• No results found

6. RESULTAT OCH ANALYS AV EMPIRIN

6.1 A XFOOD

Axfood bildades år 2000 och är en ledande koncern inom dagligvaruhandel i Sverige med över 10 000 medarbetare och en rörelseresultat på 2 288 Mkr. Huvudägare är Axel Johnson AB. Koncernen har cirka 300 egenägda butiker och består av välkända varumärken och butikskedjor som Willys och Hemköp. De har även grossistförsäljning och äger e-handelsbolag som mat.se och Middagsfrid. Axfoods mission är att möjliggöra en bättre vardag där alla kan dela glädjen för prisvärd, bra och hållbar mat. I en tid då fler eftersträvar en hållbar livsstil, ser Axfood det som sitt ansvar att vara ledande inom prisvärd, bra och hållbar mat för alla (Axfood, 2020).

6.1.1 CSR

Begreppet CSR framkommer inte specifikt i hållbarhetsredovisningen (Axfood, u.å.) som är en integrerad del av årsredovisningen. Samhällsansvar förekommer endast vid beskrivning av väsentlighetsanalysen. Ordet ansvar förekommer däremot flitigt genom hela rapporten, både i rubriker och brödtext, med syfte att beskriva arbetet och aktiviteterna som görs inom olika områden. Axfood (u.å.) skriver att de genom att ta ansvar för dagens matutbud har möjlighet att göra skillnad för framtida generationer.

Vi i Axfoodfamiljen vill vara en positiv förändringskraft. Genom att ta ansvar för dagens matutbud har vi möjlighet att göra skillnad för framtida generationer.

Det är ett ansvar vi vill ta för att vara ledande inom prisvärd, bra och hållbar mat för alla. (Axfood, u.å., s. 84)

Axfood beskriver även ansvaret med att vara ledande inom branschen och ansvaret för att minska sin miljöpåverkan. De skriver vidare att de har ett stort fokus på klimatet och minskning av matsvinn, men det är framförallt i arbetet med leverantörskedjan och sociala frågor som ansvar lyfts upp. De hänvisar bl.a. till sitt ansvar och möjligheten att påverka arbetstagares och småbönders arbets- och levnadsvillkor avseende levnadslöner.

De lyfter även upp det sociala ansvaret mot riskerna i leverantörskedjan, samt det sociala ansvaret i den egna verksamheten. Axfood deltar i samarbetsprojekt med andra företag och ideella organisationer i syfte att stödja bönder i risk länder att organisera sig och börja odla hållbart (Axfood, u.å.).

Axfood har ett ansvar och en möjlighet att påverka arbets- och levnadsvillkor i vår leverantörskedja. Särskilt i risk länder där de ofta saknas statlig kontroll och fungerande institutioner och fackföreningar. (Axfood, u.å., s. 92)

Det sociala ansvaret lyfts upp i hållbarhetsredovisningen som viktigt för att Axfood ska vara en positiv kraft i samhället. Även om ordet filantropi inte nämns, så beskriver de sitt

samarbete med den globala hjälporganisationen Oxfam som utbildar kvinnor i Pakistan och sitt bidrag till SOS Barnbyars arbete för utsatta barn. I samma informationsruta nämner de sitt arbete med solcellstak på butik och lagertak i sina affärer/lokaler. De beskriver även sina samhällsprojekt och sitt engagemang i att genomföra utbildningar inom grundläggande arbetsrättsliga frågor på fabriker som levererar till Axfood (Axfood, u.å.).

Axfood har infört ett digitalt utbildningsverktyg, QuizRR, hos leverantörer i Kina, Bangladesh och Thailand. Syftet är att utbilda både chefer och medarbetare i arbetsrättsliga frågor för att förbättra förhållandena på arbetsplatserna.

(Axfood, u.å., s. 107)

Etisk handel i syfte att driva på ansvarsfulla leverantörskedjor med fokus på respekt för mänskliga rättigheter lyfts upp i hållbarhetsredovisningen, där Axfood bl.a. beskriver sitt arbete med att starta Ethical Traiding Initiative. Axfood beskriver även sitt arbete med ansvarsfullt producerat kött och arbetet med spårcertifiering för att köpa in från kontrollerade och certifierade leverantörer. Etiska förhållningsregler nämns inte endast i uppförandekoden för leverantörer, utan även i uppförandekoden för medarbetare (Axfood, u.å.).

6.1.2 Hållbarhet

Hållbarhet lyfts upp i flertalet huvudrubriker, underrubriker och i var och varannan mening genom hela hållbarhetsredovisningen. Axfood beskriver genomgående ett långsiktigt helhetsperspektiv på hållbarhet och menar att långsiktighet är viktigt för att slippa motsatsförhållandet mellan hållbarhet och tillväxt. Hållbarhet är integrerad i affärsmodellen och strategin. Syftet är att generera en hållbar värdeutveckling som bygger på ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter (Axfood, u.å.).

Att agera hållbart handlar om att se till helheten. För oss innebär det att vi väger in hur omgivningen och människor påverkas av vår verksamhet och de beslut vi fattar. (Axfood, u.å., s. 84)

Grunden för Axfoods hållbarhetsarbete är uppförandekoden och hållbarhetsprogrammet som har ett stort fokus på klimatet och minskning av matsvinn genom olika aktiviteter.

De beskriver verksamhetens påverkan på miljö och klimat, samt sina aktiviteter för att minska energianvändningen, tjänsteresor, utsläpp från transport m.m. De har också fokus på hållbar mat och minskning av klimatpåverkan. Detta beskrivs som viktigt för att nå de globala målen och de nationella klimatmålen. De skriver om sina hållbarhetsaktiviteter med koppling till olika ramverk och internationella konventioner som de är en del av och som ligger till grund för deras uppförandekod. Det handlar bl.a. om Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag (Axfood, u.å.). De globala målen och ramverken är en viktig del av det operativa arbetet med hållbarhet.

I arbetet med att säkerställa bra arbetsvillkor i leverantörsleden tillämpar Axfood FN:s ramverk ”Skydda respektera och åtgärda” samt FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Axfood är medlem i Global Compact, Amfori BSCI samt Global Deal och har i alla dessa medlemskap lovat att följa FN:s grundläggande ramverk för mänskliga rättigheter. (Axfood, u.å., s. 115)

Utöver uppförandekoden som enligt Axfood är vägledande och driver hållbarhetsfrågorna framåt, så har de även tagit fram en hållbarhetspolicy som beskriver inriktningen av och principen för hållbarhetsarbetet. För Axfood är det grundläggande att arbeta förebyggande med konkreta mål på kort och lång sikt. De nämner att hållbarhetsprogrammet är i linje med flera av FN:s mål för hållbar utveckling (Axfood, u.å.), vilket är viktigt att poängtera då hållbar utveckling inte nämns uttryckligen som begrepp i andra delar av hållbarhetsredovisningen.

6.1.3 Använder Axfood begreppen som utbytbara?

Axfood (u.å.) definierar inte explicit ansvar eller hållbarhet som begrepp, men beskriver däremot hur de agerar och aktivt arbetar med frågorna inom ansvar och hållbarhet. Ansvar har en tydlig koppling till leverantörskedjan, samhällsprojekt och sociala frågor.

Hållbarhet nämns främst med fokus på klimat, miljö, värdeskapande, affärsmodell, strategi och tillväxt. Även om hållbar utveckling inte lyfts upp nämnvärt, så skriver de om det intergenerationella perspektivet. Ett exempel är möjligheten att göra skillnad för framtida generationer genom att ta ansvar för dagens matutbud. Här visar Axfood att ansvar är nära kopplat till hållbar utveckling och hållbarhet. Hållbar värdeutveckling och ansvarsfullt värdeskapande nämns på olika platser men tycks referera till samma sak.

Begreppen ansvar och hållbarhet används i många fall som komplement till varandra för att påvisa att ansvarsfrågor och hållbarhetsfrågor hör ihop och är integrerade som begrepp, speciellt avseende sociala aspekter (Axfood, u.å.)

Vi tar ansvar för sociala frågor både i vår egen verksamhet och i hela leverantörskedjan. Våra väsentligaste hållbarhetsfrågor är…(Axfood, u.å., s.

103)

I Axfoods löpande hållbarhetsbedömningsarbete vägs alltid leverantörernas arbete med socialt ansvar mot riskerna i den specifika leverantörskedjan.

(Axfood, u.å., s. 106)

Ett annat exempel är arbetet med uppförandekoden som är grunden för Axfoods hållbarhetsprogram. Axfood (u.å.) skriver inte om ansvar i uppförandekoden, men väl om etiskt beteende och etiska förhållningsregler som kan ses som en förlängning av företagets ansvar.

Korruption och oetiskt beteende riskerar att skada Axfoods anseende och undergräva andra aspekter av hållbarhet. (Axfood, u.å., s. 94)

Frågan är om det etiska beteendet ses som en del av ansvarstagandet som i sin tur är en del av hållbarhet? Oetisk beteende nämns som en hållbarhetsrisk som riskerar att skada företagets anseende. Detta är något som utgör en grundläggande aspekt av CSR och som talar för att Axfood ser på ansvar som en del av hållbarhet som i sin tur syftar till att nå en hållbar utveckling.

Related documents