• No results found

Styrmedel för minskade utsläpp av fluorerade växthusgaser

Bakgrund

Fluorerade växthusgaser (HFC, FC och SF6) används inom en rad olika områden varav de viktigaste är kyl-, frys- och klimatanläggningar, plastprodukter, tung elektrisk utrustning samt brandskydd. Dessutom bildas stora mängder FC vid aluminiumtillverk- ning. Användningsområdena skiljer sig åt på flera sätt, varför de styrmedel som kan vara lämpliga för att minska utsläppen varierar mellan de olika områdena.

I klimatpropositionen (2001/02:55) pekar regeringen särskilt på potentialen för att minska utsläppen vid aluminiumtillverkning genom prövning enligt Miljöbalken och IPPC-direktivet och en möjlig överenskommelse med branschen för att minska utsläppen av SF6. Regeringen menar också att miljöavgifter kan vara ett bra styrmedel, vid sidan av

förbud. Regeringen framhåller också ett EG-direktiv som ett möjligt effektivt medel. Kommissionen kommer under 2003 att presentera ett förslag till en förordning om HFC, FC och SF6. Kommissionen har vid arbetsgruppsmöten sagt att den kommande förord-

ningen kommer att innehålla tre komponenter; användningsförbud inom några områden, krav på köldmediehantering och rapporteringskrav.

Regeringens bedömning i Klimatpropositionen bygger på ett tidigare regeringsuppdrag som Naturvårdsverket fick i maj 2001 (M2001/1989/Mk) Redovisningen av uppdraget från den 25 juni 2001 (dnr 501-2830-01) innehöll bl.a. följande förslag:

• Kylområdet (den sektor som växer kraftigast och där behov av styrning har bedömts vara viktigast):

o Förändringar i Köldmediekungörelsen och i Svensk kylnorm: Natur- vårdsverket bedömer att det för stationära anläggningar finns en mycket stor potential till kostnadseffektiva utsläppsminskningar genom ökade täthetskrav, krav på kontroll och utbildning etc. Naturvårdsverket avser

61

att vid senare tillfälle föreslå och genomföra adekvata sådana förändring- ar i Köldmediekungörelsen och Svensk kylnorm.

o Miljöavgift på importen av HFC: Naturvårdsverkets gör bedömningen att en miljöavgift motsvarande den generella svenska CO2-skatten skulle ge

ett kraftigt incitament för att åtgärda större läckage. Däremot skulle av- giften troligen ha en begränsad effekt när det gäller att styra teknikvalet vid installation av en ny anläggning.

o Installationsförbud för nya HFC-anläggningar: Naturvårdsverkets gör bedömningen att en miljöavgift troligen bör kompletteras med andra styrmedel. Ett installationsförbud för nya HFC-anläggningar är ett tänk- bart sådant, dock bör sannolikt generella undantag ges för vissa applika- tioner där fortsatt användning är motiverad.

o Regler för säkerhetskraven vid användning av HC i större kylanläggning- ar: En förutsättning för att en övergång från HFC till kolväten som köld- medier skall kunna påbörjas är att Sprängämnesinspektionen snarast fast- ställer säkerhetskrav för anläggningar med kolväten.

• Brandskyddsområdet:

o Förbud mot nyinstallationer för HFC-anläggningar: Naturvårdsverket gör bedömningen att ett förbud från och med 2003 eller 2004 mot nyinstalla- tion av HFC-anläggningar för brandsläckning bör kunna införas. Samti- digt bör man införa ett salu- och överlåtelseförbud av handbrandsläckare med HFC. Dispens bör kunna ges vid särskilda skäl.

o Förbud mot användningen av FC och SF6 som brandsläckningsmedel: Användningen av FC och SF6 bör på grund av sin höga klimatpåverkan och de stora utsläppen vid brandsläckning inte tillåtas som brandsläck- ningsmedel.

• FC från aluminiumtillverkning:

o Integrerad prövning genom IPPC-direktivet: Den svenska aluminiumtill- verkningen omfattas av IPPC-direktivet. Med en integrerad prövning, som skall ske senast 2007, kan krav på bästa tillgängliga teknik i anlägg- ningen ställas. Ett eventuellt införande av BAT skulle innebära kraftiga minskningar av FC-utsläppen. Den samtidiga minskningen av de av till- verkningen genererade utsläppen av koldioxid, framför allt från elpro- duktionen, är dock mer betydelsefull.

• SF6 i tung elektrisk utrustning

o Överenskommelser med branschen: För SF6 i tung elektrisk utrustning föreslår verket överenskommelser med branschen där den åtar sig att genomföra åtgärder för minskning av utsläppen. Lämpliga alternativ till SF6 saknas delvis i dag varför användningen bör vara fortsatt tillåten. o Miljöavgift på SF6: Ett alternativ till att arbeta med överenskommelser

skulle eventuellt kunna vara att införa en miljöavgift på SF6 , vilket man har i Danmark. För nya produkter som brytare kan det innebära att ut- vecklingen styr mot att påfyllning sker i andra länder. Det ger heller inte samma möjlighet till kontroll över var och hur läckage m.m. hanteras. Konsekvenserna för företag etc. är inte utredda.

62

• Övrig användning av SF6:

o Förbud mot SF6: Nyanvändning och påfyllning av SF6 inom övriga till- lämpningsområden föreslås bli förbjuden från och med 1 juli 2004. Dis- penser bör kunna ges för användning där det finns särskilda skäl för un- dantag. Sådana undantag bör följas av en dispensavgift som bör faststäl- las i något förhållande till gasens GWP.

• HFC i plaster: Naturvårdsverket ger inga förslag till styrmedel på detta område. I februari 2002 fick Naturvårdsverket i uppdrag av regeringen att fortsätta utveckla styrmedel som begränsar användningen av HFC, FC och SF6. Uppdraget skall redovisas

senast den 15 augusti 2003 (M2002/729/Mk).

I uppdraget ingår att ta fram underlag till en förordning som syftar till att begränsa användningen av fluorerade växthusgaser till områden där tekniskt tillgängliga,

ekonomiskt rimliga och från miljösynpunkt bättre alternativ saknas. Denna förordning är tänkt att ersätta förordningen (1995:555) om HFC och bör även omfatta FC och SF6. För de användningsområden som undantas från förordningens krav skall Naturvårdsverket utveckla alternativa styrmedel i syfte att minska utsläppen.

Effekter och kostnadseffektivitet

Regeringen har ställt upp målet att utsläppen av de fluorerade gaserna HFC, FC och SF6

inte bör öka jämfört med utsläppen för år 2000 räknat i koldioxidekvivalenter och att användningen av de fluorerade gaserna bör begränsas till områden där alternativ saknas. Det finns ännu inte några konkreta förslag till nya styrmedel för att minska utsläppen av fluorerade växthusgaser, men ambitionen i det fortsatta arbetet är att begränsa utsläppen till denna nivå.

Naturvårdsverket avser att presentera förslag till styrmedel och analyser av miljöeffek- ter och kostnadseffektivitet till regeringen senast den 15 augusti 2003.

63

Jordbruk