• No results found

Styrning med behov av förstärkning

I den andra bedömningspraktiken används Ramverket och På väg som en utgångspunkt för vilka aktiviteter som ska genomföras under vfu och vilka dokument som ska fyllas i och lämnas till vfu-läraren. Utöver dessa dokument ombeds studenterna att lämna in ytterligare bedömningsunderlag:

De ska ju skicka in den här På väg mot målen, och sen ska de skicka in en lektionsplanering två dagar innan jag kommer på den lektion jag ska observera. Och sen ska de skicka in en

pedagogisk planering. Och då läser jag den noggrant innan jag går ut. Så när jag kommer ut får de respons på alla de tre sakerna där. Vad som är bra och vad de kan förbättra till nästa gång. … Det är en del av trepartssamtalet, det blir det. (intervju med vfu-lärare)

De extra dokument som skickas in av studenten, lektionsplanering och pedagogisk planering ger vfu-läraren återkoppling på och informerar om att dessa ingår i examinationen. Dessutom framgår det i intervjun med studenterna att vfu-lärare även förväntar sig att studenterna, utöver den powerpoint som var och en presenterar på examinationsseminariet, även lämnar in en text som baseras på ett utdrag ur loggboken och diskuterar detta utdrag med hjälp av olika teorier:

Student 2: Det ska vara två dilemma från vfu:n. Ett dilemma skickar man in enskilt. Det känns lite onödigt. Man får ju inte någon feedback på det och man får inte diskutera med någon. Man bara skickar in det för att göra det.

Intervjuaren: Du ska alltså presentera två dilemman?

Student 1: Det är ett loggboksutdrag så det är inte riktigt samma. Jag vet inte om det står med i Ramverket att det ska vara ett loggboksutdrag?

Intervjuare: Kan det vara samma dilemma? Student 2: Helst inte.

Intervjuare: Ni skannar in ett utdrag ur loggboken? Förväntas ni knyta någon teori till avsnittet? Student 2: Ja, det är på samma sätt. Koppling till teori och läroplan. Men ingen frågeställning. Intervjuare: Får ni någon återkoppling?

Student 2: Nä, inte mer än ”bra skrivet, tack, hej,

Student 1: Man har ju sin praktik och man ska göra alla uppgifter. Och så ska man skriva den också. Den ska vara inlämnad en vecka innan vi har slutseminariet. Det blir väldigt mycket ibland. (fokusgruppsintervju studenter)

I denna bedömningspraktik används alla bedömningsunderlag som nämns i Ramverket. Utöver dessa förstärker vfu-läraren examinationsprocessen genom att ytterligare dokument ska skickas in. Det innebär att sammanlagt elva bedömningsunderlag skapas under en fyraveckorsperiod.

29

Dokument som matris

I denna bedömningspraktik används På väg som en bedömningsmatris för vfu-läraren såväl som för studenten i samband med vfu-lärarens lektionsbesök. I bedömningsmatrisen kan vfu- läraren såväl som studenten i det efterföljande trepartssamtalet markera var studenten befinner sig:

Student 1: Det är en checklista. ”Vilka mål har du uppnått”? Man håller ju i trepartssamtalet själv. Då säger jag att jag tycker att jag har uppnått det här målet. Då säger vfu-läraren ”Det tycker jag också. Skriv det!” Sedan går vfu-läraren vidare direkt. Det blir inte mer sagt om det. Student 2: Det blir väldigt stressat. ”Ja, det tycker jag också”. ”Skriv ner!”. Så sitter man där och tänker, är detta verkligen allt jag har uppnått? (fokusgruppsintervju studenter)

Matriserna i På väg används som ett redskap för att hantera mångfalden av mål och innehåll som ska bedömas och uppmärksammas. Det blir även ett sätt för vfu-läraren att visa att de lokala dokumenten har betydelse och att de ska efterföljas:

Intervjuare: Hur använder du dig av På väg mot läraryrket?

Vfu-lärare: När vi har samtal. Jag går igenom den väldigt tydligt. Ger exempel. På trepartssamtalet frågar jag var är du? Studenterna svarar och jag ber dem skriva svaret i blanketten. ”Då skriver du det!” Och så frågar jag handledaren var handledaren tycker att studenten befinner sig. Sedan frågar jag ”Vad vill du jobba med nästa period?”” Hur tänker du där? Skriv då det som du sa där”.

Intervjuare: Fyller studenterna i det här dokumentet själva under trepartssamtalet? Vfu-lärare: Ja, absolut. Vi använder oss av denna. Alltid. Jag har alltid den med. Har inte studenterna den, så har jag den. (intervju vfu-lärare)

I studentintervjuerna framgår dock att studenterna uppfattar att denna avprickning inte blir ett formativt inslag i deras utbildning utan snarare fungerar som en summativ bedömning:

Student 1: Det blir stressat för en själv. Jag har precis haft den här lektionen och varit nervös. Sedan kommer det här samtalet. Och då ska jag uttrycka allt jag kan.

Student 2: Uttrycka i exakta ord. Istället för att ha ett friare samtal och kanske prata om vad man tycker att man har utvecklat. Fristående från den här På väg mot läraryrket.

Trepartssamtalet blir väldigt krystat. Det här ska vi göra och det blir check, check.

Student 1: Det känns som en onödig grej. Vfu-läraren sitter under lektionen och kryssar. Är det några konstigheter så kan man väl prata om det. Istället för att rada upp plus och minus. Ha ett mer flytande samtal. Jag tror att det hade kunnat blir ett bättre samtal.

Student 2: Det är ganska mycket text. Man har inte alla målen i huvudet. Då blir det att man måste sitta och läsa i häftet. Når jag verkligen upp till det här? (fokusgruppsintervju studenter)

Vfu-lärare som verkställare

I bedömningspraktiken styrning i behov av förstärkning blir vfu-lärarens uppgift att verkställa vfu genom att tolka och förstärka Ramverket. Här vinnlägger vfu-läraren sig därför om att informera studenterna om vad som gäller i Ramverket och för att försäkra sig om att det finns tillräckligt med underlag för bedömning och betygsättning läggs ytterligare uppgifter till:

30

Vfu-lärare: Jag tycker det är jättebra och jag talar alltid om för studenterna att jag vill ha en Powerpoint för att jag tycker att det blir så tydligt och idag är det viktigt att jobba med IKT. Det förklarar jag väldigt tydligt vad det är för vits med detta och jag säger också att ”det här är någonting som du ska göra på arbetsplatsen”

Intervjuare: Och efter presentationen så ger du respons?

Vfu-lärare: Absolut, och jag är väldigt noga att göra det snabbt. Ibland är det samma dag eller ibland är det två, tre dagar efter. Jag är väldigt noga. Man vet själv när man studerar, man vill gärna veta ”är jag på rätt väg?”. (intervju vfu-lärare)

Vfu-läraren säger att det examinerande seminariet gör det möjligt att examinera det första lärandemålet och identifiera vilka studenter som ska ges betyg Väl godkänd:

Vfu-lärare: Det är ett tillfälle för dem att visa att de verkligen reflekterar och kopplar teori till exempel.

Intervjuare: Du ser den här kopplingen, så att säga?

Vfu-lärare: Ja. … Det är de två, reflektion och koppling till teorin, som jag anser att det är det som de ska göra. Alltså, det är de som är absolut viktigast och de blir viktiga i

betygssättningen.

Intervjuare: Är det så att det är där du skiljer mellan G och VG?

Vfu-lärare: Det kan man nog säga. Det är där jag ser och hör vilka som har kommit så långt att de verkligen kan reflektera och göra teoretiska kopplingar. (intervju vfu-lärare)

I fokusgruppsintervjun framgår att studenternas uppfattning om vad de examineras på skiljer sig från vad vfu-lärare uppger att de examinerar. Studenterna uppfattar inte att det examinerande seminariet väger tungt för bedömningen. Däremot uppger studenterna att lektionsbesöket och trepartssamtalet väger tyngst i vfu-lärarens bedömning:

Intervjuare: Vad blir ni examinerade på?

Student 1: Lektionsbesöket och trepartssamtalet. Och sedan är det bedömningen från handledaren.

Student 2: Seminariet. Student 1: Loggboksutdraget

Student 2: Självvärderingen och de egna målen inför vfu:n

Intervjuare: Det blir sex olika betygsunderlag. Vilket väger tyngst eller viktas alla lika? Student 2: Lektionsbesöket och trepartssamtalet (fokusgruppsintervjuer studenter)

Sammanfattningsvis kännetecknas bedömningspraktiken styrning i behov av förstärkning att vfu läraren kompletterar Ramverket med extrauppgifter som studenterna ska genomföra och lämna in för bedömning. Vidare används dokumentet På väg främst som ett redskap i form av en avprickningsbar matris för utvecklingsområdena under såväl vfu-besöket som under

trepartssamtalet. I denna bedömningspraktik blir vfu-läraren en verkställare som samlar in och prickar av studenternas prestationer.