• No results found

Undervisning med Polyglutt i målstyrda och spontana situationer

In document Man ska språkduscha barn (Page 24-27)

5. Resultat

5.2 Undervisning med Polyglutt i målstyrda och spontana situationer

Majoriteten av förskollärarna använder Polyglutt i både målstyrd undervisning och vid spontana tillfällen där barnen själva väljer att lyssna på böcker. Däremot menar förskollärare I att Polyglutt endast används vid spontana situationer när barnen själva väljer att använda det.

18

Förskollärare som arbetar i barngrupper med många olika modersmål anser att det kan vara svårt att arbeta med Polyglutt i målstyrda processer. Detta för att de har så många språk på avdelningen. Oavsett om Polyglutt används i målstyrda eller spontana situationer finns verktyget tillgängligt för barnen under hela dagen. Det krävs ett stort engagemang från förskollärarna i arbetet med Polyglutt i verksamheten. Förskollärare E menar att det är betydelsefullt att läsa för barnen på förskolan eftersom de inte får ta del av så mycket läsning hemma. Förskolan ska vara ett komplement till hemmet. Förskollärare D uttrycker att med Polyglutt kommer barnen i kontakt med språket på ett lustfyllt sätt och de får dessutom en lustfylld koppling till olika böcker.

Några av förskollärarna arbetar med Polyglutt vid lugnare stunder för att barnen ska komma ner i varv. Stunden när barnen får sitta själva med Polyglutt anses vara värdefull eftersom de får välja bok själva men i vissa fall väljer förskollärarna böcker åt barnen. Stunden är värdefull eftersom det finns barn som har ett behov av att sitta och lyssna på böcker och detta kan bero på många olika anledningar. Däremot har barn olika relationer till hur böcker fungerar, vissa har ingen relation till böcker alls utan bara till historieberättande. Förskollärare G och H upplever att barnen inte har någon bokkultur och att de inte vet hur de ska hantera böcker vilket gör att de arbetar mycket med att väcka intresse för läsning och hantering av böcker genom olika verktyg. Förskollärare E arbetar i en kommun där det är många höginkomsttagare vilket gör att de behöver arbeta med att barnen ska förstå värdet i böckerna och att det inte bara går att köpa nytt.

5.2.1 Olika arbetssätt

Ett arbetssätt som framkommer hos några av förskollärarna är att bjuda in till böcker för att visa intresse för alla barn i barngruppen där fokus ligger på att lyssna och jämföra olika språk.

För att jämföra olika språk tittar de på likheter och skillnader vilket beror på att alla språk är lika viktiga som det svenska språket. Flera av förskollärarna lyfter att vid bokuppläsning används först det svenska språket och sedan barnens modersmål för att barnen ska få med sig båda språken samtidigt. Det underlättar inlärningen av det svenska språket hos de barn som har annat modersmål. Flera av förskollärarna arbetar med böcker utifrån olika teman och med Polyglutt blir det lätt att hitta böcker som kan kopplas till ett specifikt ämne, tema eller olika språk.

Majoriteten av förskollärarna lyfter betydelsen av att använda Polyglutt i samspel med andra för att barnen ska få ett samtal om böckerna. Detta är något som bidrar till ett socialt språkfrämjande. En aspekt som lyfts är att förskollärarna läser på olika sätt beroende på vilka barn som är delaktiga och var i arbetsprocessen de befinner sig i. Det beror på att barnen har kommit olika långt i sin språkutveckling. Bokens omslag och bilderna i boken kan locka till samtal hos vissa barn medan andra klarar av att lyssna på en hel kapitelbok. Oavsett var i arbetsprocessen de är och var barnen befinner sig i sin språkutveckling är det viktigt att Polyglutt används på samma sätt som en riktig bok.

19

Flera av förskollärarna menar att Polyglutt tillämpas i alla lärmiljöer på avdelningen. Däremot används det mest i deras språk- och läsmiljöer. I språkmiljöerna har barnen större möjlighet att välja olika språk på böckerna. Ett exempel som lyfts är ett arbete med bokstäver där Polyglutt kan användas för att streama en alfabetsbok. Förskollärare F lånar fysiska böcker som finns i Polyglutt för att barnen ska få känna hur det känns att hålla i en bok. ”För i en ipad känner man inte att man håller i 700 olika böcker och vilken man ska välja”. Även förskollärare G och H använder sig i första hand av fysiska böcker vid uppläsning och kompletterar med Polyglutt vid uppläsning av barnens modersmål. Polyglutt är ett hjälpande verktyg för förskollärarna på grund av att de får med sig många olika ord på olika modersmål. Orden kan sedan användas i den övriga undervisningen. Förskollärarna har inte tillgång till modersmålsstöd men flera av dem har tillgång till flerspråkiga pedagoger som kan användas som ett komplement till det som Polyglutt inte kan erbjuda. Flera av de som inte har tillgång till flerspråkiga pedagoger arbetar i språkgrupper med fokus på modersmålsträning kopplat till Polyglutt.

När det är fler barn som vill lyssna på böcker samtidigt fast de har olika modersmål menar flera av förskollärarna att de använder sig av turtagning för att de barn som vill ska få lyssna på sina språk. Flera av förskollärarna poängterar att de har stora digitala resurser vilket leder till att fler barn ges möjlighet till att lyssna på olika språk samtidigt vid olika lärplattor.

Flera av förskollärarna använder Polyglutt i samspel med andra digitala verktyg, framförallt projektorn är något som lyfts av många. Projektorn möjliggör att ha bokuppläsning för flera barn samtidigt eftersom alla barnen både kan se och höra boken. Förskollärare A har använt sig av ett interaktivt golv och berättar: ”vi har streamat på golvet till exempel och då kan barnen kliva in i böckerna och vara med och åka i rutschkanan om det är rutschkanor och verkligen gå in i böckerna”. Något annat som används i lärmiljöerna är QR-koder som är uppsatta på väggarna för att barnen ska få ta del av litteratur genom att skanna QR-koderna själva. Polyglutt används inte endast i samspel med andra digitala verktyg utan även i samspel med annat fysiskt material. Förskollärare E har på sin avdelning köpt in träfigurer som passar till några av de sagor som finns på Polyglutt. Med dessa kan barnen på egen hand flytta träfigurerna i samspel med att boken blir uppläst.

5.2.2 Inre konflikter

Något som framgår hos förskollärarna är att det uppstår inre konflikter hos dem själva vid användandet av lärandeappen. Förskollärare F menar att det uppstår frågor som ”Är det samma sak att spela upp som när jag läser? Är det jobbigt att jag läser? Varför då? Eller ställer jag jobbiga frågor? Är det mitt fel eller har jag konstig dialekt?” Inre konflikter uppstår för att det är lätt att ta fram Polyglutt när det är rörigt och då blir det en barnvakt. Därmed är det viktigt att tänka på varför den tas fram och på vilket sätt den används. Flera av förskollärarna lyfter att det är viktigt att vara en aktiv pedagog vid användandet eftersom det aktiva användandet bidrar till barnens lärande och utveckling. Trots att det är viktigt att vara en aktiv pedagog lyfter förskollärare E att det ibland kan låta som barnpassning men det är inte det och uttrycker: ”det blir en fjärde pedagog för oss”.

20

In document Man ska språkduscha barn (Page 24-27)

Related documents