• No results found

. 1984 . 1984

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share ". 1984 . 1984"

Copied!
44
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

. 1984

(2)

o

• !

l

o l

(3)

LIC KONCERNEN

FÖRENINGSSTÄMMA

1984 1983 Extern försäljning i Mkr 1.458,2 1.395,0 Egen tillverkning,

faktureringsvärde i Mkr 447,1 387,6 Försäljning utomlands

i Mkr 182,4 148,9

Rörelseresultat efter

avskrivningar i Mkr 22,6 26,8 Resultat före disposi-

tioner och skatt i Mkr 4,2 12,6 Förräntning av eget

kapital% 4 15

Bruttoinvesteringar

i Mkr 24,2 18,1

Återbäring i Mkr 7,3 10,1 Medeltal tjänster 1.894 1.857 Löner och sociala

kostnader i Mkr 279,1 246,9

LIC:s 39:e ordinarie föreningsstämma hålls torsdagen den 6 juni 1985 kl10.30 i Ingenjörshusets lokaler, Malmskillnads- gatan 46, Stockholm.

INNEHÅLLSFäRTECKNING

Koncernchefens översikt Organisation

Verksamheten 1985 Personalorganisation

Ekonomi, Finans, Administration Affärsutveckling

Information

AFFÄRSENHETER

LIC Dental LICHygien i ab

LIC Medical Division B

LIC Medical Medicinsk Teknik LIC Ortopedi

LIC Rehab Vårdrum LICExport

2 4 5 5 5 7 7

8 10 12 14 16

18 20

22

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Försäljning 2 6

Resultat 27

Investeringar 28

Finansiering 28

Personal 29

Styrelse och revisorer 30

Resultaträkning 31

Balansräkning 32

Finansieringsanalys 34

Återbäring och förslag till vinstdisposition 35 Bokslutskommentarer och noter 36

Revisionsberättelse 38

Medlemmar 39

Verksamheten i Sverige 40

Verksamheten utomlands 41

(4)

2

KONCERN- CHEFENs ÖVERSIKT

1984

har inneburit ett förändringens år för LIC. Målsättningen för koncernens fram- tid på en allt mer konkurrensutsatt sjuk- vårdsmarknad har fastlagts.

Högkonjunkturen för svensk verkstads- industri har inte haft sin motsvarighet inom sjukvårdsbransch en. Branschen har i stället präglats av förändring med lägre investe- ringar och stagt}erande efterfrågan inom ett antal sektorer. Även internationellt har snabbt ökande sjukvårdskostnader medfört en avvaktande utveckling på många markna- der.

LIC är konsumentägt Företagets primära uppgift är att erbjuda välutvecklade och högkvalitativa produkter till konkurrenskraf- tiga priser till den svenska hälso- och sjuk- vårdsmarknaden. För att långsiktigt kunna klara denna uppgift har inriktningen sedan flera år varit given. Den har innehållit krav på en snabb expansion för LIC på komplette- rande marknader, framför allt internationellt En positiv volymutveckling ger den nödvän- diga basen för stark produktutveckling och rationell, storskalig produktion.

Håkan Bryngelson

På den svenska sjukvårdsmarknaden med- för LIC:s starka ställning både för- och nack- delar. På grund av att LIC redan har uppnått stora marknadsandelar på många områden kan det vara svårt att kortsiktigt kompensera volymminskningar som beror på förändringar på marknaden. satsningar inom nya områ- den och på nya marknader tir därfor en förut- sättning för företagets vidareutveckling.

OFFENSIVA

FRAMTIDSPLANER

LIC

står inför en nödvändig anpassning för att kunna möta en allt snabbare föränder- lig omvärld. Betydande insatser har därför gjorts under året för att lägga grunden till ett handlingskraftigt agerande i framtiden.

ANPASSNING AV KAPACITET

LIC

måste slå vakt om sin konkurrens- kraft Under 1984 har kraftfulla och till viss del kostnadskrävande omstruktureringsåt- gärder vidtagits för att skapa en bas för en positiv utveckling. Produktionsstrukturen har effektiviserats genom att tre fabriker inom division LIC Rehab Vårdrum samrnan- slagits till två effektiva produktionsenheter.

Organisationsförändringar har vidtagits för att möta högt ställda krav på effektivitet och kundorientering. Resultatet har blivit sex slagkraftiga divisioner. Divisionerna Textil, Hygien och enheten för Försäljning till icke medlemmar har sammanförts till en enhet- LIC Hygien. Likaså har divisionerna för Medicinsk Teknik och Instrument samrnan- slagits under året Från och med 1985 förs även division B (med Förlag, Blanketter, Ambulanser och Bränsle) till denna enhet med det övergripande namnet LIC Medical.

Den största utbildningsinsatsen i LIC:s historia har genomförts under 1984 - i syfte att förankra koncernens mål och strategier.

INTENSIV SORTIMENTs- UTVECKLING

En intensiv sortimentsutveckling har in- letts för att resurser skall kunna kanaliseras till framtidsinriktade, utvecklingsbara områ- den med tillfredsställande lönsamhet

En kombination av kapacitetsutnyttjande, produktionskvalitet och ett anpassat pro- duktsortiment bör ge LIC den lönsamhet och effektivitet som är nödvändig för en fortsatt god utveckling.

(5)

POSITIVT RESULTAT

Stora fortsatta satsningar på såväl nya affärsutvecklingsprojekt som på t ex export- marknaderna har bidragit till glädjande för- säljningsframgångar. En nästan 25 %-ig ökning av exportförsäljningen kan läggas till en fortsatt ökad försäljning av sjukvårdspro- dukter i Sverige.

Den totala försäljningen. exkl bränsle~

uppgår därvid till1.166.8 Mkr 1984 mot 1.073,2 Mkr 1983. Andelen egenproducerade varor har ökat till38% av den totala försälj- ningen, exkl bränsle. Vart att notera är att drygt 40% av produktionen nu avsätts på den konkurrenskrävande internationella markna- den. Trots en alltmer konkurrensutsatt hem- mamarknad med tilltagande priskonkurrens och avsevärda koncernmässiga omstrukture- ringskostnader och satsningar har ett posi- tivt rörelseresultat kunnat uppnås med 22,6 Mkr för 1984 mot 26.8 Mkr för 1983.

Investeringarna har ökat med 34% och de sammanlagda utvecklingsinsatserna i ny verksamhet, produkter och personal har legat på en oförändrat hög nivå. ·

ÖKAD

KONKURRENsKRAFT

Flera företag och verksamheter har för- värvats eller startats upp under 1984. På den svenska marknaden har bl a Tandvärnets Förlags AB:s informationsverksamhet över- tagits och en ny form av distribution av han- dikapphjälpmedel- Aktiliv- startats genom samarbete med ett postorderföretag.

Den internationella verksamheten har kompletterats genom samarbetsavtal med det ortopedtekniska företaget Ortopedi Tekniikka Ky i Finland och genom förvärv av dentalföretaget Nordentas verksamhet i Norge. Ambulansföretaget Swede Rescue Internationals verksamhet ingår from 1984 i koncernen. Ett dotterbolag- LIC Ortopedia S.A. - har startats på den utvecklingsbara spanska marknaden.

NYAPRODUKTER PÅ MARKNADEN

Många intressanta produkter har lanserats.

Den egna världsunika sårvårdsprodukten SORBACT 105 (bakteriemagneten), ett nytt, vitt tandfyllningsmaterial OCCLUSIN samt ett avancerat medicinsk-tekniskt system för microkirurgi - SONOTEC - kan nämnas som mycket framstående exempel.

STÖD ÅT FORSKNING OCH UTVECKLING

LIC:s

stipendier for forskning och ut- veckling inom audiologi. ortopedi, inkonti-

nens. tandvård. fotvård. materialadministra- tion och ADL har rönt uppmärksamhet

FRAMTIDEN- STARK KUNDORIENTERING

LIC:s

affårside är

"att med hög service- och kompetensnivå i självständiga affårsenheter tillgodose vår- dens behov av anpassade varor och tjänster i Sverige och på utvalda exportmarknader:'

Affärsiden anger en målinriktning mot stark kundorientering genom hög service- grad och produktanpassning. För att på bästa sätt optimera våra resurser har organisa- tionsförändringen mot ökad decentralisering genomförts. Genom att besluten läggs när- mare kunderna skall en ökad servicegrad uppnås.

Koncernledningen har förstärkts med en affärsutvecklingschef för övergripande led- ning mot nya utvecklingsområden, exempel- vis inom medicinsk teknik och hemsjukvård.

LIC:s exportsatsning. som redan gjort oss till ett av Sveriges 100 största exportföretag, kommer att fortsätta med ökad koncentra- tion på prioriterade marknader. En export- direktör har tillsatts med övergripande ansvar för att leda koncernens alltmer om- fattande internationalisering.

Ökad konkurrens, satsningar på nya om- råden och målgrupper samt krav på snab- bare förändringar kräver en förstärkt infor- mationsverksamhet satsningar på såväl intern- som ägariDformation kommer att kompletteras med ökad externinformation i syfte att stärka LIC:s profil som ett profes- sionellt ledande sjukvårdsföretag. Informa- tionsinsatserna kommer att utökas och samordnas under koncernens nytillsatta informationschef.

Den förändrade marknadsbilden kommer således att mötas med offensiva satsningar för en totalt ökad konkurrenskraft, inklude- rande såväl nya produktområden som mark- nader. Målet är att befästa koncernens ställ- ning som ett av Europas ledande sjukvårds- företag. LIC skall bli en ännu mer konkur- renskraftig leverantör av bra och billiga pro- dukter till svensk hälso- och sjukvård.

LIC står i dag väl rustat att möta denna nya

/ 17

utm~·ng.

'.~~

(6)

4

Koncernchef

Personal Förhandling

Ekonomi Administration

Finans

Mfärs- utveckling

UCOfmtal

UCHygim

i ab

LICDental

Dentalutrustning steriliserings- apparatur

UCMrdlcaJ

I.JC Ortopudl

Dentala förbrukningsartiklar Service

Dotterbolag:

Alltirned AB

Produktionsenheter:

Nacka-fabriken Skärhamns-fabriken

LICHygien

Förband och Hygienprodukter Operation, sårvård, inkontinens Hygienprodukter för industri Privatläkare

Skol- och företagshälsovård Ålderdomshem

Fotvård Textilier Ljus och Miljö

Dotterbolag:

Radings Ortopediska AB Medequip A/S Norge

Produktionsenheter:

Aneby-fabriken T exab-fabriken Nowolin Produkter AB Instrumentverkstad

i ab

Möbler för offentlig miljö Laboratorieinredning skolinredning

Produktionsenhet:

Bjärnum-fabriken

LIC Medical

Ambulanser Bränsle Blanketter Förlag storkök Hörapparater

Hörseltekniska produkter och service

Otoplastik

Utrustning för ljud- och bullermätning

~lmänkirurgiska instrument Orort, Näs-, Hals-,

och Ogondiagnostik Urodynamik,

Polygrafi och Fysiologisk mästutrustning

Utrustning för blodbehandling infusion och digital radiografi

Dotterbolag:

Swede Rescue AB Synpunkten AB

l

--

~-~ ~

Information

~~ r

·--~-::=!11

1

_____ j l

LIC Ortopedi

Ortopedtekniska centralverkstäder Ortopedtekniska avdelningar Ortopedtekniska och

Ortopedkirugiska produkter

Dotterbolag:

LIC Ortopedia S.A Spanien

Produktionsenheter:

Idrottsmedicinska ortosverkstäder Sibbhult

Norrköping Nordingrå

LIC Rehab Vårdrum

Fysioterapi ADL Rullstolar Barnhjälpmedel Sängar, Transport- materiel

Obstetrik Patientlyftar Merlicink y l skåp Närutsug och

Undersökningslampor

Produktionsenheter:

Viihelmina-fabriken Eneryda-fabriken

(7)

VERK-

sAMHETEN UNDER1985

Med ett förväntat begränsat expansions- utrymme för landstingen under de kom- mande åren kommer LIC:s satsningar att ökas på nya produkter och marknader i Sverige och internationellt Syftet är att skapa underlag för en fortsatt affärs- och produktutveckling samt att genom större produktionsvolymer skapa god lönsamhet i de egna produktionsleden. För 1985 räknar LIC-koncernen med en fortsatt god volymut- veckling med en försäljningsökning av drygt 10%.

PERSONAL-

ORGANISATION

Basen för en ny personalorganisation i LIC-koncernen har skapats under 1984.

Koncernledningen kommer liksom hittills att fastlägga normer för personalpolitiken och behandla personalfrågor av policykaraktär.

På varje enskild division eller driftenhet skall finnas en utökad personalfunktion med uppgift att svara för vidareutveckling av företagets viktigaste resurs - personalen - samt att i övrigt handlägga de löpande perso- nalfrågorna. Genom den nya organisationen har bättre förutsättningar skapats för en fort- satt positiv personalutveckling, med ett ökat personligt engagemang på alla nivåer.

Eva/d Lindgren

EKONOMI,

ADMINISTRA TION OCHFlNANs

De

centrala enheterna för ekonomi, admi- nistration, finans och kontroll har alltid haft en stark ställning inom LIC. Allt eftersom divisionerna vuxit, har behovet av egen eko- nomi- och administrativ personal blivit allt starkare. Med anledning därav har en för- stärkning av divisionernas resurser i dessa avseenden påbörjats, delvis genom decentra- lisering av befintlig organisation.

Den återkommande översynen av de växande utländska dotterbolagens finansiella läge kommer att innebära en ökning av aktie- kapitalet i ett flertal fall, med kompletterande finansering lokalt eller från moderföretaget

Ett realtidsbaserat ordersystem infördes under 1984 för en division. Genom att kunna följa och styra en order från ankomst till leverans och fakturering samt alla arbets- operationer däremellan kan ~.n betydande del kostsamt arbete elimineras. Ovriga divisio- ner kommer successivt under 1985 att till- lämpa systemet

En intensiv datautveckling har inletts på LIC Audio, innebärande att bärbara datorer används för bia orderregistrering. Projektet slutförs under 1985.

LIC DISTRIBUTION

Verksamheten har under 1984 präglats av en ökad godsvolym, i första hand beroende på koncernens målmedvetna exportsatsningar.

I syfte att kunna erbjuda effektiva och konkurrenskraftiga distributionssystem med bästa möjliga totalekonomi för våra kunder har förmånliga fraktavtal träffats.

Ett effektivitetshöj and~ projekt, de sk växelflakstransporterna, har startats. Syste- met innebär att man undviker tidsödande och kostsam lagerhantering mellan LIC:s olika producerande enheter och LIC Riks- lager.

Carl-Axel Hellma11

(8)

6

En ny profil

För att såväl internt som externt profilera LIC har LIC:s logotype komplitterats med en ny symboL

! [

(9)

AFFÄRsUTVECKLING

LIC:s

stora satsning på affårs- och pro- duktutveckling har resulterat i att ett antal intressanta projekt och produkter har kunnat lanseras under 1984.

För att ytterligare accentuera och för- stärka företagets utvecklingsinriktning har inför 1985 även en central affarsutvecklings- funktion inrättats.

Övergripande affärsutveckling innebär huvudsakligen att ur ett längre perspektiv finna nya produkter, tjänster eller system för koncernens långsiktiga utveckling.

I ett kort perspektiv medför detta koncen- tration på att finna nya produkter eller sys- tem för LIC:s existerande marknader eller nya marknader för befintliga produkteroch kunnande.

Den centrala affärsutvecklingsfunktionens uppgift blir att initiera, samordna och driva koncerngemensamma projekt så att en fram- tidsinriktad utveckling säkerställs.

Bo Beckeströ'm

INFORMATION

Under året lades grunden till en utökad och starkt målinriktad intern och extern pro- filering. Målsättningen är att LIC skall upp- fattas som ett serviceinriktat. vänligt och professionellt sjukvårdsföretag.

INTERN MARKNADS- FÖRINGSKAMPANJ

En

intensiv, intern marknadsföring har påbörjats. Syftet är främst att förankra koncernens mål och strategier hos hela personalen för att därigenom öka motiva- tionen och det personliga engagemanget

MÄSSOROCH

UTSTÄLLNINGAR

Deltagandet i mässor, symposier och utställningar i Sverige och utomlands har varit stort Under temat Livet i Centrum har LIC framgångsrikt deltagit i bl a ISIMA -84, SWEDENTAL -84 samt MEDICIN -84.

LIC har också satsat på en rad intressanta mässor utomlands. Bland de största kan nämnas The Royal Swedish Exhibition i samband med OS i Los Angeles, WHO-kon- gressen i Geneve samt medicinska mässor i Irak, Libyen och Jordanien, där främst reha- biliteringsprodukter och ortopedteknisk verksamhet exponerats.

LIC I ORD OCH BILD

LIC

har, utöver företagstidningen Pulsen, producerat och utgivit ett flertal tidskrifter, bl a Inkontinens, Audio-Nytt, Rescue, Inside och Ortopediskt Magasin.

Lena Öjert

(10)

8

(11)

DENTAL

Divisionen svarar väl mot den moderna tandvårdens behov av god totalekonomisk verksamhet med tjänster, produkter och sys- temlösningar.

MARKNADsLÄGET

Tandvårdsmarknaden i Sverige och övriga Västeuropa har präglats av intensiv konkur- rens. LIC Dental har hållit ställningarna väl, framförallt genom en ökad marknadsandel på dentalutrustningar. Divisionens varor och tjänster avsärts huvudsakligen på den

inhemska marknaden. Genom koncentrerade satsningar har dock en betydande del av divisionens egenutvecklade produkter kun- nat avyttras på exportmarknaderna.

ANATOM

DENTALUTRUsTNINGAR

Divisionen har ökat sina marknadsande- lar såväl på den offentliga som den privata marknaden. Den golvmonterade uniten ANATOM 600 har vidareutvecklats och erbjuds i anpassade varianter för alla typer av specialisttandvård.

FÖRBRUKNINGs- MATERIEL

Inom den offentliga sektorn har markna- den varit statisk eller uppvisat en marginell ökning. En fortsatt penetration av den pri- vata sektorn har uppnåtts genom en mycket positiv utveckling för dotterbolaget

ALLTIMED AB, som erbjuder snabba och konkurrenskraftiga distributionsformer.

NYAPRODUKTER

Ett effektivt datasystem för tandvårdsad- ministration har introducerats under året Systemet har rönt stort intresse.

Vidareutveckling av dentalröntgen har resulterat i introduktion av ett nytt röntgen- system, baserat på likströmsteknik

Ett vitt tandfyllnadsmaterial, OCCLUSIN, har framgångsrikt introducerats. En fortsatt satsning på förebyggande tandvård har skett, med kompletterande produkter för salivdiag- nostik

SERVICE

Divisionens serviceorganisation för den- tal-, autoklav- och rehabservice är en av Sveriges största rikstäckande serviceorgani- sationer. Verksamheten innefattar montering, förebyggande och akut service på både egna och främmande utrustningar. ~nom komp- letta serviceavtal kan kundernas behov av trygg och effektiv service upprätthållas.

EXPORT

En målmedveten satsning på framför allt den västeuropeiska marknaden har lett till framgångar. Aven genomförda aktiviteter på den amerikanska marknaden ger anledning till optimism.

EFFEKTIV PRODUKTION

Produktionsenheterna Anatom och Helinos har under året samordnats under gemensam ledning. En fortsatt breddning av produktprogrammet ställer ökade krav på en avancerad logistikfunktion -för att uppnå förbättrad kvalitet och produktivitet

(12)

lO

(13)

HYGIEN

Under 1984 genomfördes en sammanslag- ning av divisionerna Hygien, Textil och divi- sionen för Försäljning till icke medlemmar.

Den nya divisionen benämns LIC Hygien.

Divisionens inriktning är engångs- och tågängsprodukter med hygieninriktning,

i system. Här innefattas unika, ofta egenut-

vecklade produkter inom hygienområdet, sårvård, fotvård och textilier. Produkter som förenar effektiva lösningar med god total- ekonomi.

MARKNADSLÄGET

Fortsatta besparingskampanjer inom sjuk- vården präglar marknaden såväl i Sverige som utomlands.

Totalt har divisionen ändå lyckats öka sina marknadsandelar och då främst på mer avancerade produkter. Inbrytningen på mark- nader utanför landstingen har varit lyckosam och visat god expansionstakt

PRODUKTUTVECKLING

Genom produktutveckling i nära samar- bete med vårdpersonal och patienter har en rad nya produkter utvecklats för att säker- ställa en fortsatt god tillväxt Ett resultat är SORBACT 105, en helt ny, världsunik princip för behandling av infekterade sår. Den nya patenterade metoden bygger på bakteriers fysikaliska egenskaper och gör det möjligt att "lyfta bort'' sjukdomsalstrande bakterier ur infekterade sår. Produkten har väsentliga fördelar jämfört med konventionella behand- lingsmetoder. Andra unika produkter för modem sårvård är b la ABSDERMA ~ framti- dens kompress, och VECAFIX~ venkateter- förband.

TEXTIL

LIC

Textil är marknadsledande med sitt fullsortiment av textilprodukter för sjukvår- dens totala behov och kan därigenom erbjuda bästa totalekonomi.

Ett exempel på avancerad produktutveck- ling är LIC Textils svårantändliga bäddtexti- lier, som radikalt minskar risken för sjukhus- bränder. Samtidigt sparas pengar genom överlägsen tvättekonomi.

AFFÄRSUTVECKLING

Divisionen är en av LIC:s mest utveck- lingsintensiva För att kunna utvärdera och utveckla nya projekt har en enhet för affärs- utveckling skapats.

EXPORT

Under 1984 fortsatte divisionen sin inter- nationella expansion. Verksamheten i USA har startats upp med introduktion av främst inkontinensprodukter.

Produktema inom lättinkontinensområdet har marimadsförts direkt till konsument på vissa utländska marknader.

MEDEQUIP A/S

Bolaget är en av Norges största veterinär- grossister. Utöver detta bedrivs en betydande fotvårdsverksamhet som sedan starten för två år sedan haft en gynnsam utveckling.

Axel Leif/er

(14)

12

(15)

iab:s

företagsfilosofi är att ha ett brett sortiment, som täcker behoven av olika typer av inredningar och möbler för offentlig miljö, skolinredningar och laboratorier.

Produktutvecklingen har varit intensiv.

Möbelserien OMSORG är ett utmärkt exem- pel på framsynt produktutveckling.

OMSORG är konstruerad för äldre och han- dikappade. Ingående studier har gjorts vad gäller funktion, ergonomi och design för att skapa en funktionell serie med hemkaraktär.

Möbelserien OMSORG, som består av både bord och sittmöbler, har belönats med 1985 års l:a pris för bästa offentliga miljö- möbel. Priset utdelas av Sveriges inrednings- arkitekter.

En komplett laboratorieinredning har fär- digutvecklats och kommer att lanseras under 1985. Speciell hänsyn har tagits till flexibili- tet och de höga kvalitetskrav, som ställs på professionella laboratoriemiljöer.

Stora förbättringar har gjorts i produktio- nen. Bl a har en monteringsavdelning för egna lösmöbler startats.

(16)

14

(17)

..

EDICAL

DMSIONB

Som ett led i koncernens strävan mot ökad kundorientering, genom bl a koncentra- tion av verksamheten till ett färre antal, starka och självständiga, affärsenheter, beslöts under slutet av 1984, att division B (Ambulanser, Blanketter, Bränsle, Förlag, storkök och Synpunkten) skulle sammanslås med di\ision Medicinsk Teknik from

l januari 1985 med det gemensamma namnet LIC Medical.

BLANKETTER

Avdelningens sortimentsbredd och mark- nadskännedom avseende sjukvårdsblanket- ter gör att LIC hävdat sin ställning som marknadsledande.

Bland avdelningens övriga produkter kan speciellt den nya typen av emballagepåsar, . T AP-luftkuddepåsar nämnas. På grund av sm låga vikt och sin stötdämpande effekt har de rönt mycket stort intresse.

För SIDA:s räkning har en serie journal- blanketter och mappar utformats och tryckts för leverans till bl a Tanzania

FÖRLAG

Ett gott försäljningsresultat har ~ppnåtts för avdelningens förlagsprodukter. Aven för- säljning och uthyrning av videogram har ökat

LIC Förlag har under året övertagit ensamrätten att producera och sälja informa- tionsmaterial, som tidigare sålts och utveck- lats av Tandvärnets Förlags AB. Därmed är LIC Förlag störst på marknaden som leve- rantör av informationsmaterial inom tand- vårdssektom.

STORKÖK

LIC

storkök har väl kunnat hävda sin marknadsposition, trots att nybyggnadstak- ten minskar. Under året bytte avdelningen namn från LIC Husgeråd till LIC Storkök.

Bakgrunden är en alltmer accentuerad orien- tering mot tyngre utrustning.

Olika systemlösningar för bordsservering av måltider inom långtidssjukvården har lan- serats och rönt stor uppskattning.

BRÄNSLE

Konkurrensen mellan oljeföretagen i Sve- rige har under året varit intensiv. Framför

allt gäller detta "lätta,. produkter, som bensin- diesel och eldningsolja l. For de "tyngre" pro- dukterna finns i dag färre leverantörer än tidigare och även ett mindre utbud på mark- naden.

Överetablering råder emellertid fortfa- rande i alla delar av oljemarknaden, såväl nationellt som internationellt

Anslutning till fjärrvärme och en ökad elanvändning är den huvudsakliga orsaken till en minskad försäljningsvolym. Antalet uppdragsgivare för LIC Bränsle är däremot oförändrat jämfört med 1983.

FASTA BRÄNSLEN

Avdelningens uppdragsgivare komplette- rar nu befintliga avtal med försörjning även av fasta inhemska bränslen. Hittills har kon- vertering av panncentraler i huvudsak sk~tt

till eldning med bränsleflis. Pellets och bn- ketter är nya aktuella bränslen att användas för mindre panncentraler.

Under året har startats en verksamhet, där LIC Bränsle genom ett totalansvar svarar för utrustning, service och konvertering av befintliga oljepannor till pelletseldning.

Far-

dig värme debiteras sedan enligt uppmätt förbrukning. Ett flertal pelletssystem har in- stailerats i skolor, vårdhem och bostäder.

Intresset för denna form av värmeförsörj- ning är stor hos både kommuner och lands- ting och marknaden förväntas att expandera

SWEDE RESCUE AB

Swede Resrue AB är landets ledande ambulansföretag med försäljning även inter- nationellt Volvo-ambulanser är basproduk- ten för verksamheten, som kompletterats med en ökande försäljning av ambulans- och räddningsutrustning. En ny sk storambulans, Renault Traffic, har introducerats och motta- gits positivt Marknaden för större ambulan- ser är begränsad, men genom samarbete med Volvo kan en rikstäckande service ändå garanteras.

SYNPUNKTEN AB

Synpunkten AB är en väl etablerad butikskedja för

försäljning av glasögon med lågprisprofiL En ny butik har öppnats i Bor- länge med framgångsrik start

/17 v '

Bjönz Bergmmt

(18)

16

(19)

EDICAL

LIC MEDICINSK TEKNIK

Under början av året överfördes division LIC Instrument till division Medicinsk Teknik.

Genom en framtidsinriktad satsning på nya affårsområden har bl a divisionens riks- täckande servicekår tillförts nya intressanta kompetensområden och arbetsuppgifter.

Försök med datorisering av de lokala verkstäderna har utfallit positivt och sats- ningen på administrativ utveckling inom divisionen har därlör intensifierats. Målsätt- ningen är att en effektiviserad egen admini- stration och logistik påtagligt skall förbättra den externa kundservicen.

AUDIO

LIC

Audios verksamhet har expanderat under året och allt tyder på att den kommer att utvecklas gynnsamt även under 1985. Den rikstäckande serviceorganisationen utför i samarbete med landets hörcentraler installa- tioner, service och reparationer av olika tek- niska hjälpmedel i de hörselskadades hem.

LIC Audio har fortsatt att utveckla och marknadsföra olika typer av tekniska hjälp- medel för hörselskadade. En sk kombiför- stärkare för medelstora och stora samlings- lokaler har lanserats. Den erbjuder förstklas- sig ljudkvalitet och möjliggör en rationell installation av högtalaranläggning, kombine- rad med hörselslinga.

Exporten har utvecklats väl och ökade resurser har tillförts. A v sikten är dels att internationellt marknadsföra det kunnande, som under åren byggts upp på den svenska marknaden, dels att uppnå nödvändiga volymfördelar vid produktionen av nya tek- niska hjälpmedel.

Distributionen av hörapparater har under året varit stor. Ett antal nya varianter har introducerats på marknaden. Sortimentet erbjuder nu en mångfald olika typer, från konventionella kroppsburna till kompakta sk allt-i-örat-apparater.

MEDICINSK TEKNIK

Verksamheten är främst baserad på för- säljning av välkända agenturprodukter, som i ett flertal fal) marknadsförs inom hela Nor- den.

Försäljningen av det omfattande blod- tryckssortimentet delvis av LIC-fabrikat, har utvecklats positivt och nya manschettyper har introducerats. Vidare har kundernas in- tresse och efterfrAgan på kvalitetsprodukter ur det rikhaltiga allmänkirurgi- och diagnos- tiksortimentet ökat påtagligt Här är speciellt primärvårdens behov av anpassade produk- ter väl tillgodosett Försäljningen av produk- ter inom området uro-och neurofysiologi har visat fortsatt positiv utveckling.

Inom området lever- och neurokirurgi har under hösten introducerats en ultraljuds- skalpell- SONOTEC.

INSTRUMENT

Verksamheten är inriktad på laboratorie- produkter med speciell inriktning på hema- tologi, bakteriediagnostik och klinisk kemisk diagnostik.

Hematologisortimentet har anpassats till en ökad internationell efterfrågan på små prisvärda apparater, sk "Doctor's office

instruments~ vilka också mycket vällämpar sig för den inhemska marknaden. Ett ökat inslag av elektronik har medfört att produk- terna blivit ännu mer driftsäkra och service- vänliga.

Under året har LIC tagit över marknadsfö- ringen och distributionen i Sverige, Norge och Danmark av Du Ponts välkända klinisk kemiska analysatorer och reagenser.

Martin TUlander t.o.m. 31.12.84 fr.o.m. 01.01.85 B järn

Bergman

(20)

f)

f.

18

(21)

..

ORTOPEDI

Divisionens verksamhet är koncentrerad till marknadsföring - i vidaste bemärkelse - av ortopedteknisk service. -

ORTOPEDTEKNisK SERVICE - SVERIGE

Verksamhetens bas utgörs av de ortoped- tekniska verkstäderna Dessa fungerar i anslutning till ortopedklinikerna där

LIC Ortopedi ställer sin specialistkompetens till förfogande. Härigenom kan divisionen tillhandahålla patientanknuten service och individuellt anpassade ortopedtekniska hjälpmedel. LIC Ortopedis specialister ingår också i sjukhusens olika vårdteam.

De 23 ortopedtekniska verkstäderna får ett kontinuerligt stöd av LIC Ortopedis cent- rala enheter för produktutveckling, produk- tion, inköp, lagerhållning, distribution och utbildning.

En fortsatt satsning på vårdprogrammet för "diabetesfoten" har gjorts. Det är en behandlingsmetod, som förhindrar att fotsår uppstår och sprids. Metoden har medfört att sjukvården med hjälp av LIC Ortopedis be- handlingsskor kunnat förbättra situationen för den stora gruppen diabetespatienter.

Sjukvården har även fått ett produktutveck- lat hjälpmedel av individuellt anpassade sittstöd för svårt handikappade barn.

1\rå nya idrottsmedicinska ortosverkstä- der har startats under året i Umeå och Karl- stad att läggas till den befintliga i Stockholm. Avsikten är att erbjuda den allt större grup- pen motionärer och idrottsutövare LIC Orto- pedis service i form av rehabiliterande och profy,laktiska hjälpmed el.

CENTRAL TILLVERKNING

Divisionens centrala tillverkningsresur- ser i Norrköping och Sibbhult har under året kompletterats med ytterligare en enhet i Nordingrådär bl a behandlingsskor tillverkas.

l Norrköping har divisionen central till- verkning av ortopediska skor, korsetter i halvfabrikat samt proteser och ortoser. Dess- utom finns i Norrköping divisionens central- lager.

I Sibbhult utförs merparten av divisionens produktion av inlägg samt ortopediska änd- ringar av skor.

ORTOPEDTEKNisK SERVICE- EXPORT

Irak

På uppdrag av Ministry of Defence drivs sedan 1982 en ortopedteknisk verkstad i Baghdad. Verksamheten har under året

utvidgats och sysselsätter 30 inhemska orto- pedtekniker, som utbildas av svenska

ortopedingenjörer på platsen. Vidare ingår i avtalet med Ministry of Defence en orto- pedteknisk verkstad i Tikrit, som är under

uppförande~ Dessutom har ett avtal ingåtts med Foundation of Technical Institute i Baghdad om utbildning av 25 ortopedtekni- ker under två år.

Spanien

I början av året startades ett dotterbolag i Madrid- LIC Ortopedia S.A- med avsikt att förmedla ortopedteknisk service i Spa- nien. Hittills har en ortopedteknisk verkstad etablerats i Madrid.

Finland

För att få tillgång till marknaden för orto- pedteknisk service i Finland har samarbete inletts med ett inhemskt företag - Ortopedi Tekniikk.a K.y - i Tammerfors. Närservice finns i Karleby.

(22)

20

(23)

'

J

1 ,

LIC REHAB YARDRUM

l

nära samarbete med svensk och interna- tionell vårdpersonal utvecklas kontinut>.rligt en betydande del av produkterna som tillver- kas i egen regi.

Resultatet är ett unikt sortiment, som till- godoser vårdens behov av funl?lonell bas~t­

rustning - från avancerad tekmsk utrust:n:tng för fysioterapi till akutvagnar och rehabllite- ringsprodukter.

För ett effektivt utnyttjande av divisionens produktionsenheter har under året en or~­

nisationsförändring genomförts. Produktio- nen har koncentrerats till fabrikerna i Ene- ryda (sängar) och Viihelmina (förlossnings- sängar och fysioterapi). Betydande investe- ringar har gjorts. Bl a har en h~modem

lackeringsanläggning installerats 1 Eneryda.

Exportverksamheten fortsätter att visa en positiv utveckling. För produktgruppema.

Fysioterapi, Lampor och Transportmatenet har betydande framgångar i framför allt USA, Norge och Våsttyskland uppnåtts.

Genom protfuktutveckling har en ra<.l it!tres-

~anta produkter inom transportmateriel kun- nat lanseras, bl a en ny akutvagn samt höj- och sänkbara plintar.

AKTIVT DAGLIGT LIV

För att bredda marknaden har under året introducerats en pestorderverksamhet under namnet AKTILIV.

BARNHJÄLPMEDEL

En cykelsidovagn har lanserats och väckt berättigat intresse. Målsättningen är att alla barnhjälpmedel skall passa både friska och handikappade barn.

LYITAR

Den nya generationen av lyftar har intro- ducerats. I takt med ökande efterfrågan på såväl den svenska som den utländska marknaden har en positiv försäljningsut- veckling uppnåtts.

OBSTETRIK

En lyckad satsning utgör den nya flexibla förlossningssängen OPTIMA Sängen har rönt stort intresse såväl i Sverige som på exportmarknaderna.

RULLSTOLAR

Produktgruppen har under året ökat sin marknadsandel av elektriska rullstolar. Sorti- mentet har breddats och divisionens mark- nadsledande ställning bar ytterligarP. för- stiirkts. En inttnsiv produktutveclrling bedrivs också för att tilJgodose behovet av flexibla manuella rullstolar.

SÄNGAR

Sedan

1982 har rekonditionering av sängar pågått Detta

ger

en god totalekono- misk lösning för kunden, eftersom monte- ringsarbetet kan utföras på vårdinrättningen.

Rekonditionering in..-tebär ombyggnad av befintliga sängar till höj- och sänkbara och kan utföras även på andra fabrikat

Bland de olika specialsängar divisionen marknadsför kan nämnas lågsängen för vård av oroliga patienter.

För att tillgodose behoven av anpassade produkter för utrustning av hemmiljökaraktär erbjuder divisionen sängar o.c~ sän~bo_rd . . i lackerat utförande med möJhghet tilltndlVl- duella detaljer.

Specialanpassade sängar för exporbnark- naden är ytterligare ett exempel på produkt- anpassning.

~l v

(24)
(25)

LICEXPORT

LIC:s

internationalisering fortsätter och under föregående år ökade exportförsälj- ningen med 24%. Expansionen har framför allt skett genom de egna utländska dotterbo- lagen och störst har tillväxten varit i Norge och USA Totalt uppgick exporten 1984 till 183 Mkr.

Ett flertal exportprodukter har rönt stort intresse runt om i världen. Ett exempel är LIC:s unika förlossningsbord. Det är en utpräglad specialpro dukt, som har tagit bety- dande marknadsandelar bl a i USA och Frankrike.

Exporten av service och tjänster, som all- mänt betraktas som en framtidsvara, har bli- vit alltmer betydelsefull för LIC bl a genom LIC Ortopedis verksamhet i Irak och Spanien. F1era liknande etableringar är pla- nerade för framtiden.

LIC framstår i dag även som ett exportin- riktat företag och målsättningen är att verk- samheten skall fördubblas på fem års sikt LIC kommer att under mottot "our life is care" fortsätta på den inslagna vägen. Genom koncentration och målmedvetenhet skall exportförsäljningen utvecklas via egna utländska dotterbolag och lokala distri- butörer och agenter.

Marlin Tillander

(26)

24

Dag Clausen LIC AIS Norge

Oswald Fritz jan Källenius Peter Örtegren LIC International LIC S.A.R.L. Frankrike LIC Ltd. GB

KentBerg LICINC. USA

Görgenjacobson LIC !TALJA s.r.l.

Christer Björkroth LIC OY Finland

LICA/S

Under 1984 har det norska bolaget upp- visat en stark volymökning, som gällt för samtliga produktgrupper.

Hygiensortimentet, som är andelsmässigt störst, har stärkt sin marknadsposition och för att förbättra kundservicen och öka kon- kurrenskraften ytterligare i norra delen av landet har bolaget under året öppnat en filial i Tromsö.

Rehabsortimentet har tillförts komplette- rande produkter och utgör nu ett konkur- renskraftigt alternativ bl a inom hemsjuk- vårdsmarknaden.

På dentalsidan har bolaget stärkt sin ställ- ning, trots att dentalmarknaden är mycket konkurrensutsatt med stark prispress. Under året förvärvades Nordenta A/S' verksamhet, varvid dentalavdelningen har blivit en komp- lett leverantör av dentalprodukter i Norge och näst störst på marknaden.

Italien

LICOY

Försäljningsutvecklingen har varit fortsatt positiv och marknadspositionen har stärkts ytterligare.

Verksamheten är koncentrerad till pro- dukter från LIC Hygien, LIC Rehab Vårdrum samt LIC Ortopedi. Under året har satsningar gjorts inom hygienområdet och speciellt vad gäller sårvårds produkter. Intresset för LIC:s inkontinensprodukter är stort i Finland och blöjsortimentet finns nu upptaget som upp- handlingsprodukt

Bolagets framtidsutsikter bedöms som goda och sortimentet är väl anpassat till marknadens ökade krav.

(27)

l

LIC Ltd

Bolaget, som är vår senaste etablering i Europa, har utvecklats väl trots det mycket hårda konkurrensläget i Storbritannien.

Försäljningen är sedan starten koncentrerad till olika specialprodukter inom hygienom- rådet LIC:s inkontinenssortiment tycks hävda sig väl mot jämförbara inhemska låg- prisprodukter.

·Under året har bolagets sortiment utökats med olika produkter från LIC Textil och hör- seltekniska produkter från LIC Audio. I båda fallen ser framtidsutsikterna goda ut

LIC 1[]1

ANATOM S.A.R.L.

Den svaga ekonomin i Frankrike har drabbat sjukvården kraftigt, vilket medfört en allmän nedgång i planerade investeringar.

Försäljningen av LIC:s unika förlossnings- bord har dock varit fortsatt framgångsrik.

Vidare har under året provlanseringar initie- rats av andra typer av specialprodukter bl a inom hygiensortimentet

ANATOMGmbH LIC

En stor satsning har gjorts på att färdigut- veckla och inleda marknadsföring av Hela- matic ( formatreducering av röntgenbilder).

Marknaden bedöms som intressant och affärsidlm har rönt uppmärksamhet såväl

inom som utanför Västtyskland.

Dentalmarknaden har liksom i Norge kän- netecknats av hård priskonkurrens.

Rehabsortimentet och speciellt produkter inom fysioterapi har utvecklats för den tyska marknaden.

LIC IT ALlA s.r.l.

Verksamheten fortsätter med en successiv introduktion av olika special produkter.

Hygiensortimentet är högprioriterat och under året har en omfattande introduktion av inkontinensskyddet DAISY genomförts. För- säljningskampanjen har även riktat sig direkt mot konsumentmarknaden. Vidare pågår testlanseringar av andra hygien- produkter.

LIC

ORTHION Corp.

Utvecklingen på den nordamerikanska marknaden har varit gynnsam och försälj- ningen av egentillverkade produkter inom fysio-och tractionsterapi har fortsatt att växa, samtidigt som introduktionen av komplette- rande produkter från LIC Rehab Vårdrum har mottagits väl på marknaden.

En separat avdelning för hygienprodukter har byggts upp under året och verksamheten kommer att koncentreras på de specialpro- dukter inom·inkontinensområdet, som bedömts vara speciellt lämpliga för UsA- marknaden.

Förutsättningarna för en lyckosam intro- duktion av ANATOM dentalutrustning bedöms som goda.

Företagetbyter namn till LIC Inc. under 1985.

LIC International

Avdelningen utgör koncernens gemen- samma exportorgan och är inriktad på inter- nationell handel med de länder, där LIC sak- nar egna dotterbolag och som divisionerna valt att icke själva bearbeta. Verksamheten har under året utvecklats bra och framför allt riktat sig mot länder i Mellanöstern.

Avsikten är att LIC International skall utgöra koncernens spjutspets vad avser exportsatsningar på icke etablerade markna- der. Allt tyder på att Mellanöstern i detta avseende även framgent kommer att utgöra ett viktigt geografiskt område, men även Syrlostasien framstår i dag som alltmer intressant

(28)

26

FORVALT- ••

NINGSBE- RÄTTELSE

Styrelsen för Landstingens inköpscentral, LIC, ekonomisk förening, lämnar här

redovisning för räkenskapsåret 1984, före~

ningens 39:e verksamhetsår. I redovisningen ingår en översikt över de dotterbolag som har egna styrelser och separata förvalt- ningsberättelser.

FÖRSÄLJNING

Externfaktureringen från LIC och dess svenska och utländska dotterbolag har, exkl mervärdeskatt, uppgått ti111.458,2 Mkr, en ökning med 63,2 Mkr eller 4,5 %jämfört med 1983. Omsättningsökningen. exkl bränsle, uppgår till 8,7 o/o. Koncernens försäljning till medlemmarna, exkl bränsleförmedlingen har ökat från 676,3 Mkr 1983 till 728,8 Mkr 1984 eller 7,8 o/o.

Moderföretagets försäljning till dotterbo- lag har 1984 uppgått till 4.3 % mot 3,6% 1983 av den totala försäljningen. Inköpen från dot- terbolagen har 1984 uppgått till1,8 % mot 1,5%1983.

Försäljningen av förbrukningsartiklar och kapitalvaror för komplettering och renove- ring har dominerat, medan efterfrågan på utrustning till större nybyggnationer varit begränsad.

Försäljningen utomlands, som framför allt omfattar inom koncernen utvecklade och/

eller tillverkade produkter, har ökat med 35,3 Mkr eller 23,7 %.

Exportansträngningarna har huvudsak- ligen koncentrerats till de nordiska länderna, Västeuropa, USA och Mellanöstern.

Försäljningsutveckling 1975-1984 LIC-koncernen

Mkr

1.500

1.400 Total

1.300 1.200 1.100

Sjukvårds-

1.000

900 produkter

800 Sverige

~---~ Bränsle Försäljning utomlands

0=-~~--~---~~

1975 76 77 78 79 80 81 82 83 84

Faktureringen i kkr fördelar sig mellan LIC och dotterbolagen enligt nedan:

Varav till Företag

Fakturerad försäljning Övr koncernföretag Utomstående kunder

1984 1983 1984 1983 1984 1983

LIC 1.307.926 1.262.135 56.853 45.888 1.251.073 1.216.247

iab 64.841 64.355 1.052 1.641 63.789 62.714

LIC Anatom A/S 755 755

LIC Anatom GmbH 19.496 25.413 19.496 25.413

LIC Anatom S.A.R.L. 4.493 3.761 10 4.483 3.761

LICA/S 47.691 33.359 47.691 33.359

LIC Italia s.r.l. 3.523 2.171 3.523 2.171

LIC Ltd. 2.195 1.126 2.195 1.126

LIC Ortbion Corp. 13.069 2.269 179 12.890 2.269

LIC Ortopedia S.A. 76 76

LICOy 11.519 9.113 63 11.519 9.050

Medequip A/S 4.736 4.157 4.736 4.157

Nowolin Produkter AB 21.309 18.788 21269 18.736 40 52

Radings Ortopediska AB 10.678 10.295 1.192 911 9.486 9.384

SwedeHealth AB 665 24 665 24

Swede Rescue AB 16.803 15.347 24 10 16.779 15.337

Synpunkten AB 10.879 9.221 1.101 41 9.778 9.180

Summa 1.539.899 1.462.289 81.680 67.290 1.458.2- 20 1.394.999

(29)

l

Koncernens försäljning till olika marknader 1984

Medlemmar

• Försäljning övrigt Sverige

D Export

Koncernens

försäljningsfördelning 1984

~

Grossistverksamhet

• Egenproducerade produkter

D Bränsle

D Service

&

tjänster

RESULTAT

Koncernens rörelseresultat före avskriv- ningar är 1984 40,2 Mkr mot 41,6 Mkr 1983.

Resultatet efter avskrivningar är 1984 22,6 Mkr mot 26,8 Mkr 1983.

Förräntningen av det egna kapitalet defi- nierat som summan av eget kapital och hälf-

Försäljning utomlands per marknad 1984

• Norge

D USA

• VästTyskland

• Finland

Fördelning

4% 2%

Irak

• Frankrike

D Italien

D GB

• Övrigt

- försäljning utomlands 1984

D Dental

• Hygien

O Medical

• Ortopedi

Rehab Vårdrum Övrigt

ten av obeskattade reserven uppgår 1984 till 4 % mot 15 % 1983. Resultatet före boksluts- dispositioner men efter skatt har därvid rela- terats till det justerade egna kapitalet

(30)

28

INVESTERINGAR

Koncernens totala investeringar uppgick 1984 till 24,2 Mkr mot 18,1 Mkr 1983, varav 23,4 Mkr 1984 mot 16,9 Mkr 1983 utgjorde maskiner och inventarier. Investeringar i maskiner och inventarier i moderföretaget uppgick tillll.O Mkr. som fördelas på ett antal större projekt

Bruttoinvesteringar 19 7 5-84

30Mkr

25 Total

20 15 10-

5 Fastigheter

Återbäring till medlemmar 1975-84 (Mkr)

1983

1979 1980

1982

1977 1978

1981 1976

9.850 9.875 2.936 6.244 10.145 7.288

FINANSIERING

Under året har en mer konsekvent kort- fristig upplåning skett utomlands både lokalt i de utländska dotterbolagen och i moderfö- retaget Syftet har varit att erhålla förmånli- gare räntevillkor samt att säkerställa en god

likviditet Den intensifierade satsningen på utvalda exportmarknader har under året icke oväsentligt belastat likviditeten, vilket dock redan under de närmaste åren förväntas vän- das i en positiv trend.

Kontant inbetalda medlemsinsatser och disposition av återbäring 1946-84 ( kkr)

D

Av medlemmarna inbetalda insatser 389

Aterbäring omv.

till revers 14.063

• Aterbäring kont. utbetald

2.540

D

1984 års återbäring ej disponerad 7.288

Återbäring omv. till insatser

70.236

(31)

PERSON AL

Medeltalet tjänster vid koncernens olika foretagsenheter:

LIC i ab

LIC Anatom GmbH LIC Ana tom S.AR.L.

LIC A/S LIC Italia s.r.l.

LIC Ltd.

LIC Ortbion Corp.

LICOy

Medequip A/S

Nowolin Produkter AB Radings Ortopediska AB SwedeHealth AB

Swede Rescue AB Synpunkten AB LIC Ortopedia S.A

*helårssiffra 20

Arbetare i avtalsmässig mening

ÖVriga befattningshavare

- 1984 1.645 53 38 10 33 l 3 20

lO

4 14 20 3 8 29 3 1.894

- 1983 1667 43 28 5 21 1 2 7*

9 4 14 22 2 7 25 1.857

Moderföretaget 1984 1983 632 692 1.013 975 1.645 1.667 I löner och ersättningar har under 1984 utbetalats 200.184 kkr (175.131 kkr), varav 4.748 kkr (4.191 kkr) utgörs av ersättningar till styrelser och andra personer i ledande ställning.

Styrelse och företags- ledning

Arbetare i avtalsmässig mening

Övriga befattningshavare

Moderföretaget 1984 1983 1.945 1.923 53.665 52.350 112.235 95.837 167.845 150.110 Löner och ersättningar per land i de

länder, där koncernen bedriver verk- samhet, fördelar sig enligt nedan jämte antal anställda per land.

Löner och Antal ersättningar(kkr) anställda

1984 1983 1984 1983 Sverige 179.849 163.068 1.771 1.780 Flnland 1.408 1.373 110 9 Frankrike 1.512 1.012 10 5

Italien 361 312 l l

Norge 5.424 3.668 38 25 Storbritannien 364 218 3 2

USA 4.201 732 20 7

Västtyskland 6.839 4.748 20 28

Spanien --=2=2=0 38 ~~-

Totalt

koncernen 200.184 175.131 1.894 1.857

(32)

30

Roland Karlsson Per-Anders Johansson Ragnar Gustafsson Kurt Piet Josef B rithon Arne Carlsson Walter Slunge Svante Carlsson Anders G Högmark Elisabeth Mattisson John Andersson Håkan Bryngelson Bengt Ljusberg

STYRELSE OCH REVISORER

Styrelse Ordinarie

F landstingsrAd John Andersson, Eskilstuna, ordf Landstingsledamot Bengt Ljusberg, Sundsvall, v ordf Förbundsordförande KurtWard, Helsingborg (t 18/10 1984) Landstingsråd Ragnar Gustafsson, Norrköping

Landstingsråd Arne Carlsson, Gävle

Landstingsråd Per-Anders Johansson, Tranås Riksdagsledamot Anders G Hogmark, Växjo ProduktchefJosef Brithon, J årfälla*

Metallarbetare Svante Carlsson, Skårhamn*

Adjungerad ledamot

Forhundsdirektör Walter Slunge, 1fresö

Suppleanter

Landstingsledamot Helge Eriksson, Borlänge Landstingsråd Elisabeth Mattisson, Karlskrona Landstingsråd Len i lljorklund, Jårfalla

Fabriksarbetare Edla Johansson. Aneby* (t o m 20/31984) Produktionskontrollant Kurt Pie~ An e by* (fr o m 27 l 4 1984) Ortopedtekniker Roland Karlsson, Soderkoping* (fr o m 2118 1984)

Styrelsens arbetsutskott

F landstingsråd John Andersson, ordf Landstingsledamot Bengt Ljusberg, v ordf Direktör Håkan Bryngelson, Lidingö Produktchef Josef Brithon•

Revisorer Ordinarie

Landstingsråd Evert Eriksson, Ostersund Riksdagsledamot Per-Ola Eriksson, GammeJstad

Aukt revisor Östen Gäfvert, Enskede (tom 25/51984) Aukt revisor Ulf Egenäs, Vållingby (fr o m 25/5 1984)

Suppleanter

Landstingsledamot Olle Persson, Sollentuna Landstingsledamot Håkan Davidsson, Hjo

Aukt revisor Ulf Egenås, Vallingby (t o m 25/5 1984) Aukt revisor Lars Kärnekull, Vaxholm (fr o m 25/5 1984) ''' arbetstagarrepresentanter

(33)
(34)

32

(35)

KONCERNEN (KKR) MODERFÖRETAGET(KKR)

1984 1983 1984 1983

Skulder till dotterbolae 3 692 1538

LeverantOrsskulder 83 904 96156 63 749 86 933

Upplupna kostnader och förutbetalda

intäl..-ter Not13 65 779 83129 58 459 76 606

Skatteskulder 1692 1193 1613 1100

Övrira kortfristiga skulder ·Not 14 62 038 35 907 53 235 33 302

SUMMA KORTFRISTIGA SKULDER 213 413 216 385 180 748 199 479

Skulder till dotterbolag 3 099 3 099

Checkräkningskredit 40 053 21636 16 632 6 573

Inteckningslån 12 411 13 930 12 411 13 930

Reverserade varurabatter Not 15 14 063 14 063 14 063 14 063

Övriga långfristiga skulder 29 662 36 881 26145 33 781

PRI-pensioner 76 753 67 200 76633 67 085

Övriga pensioner 18146 16 389 17 519 15 677

Latent skatteskuld Not16 2 654 4 411

SUMMA LÅNGFRISTIGA SKULDER 193 742 174 510 166 502 154 208

Lagerreserv 18 281 22 362 16 719 22 513

Investeringsfond 39 39

Internvinst på inneliggande lager

Utländska dotterbolag 685

Övriga fonder 111

SUMMA OBESKATTADE RESERVER 18 431 22 401 16 719 23198

MINORITETSINTRESSE Not17 2178 2 177

Insatskapital 70 625 60 480 70 625 60480

Reservfond 5 248 4 697 5 240 4 690

SUMMA BUNDET EGET KAPITAL Not 18 75873 65177 75 865 65170

Balanserat resultat 890 229 1619 1369

Årets resultat 243 554 501 800

SUMMA FRITT EGET KAPITAL Not 18 1133 783 2120 2169

SUMMA SKULDER OCH EGET KAPITAL 504 770 481433 441954 444 224

F a s tighetsin teckningar 32 385 34 880 32 385 34 880

Företagsinteckningar 141991 111 640 126 700 106 700

SU~STÄLLDAPANTER 174 376 146 520 159 085 141580

Borgensförbindelser 28 658 26 799 28 658 25 434

Andra ansvarsförbindelser 5 874 2 318 2 312 2 027

Kapitalvärde av pensionsåtaganden 471 479 471 479

SUMMA ANSYARSFÖRBINDELSER 35 003 29 596 31441 27 940

(36)

/

"

FINANSIERINGSANALYS

/ KONCERNEN (KKR)

"'

rMODERFÖRETAGET(KKR)~

1984 1983 1984 1983

TILLFÖRDA MEDEL: ·--

Resultat före boksluts-

dispositioner och skatt 4178 12 563 4164 12 663

Återbäring -7288 -10145 - 7288 - 10145

Minoritetsandel -1 5

-

-

skatter -778 -1365 -2 169 - 1209

Avskrivningar 17 619 14 854 12 354 11225

N ed skrivningar

-

- 1536 1572

Avsatt till pensioner 11310 10 562 11390 10 633

Förlust vid avyttring/utrangering av

anläggningstillgångar 309 213 324 177

Förluster vid avyttring av aktier - 147 812 147

Uttag från spärrkonto i Riksbanken 12 191 - - )

Internt tillförda medel 25 361 27 025 21123 25 063

Försäljning av anläggningstillgångar 1101 599 894 283

försäljning av aktier - 147 48 147

Qkning av insatskapital 10145 6 244 10145 6 244

Okning av långfristiga skulder 9 679 6 7681 904 323

c

Ökning/minskning av latent skatteskuld -1757 7 - -

Övrigt (kursdifferenser i anläggningstill-

gångar och eget kapital mm) 569 -

- -

45 098 40 790 33114 32 060

ANVÄNDA MEDEL:

Investeringar i fastigheter, maskiner

och inventarier samt nyanläggningar 25 325 18 7312 12 770 15 500

Investeringar i goodwill 666 -

-

-

Investeringar i aktier 97 132 519 3 642

Ökning av långfristiga fordringar 5 878 232 3129 704

Qkning/minskning av minoritetsintressen -1 -2177 -

-

Okning/minskning(-) av varulager Ökning/minskning(-) av kortfristiga

29 299 21718 12 062 19121

fordringar -6257 43 483 -321 32 612

Ökning (-)/minskning av kortfristiga

skulder 2 972 -20 013 19 416 -20 996

57979 62106 47 575 50 583

c

Förändring av likvida medel -12 881 -21316 -14 461 -18 523

'

, /

'

~

1 Inkl dkn ing av långfristiga skulder i under året forvärvade dotterbolag.

2Inkl okning av fastigheter, maskmer och in ventarier i under aret rorvärvade dotterbolag.

c

'

34

(37)

f

ÅTERBÄRING OCH FÖRSLAG TILL VINSTDISPOSITION

Aterbäring kommer att lämnas med

l%

på medlemmarnas gjorda inköp exklusive bränsle. Aterbäring uppgår

i

absoluta tal till 7.288

kkr.

Enligt 1984 års stämmobeslut har återbäringen på 1983 års försäljning om 10.145 kkr överförts till insatskapitalet och 550 kkr av 1983 års balan- serade resultat till reservfonden.

Koncernens fria egna kapital uppgår till1.133 kkr enligt upprättad kon- cernbalansräkning. Styrelsen föreslår föreningsstämman att årets återbä- ring överförs till insatskapitalet och att till föreningsstämmans

förfo-

gande stående vinstmedel

i

moderföretaget bestående av

balanserat resultat

från

1983 årets resultat

1.619 501 2.120 350 kkr överförs till reservfonden och

l.

770 kkr överförs i ny räkning.

Solna den 28 mars 1985

John Andersson Bengt Ljusberg Arne Carlsson Ragnar Gustafsson Anders G. Högmark Per-Anders Johansson Elisabeth Matlisson Håkan Bryngelson

Verkställande direktör (för framlidne

KurtWard)

Vår revisionsberättelse beträffande denna årsredovisning har avgivits den 2 maj 1985.

Evert Eriksson Per-Ola Eriksson illfEgenäs Aukt revisor

References

Related documents

Ser vi sedan till Family Man följer teman utopi och dystopi ett liknande mönster som Performa där en familj som äger en Apple produkt visar hur den produkten har förenklat deras

In 2010 and 2014, fewer GPDs also reported that they had a good clinical routine and confidence in occlusal adjustments in children/adolescents compared to 2001.[ 9 ] Occlusal

För att stärka det egna kapitalet på lång sikt tog vi 1984 upp ett förlagslån med optionsrätt till ny- teckning av aktier på 253 Mkr.. En fortsatt ökning av det egna kapi-

nadsläget, speciellt för gran, bestod sedan resten av året. Under hösten försvagades också marknadsläget för cellulosa. Om justering görs för före- tagsavyttringar

ning av tvätt- och rengöringsmedel. Näs- tan hela Boliden Kemis produktion av natriumtripolyfosfat och natriumsulfat går till stora tillverkare av tvätt- och diskme- del, bl

ga för att uppnå en lånf)siktigt tillfredsställan- de lönsamhet. Under 1985 lade vi därför ned ett betydande arbete på att precisera koncer- nens långsiktiga utveckling inom

ro för att räkna upp några av de gamla viktiga funktionerna. MHF innebar i det läget tillförandet aven helt ny funktion. Sören Jansson har dock inte tagit med

Men om efterfrågeförhållandena för den europeiska exportens vidkommande äro sådana, finns det ju en viss sannolikhet för att man kommer att bibehålla eller återgå till