• No results found

Enkätstudien baserar sig på samtliga personer som ansökte om bostadsan-passning under perioden 1 augusti t o m 30 december 2004 i Göteborgs Stad. Enkäter skickades ut fortlöpande under denna tidsperiod och fram till och med mars månad. Anledningen till att vi valde att genomföra undersökning-en under undersökning-en så pass lång tidsperiod var för att få in tillräckligt många undersökning- enkät-svar för att med viss säkerhet kunna genomföra statistiska beräkningar.

Det rör sig således om en totalundersökning med undantag för dem som enbart ansökt om anpassning av trösklar. Denna vanligt förekommande

intyg från arbetsterapeut. Med anledning av att studien skulle komma att domineras av dessa ärenden om samtliga inkluderas, valde vi att skicka ut enkäter till ett slumpmässigt urval om tio procent av dem som ansökte om tröskelanpassning. Ärenden som enbart handlade om spistimer eller service-åtgärder exkluderades helt.

Innan studien startade testade vi hur enkäten fungerade på ett antal äldre personer. Vi försökte också göra det möjligt för personer med dålig syn att fylla i enkäterna till vuxna, genom att trycka dem med stor stil. Dessutom uppmanade vi dem som inte klarade att fylla i enkäten själva, att be om hjälp med det.

Enkäterna skickades ut via fastighetskontoret tillsammans med portofria svarskuvert. Det har framgått av brev och enkät att FoU i Väst/GR genom-förde undersökningen på uppdrag av fastighetskontoret. Den första enkäten (enkät 1) skickades ut två till fyra veckor efter att ansökan om BAB hade inkommit när det gällde enkla ärenden. I större ärenden skickades ansökan ut två månader efter att ansökan hade diarieförts. Anledningen till att vi gjorde skillnad för enklare ärenden var för att de sökande skulle hinna få enkäten innan anpassningen var genomförd.

Det datum då ärendet var diariefört var startpunkten för tideräkningen. Tanken med att inte skicka ut den första enkäten precis efter att ansökan registrerades, var för att det skulle finnas en period då behovet av anpass-ning ej hade varit uppfyllt. Uppföljanpass-ningsenkäten skickades ut två månader efter att anpassningen hade genomförts. Eftersom det var omöjligt att få exakt information om när detta skedde, utgick vi ifrån entreprenörens faktu-radatum som tidsangivelse. Entreprenörerna skickar fakturan efter att upp-draget är slutfört och är i regel snabba med att göra det, för att få betalt från bostadsanpassningsbyrån.

Ett påminnelsebrev med enkät skickades ut till dem som inte hade besva-rat enkäten efter två veckor. Påminnelser skickades ut fram till och med den 15 mars och vi tog emot samtliga enkäter som kom in efter det datumet.

Instrument

I studien har olika enkäter använts för de olika undersökningsgrupperna: • vuxna personer (över 18 år)

• barn och ungdomar (under 18 år) med förälder • personer som har fått avslag på sin ansökan

Enkät 1 som var tänkt att mäta situationen innan bostadsanpassningen, inne-håller delvis andra frågor jämfört med enkät 2. Till grund för enkäterna har vi använt resultatet från delstudie 1 som bygger på intervjuer och gruppdis-kussioner. När det gäller enkäterna som riktade sig till barn och ungdomar ville vi fånga både föräldrarnas och barnets perspektiv, vilket medförde nå-got fler frågor än i vuxenenkäterna.

Innan enkäterna skickades ut testades de med avseende på om frågorna uppfattades på det sätt som vi hade tänkt oss (validitet) samt om de var lätta att fylla i. Vi lät ett antal personer i berörda målgrupper fylla i enkäterna och berätta högt hur de tänkte när de gjorde det. På så sätt kunde vi korrige-ra formuleringar och layout för att gökorrige-ra enkäterna så tydliga som möjligt.

De läsare som vill ta del av enkäterna kan höra av sig till någon av författarna till den här rapporten. Frågeformuleringar och svarsalternativ framgår till viss del av tabellerna i bilaga 2.

Deltagare

Enkäter till vuxna

Som tidigare nämnts ombads sökande av BAB att fylla i enkäterna. I det medföljande brevet och på första sidan av enkäten uppmanade vid dem som hade svårt att fylla i enkäten, att be någon annan som kände till den sökan-des hemförhållanden att hjälpa till med det. Antalet deltagare som fyllde i enkät 1 för vuxna var 282 personer medan antalet deltagare som fyllde i enkät 2 för vuxna var färre, 163 personer. Den grupp deltagare som fyllde i både enkät 1 och 2 bestod av 97 personer.

Bakgrundsinformation om boende, civilstånd, ekonomi, uppgifter om diagnoser m m har både hämtats från deltagare som fyllde i enkät 1 och nytillkomna deltagare som enbart hade fyllt i enkät 2. På så vis tillkom ytterligare 72 personers svar på dessa frågor och gruppstorleken blev då som mest 354 personer. Anledningen till att vi skriver ”som mest” är för att alla deltagare inte har besvarat alla frågor.

Enkät 1: Vi hade tyvärr inte med frågan om vem det var som fyllde i enkä-ten, om det var den sökande själv eller någon annan, i de första utskicken. Detta förklarar den stora andelen som inte har besvarat frågan (73 av 282 personer). Av de 209 som gjorde det, visade det sig främst vara den sökande själv (74%) och i mindre utsträckning någon annan (26%) som hade besva-rat enkäten.

Ungefär hälften av dem som svarade (52%) hade inte fyllt i enkät 1.

Enkäter till barn och ungdomar

Antalet föräldrar som fyllde i enkät 1 för barn och ungdomar var en mindre grupp på 16 personer. Det var 6 föräldrar som fyllde i enkät 2 och bakgrund-sinformation finns för 19 personer. Tolv enkäter fylldes i av mammor och sju av pappor. En av dem var barnets fosterförälder.