• No results found

3 Teoretisk ram

5.3 IT, individ och samhälle

5.3.5 Teknisk utveckling

Teknisk utveckling är en underkategori som täcker in både positiva och negativa sätt att erfara teknikutveckling. Positiva i den mening att IT är nödvändigt för både skolans och det övriga samhällets utveck- ling. IT erfars som glamoröst men också som något praktiskt som förenklar våra liv och som underlättar kontakt med andra människor. När IT erfars som negativt ges uttryck för teknikrädsla, men också för funderingar över vad tekniken gör med vårt samhälle. I kategorin finns också utrymme för erfarande som står för både och.

Det är framförallt NV-lärare och skolledare som är positivt inställda och erfar IT som något nödvändigt, både i samhället i stort och speci- fikt i skolan. En manlig NV-lärare erfar IT ur ett samhällsperspektiv och att teknikutvecklingen har påverkat hela samhället. För honom var IT förr en klubb för inbördes beundran, där få var invigda i program- mering. I dag använder alla datorer och det är bra att gamla tröga sys- tem byts ut till mer lätthanterliga.

IT kan också erfaras som något glamoröst som de yngre sysslar med. IT är framtiden. En kvinnlig NV-lärare är imponerad och talar om sportbilar och IT-aktier:

Alltså man tänker ju på att det är något litet, vad ska man säga, framtids- bransch. Man tänker ju på IT-aktier och lite glamoröst och sedan måste jag säga att jag tänker på… Du kanske tycker att det är lite löjligt, när jag cyklat till stan denna våren så har jag aldrig sett så många sportbilar i stan. Och då har jag tänkt att det måste vara yngre människor och att det måste vara dom som har sålt sina IT-aktier och köpt en sportbil, det är lite grann… kanske lite… alltså jag tror visst att det är en framtid i det… och imponerad är jag och undrande och så…Sportbilar och IT-aktier. Jag önskar att jag haft några och sålt dom då…

Det är den praktiska nyttan av IT som nästa kvinnliga NV-lärare fun- derar på. Hon är en datoranvändare sedan länge och erfar att IT erbju- der enorma möjligheter. En manlig skolledare tror på IT:s möjligheter i skolan. Han kan inte tänka sig en skola utan datorer. Samtidigt kan IT inte ge svar på alla frågor. Klokt använt kan datorn vara ett utmärkt hjälpmedel i skolan, både administrativt och pedagogiskt.

Det är främst elever på NV som erfar IT som något positivt. IT blir ett redskap för att kommunicera med människor över hela världen, det gemensamma blir det viktiga. På ES erfar en kvinnlig elev att IT kan göra livet enklare. ”Dessutom är det roligt att lära ut” säger den kvinn- liga läraren på BF som erfar att IT inte är så komplicerat.

Det är i första hand hos elever och lärare på ES som erfaranden av IT som något negativt finns. En kvinnlig lärare på ES tycker att IT är stort och jobbigt:

Det är så där lite… skrämmande. Att det är så… att man använder det så mycket… Och så det här med tekniken också, överhuvudtaget... Jag har alltid varit så där lite rädd för apparater, så det känner jag ju själv, tror den ska gå sönder. Jag är inte en sådan där som vågar liksom, att bara trycka på, är rädd för att förstöra.

En annan kvinnlig ES-lärare har slutat att använda IT. Hon ägnade nätterna åt att surfa och söka information, nu väljer hon att gå till bib- lioteket och få hjälp av kompetenta medmänniskor. En kvinnlig ES- elev talar om kvalitet och att hon föredrar ett lugnt liv på landet istället för ett liv i ett stressigt IT-samhälle. Hon vill ha kvalitet på sin tid. Några ES-elever talar om IT-företagens stora vinster och företag som går omkull.

Jag tror att jag gick i mellanstadiet… Det var så häftigt och nytt och man kände verkligen att det här måste jag lära mig, för om jag inte lär mig det- ta nu så kommer jag aldrig att komma någonstans sen. Med det har ju bli- vit tvärtom. Alla stora IT-företag har gått i botten den senaste tiden. (ES- elev, man)

När det gäller att erfara den tekniska utvecklingen som ”både och” finns det representanter från samtliga program. En kvinnlig NV-elev är positiv, men när hon tänker på den äldre generationen uttrycker hon en förståelse för deras oro. Ett annat sätt att erfara kommer från en manlig NV-elev. För honom är IT positivt, så länge vi har kontroll. En kvinnlig NV-elev erfar fördelar med e-post, men samtidigt finns det nackdelar med tidsödande och ofta resultatlöst sökarbete på Internet. En manlig ES-elev erfar IT som något som i och för sig påverkar ho- nom, men…

…så klart att det påverkar, men ganska osynligt, för jag lägger inte själv märke hur det påverkar mig. IT finns ju överallt, så på det sättet påverkar det ju mig. Men aktivt påverkar det mig inte, det är inget jag går och tän- ker på.

Det är bara lärare på BF som uttryckt sätt att erfara i denna underkate- gori. En av dem funderar över för- och nackdelar med IT:

Teknik, Globalisering. Enorm information. Brist på källkritik. Förmågan att lära sig sålla information. Kan leda till fusk. Enorm glädje för ungdo- marna att använda också om man lär sig använda det som jag som vuxen tycker är bra… och kontakter ut i världen.

5.4 Analys Syn på IT