• No results found

Vilka efterfrågar hållbarhetsredovisning

4. Hållbarhetsredovisning i praktiken

4.1. Delstudie i privata företag

4.1.3. Vilka efterfrågar hållbarhetsredovisning

Denna fråga ska hjälpa oss att ta reda på om företagen upplever krav från sina intressenter gällande miljömässigt och socialt arbete, samt vilka intressenter sådana krav kommer ifrån.

Små företag

Alternativ Värme AB upprättar, som nämnts ovan, i dagsläget inte någon hållbarhetsredovisning. Men vår respondent, North, menar att det som skulle motivera företaget till att börja upprätta en sådan är om kravet skulle komma från kunderna. I dagsläget efterfrågas miljöaspekter bara vid de offentliga upphandlingarna, och det blir därför ett krav att inkludera mer miljöfrågor i dessa fall. När det gäller privatkunderna är miljö och hållbarhet emellertid inte det som hamnar högst upp på listan. Hade dock sådana röster börjat höras och om detta skulle leda till ökade affärsmöjligheter för företaget skulle de kunna tänka sig att börja upprätta hållbarhetsredovisning.

Gila Control System AB arbetar mycket mot offentliga kunder, kommuner och landsting, och dessa är intressenter som efterfrågar miljöfokus i företaget. De har till exempel tidigare inte behövt ISO-certifiering, men nu efterfrågas detta. Anjar tror även att det kommer att uppstå krav angående hållbarhetsredovisning om några år, då det kommer att vara en del i anbudsförklaringarna från kunderna. Fokuset på miljön växer hela tiden och offentliga företag som själva får miljökrav på sig ställer sedan vidare kraven på deras leverantörer, som till exempel på småföretaget Gila Control System.

Ljung på VOS AB uppger att de inte upplevt några påtryckningar från utomstående intressenter att upprätta hållbarhetsredovisning. Varken kunder eller leverantörer har uttryckt något intresse för en sådan redovisning. De tillfällen han känner att de har nytta av det arbete som läggs ner på miljöfrågor och deras miljöcertifiering är vid anbud, då de får en starkare förhandlingsposition om de är ISO-certifierade. Följs även de etiska reglerna förbättras förhandlingspositionen ytterligare. Företaget har erhållit positiv respons på sitt miljöarbete och sin inställning till sociala frågor och deras intressenter anser att de uppfyller de krav de behöver uppfylla genom att de är ISO-certifierade. På grund av detta ser de ingen anledning att börjar upprätta hållbarhetsredovisning som en respons på utomstående påtryckningar. Ljung förklarar vidare att kommunen, som de arbetar för, inte gör någon detaljerad granskning av deras miljöarbete, istället är det vid anbuden som miljöarbetet får störst

betydelse. Kraven är hårdare när företaget handlar med kommuner men det är således mer på papper som dessa krav spelar en viktig roll, själva miljöarbetet följs inte upp vilket Ljung menar är synd.

Medelstora företag

Kalmarhem känner inga påtryckningar från intressenter att börja upprätta en hållbarhetsredovisning, det är ingen som efterfrågar det än så länge. Ägarna, det vill säga Kalmar kommun, har uttalat att Kalmarhem ska ha ett ledningssystem och miljömål men däremot kräver de ingen hållbarhetsredovisning, inte heller deras kunder har efterfrågat detta. De kan dock se ett intresse från kunder, speciellt yngre, som påpekar vissa miljöaspekter på deras hemsida såsom varför det inte finns komposter på vissa ställen. Dellves förklaring till detta är att kunderna blir intresserade när de konkret kommer i kontakt med en viss aspekt – när de möter det i vardagen och får se det personligen, så som sämre sopsortering. En faktor som Dellve menar kan vara orsaken till att de inte upprättar någon hållbarhetsredovisning kan vara att de inte känner att någon är intresserad av den eller vill titta på den. De skulle vilja upprätta den på ett sätt som gör att kunderna läser den. Hon spekulerar vidare att de skulle kunna upprätta en separat hållbarhetsredovisning med mycket bilder och i praktiskt format, för att sedan lägga ut den på deras hemsida eller till och med skicka hem till intresserade kunder. På detta sätt skulle de även kunna skapa ett mervärde för Kalmarhems hyresgäster, genom vetskapen att företaget arbetar med dessa frågor.

De utomstående påtryckningar som Kärnhem uppfattar som störst är dem från kunderna. Då handlar det inte om själva miljörapporteringen utan mer att husen ska vara energisnåla och miljövänliga. Staten och kommunen har även vissa krav vad det gäller byggandet, och då främst kilowattkrav på det färdigbyggda huset. Med anledning av detta ser inte Kärnhem i dagsläget något behov av att upprätta hållbarhetsredovisning.

Stora företag

Som nämndes tidigare efterfrågar sällan privatpersoner information om Kalmar Energis miljöpolicy eller sociala ansvarstagande och de känner således inga påtryckningar från dessa intressenter. Företagskunder däremot brukar efterfråga information om deras miljöarbete och utgör därmed en påtryckning och stark anledning att arbeta med dessa frågor. Än så länge är det dock ingen som specifikt efterfrågat en hållbarhetsredovisning och det finns således inga påtryckningar utifrån som skulle vara en orsak till upprättandet.

Alwex upprättar inte hållbarhetsredovisning, men har helt nyligen gett ut en miljö- och trafiksäkerhetsrapport till sina kunder. Denna rapport följs sedan upp av en webbenkät för att få feedback från kunderna. Forsell och Hildingsson menar att det är viktigt att veta vad kunderna efterfrågar, eftersom de är anledningen till att rapporten framställs. De har inte tidigare fått några kundkrav på att framställa en liknande rapport, men de anser att genom att ligga steget före kan de förekomma kunderna och därmed själva kunna styra lite över rapportens innehåll. Genom att Alwex framställer denna typ av rapport hoppas de på att det kan ge ringar på vattnet inom branschen. Konkurrenter som uppmärksammar rapporten kan då öppna ögonen för denna typ av hållbarhetsarbete och få dem att i framtiden lägga resurser på detta. Alwex ser rapporten dels som ett uppföljningsinstrument men också som ett marknadsföringsverktyg gentemot sina intressenter. Om två transportföretag jämförs kan en sådan rapport vara det som väger över till Alwex fördel. Hildingsson och Forsell menar att kunderna är de som är mest intresserade, även om det inte funnits några direkta krav ännu. De menar att branschen överlag är ganska dålig på att kommunicera liknande information till sina intressenter, och genom denna rapport ligger de nu steget före vissa av sina konkurrenter. De flesta företag inom branschen är dock miljöcertifierade, men problemet är att presentera det skriftligen till sina intressenter. Alwex har några stora kunder som ställer stora miljökrav, då dessa storkunder själva har miljökrav på sig. IKEA är ett sådant exempel, som gör miljörevisioner hos sina leverantörer där både miljökrav och sociala aspekter undersöks. Vissa av dessa krav kan dock kännas som överflödiga i svenska företag, då de är anpassade för en internationell marknad. Hildingsson betonar dock ändå att det är just de stora kunderna som har ett varumärke att skydda som är tydligast med att ställa krav gällande miljö och sociala aspekter. Forsell och Hildingsson menar vidare att det inte finns någon speciell kundgrupp som efterfrågar denna typ av information extra mycket, även om de stora internationella kunderna har högre miljökrav än mindre kunder. De är också osäkra på om alla kommer att läsa rapporten noggrant, men de kommer ändå att få upp ögonen för Alwex miljöarbete.