• No results found

Yoga och stress

När jag frågade om de intervjuade känt stress i samband med skolarbete fick jag jakande svar ifrån alla, men stressituationerna var skiftande. Jag har därför delat upp huvudrubriken i fyra underrubriker.

Underrubriker:

- Vilka yttre situationer skapar stress? - Vilka inre faktorer?

- Vad händer kroppen?

- Yoga och stress – hur har stressen påverkats av yoga? Vilka yttre faktorer skapar stress?

Jag brukar få panik när jag kommer hem eftersom jag vet att jag måste kämpa mycket med läxorna hemma pga min dyslexi. Hade gärna velat ha hjälpmedel

hemma. Hela skolan är en stressfaktor! Kände också stress när lärarna inte trodde på att jag hade dyslexi. Sedan jag fått diagnosen bekräftad och får hjälpmedel i skolan, går det lättare.

Hela skolan är en enda stor stress.

Det är jobbigt när pojkarna stör undervisningen, då kan inte lärarna förklara så bra. När läraren är arg går det inte att lära. Jag blir stressad av ämnen som jag inte kan, ex matte och no. Att tala inför grupp är stressande.

Jag blir rädd och stressad när jag står inför en grupp

Stressen känns värst när det blir intensivt och många inlämningsuppgifter ska vara klara samtidigt som man har prov i andra ämnen. Lärarna är nog inte medvetna om detta. Det är stressande att man hela tiden måste prestera, grupparbete är värst. Det är splittringen som stressar. Betygen stressar också. Föräldrar stressar när de kräver för mycket av en.

Stress är när det är för många olika saker

och man inte kan göra en sak i taget, utan måste göra allt på en gång.

Jag känner stress för att jag inte ska hinna med allt som krävs i skolan, och när man ska få tillbaks ett prov. Det är stressigt när lärarna inte kräver tillräckligt mycket, då blir man dåligt förberedd inför gymnasiet. Gjorde inte alls mycket skolarbete på högstadiet och var dåligt förberedd. På gymnasiet kände jag en positiv stress, mådde inte dåligt då, utan försökte göra ett bra jobb. För lite stress kan också stressa! På gymnasiet mådde jag tvärtom bra av stressen, det knuffade mig framåt.

Jag vegeterade på högstadiet och mognade på gymnasiet. Det var fel att inte pressa mer på högstadiet.

Jag känner mycket krav från kompisar, då blir jag rebellisk och vägrar att klä upp mig och gå ut och festa. Att fatta beslut, ex gymnasieval, är också en stressfaktor.

Vilka inre faktorer skapar stress?

Jag känner stress för att jag alltid vill vara bäst och få bra betyg. Kraven är värst, både de som kommer utifrån och de som kommer inifrån. Jag blir sur, förtvivlad och stressad när det inte går så bra som jag tänkt mig.

35

Jag känner stress i skolarbetet när jag inte är tillräckligt förberedd eller när det är för svårt. Jag känner mig aldrig nöjd inför ett prov, känner mig osäker och missnöjd, och litar inte på mina kunskaper. Vet aldrig om jag gjort tillräckligt. Min egen press på mig själv är det som stressar mest. Betygskraven på högstadiet var den värsta stressen. Detta kom inifrån mig själv, inte ifrån mina föräldrar. Jag vill ha MVG på allt! Det är obehagligt med inre krav, det är lätt att bli besviken.

Den egna prestationsnivån stressar mest. Vad händer i kroppen vid stress?

Hela kroppen hamnar i ett spänningstillstånd, man får svårt att sova, får huvudvärk och spänningar och stelhet i nacken. Jag får panik och går upp i varv och kan inte slappna av eller tänka klart. Man förlorar helt kontakten med andningen, blir orolig och får ont i magen. Jag blir skakig i hela kroppen. Allt ljud i klassrummet har gett mig tinnitus. Jag får huvudvärk och spänningar i axlarna och biter ihop tänderna. Stressen hämmar mig, då blir jag irriterad på allt och alla.

Man känner nervositet och oro innan man fått tillbaks ett prov. Skakig i kroppen liksom. .

Yoga och stress

För mig är yogan mycket positiv som stresslindring. Längtar efter yogan när det är mycket prov och inlämningar. Jag märker en tydlig skillnad på stressnivån efter ett yogapass, efter avslappningen är all stress borta. Det känns skönt, och man är lugn resten av kvällen. Man känner sig mycket bättre! Då tänker man inte så mycket på det som stressar, utan man kan koppla av. Det håller i sig en bit in på nästa dag, sedan är allt som vanligt igen.

Vad jag mest längtar efter är helheten i yogan, ingen speciell övning

Spänningar i kroppen försvinner efter ett yogapass, och det blir lättare att hantera stress. Man blir mer fokuserad på kroppen. Var mycket mer stresskänslig innan jag började med yoga, skolan stressade, speciellt betygen. Känner mig säkrare på mig själv nu. Jag brukar må bra efter ett yogapass och promenerar långsamt hem.

Jag använder yoga före ett prov eller när mamma stressar, då andas jag djupt på det sätt jag lärt mig. Ibland när det är för stressigt lägger jag mig på rygg och andas, då kan jag slappna av och känna att jag inte behöver prestera. Allt i skolan är prestation, därför är yogan ett bra komplement. Då får hjärnan vila. Stress är att alltid vilja vara bäst!

Jag använder andningen och ett mantra när jag inte kan somna pga av stress. Det hjälper, och sömnen kommer. Jag märker ingen jätteskillnad direkt efter ett pass, det är helheten som känns bra. Och jag märkte stor skillnad i stressnivån den terminen när jag inte gick på yoga. I yogan känner man inga höga krav på sig själv, och man drivs inte av sin duktighet.

Med yogan är avstressningen poängen!

Man blir lugn, och behagligt sömning. Stressnivån blir definitivt lägre. Jag känner prestation ibland på yogan, kan inte alltid låta bli att kika på andra. Men jag känner ändå ett lugn efteråt.

Yogan är en bra motvikt mot den allmänna stressen i samhället. Speciellt för ungdomar, det är så mycket press på oss. Man ska så mycket.

Related documents