• No results found

5.2 Framtagning av personas

5.2.3 Utformning av personas

Vanligen presenteras framtagna personas som en berättelse på en till två sidor vardera (Goodwin, 2002). Texten bör inte vara för lång men hel- ler inte bestå enbart av punktlistor. Mål, behov och nyckelaktiviteter sammanfattas i många fall som punktlistor. Texterna kompletteras med porträttbilder av en person och ibland även bilder som visar använd- ningsmiljön och annat som förmedlar och levandegör en personas livs- situation, vardag och användning av en specifik produkt. I eventuella basdokument samlas information som kan ligga till grund för olika pre- sentationsformer, till exempel affischer och webbsidor (Pruitt & Gru- din, 2003). Författarna argumenterar också för att all information om personasuppsättningen ska vara tillgänglig för samtliga projektmed- lemmar och föreslår en webbplats där allt material och tillhörande verk- tyg finns upplagt.

5.2.4 Framtagning av scenarion

Efter att ha försökt skapa en så trovärdig, riktad och komplett persona- suppsättning som möjligt är det dags att skapa scenarion av olika detal- jeringsgrad i vilka framtagna personas är karaktärer.

Dessa scenarion syftar till att ytterligare beskriva användningen av den tänkta produkten och åskådliggöra interaktion och lösningsförslag. Scenarierna är ett sätt att förmedla förslag på hur framtagna personas kan uppnå sina mål och få sina behov tillgodosedda (Cooper & Rei- mann, 2003) samt hur designen löser specifika problem, hinder och mi- nimerar risker (Quesenbery, 2003). Grudin och Pruitt (2002) argumen- terar för att scenarier får bättre effekt om de baseras på personas då karaktärerna är mer trovärdiga och mångfacetterade. För en detaljerad genomgång av hur personas används i kombination med scenarier se Cooper och Reimann (2003).

5.2.5 Introduktion av personas

För att få samtliga projektmedlemmar att samlas runt den gemensamma grund som personas utgör behöver framtagna personas introduceras på ett sådant sätt att projektmedlemmarna skapar en relation till och en förståelse för personas och tänker utifrån användarnas perspektiv (Goodwin, 2002). Utöver utvecklingsteam bör även intressenter och beställare introduceras till de framtagna personas. Introduktionen av personas bör ske så tidigt som möjligt i ett utvecklingsarbete.

En god introduktion skapar ett engagemang för personornas mål och behov. Grudin och Pruitt (2002) beskriver förankring hos ledning och nyckelmedlemmar i utvecklingsteamet som grupper som det är extra viktigt att skapa engagemang hos. Först då kan tid och resurser avsättas för att ta fram, marknadsföra och använda personas.

Blomquist och Arvola (2002) beskriver tilltron till personas som en vik- tig faktor för att ett utvecklingsteam ska ta till sig och ha nytta av per- sonas. Något som enbart kan uppstå om personas är baserade på empi- ri. Vidare menar författarna att enbart närvaron av personas i projketest inte skapar engagemang utan att det krävs en tydlig kommunikativ in- sats för att nå fram med personas fullt ut. För att skapa tilltro och enga- gemang föreslår författarna att samma personer som ska använda per- sonas också ska delta i framtagningen.

Litteraturen föreslår en rad mer eller mindre (o)konventionella metoder för att uppmärksamma framtagna personas och skapa relationer mellan projektmedlemmar och personas. Allt från introducerande möten och workshops där framtagna personas tillgängliggörs genom affischer i de lokaler där projektmedlemmarna arbetar (Blomquist & Arvola, 2002), till breda marknadsföringskampanjer med t-shirts, rollspel och fiktiva e- postutskick från varje persona (Pruitt & Grudin, 2003). En affisch som listar samtliga personas och nyckelegenskaper ger en god överblick över en produkts målgrupper (Grudin & Pruitt, 2002).

6 Framtagning av exempelpersonas

I en inledande förstudie lades grund för urval och tillvägagångssätt i den efterföljande användningsstudien. Materialet som samlades in, analyserades och sammanställdes i användningsstudien utvärderades sedan i en utvärderingsfas. Detta kapitel redogör för genomförande och resultat för de första två delarna. Utvärderingsfasen beskrivs i kapitel 7. Figuren nedan visar vilka tekniker som använts för datainsamling i stu- diens tre delar.

Förstudie Användningsstudie Utvärdering

Insamling av erfaren- heter om användar- grupper och personas genom:

- Intervju

- Litteraturgenom- gång

Insamling och analys av information om användargrupper ge- nom: - Deltagande observation - Tänka högt - Kollaborativ utvärdering - Kontextuell intervju - Personas Utvärdering av det sammanställda mate- rialet genom: - Enkät - Fokusgrupp

Figur 4: Översikt av tekniker som använts för datainsamling i studiens tre delar.

6.1 Planerat tillvägagångssätt

Förstudien var en planeringsfas för de resterande delarna av studien. Utifrån metodbeskrivningar för personas i litteraturen (se avsnitt 5.2) planerades den empiriska studien steg för steg. Följande översikt ger en jämförelse mellan litteraturens faser och studiens faser för skapande av personas.

FRAMTAGNING AV PERSONAS

ENLIGT LITTERATUREN FRAMTAGNING AV PERSONAS I DENNA STUDIE

Fas Steg Planerat innehåll Fas

1. Förstudie av målgrupper och använd-

ningsmiljö Intervjuer med personer med erfarenhet av an-vändargrupper med särskilda behov. Identifiera tre användargrupper att skapa personas för. 2. Formulering av personahypoteser Formulera tre personahypoteser.

Skapa lista av beteendevariabler.

FÖRSTUDIE

3. Kontextuella intervjuer med användare Intervjua ca fem användare ur tre identifierade användargrupper. IN SAM L IN G

4. Sammanställning av insamlat material 1. Sammanfatta intervjuer med användare utifrån meningskategorier.

1. Revidera personahypoteserna 2. Revidera uppställda personahypoteser, skapa utkast till basdokument, och revidera listan av beteendevariabler.

2. Matcha insamlat intervjumaterial med

beteendevariabler 3. Analysera de sammanfattade intervjuerna utifrån listan över identifierade beteendevariabler 3. Identifiera signifikanta beteendemönster 4. Identifiera signifikanta beteendemönster 4. Vidareutveckla basdokumenten för varje

beteendemönster 5. Vidareutveckla basdokument utifrån identifie-rade beteendemönster och sammanställda inter- vjuer.

5. Sammanställ typiska egenskaper och

relevanta mål 6. Sammanställa mål och egenskaper genom analys av sammanfattade intervjuer och identifie- rade beteendemönster.

6. Kontrollera att personasuppsättningen

är komplett Utgår*

7. Skriv berättelser som binder samman

varje persona. 7. Skapa sammanhållande berättelser utifrån intervjumaterialet. Sammanfatta framtagna bas- dokument på ett A4 per persona.

8. Utse personastyper och prioritera. Utgår*

AN VÄN D NI NG SS TUDI E MODELLE RING

9. Validera framtagna personas Utvärdera framtagna personas med:

- personer med erfarenhet av användargrupper med särskilda behov samt

- personer som arbetar med utveckling av of- fentliga e-tjänster.

UTVÄRDE

R

ING

* Utgår då planerade personas är exempel och inte framtagna för en specifik produkt.

Tabell 6: Översikt över tillvägagångssätt att ta fram personas. Tillvägagångssätt i denna studie (högra spalten) är ,matchat med tillvägagångssätt att ta fram personas enligt litteraturen (vänstra spalten).

6.2 Förstudie

Avgränsningarna och de antaganden som gjordes initialt i studien gäl- lande tillvägagångssätt och urval av användargrupper att studera (se ka- pitel 1) gjorde att det fanns en osäkerhet om underlaget var tillräckligt för inleda genomförandet av utvärderingen. För att skapa ett bättre un- derlag för att svara på uppsatta frågeställningar genomfördes därför en förstudie.

Förstudien bestod av:

• Litteraturgenomgång.

• Intervjuer med personer med erfarenhet av metoden personas för att inhämta kunskap om tillämpning av metoden.

• Intervjuer med personer med erfarenhet av de användargrupper med särskilda behov för specificera urvalet av användargrupper och hitta kontaktvägar till slutanvändare.

Enligt Hartman (2004) ökar möjligheterna till ett genomtänkt urval om man i urvalsprocessen tar hjälp av personer som är insatta i det material som man planerar att studera.

Förstudie Användningsstudie Utvärdering

Litteraturgenomgång Intervjuer om erfa- renheter av metoden personas Intervjuer om an- vändargrupper med särskilda behov

Insamling och analys av information om användargrupper

Utvärdering av det sammanställda mate- rialet

Figur 5: Översikt över innehållet i förstudien. 6.2.1 Litteraturgenomgång

Parallellt med de två intervjuserierna genomfördes en litteraturgenom- gång inom områdena 24-timmarsmyndigheten, offentliga e-tjänster, till- gänglighet, användarcentrerad systemutveckling, målgruppsanalys och personas. Resultatet av litteraturgenomgången är återgiven i kapitel 2, 4 och 5.