äldre

Inom de särskilda boendena har man under året verkställt det politiska beslutet om att införa särskilda plaster för per-soner med diagnosticerad demenssjukdom. Verksamheten har arbetat med att erbjuda och motivera brukare till flytt, till eller från den boendeform som brukaren har behov av.

Samplanering och ökad användning av planeringsverktyget TES innebär effektivare användning av personalresurser.

Korttidsenhet

Alla boendeplatser på korttidsenheten på Almgården är nu tillgängliga för personer som är i behov av korttidsvård och/

eller avlösning.

Under hösten kommer hemgångsteamet att starta och vara en del av korttidsenheten. Hemgångsteamet är en viktig del för att skapa en trygg hemgång för den enskilde när utskriv-ningstiderna blir kortare från slutenvården.

Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) Ett nytt boende med särskild service i form av ett

trapphus-boende har startats i Hagabo. I dagsläget bor det 8 personer på boendet och fler personer med behov av bostad med sär-skild service har inkommit med ansökningar vilket resulterar i att under hösten 2017 är alla lägenheterna som är knutna till boendet uthyrda.

Ett arbete och planering pågår med hur daglig verksamhet ska möta det ökade antalet deltagare samt deras olika behov av sysselsättning. Andra lokaler har tagits i bruk för att kunna möta det ökade behovet av arbete och sysselsättning.

Socialpsykiatrin står inför en stor utmaning då den psykiska ohälsan i samhället ökar. Inom personlig assistans är det svårt med rekrytering av personal. Det arbetas aktivt med arbetsmiljön och värdegrunden så att brukare och personal ska känna trygghet.

På myndighetssidan har det varit en ökad belastning under senvåren och sommaren i form av fler ansökningar. Brukare kan nu göra vissa typer av ansökningar via e-tjänst. En genomlysning av verksamhetsområdet har genomförts och kommer att presenteras i september.

Måluppfyllelse

Inriktningsmål Resultatmål Bokslut

2016 Budget Socialnämndens verksamhet ska präglas

av respekt, värdighet och trygghet. 100 % av de personer som har kontakt med

soci-alförvaltningen upplever trygghet i kontakten. 82 % 100 % 100%

*

Kommentar: Detta mäts en gång per år i brukarundersökningar.

Inriktningsmål Resultatmål Bokslut

2016 Budget Genom att snabbt kunna erbjuda

lämplig vård och/eller omsorg med hög kvalitet och kontinuitet ökar tryggheten bland förvaltningens målgrupper.

Alla personer som söker kontakt med socialför-valtningen får kontakt senast nästkommande vardag.

82 % 100 % 100%

*

Alla brukare som har behov av stöd/insats har en namngiven kontakt och vet när uppföljning av stödet/insatsen ska göras.

100 % 100%

*

Kommentar: Målet som rör hur snabbt personer får kontakt med förvaltningen mäts årligen i den kommungemensamma servicemätningen. Målet som rör att brukare har en namngivenkontakt och att brukaren vet om när uppföljning sker mäts månadsvis.

Inriktningsmål Resultatmål Bokslut

2016 Budget Älmhult ska vara Sydsveriges tryggaste

kommun vad avser såväl faktisk som upplevd trygghet.

100 % av de personer som har kontakt med

socialförvaltningen upplever trygghet i kontakten. 83 % 100 % 100%

*

Kommentar: Detta mäts en gång per år i brukarundersökningar.

Måluppfyllelsen av nedanstående resultatmål redovisas genom * uppfyllt, * delvis uppfyllt och * ej uppfyllt.

Inriktningsmål Resultatmål Bokslut Kommunen ska vara och agera som

möjliggörare. Vi ska sträva efter en-kelhet, närhet till god service och hög tillgänglighet

Medborgaren upplever att det är enkelt att få kontakt med rätt funktion.

100 % 100%

*

Kommentar: Målet som rör hur snabbt personer får kontakt med förvaltningen mäts årligen i den kommungemensamma servicemätningen.

Inriktningsmål Resultatmål Bokslut

2016 Budget

2017 Prognos 2017

Mål- uppfyl-lelse På olika sätt bör vi berätta historien om

IKEA och Linné, bygden och den speci-ella Älmhultsandan. ”Story telling” är viktigt för att bygga profil, identitet och stolthet.

Medborgarna har kunskap om vilket stöd social-förvaltningen kan erbjuda.

100 % 100 %

*

Kommentar: Under året har förvaltningen arbetat med att se över information på webbsida, i broschyrer samt informerat medborgare om delar av verksamheten. Förvaltningen har under året bloggat om alla delar av förvaltningen.

Verksamhetens ekonomiska resultat

Socialnämnden beslutade inför budgetåret 2017 om ett re-sultat på minus 5 100 tkr. Förvaltningen hade förslag på en budget i balans.

I juni beslutade kommunfullmäktige om ett extra anslag till socialnämnden på 5 100 tkr, som bara avser 2017 och det skulle också täcka tidigare ej finansierade löneökningar från 2016 inom Kommunals avtalsområde.

Hösten 2016 sa Migrationsverket upp avtalet om ensam-kommande barn. Avtalet avslutas 2017-03-31. I det avtalet var ersättningen 1 600 kr/barn och dygn. Avtalet omfattade 96 barn. I efterskott gick det att återsöka 300 kr per placerat barn. Från och med april till juni återsöker IFO 1 900 kr per dygn och placerat asylsökande barn. Den 1 juli ändras ersättningen från Migrationsverket. För barn under 18 år betalas det ut 1 350 kr per dygn och placerat barn och för de över 18 år blir ersättningen 750 kr per dygn. IFO har en del placeringar där kostnaden överstiger 1 350 kr per dygn.

Under juni omförhandlades 10 avtal till den lägre ersätt-ningsnivån. Det återstår några avtal till att se över.

Under våren tog socialnämnden beslut om att avveckla äldre- boendet PehrHörbergs gården. Målet är att PehrHörbergs gården ska vara helt tom 2017-12-31. Boende på PehrHör-bergs gården har flyttat till andra äldreboende i kommunen.

Budgeten för hemtjänsten 2017 ligger på 9 800 timmar per månad. Fram till augusti 2017 är utfallet 9 500 timmar per månad.

IFO:s resultat till och med augusti ligger på -3 208 tkr. För- sörjningsstödet har ökat och ligger fram till augusti på mi-nus 790 tkr. Placeringskostnader för vuxna ligger över bud-get på minus 600 tkr. Under året har ett antal socialsekre-terare valt att sluta och det har varit svårt att anställa nya.

IFO har tagit in konsulter för att klara verksamheten. Detta har kostat cirka 1 500 tkr.

Resultatet för socialnämnden till och med augusti är ett plus resultat på 5 700 tkr. Årsprognosen ligger på ett plus på 3 377 tkr.

Investeringar

Under året har hemsjukvården köpt in 40 medicinskåp.

Möbler och inventarier har köpts in till OF:s nya boende på Hagabo.

Framtid

Socialförvaltningen ska ge kommuninvånaren information och vägledning för att kunna leva ett självständigt liv, oav-sett ålder och behov. Förvaltningen deltar aktivt i samhälls-planeringen för att öka kunskapen kring hur ett samhälle som är tillgängligt för de som lever och bor i Älmhult formas.

Rekrytering

Socialförvaltningen står inför en av sina största utmaningar, personalrekrytering. Förvaltningen ska vara en attraktiv ar-betsgivare, våga fråga efter ny yrkeskompetens, lotsa in nya medborgare och utmana sig själv i utveckling för att möta framtiden.

Välfärdsteknik

Socialförvaltningen är med i arbetet med att ta fram en kommunövergripande plan för välfärdsteknik. Den digitala infrastrukturen måste vara väl utbyggd eftersom tekniken i framtiden kommer att vara en naturlig del av socialtjänsten.

Ekonomi

Socialförvaltningen fokuserar på uppföljning av både eko-nomi och kvalitetsmått. Genom att följa upp och fråga efter skapas struktur och ordning och en budget i balans.

In document Delårsrapport 31 augusti 2017 (Page 52-55)

Related documents