• No results found

VATTEN- OCH AVLOPPSREDOVISNING

In document Delårsrapport 31 augusti 2017 (Page 23-26)

Verksamhetsområden:

• Produktion och leverans av dricksvatten till abonnenterna.

• Avledning och rening av abonnenternas avloppsvatten.

• Avledning och eventuell rening av dagvatten.

Verksamhetens resultat

VA-verksamheten visar ett plus resultat i delårsbokslutet 2017 med 3 262 tkr som fonderats för utbyggnad av Älm-hults vattenverk. Drift och underhåll av VA-verk har under perioden varit lägre med cirka 10 % eller cirka 1 500 tkr än budgeterat. Underhåll av ledningsnätet har däremot varit 7 % dyrare under samma period eller cirka 700 tkr än bud-geterat vilket är ett resultat av att ledningsnätet är uråldrigt och att ett flertal vattenläckor uppstår årligen.

Total fondering efter delår 2017 uppgår till 35 mkr.

Enligt beslutet i kommunfullmäktige från 2013-06-24 Dnr 2013/117 § 59, ska fonden uppgå till 30 mkr till och med 2019 då reservvattentäkten i Delary beräknas tas i bruk. En ansökan om en andra fond för om- och tillbyggnad av vattenverket i Älmhult kommer att genomföras under 2017.

Arbete med klimatpåverkan

Planering för framtida klimatpåverkan finns idag i alla pro-jekt. Det kan gälla reningsverk, vattenverk och ledningar.

Ökad och häftigare nederbörd, varmare klimat och högre grundvattennivåer är starka parametrar som påverkar VA-systemet. Det som ständigt står på planeringsagendan är:

Minska förekomsten av ovidkommande vatten som läcker in i avloppsnäten

Vattensäkerhet

Älmhults tätorts framtida vattenförsörjning kommer att kräva stora investeringar. För att kunna möta Älmhults kommuns expansion måste Älmhults vattenverk byggas ut till en fördubblad kapacitet eftersom verket är mycket nära sin maxkapacitet. Om och tillbyggnad av vattenverket i Älmhult ska ske och projekteringen pågår under 2017.

Ombyggnationen planerar att påbörjas efter sommaren 2018 och det nya verket beräknas stå klart 2021.

Ombyggnad av vattenverket i Hallaryd pågick under hösten 2016 och stod klart i början av 2017. Arbete med nya vat-tendomar och skyddsområden för vattentäkterna pågår.

Måluppfyllelse vattenförsörjning

Säker leverans av rent dricksvatten till våra abonnenter.

- De flesta av vattenläckorna uppkommer under den kalla årstiden

- Renovering av och utbyte av vattenledningar och ventil- byte görs kontinuerligt.

Reservvattenprojekt

I reservvattenprojektet ingår att bygga en ny överföringsled-ning mellan Älmhult och Delary, för vatten och avlopp. Detta projekt kommer troligen att bli klart under 2017. En ny in- tagsstation för råvatten i Delary ska anläggas under 2017 så att råvatten kan överföras mellan Delary och Älmhult. Där- efter rivs befintligt vattenverk och reningsverk i Delary. Längs sträckan Delary-Älmhult ges även möjlighet för fastigheter längs vägen att anslutas till de nya överföringsledningarna.

Avlopp

Älmhults reningsverk är försedda med sex stycken vass-bäddar där tömning av dessa vass-bäddar påbörjades under 2014. Under våren 2015 har detta arbete fortsatt. Det har då visat sig att flera bäddar har tappat sin funktion och kan inte användas för att avvattna slam på. Under 2017 pågår projektering för ombyggnation av vassbäddarna. Därefter kan ställning tas till om ombyggnad ska ske eller om andra alternativ ska övervägas. Det kommer att bero på kostnad för olika alternativ. Slammet avvattnas i nuläget genom centrifug.

Måluppfyllelse avloppshantering

Reducera förekomsten av ovidkommande vatten.

- I flera områden, tillkommer mycket ovidkommande vatten.

En huvudprioritering är lokalisering av detta vatten.

Ledningsnät

Vissa av kommunens abonnenter drabbas av källaröver-svämningar vid häftiga regn. För att hitta åtgärder för att förhindra detta har flera utredningar utförts. Bland annat håller kommunen på att upprätta en dagvattenmodell för Älmhults tätort. Därefter har man en bra grund att utgå från för att identifiera i vilka delar av ledningsnätet som det finns kapacitetsbrist. En dagvattenutredning är utförd för att vidta åtgärder i Eneryda i syfte att minska översvämningar i fastigheter. En ny fördröjningsdamm vid Larmgatan har byggts och ett dike med översvämningsdamm har anlagts våren 2016 för att undvika att ytvatten från skogsmark leds in i befintliga ledningar. Målet är att mesta möjliga vatten rinner på ytan till grönområdena och inte direkt till dagvat-tenledningarna. Det finns flera fastigheter i kommunen där dag- och dräneringsvatten leds till spillvattenledningarna, vilket innebär att vi pumpar och renar regnvatten i våra reningsverk. Detta medför onödiga energikostnader. Under 2016 och 2017 utförs mätningar av flödet i spillvattenled-ningar för att identifiera tillskottsvatten. Åtgärder kommer därefter att utföras i prioriteringsordning.

För att undvika översvämningar i Älmhults tätort har rens-ning av Drivån inom den del som leds genom Älmhults industriområde skett. En fördröjningsdamm i Drivån vid reningsverket planeras att bygga för att kunna hålla de flöden som var aktuella 1977 då reningsverkets vattendom togs. Detta bidrar även till att minska påverkan nedströms på åkermarken. Galvaniserade vattenledningar finns på ett flertal ställen och dessa förorsakar många läckor och ger en sämre vattenkvalitet till abonnenterna. Så dessa behöver bytas på sikt.

Övervakningssystem

Arbetet med att uppgradera och samordna styrsystemen för drift och övervakning av vatten- och avloppsverken samt alla pumpstationer har påbörjats. Under 2017 pågår en uppgradering av styrsystemet på avloppsreningsverket i Älmhult. I samband med projektering för ombyggnad av vattenverket i Älmhult ingår även projektering för utbyte av styrsystem på vattenverket, intagsstationerna samt Äl-mekulla infiltrationsområde. Detta är ett omfattande och kostnadskrävande arbete men det är helt nödvändigt för att upprätthålla säkerheten och en god tillgänglighet. Det pågår även ett arbete för att identifiera vilka anläggningar som ska anslutas till fiber.

Exploateringsområden

Under 2017 pågår utbyggnad av gata och VA för Västra Bökhult, etapp1. Projektering för utbyggnad av Paradiset etapp 3, kommer att påbörjas under hösten 2017. Paradiset etapp 3, innebär möjliggörande för ny förskola samt några ytterligare bostäder. Byggnation av fler bostäder innan 2021, då nya vattenverket kan leverera mer dricksvatten för att möta behovet, är inte möjligt. Utbyggnad bör istället ske av V. Ringvägen.

Framtiden

Älmhults kommun kommer att investera mycket i utbygg- nad av Älmhults vattenverk för att möta befolkningsök-ningen. Det är även flera VA-anläggningar som är i dåligt skick och i behov av upprustning. Stora investeringar på ledningsnäten kommer att krävas de närmaste åren. Även i de mindre orterna krävs i framtiden markanta insatser.

För VA sektorn innebär de förväntade klimatförändringarna att flera delar av VA-systemen kräver planering och åtgärder för att möta de vitt skilda förändringarna. De flöden som kan uppkomma vid 100-års regn finns med som ett underlag när ledningsinsatser planeras.

Resultaträkning VA-verksamheten Resultaträkning, vatten- och

av-loppsredovisning, tkr Bokslut augusti

2017

Bokslut 2016

Verksamhetens intäkter 24 261 34 868

Verksamhetens kostnader -16 326 -25 101

Avskrivningar -5 224 -6 645

Nedskrivningar 0 0

Verksamhetens nettokostnad 2 711 3 122

Finansiella intäkter 0 0

Finansiella kostnader -2 711 -3 122

Resultat före extraordinära poster 0 0

Redovisat resultat 0 0

Balansräkning, vatten- och

av-loppsredovisning, tkr Bokslut

Materiella anläggningstillgångar     Mark, byggnader och tekniska

anläggningar

   

218 046 164 741

Maskiner och inventarier 14 769 12 777

Pågående arbeten 30 137 48 381

Summa anläggningstillgångar 262 952 225 899

     

Kortfristiga fordringar 0 0

SUMMA TILLGÅNGAR 262 952 225 899

EGET KAPITAL AVSÄTTNINGAR OCH SKULDER

Eget kapital

Eget kapital inkl. årets resultat * 6 961 6 961 Fond reservvatten Delary 34 959 31 697

Summa eget kapital 41 920 38 658

Avsättningar

Avsättningar pensioner 89 59

SKULDER

Långfristiga skulder 217 830 187 182

Kortfristiga skulder 3 113 0

Summa skulder 220 943 187 182

SUMMA EGET KAPITAL

AVSÄTT-NINGAR OCH SKULDER 262 952 225 899

Pensionsförpliktelser 1 854 1 854

* Eget kapital är lika med ackumulerat resultat from 2006.

Redovisning av renhållningsverksamhet

Verksamheten ansvarar för insamling av avfall från hushåll samt drift av kommunens avfallsanläggning Äskya. Verk-samheten ansvarar för återvinningscentralerna som finns i Liatorp och på Äskya.

Återvinningsstationerna hanterar renhållningen på upp- drag av FTI, (Förpacknings och tidningsinsamlingen).

Äskya avfallsanläggning är en modern anläggning som servar regionen. Här finns den regionala anläggningen för mottagning av förorenade massor samt miljöfarligt avfall. Äskya anläggningen är regionens modernaste avfallsanläggning.

Det har anlagts nya ytor för mottagning av miljöfarligt- och annat industriavfall samt oljeförorenad jord. På grund av efterfrågan kommer nya ytor att planeras och anläggas.

En renhållningsordning med avfallsplan och föreskrifter är antagen. Lagstiftning som tillkommit under senare år har inneburit att kraven på en deponi har skärpts. När en yta är färdigdeponerad skall den förses med en sluttäckning enligt beslut.

Sluttäckningen av gamla deponiytor som påbörjades 2009, pågår även under 2017. En uppdatering av planen för slutt-äckning av gamla deponier på Äskya ska vara klar senast hösten 2017.

Anläggningen för lakvattenbehandling var klar redan 2013.

I samband med övrig exploatering i Haganäs kommer områ-det att integreras så att ett tilltalande och tillgängligt område skapas. Det renade vattnet från lakvattendammarna leds genom överföringsledning till Drivån. Ett grönområde kom-mer att anläggas i anslutning till dammarna.

Sedan 2005 är det förbjudet att deponera organiskt avfall.

För närvarande körs det organiska avfallet för upparbetning till Sundet i Växjö, för att sedan skickas till rötning. I fram-tiden finns det lokala intressenter som vill ta hand om den organiska fraktionen.

Renhållningsavdelningen har påbörjat en utredning för att ta fram förslag på kommunens framtida insamlingsfraktio-ner samt hur organisationen ska se ut. Arbetet har dragit ut på tiden bland annat på grund av utredningar på regerings-nivå om hur det framtida producentansvaret kommer att förändras. Kommunen har undertecknat en avsiktsförkla-ring med andra Kronobergs kommuner att man ska se på möjligheten om ett regionalt avfallsbolag.

Driftredovisning

I delårsbokslutet för 2017 har det avsatts 2,8 mkr för slut- täckningen av deponin på Äskya. Det gör att den totala av-sättningen per 2017-08-31 blev cirka 22,8 mkr. Enligt plan skulle sluttäckningen av gamla deponiytor vara klar 2019 men verkligheten talar snarare om 2023–2025.

Resultaträkning

renhållnings-verksamhet, tkr Utfall

augusti 2017

Bokslut 2016

Verksamhetens intäkter

Insamling av hushållssopor 15 467 21 930 Sortering av hushålls- och

industriavfall 1 291 2 445

Summa intäkter 16 758 24 375

Verksamhetens kostnader

Drift taxefinansierad verksamhet -11 111 -18 467 Drift Äskya avfallsanläggning -1 113 -2 083

Årets återställning av deponin 0 0

Avsättning återställning av deponin -2 873 -1 686 Avskrivningar/nedskrivningar -1 167 -1 778

Summa kostnader -16 264 -24 014

Verksamhetens nettokostnad 494 361

Finansiella intäkter 0 0

Finansiella kostnader (intern ränta) -494 - 361 Resultat före extraordinära poster 0 0

Extraordinära poster 0 0

Redovisat resultat 0 0

Framtid

Verksamheten planerar att under 2017 besluta om ett nytt insamlingssystem för hushållsavfall. Frågan om framtida driftsform kommer att diskuteras vidare under hösten 2017.

In document Delårsrapport 31 augusti 2017 (Page 23-26)

Related documents