• No results found

De svenska partiernas syn på samband mellan miljö och jämställdhetspolitik

In document Jämställd hållbar framtid (Page 40-44)

– analys av två policyområden som möts?

3.4 De svenska partiernas syn på samband mellan miljö och jämställdhetspolitik

Samtliga svenska riksdagspartier nämner jämställdhet och miljö som centrala politiska mål i sina partiprogram. Men de ideologiska skillnaderna

framträder både vad gäller problembilder och strategier för att nå jämställdhet och god miljö.

Miljöpartiet

Miljöpartiet skriver om könsförtryck och feminism. Partiet framhåller jämställdhet som ett grundläggande begrepp i den gröna ideologin. Partiet visar att miljöpolitiken och jämställdhetspolitiken hotas på samma sätt och lätt kan bli en fråga om enskilda åtgärder när det snarare handlar om förhållningssätt. De skriver:

Jämställdhet och feminism är grundläggande begrepp i grön ideologi. Men liksom miljöhänsyn kan reduceras till smärre tekniska förändringar kan jämställdheten också förfuskas, om inte den grundläggande känslan för individens lika värde blir genomsyrande.

(Miljöpartiet 2002)

Miljöpartiet framhåller positiv särbehandling som medel liksom könsuppdelad statistik, utbildning, en ny samlad antidiskrimineringslag, medvetna pedagoger i skolan, förlängd föräldraledighet som delas lika mellan föräldrarna, kortare arbetstid, att utbud av pornogra upphör, samt

förebyggande och bekämpande av prostitution. Miljöpartiet är det parti som mest genomtänkt synliggör och visar på sambanden mellan miljö och

jämställdhet, vilket sannolikt beror på partiets grund i miljöfrågan och dess genomgående kopplingar mellan andra politikområden och miljö.

Miljöpartiets problembild är viktig för att förstå hur politikområdena relaterar till varandra. Den är samtidigt i sig ett politiskt ställningstagande varför de andra partiernas mer oproblematiserade hållningar också är politiska, enligt Hills påpekande att policy även formas genom icke-beslut.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet framställer sig som ett feministiskt parti. De skriver att:

Kvinnor utnyttjas och förtrycks i en könsbestämd maktstruktur som genomsyrar allt och alla.

(Vänsterpartiet 2004:1)

Västerpartiets medel för ökad jämställdhet är förändringar av de ojämställda maktförhållanden som det anser präglar dagens samhälle. Sex- timmars-arbetsdag med bibehållen lön är ett annat förslag för att öka jämställdheten. Partiet ser en tydlig koppling mellan genusarbetsdelning och ojämställdhet och kopplar detta till hållbar utveckling då man skriver att partiets mål är:

… att förverkliga ett samhälle grundat på demokrati, jämlikhet och solidaritet, ett samhälle befriat från klass-, köns- och etniskt förtryck, ett rättvist och ekologiskt hållbart samhälle där kvinnor och män bygger sin egen framtid i frihet och samverkan.

(Vänsterpartiet 2004:1)

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna betonar att alla har rätt till att jobba heltid som ett sätt att öka jämställdheten. ”För att ansvaret för hem och barn ska kunna delas mellan män och kvinnor måste kvinnor och män ha samma möjlighet att förena arbete och familj” (Socialdemokraterna 2004). I sitt partiprogram skriver de att deras mål bl.a. är ett samhälle utan könssegregering.

Det är inte bara ekonomisk övermakt, som håller nere människor i fattigdom och socialt underläge, utan också kvinnoförtryck och ojämlikheter mellan könen.

(Socialdemokraterna 2001:3)

Det är en tydlig insikt i betydelsen av maktrelationer. Socialdemokraterna beskriver sig som ett feministiskt parti men talar oftast om jämlikhet, även då det egentligen handlar om jämställdhet.

En politik för jämlikhet handlar om mäns och kvinnors lika rätt till både yrkes- och familjeliv, och om deras lika ansvar för hem, familj och barn. Detta kräver ett arbetsliv som gör det möjligt att kombinera yrkesliv med familj, och en väl utbyggd barnomsorg. (Socialdemokraterna 2001:22).

Partiet kräver också att könsrelaterat våld ska bekämpas. Samtidigt som full sysselsättning ses som ett övergripande mål för att bryta

könsrollsmönstren menar man att 30 timmars arbetsvecka är ett mål (Socialdemokraterna 2001). De talar mycket om det ekologiskt hållbara samhället men kopplar inte explicit i partiprogrammet ihop det med ett socialt hållbart samhälle och därmed inte med jämställdhet.

Centern

Centerpartiet har ett Idéprogram där de skriver att trots att människor formellt har lika möjligheter, diskrimineras kvinnor ”på grund av sitt kön” vilket de menar visar att Sverige inte är ett jämställt land (Centerpartiet 2001:12). Problemet ligger enligt partiet i attityder och stereotyper.

Arbetet för jämställdhet kan inte begränsas till att ge kvinnor lika möjligheter att agera i ett samhälle där männen format normer och spelregler. Det handlar istället om att förändra maktförhållandet mellan könen och grundläggande mönster i samhället för att forma nya strukturer på både kvinnors och mäns villkor. Syftet måste vara att frigöra individen från de osynliga bojor som idag låser henne vid förhärskande normer och attityder med mannen som överordnad norm. Förändring av attityder måste börja tidigt i livet, i hemmet, förskolan och föreningslivet.

(Centerpartiet 2001:12)

Centerpartiet tillmäter skolan en viktig roll för att åstadkomma en demokratisk värdegrund och för att ”motverka inbyggda orättvisor” (Centerpartiet 2001:25). Begreppet livskvalitet lyfts fram som viktigt och inbegriper sociala, ekologiska och ekonomiska hänsyn för att nå ett hållbart

samhälle. Även här framträder således allmänna resonemang om hur jämställdhet och hållbar utveckling länkas samman.

Folkpartiet

I sitt partiprogram (2003) påtalar Folkpartiet problem som att traditionella könsroller och fördomar liksom ojämn maktfördelning skapat problem för kvinnor och män som individer, eftersom de döms efter tillhörigheten i ett kollektiv. Både attitydförändrande arbete och lagstiftning efterfrågas.

Så länge inte män och kvinnor tar lika stort ansvar för hem och barn, kommer bristen på jämställdhet i såväl privatliv som arbetsliv och politik bestå.

(Folkpartiet 2003:15)

De förslag som nämns för att förändra detta är bl.a. föräldraförsäkringen och rätt till barnomsorg samt att arbetsgivare ska stödja människors

möjligheter att förena arbetsliv och familjeliv. Partiet föreslår bland annat utbildning och positiv särbehandling för att skapa balans mellan könen. Genom bättre lönestatistik kan orättvisa löneskillnader göras synliga. Flexibla arbetstider föreslås. Folkpartiet kräver också att våld mot kvinnor ska minskas genom bättre larm och polisbeskydd, liksom ökat stöd till kvinnojourer och bekämpning av prostitution. Miljö och jämställdhet kopplas inte ihop, men partiet lyfter fram konsumentmaktens möjligheter:

En liberal miljöpolitik tar sin utgångspunkt i det personliga engagemanget. Upplysta och medvetna konsumenter kan, genom att efterfråga miljövänliga produkter, styra producenterna i miljövänlig riktning.

(Folkpartiet 2003:30)

Partiets liberala utgångspunkt leder till att individen ställs i centrum. Huruvida detta tyder på ett könsblint eller könsneutralt förhållningssätt har diskuterats mycket och är inget vi vill ta ställning till här. Det är dock viktigt att visa att partiet på detta sätt lägger ett stort ansvar för implementeringen av miljöpolitiken på individerna. Folkpartiet påpekar också att det anser att miljöpolitiska mål skall beaktas vid all samhällsplanering.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna har ett manifest för jämställdhet kallat Lika möjligheter som antogs av partistyrelsen år 2002. I detta manifest saknas dock

kopplingar till miljöpolitiken och hållbar utveckling. I Principprogrammet (2001) åter nns däremot dessa båda frågor, även om de inte integreras. Manifestet är väldigt omfattande när det gäller områden och sakfrågor som behöver belysas för att uppnå jämställdhet. Liksom de esta andra partier talar kristdemokraterna om att det är makten och in ytandet som måste delas mellan kvinnor och män. De vill arbeta för exibla arbetstidslösningar så att olika aspekter av livet går ihop, sänka skatter på hushållstjänster, utveckla kvinnors möjligheter att starta eget företag, att lika och likvärdigt arbete ska ge lika lön, skapa ett barnvänligt arbetsliv där det inte sker någon

diskriminering vid uttag av föräldraledighet och att jämställdhetslagen stärks (Kristdemokraterna 2002:6-7). Partiet menar att

Jämställdhet i hemmet åstadkoms inte genom att diska varannan gång. Mannen och kvinnan måste hitta sin egen lösning på hur ansvaret ska delas för hem, familj och samhälle. Fördelning mellan förvärvsarbete och vård av barn för både män och kvinnor skulle medföra positiva effekter när det gäller jämställdhet och inte minst när det gäller förbättrad kontakt mellan pappor och barn.

(Kristdemokraterna 2002:7).

Utifrån denna analys vill kristdemokraterna bland annat arbeta för att uppvärdera hemarbetet. Partiet anser att skolan har en viktig uppgift att skapa jämställdhet och även att skapa en värderingsgrund hos eleverna som präglas av bland annat jämställdhet. Partiet vill att alla kvinnor ska få leva sitt liv utan kränkningar och våld varför det vill ge ökat ekonomiskt stöd till kvinnojourer, rehabiliteringsprogram för män som misshandlar, förhindra legalisering av prostitution och strängare straff för handel med kvinnor (Kristdemokraterna 2002:11). I detta dokument nns inget om miljö eller hållbar utveckling och när det hanteras i partiprogrammet relateras det inte till jämställdhet.

Moderaterna

I Moderaternas partiprogram och handlingsprogram från 2002 skrivs att:

Arbetet för en god miljö ska präglas av samma grundläggande värden som annat politiskt arbete: respekt för medborgarnas frihet, för rättsstaten, marknadsekonomin, den lilla världens integritet och den enskilda äganderätten.

(Moderaterna 2002:58)

Moderaterna lägger liksom många andra partier stor vikt vid

arbetsmarknaden för jämställdheten då de menar att arbetet ger identitet och trygghet. En öppen och vital arbetsmarknad ger därmed goda förutsättningar för jämställdhet, när män och kvinnor kan svara för sin försörjning

(Moderaterna 2002:25):

Jämställdheten utgår från alla människors lika värde och varje människas rätt till respekt för sin person, sina val och sina känslor. Det är en fråga om rättvisa att ingen ska särbehandlas negativt på grund av sitt kön eller av andra skäl … Människor har rätt att betraktas som individer och inte som delar av en viss grupp som godtyckligt tillskrivs vissa egenskaper uppifrån.

(Moderaterna 2002:11)

Liksom varit fallet i era andra partiers program nns det inga tydliga kopplingar mellan miljöpolitik och jämställdhet. Men moderaterna har i likhet med folkpartisterna en tydlig liberalt grundad fokusering på individens möjligheter och ansvar vilket kan betraktas både som könsneutralt och könsblint. I moderaternas partiprogram nämns inte explicit begreppet hållbar utveckling. Men det förs diskussioner om miljöpolitiken och möjligheter till marknadslösningar för att nå en bättre miljö, exempelvis genom

Partierna ser inte miljö och jämställdhet

Man kan följaktligen notera att det saknas kopplingar mellan jämställdhet och miljöpolitik i de esta partiprogram, bortsett från Vänsterpartiet och Miljöpartiet där jämställdhet ses som en förutsättning för ekologisk

hållbarhet och grön ideologi. Områden som belyses i de esta partiprogram är fördelningen av tid och arbetsuppgifter, både i hemmet och på

förvärvsarbetet, vilket relateras till barn och föräldraskap. Dessa resonemang har potential att relateras till hållbar utveckling även om det inte gjorts uttalat.

In document Jämställd hållbar framtid (Page 40-44)