• No results found

Styrelsens kapital

Kapitel 4. Teoretisk referensram

4.6 Modererande hypoteser - Resursberoendeteorin

4.6.2 Styrelsens kapital

Enligt resursberoendeteorin så är företaget i högsta grad beroende av sin omgivning och måste därför upprätthålla goda relationer med denna för att garantera tillförsel av resurser (Pfeffer & Salancik, 1978). Företag är dock olika beroende av sin omgivning och granskas olika hårt vilket leder till att man därför också regerar olika angående den legitimitetsrisk som en skandalassocierad styrelseledamot innebär (Cowen & Marcel, 2011). Skandalassocierade styrelseledamöter som sitter med i bolag med ett starkt beroende av sin omgivning borde därför omsättas i högre grad än i företag som inte är lika starkt beroende till sin omgivning.

Hypotes 12: Företagets beroende av sin omgivning är positivt relaterat till omsättning av

styrelseledamot som associeras med företagsskandal

4.6.2 Styrelsens kapital

Det är styrelsens huvuduppgift att förse organisationen med resurser och bidra till att företaget uppfattas som legitimt enligt resursberoendeteorin (Pfeffer & Salancik, 1978). En styrelseledamot utvärderas utifrån det sociala och humana kapitalet. Ett stort nätverk visar på ett stort socialt kapital. Det bidrar med information och viktiga kontakter som gynnar företaget. Ledamotens humana kapital beror på faktorer som utbildning, erfarenhet och kompetenser. (Hillman & Dalziel, 2003) Tidigare forskning har visat på att styrelseledamöter omsätts i högre grad vid negativa händelser än under normala förhållanden (Arthaud-Day et al, 2006; Cowen & Marcel, 2011; Srinivasan, 2005). Hur eller om en styrelse sanktioneras i samband med en negativ händelse har visats bero på i vilken grad styrelsens ledamöter påverkar bolagets möjligheter att förvärva resurser. (Cowen & Marcel, 2011; Marcel & Cowen, 2014)

4.6.2.1 Styrelsens samlade sociala kapital

Cowen och Marcel (2011) konstaterar i sin forskning att styrelseledamöters samlade sociala kapital påverkar utfallet för styrelsens ledamöter efter rättelser av finansiella rapporter. De finner en

inverterad U-formad relation mellan socialt kapital och styrelseavsked. Styrelser med lågt eller högt kapital avskedar ifrågasatta styrelseledamöter i mindre utsträckning än de styrelserna med ett medelhögt socialt kapital. Anledningen till detta är att styrelser med medelhögt kapital kan utveckla relationer som bidrar med resurser på ett förmånligt sätt men kapitalet räcker inte till för att försäkra bolagets fortsatta tillförsel av resurser om en styrelseledamots handlande eller legitimitet ifrågasätts.

De styrelser med ett starkt socialt kapital förväntas kunna försäkra tillgången till resurser trots att någon i styrelsen har ett befläckat rykte medan de styrelser som har ett lågt socialt kapital inte har så höga förväntningar på sig från omgivningen från början. (Cowen & Marcel, 2011) Utifrån de resultat som Cowen och Marcel (2011) visar så görs antagandet att det sociala kapitalet på samma sätt inverkar på skandalassocierade styrelseledamöter.

Hypotes 13a: Styrelsens samlade sociala kapital har en inverterad U-formad relation till

omsättning av styrelseledamot som associeras med företagsskandal

Figur 3: Inverterad U-formad relation - Styrelsens Sociala Kapital

4.6.2.2 Styrelseledamotens sociala kapital

Sociala kapitalet spelar alltså enligt Cowen och Marcel (2011) roll för vilka styrelser som riskerar att förlora en kollega som varit med om en negativ händelse. Dock studerar de inte vilka enskilda ledamöter som oftast omsätts. En enskild styrelseledamots sociala kapital borde också spela roll för om man får avgå eller ej. (Cowen & Marcel, 2011) Pfeffer och Salancik (1978) skriver om interlocking och de fördelar som följer av att en ledamot sitter med i flera styrelser. Det bidrar bland annat till minskad osäkerhet, bättre kommunikation mellan företagen, informationsspridning och det förser företaget med legitimitet (Pfeffer & Salancik, 1978; Shropshire, 2010).

Att socialt kapital även spelar roll i samband med en negativ händelse för en enskild ledamot som varit med om en negativ händelse, fann Marcel och Cowen (2014) i sin nästkommande studie. De finner att ledamöter som förknippas med en rättning och som har ett högt socialt kapital omsätts i mycket mindre grad än ledamöter med lågt kapital. Dessa ledamöter anses nämligen bidra med värdefulla kontakter, legitimitet och resurser till företaget. Genom att avskeda en mindre ansedd ledamot och anställa en mer välkänd anses man även åtgärda legitimitetsförlusten och visa på förbättring. (Marcel & Cowen, 2014; Suchman, 1995)

En styrelseledamot som sitter med i flera styrelser ökar sitt sociala kapital och blir mer betydelsefull genom alla resurser som kommer företaget till del. Detta innebär att ledamöter som innehar ett stort socialt kapital anses vara mer värdefulla för det skandaldrabbade företaget och man väljer därför att behålla dessa (Marcel & Cowen, 2014). Istället så väljer man att avskeda en styrelseledamot som inte har ett lika stort socialt kapital.

Hypotes 13b: En styrelseledamots sociala kapital är negativt relaterat till omsättning av

styrelseledamot som associeras med företagsskandal

4.6.2.3 Styrelseledamotens humankapital - position

Det sociala kapitalet är inte det enda som avgör hur värdefull man är för företagets insamlande av resurser. Även en styrelseledamots humankapital spelar en avgörande roll. Humankapitalet innefattar utbildning, färdigheter och erfarenhet. (Lynall, Golden & Hillman, 2003; Pfeffer & Salancik, 1978) Av dessa har en styrelseledamots erfarenhet, av en tidigare högt uppsatt position, funnits vara särskilt avgörande för hur de kan bidra till företagets verksamhet (Baysinger & Zardkoohi, 1986). En position som VD eller SO innebär att individen uppfattas som kunnig och erfaren i jämförelse med andra individer (Marcel & Cowen, 2014). Marcel och Cowen (2014) visar att de styrelseledamöter som har större erfarenhet sedan tidigare, i form av anställningar som VD eller specifika kunskaper inom exempelvis juridik eller revision, får sitta kvar på sina positioner i större utsträckning efter finansiella bedrägerier än de individer som inte har samma erfarenhet. På samma sätt går det argumentera för att de styrelseledamöter som deltar i en företagsskandal och som har ansedda positioner vid skandalens inträffande har ett större skydd jämfört med de ledamöter som inte har positioner av samma grad.

Hypotes 14a: En styrelseledamots position som VD är negativt relaterat till omsättning av

styrelseledamot som associeras med företagsskandal

Hypotes 14b: En styrelseledamots position som SO är negativt relaterat till omsättning av

styrelseledamot som associeras med företagsskandal

4.6.2.4 Styrelseledamotens humankapital - ålder

En styrelseledamots erfarenheter och färdigheter är något som utvecklas med tiden. Åldern spelar därför också en avgörande roll för en styrelseledamots humana kapital. (Golden & Zajac, 2001) Äldre ledamöter har samlat på sig erfarenhet under en lång tid vilket gör dem värdefulla för företag som de är inblandade i. Man har jobbat längre och har då hunnit med att inte bara utveckla ett stort kontaktnät, utan även hunnit med att ackumulera erfarenheter och färdigheter som är användbara i styrelsearbetet. (Pfeffer & Salancik, 1978) Det som kan anses negativt med äldre ledamöter är att de befinner sig långt bort från företagets operativa verksamhet och därför inte har den kunskap om bolagets drift som behövs för välgrundade beslut (Golden & Zajac, 2001). Taylor (1975) visar att äldre individer fattar beslut långsammare än yngre individer men att äldre lättare tar till sig specifik och viktig information eftersom de har erfarenhet av liknande beslut tidigare. Taylor (1975) visar även att äldre individer lägger mycket tid på att samla information för att kunna fatta de rätta besluten, vilket är en förklaring till att besluten fattas i långsammare takt. Informationsinsamling ses som en viktig egenskap inom resursberoendeteorin då det ligger till grund för att kunna tolka och ta rätt beslut med hänsyn till omgivningen (Pfeffer & Salancik, 1978).

Företag borde inte vara lika villiga att göra sig av med äldre skandalassocierade ledamöter eftersom de anses vara bättre på att bidra med resurser. Även om ledamöterna inte har full insikt i den operativa verksamheten genom fysiskt deltagande så kan de snabbare än andra ta till sig viktig information som de använder för att ta ett välgrundat beslut i förhållande till rådande omständigheter. Enligt resursberoendeteorin borde äldre ledamöter anses vara mer värdefulla och eftertraktade än yngre förmågor.

Hypotes 15: En styrelseledamots ålder har en negativ relation till omsättning av styrelseledamot

som associeras med företagsskandal

4.6.3 Företagets ägande