• No results found

Studenternas kunskap om Studenthälsan

5. Resultat och analys

5.3. Studenternas kunskap om Studenthälsan

Vår andra frågeställning berör vilken kunskap socionomstudenter upplever sig ha om studenthälsan. Genom att ställa frågor om detta, hur de har fått kunskap, och om de kan besvara frågor om grundläggande information om Studenthälsans verksamhet vill vi visa i vilken utsträckning man som student på Campus Helsingborg vet var man kan vända sig och vad man kan få hjälp med om behovet finns.

Inledningsvis ville vi veta hur många som kan minnas att de fått information om Studenthälsan under sin studietid på Campus. Som Tabell 3 visar var det 53 studenter (35 %) som svarade ja, att de fått information om Studenthälsan. Detta innebär att majoriteten, 65 procent av studenterna som besvarat enkäten, antingen inte fått information om Studenthälsan alternativt inte vet, och därmed inte minns, huruvida de fått någon information under sin studietid på Campus.

Att över en tredjedel har fått information om Studenthälsan kan i sig låta relativt bra, men då vi vidare kommer att bedöma studenters kunskap om Studenthälsan kan vi redan nu påpeka att

den information som getts inte nödvändigtvis behöver ha varit bra. Dessutom bör hänsyn tas till att det är lagstadgat att samtliga studenter ska få information om Studenthälsans verksamhet på sin högskola eller sitt universitet enligt Högskoleverket (1999), något som man i enlighet med resultatet ovan har misslyckats med på Campus Helsingborg. Bristen på kunskap kan vidare kopplas till den bristande synligheten som Kristensson, Billgren och Byström (2020) beskrivit i sin rapport om Studenthälsans verksamhet.

Diagram 3 visar att studenterna inte upplever sig ha någon kunskap alls alternativt en mycket låg grad av kunskap om studenthälsan. Majoriteten, 81 svarande studenter (54 %), upplever att de inte har någon kunskap alls, och 31 procent av studenterna anser sig endast ha en mycket låg grad av kunskap. Ingen av de 151 studenterna vilka besvarade frågan fyllde i svarsalternativet

“i mycket hög grad”, varav detta inte kom med i diagrammet. Dessa siffror är vidare än högre än de som Yorgason, Linville och Zitzman (2008) beskrivit i sin studie om Studenthälsan på ett universitet i östra USA där det var över en tredjedel av respondenterna som ansåg att de inte hade tillräcklig information om Studenthälsan.

Det kan också konstateras att även om vi i Tabell 3 visade att 35 procent av studenterna angett att de fått information om Studenthälsan, är det färre som anser att de ens har en låg till hög grad av kunskap om Studenthälsans verksamhet på Campus.

Att en majoritet av studenterna inte har kunskap om några av de mest grundläggande frågorna när det gäller möjligheten att kontakta Studenthälsan på Campus blir också tydligt i Tabell 4.

81-91 procent av studenterna svarade nej på frågorna om huruvida de vet var Studenthälsan ligger på Campus, vad de kan hjälpa till med och hur man bokar tid dit.

Siffrorna fortsätter vidare på liknande sätt i Diagram 4 som visar att majoriteten inte alls, alternativt i mycket låg grad, känner att de har tillräcklig kunskap för att kunna vända sig till Studenthälsan. Detta stämmer vidare väl överens med hur Kristensson, Billgren och Byström (2020) beskrivit att det finns brister vad gäller Studenthälsans synlighet som kan vara bidragande till att studenterna inte vet var de ska vända sig.

Det som presenterats i ovan tabeller och diagram kan enkelt sammanfattas med ett konstaterande om att studenterna har alldeles för lite information om Studenthälsan på Campus Helsingborg och dess verksamhet. För att förändra denna situation måste Studenthälsan bli bättre på att synliggöra sin verksamhet, vilket redan nämnts och dessutom påpekats av

Kristensson, Billgren och Byström (2020), samt förslagsvis komma ut och informera studenter i större utsträckning.

5.3.1. Studenter önskar mer kunskap om Studenthälsan

I slutet av enkätens avsnitt om studenternas kunskap om studenthälsan ställde vi en öppen fråga om vad studenterna skulle vilja veta mer om Studenthälsan på Campus Helsingborg. Svaren som var återkommande var att man ville få veta de grundläggande sakerna som var Studenthälsan finns, hur man får kontakt med dem och hittar information om dem, vad deras uppgift är och vad man kan få hjälp med. Många av de svar vi fick in berörde alltså sådana frågor vi redan haft med i enkäten, men där kunskapen bland studenterna varit mycket låg.

Att en önskan om mer kunskap finns oavsett om behovet för tillfället finns eller inte framkommer då en student skriver:

Jag upplever att jag inte är i behov av detta för tillfället men det är absolut något som jag önskade hade kunskap om. Då hade jag haft möjligheten att kunna vända mig någonstans om det hade varit jobbigt för mig. – Enkätdeltagare.

Andra studenter har vidare önskat detsamma. Flera studenter undrar “Vad innebär studenthälsan? Var finns ni?”. En har skrivit att studenterna “borde informeras om det varje termin, vart Studenthälsan finns och vad dem gör osv” såväl som att en annan skriver att “jag visste inte ens att de fanns”. I svaren på den öppna frågan föreslås även att Studenthälsan borde komma ut i klasserna och informera om sin verksamhet.

Vad vi kan se är alltså att även om en okunskap finns så önskar majoriteten av studenterna att få mer information om Studenthälsan, oavsett om ett behov är aktuellt eller inte.