• No results found

VD-omsättning och SO-omsättning

Kapitel 5. Empirisk metod

5.5 Operationalisering

5.5.2 Oberoende variabler

5.5.2.8 VD-omsättning och SO-omsättning

Företagets storlek operationaliseras som totala tillgångar och kodas som en kontinuerlig variabel.

5.5.2.8 VD-omsättning och SO-omsättning

För att undersöka om företaget har bytt VD eller SO så samlades data in från publikationen Styrelser och Revisorer (Fristedt & Sundqvist, 2003; Sundin & Sundqvist, 2001a; Sundin & Sundqvist, 2002a). Där det noterades vem som var VD och SO i varje företag under 2001, 2002 och 2003. Detta jämfördes sedan likt ledamotsavgång från år till år med fokus på fyra och åtta år. Samma argument förfaller som tidigare för fyra år, nämligen att det försäkrar att VD och SO var utsatta för omval åtminstone en gång. För att underlätta insamlingen av hur dessa poster förändras från år till år så har vi också använt publikationen Ägarna och makten eftersom det står listat vilka företag som har bytt ut styrelseordförande och VD från föregående år (Fristedt, Sundin & Sundqvist, 2003; Fristedt & Sundqvist, 2004b; Fristedt & Sundqvist, 2005b; Sundin & Sundqvist, 2000; Sundin & Sundqvist, 2001b; Sundin & Sundqvist, 2002b). Detta gjorde dock att de blev ett litet tidsgap eftersom Styrelser och Revisorer publiceras i Juni varje år och Ägarna och Makten utkommer i februari. Efter 2005 så ändrades denna lista till styrelser och revisorer vilket gjorde att vi fick ett större tidsgap än föregående år eftersom det blev februari 2005 till juni 2006. Men det ledde också till att där inte förekom något gap under resten av insamlingen fram till vårt sista år som är 2011. Tidsgapet gör att resultatet kan bli lite missvisande men eftersom samtliga tester utförs på fyra samt åtta års sikt så borde resultatet ändå vara tillförlitligt.

Eftersom omsättning av företagets VD och SO kan leda till att styrelseledamöterna omsätts även utan en negativ händelse tas detta även med som en kontrollvariabel. (Farrell & Whidbee, 2000; Fee & Hadlock, 2004, Pozner, 2008; Wiesenfeld, Wurthmann & Hambrick, 2008). Det har även inkluderats som kontrollvariabel i forskning som studerat ledamotsomsättning i samband med negativ händelse (Boivie, Graffin & Pollock, 2012; Cowen & Marcel, 2011; Srinivasan, 2005).

VD-omsättning och SO-omsättning har undersökts med utgångspunkt i åren 2001-2003. För att mäta omsättning och SO-omsättning så undersöks åren t1, t2, t3 och t4. För att mäta VD-omsättning på lång sikt och SO-VD-omsättning på lång sikt så undersöks åren t1, t4 och t8.

VD-omsättning kodas som 0 = VD i företaget har inte omsatts, 1 = VD i företaget har omsatts. SO-omsättning kodas som 0 = SO i företaget har inte omsatts, 1 = SO i företaget har omsatts.

5.5.2.10 Styrelseledamotens position

Marcel och Cowen (2014) mäter en styrelseledamots humankapital som “Business experts” och “professional specialists”. “Business expert” arbetar, eller har arbetat, som VD i ett större företag medan “professional specialist” har arbetat med juridik, revision som ekonomichef eller liknande. Humankapital kan också mätas genom att studera hur länge en ledamot har suttit i en styrelse eftersom det leder till att man får större inflytande och kunskap vilket gör ledamoten mer värdefull för företaget i fråga. (Arthaud-Day et al, 2006; Cowen & Marcel, 2011). Men främst har undersökningar fokuserat på vilken typ av titlar som en ledamot har genom att studera om en ledamot sitter med i till exempel ett revisionsutskott, ersättningsutskott eller innehar positionen som styrelseordförande eller verkställande direktör.

Årsredovisningar mellan de åren som vi har utgått ifrån visade sällan någon fördjupad information om styrelsen och dess medlemmar vilket gjorde att erfarenheter som hur länge en ledamot har suttit i en styrelse eller om denne har innehaft en betydande roller i andra företag, som till exempel VD eller ekonomiansvarig valdes bort. Studien valde istället att operationalisera humankapital genom att man innehar positionen VD eller SO i något bolag under samma år.

Position VD kodas som 0 = styrelseledamoten innehar inte positionen VD innevarande år, 1 = Styrelseledamoten innehar positionen VD innevarande år.

Position SO kodas som 0 = styrelseledamoten innehar inte positionen SO innevarande år, 1 = Styrelseledamoten innehar positionen SO innevarande år.

5.5.2.11 Företagets beroende av sin omgivning

Företag som har ett starkt beroende av omgivningen tenderar också att bli mer kritiserad av densamma (Pfeffer & Salancik, 1978). Cowen och Marcel (2011) är de som främst har tittat på hur omgivningen påverkar om ett bolag avsätter en skandalassocierad ledamot eller inte. Detta mättes genom att bland annat titta på hur hårt bevakat bolaget var av analytiker. Ett annat sätt man också använde sig av för att avgöra bolagens beroende till omgivningen var genom att titta på bolagens skuldsättningsgrad (Cowen & Marcel, 2011), vilket denna studie också kommer att använda sig av för att studera företagets beroende till omgivningen.

Eftersom det kan vara svårt att avgöra hur pass granskat ett företag är av analytiker och på grund av det faktum att vår undersökning baseras på information flera år bakåt i tiden har studien istället valt att operationalisera företagets beroende av omgivningen genom skuldsättningsgrad. Företagets skuldsättningsgrad har beräknats genom att dividera samtliga skulder med det egna kapitalet (Aktiefokus, 2016).

Företagets beroende av sin omgivning operationaliseras som skuldsättningsgrad och kodas som en kontinuerlig variabel.

5.5.2.12 Styrelseledamotens sociala kapital

Marcel och Cowen (2014) fann att de skandalassocierade ledamöterna med ett högt socialt kapital omsattes i mycket mindre grad än de med lågt. Detta mättes genom att titta på hur många band man hade till olika ledamöter beroende på hur många styrelser man satt med i och hur ansedda dessa bolag var. Denna studie kommer på ett liknande sätt mäta hur många kopplingar varje individ har till andra ledamöter. Detta har operationaliserats genom att räkna ihop hur många uppdrag som varje ledamot hade och sedan multiplicera detta med börsvärdet för varje företag för att på så sätt ge de olika kopplingarna tyngd.

Styrelseledamotens sociala kapital kodas som en kontinuerlig variabel.

5.5.2.13 Styrelsens samlade sociala kapital

För att operationalisera styrelsens samlade sociala kapital har summan av varje styrelseledamots sociala kapital som sitter i styrelsen adderats. Beräkningen av en styrelseledamots sociala kapital

beskrivs i föregående avsnitt. Variabeln har sedan kvadrerats för på så sätt kunna undersöka om det råder en inverterad U-formad relation.

Styrelsens samlade sociala kapital kodas som en kontinuerlig variabel.