• No results found

1111113 1988

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "1111113 1988"

Copied!
20
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

1988

1111113 l

(2)

Teckningar av Andre Prah

(3)

LIC i korthet

LIC är ett internationellt vårdföretag med svensk huvudmarknad.

LICs affärside är att erbjuda ny- tänkande och totalekonomi till kun- derna inom vården. Det sker genom att med hög service- och kompe- tensnivå tillgodose vårdens behov av anpassade varor och tjänster.

Verksamheten drivs i självständiga affärsenheter, i Sverige och på ut·

valda exportmarknader.

Genom att utveckla, tillverka och marknadsföra pålitliga produkter, tjänster och system med god service har LIC blivit marknadsledande på många områden. Det gäller allt från engångsmateriel till avancerad tek-

nisk utrustning och service.

LIC har ca 1.500 anställda och om- sätter ca 1,3 miljarder kronor.

Föreningsstämma

LICs 43:e ordinarie föreningsstämma hålls fredagen den 9 juni 1989 kl 11.30 på Beatelund Säteri, Värmdö.

Koncernen

i sammandrag

1988 Extern försäljning

exkl. bränsle i Mkr 1.144,7

Bränsle, Mkr 79,6

Försäljning utomlands

i Mkr 220,8

Rörelseresultat efter av-

skrivningar i Mkr 23,2

Resultat efter finansiella

intäkter och kostnader 8,9 Resultat före dispositioner

och skatt i Mkr 20,5

Bruttoinvesteringar l Mkr 26.8

Aterbäring i Mkr 20.6

Medeltal tjänster 1.577

1987

1.1 88,5

120,4

232,0

15,6

- 6,9

7,6

29 ,0

6,7

1.762

(4)

LICs koncernchef:

Nytänkande

LIC-koncernens utveckling under verksamhetsåret 1988 har varit god.

Försäljnings- och resultatutveckling för koncernen totalt har nått upp- ställda mål. Plattformen för en gynn·

sam vidareutveckling har befästs.

Koncernen har de senaste åren genomgått en omfattande struktur- förändring. Syftet har varit att skapa ökad konkurrenskraft och stärkt lönsamhet. Utvecklingen i Sverige och internationellt präglas av skärpt konkurrens på hälso- och sjukvårds- marknaden. Det alltmer begränsade ekonomiska utrymmet inom en växande vårdsektor framtvingar stor selektivitet vid val av produkter och tjänster. Kraven ökar på att leverantörerna ska kunna erbjuda arbetsbesparande och totalekono- miskt gynnsamma produktkoncept Hög kompetens- och serviceförmåga blir därmed ett avgörande konkur- rensmedel för att kunna möta kunder- nas behov.

Mot denna bakgrund har LICs för- ändringsl?rocess bedrivits enligt fyra huvudlinJer:

• VERKSAMHETS- KONCENTRATION

Resurserna ska styras så att de möj- liggör stark vidareutveckling av prio- riterade områden.

• KAPITAL-

RA TIONALISERING Resurser ska frigöras för ökade offensiva investeringar.

• ÖKAD DECENTRALISERING Organisationen ska göras mer flexi- bel och effektiv.

• ÖKAD MARKNADS- ORIENTERING

Vi ska komma närmare våra kunder.

för bättre totalt

Förändringsåtgärderna har bedrivits i hög takt under 1987 och 1988.

Dotterföretagen Protesindustri (PI) och Institutionsinredningar AB (iab) har avyttrats under 1988. Båda före- tagen bedömdes av strategiska skäl falla utanför koncernens fram- tida prioriterade verksamhetsfält.

LIC Ortopedi inklusive dotterföre- taget Een ~ Holmgren Ortopedi~ka

AB genomför en koncentratlon till sin unika ortopedtekniska ser- vicekompetens, varför komponent- företaget PI kunde avyttras. Inred- ningsföretaget iab ska i framtiden koncentrera sin expansion till områ- den utanför vårdsektorn, varför verksamheten bör utvecklas utanför LIC. Avseende iabs unika hemvårds- produkt "fullserviceköket" behåller dock LIC den exklusiva distributions- rätten. Vidareutvecklingen av detta sortiment garanteras genom en minoritetsdelägarpost i det "nya"

iab.

Genom verksamhetskoncen tratio- nen och övriga åtgärder har en god kapitalrationaliseringseffekt upp- nåtts. Detta avspeglas tydligt i lägre finansiella kostnader. För att frigöra ytterligare medel för ett offensivt investeringsprogram under 1989 har dessutom avtal om fastighetsrenting av fabriksfastigheten i Aneby ingåtts under året. Decentraliseringspro- cessen fortskrider och under 1988 har bl a ett nytt decentraliserat eko- nomistyrsystem införts baserat på ett datanätverk.

Marknadsutveckling

Utvecklingen på den svenska hem- mamarknaden har under 1988 varit tillfredsställande inom de områden LIC verkar. Efterfrågan på framför- allt förbrukningsprodukter och tjänster har varit god.

På den största exportmarknaden Norge har dock en viss avmattning kunnat konstateras på grund av en sparoffensiv inom vården. Utveck- lingen på den vikti~ engelska mark- naden har emellertid varit positiv.

Försäljning

LICs försäljning uppgick 1988 till 1.145 Mkr exkl bränsle mot 1.189 Mkr 1987. Minskningen är helt att hänföra till avyttrad verksamhet. Förs~lj~ingsökningen

för koncernens pnonterade verk- samhetsområden uppgick under samma period till drygt 8%. Bland

1 -.,

annat har en god tillväxt skett inon,_- LIC Hygien baserat på marknads- framgångar för inkontinenssorti- mentet Daisy.

Utlandsförsäljningen uppgick till 220.8 Mkr mot 232.0 Mkr 1987.

1 ---

Utfallet är relaterat till en fortsatt -- medveten koncentration till priorite- rade marknader och sortiment. För- säljningen i koncernens utländska dotterbolag har därvid ökat med 7% i lokal valuta. En satsning avseende hygienprodukte:r: på den brittiska mark- naden har initierats under 1988.

LIC Ortopedis världsledande ortoped- tekniska kunnande har i slutet av året renderat divisionen, genom LIC Ltd, ett 2-årigt kontrakt för drift och vidareutveckling av två ortoped- tekniska centra, Dundee och Edin- burgh. Kontraktet bedöms som strategiskt viktigt för ytterligare expansion inom S torbritannien.

Försäljningen av bränsle har upp-

gått till 79.6 Mkr mot 120 Mkr för

1987. Minskningen är bland annat

att hänföra till konkurrens från bil-

lig elkraft.

(5)

~kon o mi

':Res ultat

Resultatet efter finansiella kost- nader uppgick till 8.9 Mkr mot -6 .9 Mkr för 1987, således en för- bättring med 15.8 Mkr. Utfallet är en följd av genomförda struktur- åtgärder och en successiv rörelse- resultatförbättring inom samt- liga P.rioriterade verksamhetsområ- den. Aven under 1988 har extra- ordinära intäkter uppkommit, bland annat genom fastighetsrenting av Aneby-fabriken.

Resultat före skatt och disposi- tioner uppgår till 20.5 Mkr mot 7.6Mkr för 1987. Vidtagna åtgärder har medfört en ökning av kon- cernens soliditet från 22% till 27%.

l '

' ·· Öffensivt investeringsprogram .J

Samtidigt med strukturella föränd- ringar av koncernen har ett fort- satt offensivt program för investe- ( · ngar och utvecklingsinsatser

'");enomförts.

Investeringsvolymen utgjorde 26.8Mkr mot 29.0Mkr 1987. Till detta ska läggas investeringar i ett nytt datanätverk som finansierats med leasing. Denna investering utgör grunden för en marknads- inriktad administrativ utveckling som bedrivs inom koncernen.

Produkt- och affärs utvecklings- insatserna har legat på en oföränd- rat hög nivå.

satsningar inom det expansiva hemvårdsområdet fortsätter.

Ett tvärprojekt inom koncernen, V AR DAGS YARD, har fram- gångsrikt bedrivits i 2 år. Syftet är att utveckla koncept för hemvård och hemsjukvård.

Andra exempel utgör ett genom- brott i introduktionen avseende kirurgisk YAG laser samt fortsatt

satsning inom det expansiva LIC Förlag.

i produkt- och tjänsteförsörjningen.

Ett annat är att genom nytänkande fortsätta att leda utvecklingen mot en effektivare och humanare vård.

Ökad marknadsorientering LIC har en god tradition att bidra Nyckeln till framtida konkurrens- till att uppfylla dessa ambitioner.

kraft ligger i en närhet till kunden. Ergonomi och profylax inom tand- Kuns kap om kundens behov samt vården samt avancerade hygien- flexibilitet, kompetens och resurser produkter för god driftsekonomi att tillgodose dessa är ledstjärnor utgör ett par representativa exem- för koncernens utvecklings program pel. V ärldsledande och kostnads- för att öka marknadsorienteringen, effektiv ortopedteknisk service samt både ur ett svenskt och interna- ett svårslaget försörjningssystem tiovellt perspektiv. för hörseltekniska hjälpmedel utgör

Okade utvecklingskostnader och andra d<}kume~~era~~ exemi?.el.

behov av större produktionsvolymer LIC vtll forts?ltta 1 ann u ho&t:e är viktiga basfaktorer för att åstad- teffi:po vår tradttlon att sats~ p~_ ett komma konkurrenskraftiga pro- nytankaode s om_ s~a ge en forbatt:

av LICs försäljning på den inter- värde nationella marknaden. I framtiden

duktsortiment. 1988 avsattes ca 20% ~ rad totalekpnomt for våra kunder 1

måste den andelen öka. Kravet på en , /,

väl fungerande organisation ökar b1 --- - -

därmed avseende marknadsorien-

tering, långsiktigt agerande och god a a ngel interaktion mellan svensk och inter-

nationell verksamhet.

Mot denna bakgrund har en ny

koncernor~anisahon utarbetats för slutgiltigt mförande vid årsskiftet 88/89. Organisationen baseras på affärsområden med ett globalt ansvar för sin verksamhet. Affärsområdena är grupperade i koncernens fem divtsioner.

Syftet är att befästa LICs position som ett professionellt och interna- tionellt vårdföretag med svensk huvud- marknad. Målet är därigenom att även i framtiden kunna erbjuda sven sk vårdmarknad välutvecklade och .konkurrenskrafti ga produkter.

Ö kad marknadsorientering base-

ras på god kunskap om kundens

fa ktiska behov. Ett av de största be-

hoven för vår a svenska kunder är

att uppnå en förbättrad totalekonomi

(6)

Förvaltningsberättelse

Styrelsen för Landstingens inköpscentral, LIC, ekonomisk förening, lämnar här redovisning för räkenskapsåret 1988, föreningens 43:e verksamhetsår.

Försäljning

Externfaktureringen, exkl Bränsle, från LIC och dess svenska och ut- ländska dotterbolag har exkl mer- värdesskatt uppgått tilll.144,7Mkr (1.188,5Mkr), en minskning med 3,7% jämfört med 1987. Minskningen kan helt hänföras till den struktur- förändring som genomförts inom koncernen. Målsättningen har varit en verksamhetskoncentration var- vid flera verksamhetsgrenar avytt- rats. Så har skett med dotterföre- tagen Protesindustri AB, det spanska dotterbolaget LIC Ortopedia S.A. och InstitU:tionsinredningar AB (iab) under verksamhetsåret. Ett exklu- sivt distributörsavtal har dock sam- tidigt inJ,!åtts med iab vilket inne- bär att IJC skall marknadsföra och distribuera ett av iabs produktsor- timent, det unika "fullserviceköket".

Försäljningsutvecklingen för kvar- varande verksamhet har därvid inneburit en ökning med drygt 8%

mot 1987.

Moderföretagets försäljning till medlemmarna exkl bränsleförmed- tingen, UpJ?giCk till 686,7 Mkr (664,6 Mkr). Faktureringen avseende tiCs bränsleförsäljning uppgick till 79,6 Mkr (120,4 Mkr).

Efterfrågan avseende såväl för- brukningsP.rodukter som tjänster har varit ttllfredsställande. Minsk- ningen av bränslefaktureringen kan huvuds akligen hänföras till en låg prisnivå, god tillgång på billig elkraft och en mild höst.

Försäljningen utomlands uppgick till220,8Mkr (232,0Mkr) och om- fattar huvudsakligen produkter som utvecklats och/eller tillverkas inom koncernen.Utfallet i förhållande till 1987 års försäljning avspeglar en med- veten koncentrationsstrategi till färre marknader och produkter.

Resultat

Koncernens genomförda och pågå- ende strukturrörändringar börjar ge eftersträvade positiva resultat- effekter. Verksamhetskoncentration och insatser för kapitalrationalise- ring har medfört ett stärkt rörelse- resultat och ett lägre sysselsatt kapital vilket haft en gynnsam effekt på det finansiella nettot.

Resultatet efter avskrivningar ökade till 23,2 Mkr mot 15,6 Mkr för 1987. Resultatet efter finansiellt netto uppgick till 8,9 Mkr mot -6,9 Mkr för 1987.

Mkr 1.500 1.400 1.300 1.200 1.100 1.000

Försäljningsutveckling 1978 ~1988 LIC-koncernen

De senaste arens nedgång i försäljning kan hänföras dels till koncentrationen med avyttring av verksamhet, dels till nedglingen i bränsleför- säljningen.

900 800 700 600 500 400 300 200 100

Total

\

o~~o....--- 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 Försäljningsutveckling LIC-koncernen

För att frigöra kapital för ökade offensiva investeringar, huvudsakli- gen i Aneby-fabriken, har denna fabriksfastighet försålts genom s k fastighetsrentins. Lat~nta över- värden har därv1d reahsera ts och medfört en extraordinär intäkt på 14,2 Mkr. Nettot för extraordinära poster uppgår därvid till11,6 Mkr varvid koncernens resultat före skatt och dispositioner uppgår till 20,5 Mkr (7,6 Mkr). Koncernens soliditet har ökat från 22% till 27%.

Investeringar

Koncernens bruttoinvesteringar inklusive pågående projekt uppgick till26,8 Mkr (29,0 Mkr) varav 26,8 Mkr (24,4Mkr) utgjorde maskiner och inventarier.

Investeringarna i moderföretaget uppgick till22,0 Mkr (20,1 Mkr) där merparten kan hänföras till de producerande enheterna i Aneby och Eneryda samt inom området orto- pedi.

Av de investeringar som ligger utanför moderföretaget står LIC A/S i Norge samt LIC Ltd i England för

merparten. Förutom detta har LIC- koncernen 24,5 Mkr i leasingkon- trakt där merparten avser fmansie- ring av datorutrustning.

Finansiering

Genom den målmedvetna satsningen på kapitalrationalisering har rörelse- kapitalet kunnat nedbringas.

Samtidigt har anläggningstillgångar i form av fastigheter realiserats.

Detta har medfört att den långfris- tiga finanseringen kunnat minskas 1 och den överlikviditet som uppkom-~

mit har placerats på den svenska penningmarknaden. Detta kan också utläsas i koncernens finansiella netto, vilket förbättrats med 8,3 Mkr.

U n der 1989 sker ytterligare in- ·- satser för att förbättra kapital· och

-.-J-

valutahantering.

Mkr

1200 Försäljningsutveckling

prioriterad verksamhet

De senaste tlren har den prioriterade verksamhetens utveckling varit tillfreds- ställande, med en ökning 1988 på drygt 8%.

1100

1000

900

84 85 86 87

Försäljningsutveckling prioriterad verksamhet (exkl. bränsle) LJC.koncernen

88

(7)

Koncernens försäljning till olika marknader 1988

Medlemmar exkl bränsle

Förs övrigt Sverige inkl bränsle D Export

Försäljning utomlands per marknad 1988

Norge D USA

Västtyskland

D Finland D Danmark

Fördelning

Frankrike

Italien

Storbritannien

Övrigt

- försäljning utomlands 1988

D Dental D Ortopedi

Hygien

Medical

Rehab

Övrigt

Koncernens försäljning per marknad är i stort sett oförändrad gentemot före- gåendedr.

En allt större del av ut- landsförsäljningen ligger pt1 prioriterade markna- der. Särskilt Norge har ö kat under året.

A ndelen utlandsförsäl jning har under dret huvudsak- lig en ökat pt1 Rehab. Ovriga divisioners and el är i stort o förändrad.

33,0% · , . .

~ l 35,7%

~~

. .

(8)

Resultaträkning

Koncernen (kkr) Moderföretaget (kkr)

1988 1987 1988 1987

Fakturerad försäljning till

koncernföretag 77.360 72.513

Övrig fakturerad försäljning 1.220.420 1.308.921 1.003.952 1.030.145

Övriga intäkter Not 1 3.902 5.1 53 3.266 2.341

Rörelsens kostnader -1.186.538 -1.283.657 -1.048.261 -1.079.636

Rörelseresultat före

avskrivningar 37.784 30.417 36.317 25.363

Avskrivningar enligt plan Not 2 -14.498 -14.781 -10.278 -10.176

Rörelseresultat efter

avskrivningar 23.286 15.636 26.039 15.187

Finansiella intäkter och kostnader

Ränteintäkter, dotterbolag 1.220 1.374

Ränteinktäkter, övriga 4.884 3.686 4.851 3.1 64

Räntekostnader, dotterbolag -248 - 686

Räntekostnader. övriga Not 3 -19.165 -25.776 -16.508 - 21.091_

Utdelning från närstående företag 17 t

Orealiserade kursförluster Not 4 -84 -482 -84 -46a

Resultat efter finansiella

intäkter och kostnader 8.921 -6.919 15.270 - 2.520

Extraordinära intäkter och

kostnader: Not 5

Extraordinära intäkter 15.988 33.326 15.703 33.861

Extraordinära kostnader -4.390 -18.758 -10.433 -20.816

Resultat före boksluts-

dispositioner och skatt 20.519 7.649 20.540 10.525

Boks l utsd i spositione r:

Förändring av lagerreserv -1.578 -1.750

Avsatt till resultatutjämningsfond -71

Avskrivningar utöver plan Not 2 -1.996 - 2.725 -2.000 -1.724

lanspråktaget belopp från investeringsfond 1.001

Avsatt återbäring till medlemmar -20.600 -6.650 -20.600 - 6.650

Varav mervärdeskatt 3.914 1.263 3.91 4 1.263

övriga bokslutsdispositioner -33 -14

Resultat före skatt 155 524 104 3.414"

Skatt -171 -585 - 230

Förändring av latent skatteskuld Not 6 67 78

Arets res u l ta t 51 17 104 3.1 84

/

(

~

(9)

Balansräkning

Koncernen (kkr) Moderföretaget (kkr}

1988 1987 1988 1987

TILLGÅNGAR

Omsättn i ngsti Il gångar:

Kassa och bank Not 7 24 914 47.019 19.251 38.589

Värdepapper 20.500 20.500

Fordringar hos dotterbolag 42.374 15.908

Kundfordringar 209.624 209.005 173.112 159.941

Förutbetalda kostnader och

upplupna intäkter Not 8 22.021 7.378 19.501 3.469

skattefordringar 2.672 5 2.672 5

övriga fordringar 4.226 9.100 3.340 7.649

Varulager 140.165 155.050 107.560 112.674

Förskott till leverantörer 23

424.122 427.580 388.310 338.235

l

:::ipärrkonton hos Riksbanken för:

l nvesteringsfond 2 34

Särskilt investeringskonto

2 34

_)läggningstillgångar:

Aktier och andelar

i dotterbolag Not 9 19.056 27.066

Aktier och andelar i utomstående

företag Not 1 o 432 837 325 623

Fordringar hos dotterbolag 885 885

Andra långfristiga fordringar Not 11 6.417 19.045 6.413 18.622

Immateriella tillgångar Not 12 285 469

Goodwill Not 12 674 567 168

Pågående nyanläggningar Not 12 8.705 8.762 8.705 8.578

Maskiner och inventarier Not 12 51.655 50.176 37.418 34.176

Byggnader Not 12 6.717 16.453 4.848 10.099

Mark och annan fast egendom: Not 12

Markanläggningar 64 183 64 183

Mark 272 1.175 272 858

75.221 97.667 78.154 101.090

499.345 525.281 466.464 439.325

\.

7

(10)

Koncernen {kkr} Moderföretaget {kkr}

1988 1987 1988 1987

SKULDER OCH EGET KAPITAL Kortfristiga skulder:

Skulder till dotterbolag 7.565 18.840

Leverantörsskulder 92.034 73.405 82.359 61.150

Upplupna kostnader och förutbetalda

intäkter Not 13 71.163 63.241 61.879 51 . 089

skatteskulder 499 295

Övriga kortfristiga skulder Not 14 20.479 39.490 17.426 27.399

184.175 176.431 169.229 158.478

långfristiga skulder:

Skulder till dotterbolag 2.339 2.389

Checkräkningskredit Not7 13.934 45.194 11.772 9.523

Inteckningslån 1.723 9.153 1.723 4.453

Reverserade varurabatter Not 15 14.063 14.063 14.063 14.063

Övriga långfristiga skulder 21.378 32.197 1.180 1.199

Avsatt till pensioner:

P Al-pensioner 120.269 113.316 120.269.. 113.31 r-)

övriga pensioner 15.460 16.343 15.460 15.9?1., • .

Latent skatteskuld i obeskattade

reserver vid företagsförvärv Not 16 506 1.311

187.333 231.577 166.806 160.922

Obeskattade reserver:

Lagerreserv 11.620 11 .321 11.609

9.85~

Resultatutjämningsfond 71

Investeringsfond 39

övriga fonder 145

Ackumulerade avskrivningar

utöver plan Not 12 11.705 8.141 8. 925 6.925

23.396 19.646 20.534 16.784

Eget kapital: Not 17

Bundet eget kapital:

Insatskapital 98.506 91.856 98.506 91.856

Reservfond 6.844 6.456 6.862 6. 370

Fritt eget kapital:

Balanserat resultat - 960 -702 4.423 1.731

Arets resultat 51 17 104 3.184

104.441 97.627 109.895 103.141

499.345 525.281 466.464 439.325--'

i .,._-

ställda panter:

Fastighetsinteckningar 3.950 21.666 3.950 16.566

Företagsinteckningar 183.900 183.900 163.700 163.7or

187.850 205.566 167.650

180.266~

Ansvarsförbindelser:

Borgens- och övriga ansvarsförbindelser:

Borgensförbindelser 14.393 19.282 14.393 19.282

Andra ansvarsförbindelser 3.613 4.076 3.613 3.503

18.006 23.358 18.006 22.785

Kapitalvärde av pensionsåtaganden 428 460 428 460

18.434 23.818 18.434 23.245

8

(11)

Finansieringsanalys

Tillförda medel:

Resultat före boksluts- dispositioner och skatt Aterbäring exkl moms Skatter

Avskrivningar enligt plan

Nedskrivning av dotterbolagsaktier Avsatt till pensione r

Om räkningsdifferens Förlust /vinst (-) vid 'avyttring/ utrangering av

anläggningstillgångar

Vinst (-)/ förlust vid avyttring av aktier Insättning på (-)/ uttag från

spärrkonto i Riksbanken Internt tillförda medel

Försäljning av anläggningstillgångar Försäljning av aktier

Ökning av insatskapital

Ökning/minskning(-) av långfristiga skulder Ökning/minskning(-) av latent skatteskuld övrigt

Använda medel:

l nvesteringar Investeringar i aktier

Ökning/minskning(-) av långfristiga fordringar Ökning ( - )/minskning av minoritets-

intressen

Ökning/minskning (-) av varulager Ökning/minskning(-) av kortfristiga fordringar

Ökning (- )/minskning av kortfristiga skulder

F__prändring av likvida medel l

Koncernen (kkr)

1988 1987

20.519 -16.686 -171 14.498 6.070 481

- 14.669 - 1.784 32 8.290 37.040*

524 6.650 -49.509 -805 3.109

26.900 120 -12.628

- 14.885 13.032 -7.744 - 4.795 -1 . 605

7.649 -5.387 -507 14.781 12.369 -2 72

-26.796

1.837 49.657*

2.988 6.760 -31.315 - 89 -163 29.675

29.000 314 -7.083

-29.276 1.495 -6.942 -12.492 42.167

Moderföretaget (kkr)

1988 1987

20. 540 -16. 686 10. 278 3.643 6.434

-14.369

9.840 28.560 4.784 6.650 -550

49. 284

22.049 120 -12.209

-5.114 54.027 -10.751 48.122 1.162

10.525 -230 10.1.76 1.604 12.005

-26.479 -.72

2.142 57.226 1.813 6.760 -46.061

21.880

20.102 2 . 576 - 7 . 372

-31 . 539 -12.810 12.71 o

-16.333 38.213

''l(' l beloppet ingår koncernens investeringar i anläggningstillgångar, nettoeffekten av befintligt anläggningskapital i förvärvade och

avyttrade dotterbolag under året och kursdifferenser.

(

1 Bokslutskommentarer och noter

Koncernredovisning

Koncernredovisningen omfattar moderföretaget Landstingens inköpscentral, LIC, ekonomisk förening, och de bolag i vilka moderföretaget har mer än 50% av röstetalet.

Vid konsolideringen har förvärvsmetoden tillämpats, vilket innebär att bokförda värden på dotterbolagsaktierna har eli- minerats mot dotterbolagens förvärvsvärd en. Dessa uppgår till summan av det egna kapitalet vid förvärvstillfället inklusive obe- skattade reserver efter avdrag av latent skatteskuld, som redo - visas bland långfristiga skulder i koncernbalansräkningen. l kon- cernens eget kapital ingår således endast den del av dotter- bolagens egna kapital som tillkommit efter förvärvet.

l de fall aktiernas anskaffningsvärde överstiger förvärvsvärdet

redovisas differensen dels som goodwill, dels som värden på anläggningstillgångar som överstiger de bokförda vid förvärvs- tillfället. Koncernens resultat belastas med avskrivningar på dessa aktiverade värden.

Vid substansförändrin g, t ex vid upplösning av obeskattad reserv som ingår i förvä rvsvärdet eller avskrivninga r på över- värden, tillämpas principen att anpassa aktiernas bokförda värde i moderföretaget till gällande substansvärde genom upp- eller nedskrivningar.

Omräkning av utländska dotterbolags bokslut till svenska

kronor har skett till genomsnittskurs vad gäller resu ltat-

räkningarna. Tillgångar och skulder i balansräkningarna har

(12)

omräknats till bokslutsdagens kurs, medan det egna kapitalet omräknats till historiska kurser. Negativa och positiva omräk- ningsdifferenser kvittas.

Värdering av fordringar och skulder i utländsk valuta De olika bolagens fordringar och skulder i utländsk valuta har omräknats till bokslutsdagens köpkurs. De orealiserade kurs- vinsterna och kursförlusterna som uppstått härigenom har kvittats. l de fall kvittning har resulterat i en orealiserad kurs- förlust har denna belastat de olika bolagens årsresultat som en post bland finansiella intäkter och kostnader. Orealiserade kursvinster beaktas inte.

Värdering av varulager

Råvaror och externt inköpt färdigvarulager har värderats till det lägsta av anskaffnings- och verkligt värde, medan halvfabrikat och egenproducerade färdigvaror har värderats till produktions- kostnad med tillämpning av först in-, först ut-principen.

Individuell bedömning har föregått avsättning till inkurans- reserv. l nternvinster uppstår inte i dotterbolags lager, då principen för prissättning mellan koncernföretag inte tillåter att sådana uppstår.

NOTER TILL RESULTAT- OCH

BALANSRÄKNINGAR FÖR KONCERNEN OCH MODERFÖRETAGET

Not 1 Övriga intäkter

l övriga intäkter l moderföretaget ingår erhållna royalties och hyresintäkter.

Not 2 Koncernen Moderföretaget

1 988 1987 1988 1987 AVSKRIVNINGAR

ENLIGT PLAN:

Maskiner och inventarier 13.830 13.356 9.895 9.157

Byggnader 339 1.107 339 1.007

Markanläggningar 2 12 2 12

Immateriella tillgångar 224 ____1§I

14.395 14.642 10.236 10.176

Goodwill ~ -1.lli! 42

14.498 14.781 10.278 10.176 AVSKRIVNINGAR

UTÖVER PLAN:

Maskiner och inventarier 1.996 2.275 2.000 1.724 varav avskrivningar mot

investeringsfond 1.001

Not 3 Räntekostnader

Beräknad ränta på pensionsskuld ingår i räntekostnaderna i kon- cernen och moderföretaget. Arets ränta uppgår till12.847 kkr (12.719 kkr).

Not 4 Orealiserade kursförluster

Efter omräkning av fordringar och skulder i utländsk valuta och kvittning av uppkomna kursvinster och -förluster har det tidigare negativa nettot på 84 kkr (482 kkr) belastat resultatet enligt redan beskriven princip.

Not 5 Extraordinära intäkter och kostnader EXTRAORDINÄRA INTÄKTER (kkr)

Koncernen 1988 1987 Vinst vid avyttring av

fastighet 14.213 33.223

Erhållna koncernbidrag

Försäkringsersättning 31

Vinst vid avyttring av

aktier 1.775 ______]_'!:_

15.988 33.326

lO

Moderföretaget 1988 1987 - - - -

14.213 33.223 1.490 535 31 72 15.703 33.861

EXTRAORDINÄRA KOSTNADER (kkr) Avvecklingskostnade r för

project Helamatic 8.389 8.389

Lämnade koncernbid rag 2.400 454

Nedskrivning av aktier

i dotterbolag 3.643 1.604

Kostnader i samband med överlåtelse av produkt ions-

anläggning i Viih elmina 4.390 10.369 4.390 10.369 4.390 18.758 10.433 20.81 6

Not 6 Förändring av latent skatteskuld

Latent skatteskuld ha r minskat med 67 kkr (78 kkr) i samband med förändringar av obes kattade rese rver, som ingått i

förvärvade bolag. -

Not 7 Likvida medel

De svenska enheterna ingår i ett från moderföretaget ad ministry -

1

rat centralkontosystem med internt beviljade krediter. Ränte- _ · avräkningar sker med utgå ngspunkt från varje enhets likvida situation dag för dag.

Limiten för de svenska e nheterna uppgår till 15.000 kkr. Mot- svarande belopp för de ut ländska dotterbol agen ä r 22. 445 kkr.

Not 8 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Den största posten här är förutbetalda varu- och omkostnader uppgående till 21.764 kkr (moderföretaget 19. 264).

Not 9 Moderföretagets aktier och andelar i dotterbolag HELÄGDA DOTTERBOLAG l SVERI GE

Nom värde/

An tal aktie aktier .lli!1__

AB Alftimed 1.000 100

Een-Holmgren Ortopediska AB

l nstitutionsinredn ingar AB

13.500 100 (iab)**

LIC AB* 200 1.000

LIC Instrument AB* 2.500 100

Landex Data AB 50 1.000

Radona Irradiali ons AB* 15.000 100

Swede Rescue AB 500 100

Texab Teknik-

exploatering AB* 500 100

HELÄGDA DOTTERBOLAG l UTLANDET LIC Anatom GmbH,

Västtyskland LIC Anatom S.A.R.L., Frankrike

LIC A/S, Norge LIC ltalia S.p.a., Italien

LIC Ltd., Storbritannien LIC Ortopedia S.A., Spanien**

LIC Oy, Finland LIC Care lnc., USA**' Summa aktier i dotterbolag

• Vilande bolag

5.000

NOK

1.000

4. 000 520

F IM250

USD

1

Bokfört värde k k r 1988 1987

200 200 5 . 331 5.331 3.847 200 209.

300 3~ )

50 i f

1.500 1.500 396 396 ______§.§ ___Q§

8. 032

2.248 531 4.962 892 1078

1.3i 3

o

11.8~ .

.~-

.._..,

2.248 531 4.962

892 1078 520 i . 313 3.643

** Bolaget har försålts under året

***Nedskrivningar av aktier i dotterbolag har skett i:

(kkr)

LIC Care lnc 3.643

(13)

Not 1 O Aktier och andelar i utomstående bolag (kkr}

Nom

Antal värde/ Bokfört värde

aktier aktie 1988 ~

LIC Ortopedia SA 100 519 52

G Marklund 680 100 68

Fastighets AB Hantverk* 152 100 15

Bjärnum Industriers För

upa* 39.764 10 398

Euro Fassel AB* 2.086 100 5

Dividenden AB 50 100 5 5

Swelab Instrument AB 400 100 200 200

l moderföretaget 325 623

Andr Vilhelmsen

Engros & Go A/S 115

NOK

1.000 107 107 Ortopedica de

Espanola S.A. 2.000

ESP

1.000 107

l koncernen 432 837

* Bolagen har försålts under året

··•-pt 11 Andra långfristiga fordringar

. .-rinskningen av andra långfristiga fordringar är till stor del att hänföra till förändringen av moderföretagets tillgodohavande på likviditetskonto i Riksbanken.

Not 12 Anläggningar (kkr)

Koncernen Moderföretaget

1988 ~ 1988

IMMATERIELLA TILLGÅNGAR

Anskaffningsvärde 699 749

Ackumulerade avskriv-

ningar enligt plan 414 280

Bokfört värde 285 469

MASKINER OCH INVENTARIER

Anskaffningsvärde 122.294 114.568 96.722

· -,_3ttoan skaffning svärd e 122.294 114.568 96.722 ' ,..,{:kumulerade avskriv-

ningar enligt plan 70.639 64.392 59.304 Bokfört värde 51.655 50.176 37.418 Ackumulerade avskriv-

(~l{lgar

utöver plan* 11.705 8.141 8.925

·~ettovärde 39.950 42.035 28.493

* varav avskrivning mot investeringsfond 2.802 kkr.

BYGGNADER

1987

85.403 85.403 51.227 34.176

6.925 27.251

Anskaffningsvärde 9.952 25.926 8.083 21.341 Avskrivning motsvarande

statligt bidrag ~ ~

Nettoanskaffningsvärde 9.952 25.574 8.083 20.989 Ackumulerade avskriv-

ningar enligt plan 3.235 1 0.990 3.235 1 0.890 Bokfört värde 6. 717 14.584 4.848 1 0.099 Varav oavskrivet värde

på uppskrivningar Bostadsrätt

1.434 1.534 1 .434 1 .534 1.869 1.869

MARKANLÄGGNI NGAR An skaffningsvär de Ackumulerade avskriv -

72 3 13 72 31 3

ningar enligt plan _ _ 8 __1]Q _ _ 8 130

Bokfört värde 64 183 64 183

MARK

Anskaffningsvärde 272 1.175 272 858

varav uppskrivet värd e 250 500 250 500 GOODWILL

An skaffningsvärde Ackumulerade avskriv -

2.633 2.700 21 0 ningar enligt plan 1.959 2.133 _____1f_

Bokfört värde 674 567 168

PÅGÅENDE NYANLÄGGNINGAR

Maskiner och inventarier 8.705 4.302 8.705 4.302

Byggnader 4.460 4.276

Summa 8.7 05 8 .762 8. 705 8 . 578

Moderföretaget har finan sierat anläggningskapital genom leasingavtal till anskaffni ngsvär de av 24.541 kkr.

Not 13 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter De större posterna under denna rubrik är garantiavsättning med 733 kkr i moderföretaget, återbäring till medlemmar i moder- företaget 20.600 kkr, upplupna semester- och lönekostnader med 15.754 kkr (moderföretaget 12.707 kkr), upplupna sociala kostnader med 6.099 kkr (moderföretaget 5.586 kkr) samt upplupna varu- och omkostnader med 14.361 kkr (moderföre- taget 14.030 kkr) .

Not 14 Övriga kortfristiga skulder

De större posterna under denna rubrik är personalens källskatter med 5.653 kkr (moderföretaget 5.106 kkr), kortfristig dellång- fristiga skulder 1.764 kkr (1.764 kkr), mervärdesskatt 10.069 kkr (8.659 kkr) och skulder till kunder 1.085 kkr (1.085 kkr). Här ingår även räntsarbitrage som nettoredovisas med följande belopp:

fordran 29.470, skuld 29.470.

Not 15 Reverserade varurabatter

Reverserade varurabaUer i moderföretaget har ej förändrats under året. Skulder för rä ntas efter riksbanksdis konto + 1 ,5%.

Not 16 Latent skatteskuld i obeskattade reserver vid företagsförvärv

Latent skatteskuld i obeskattade reserver vid företagsförvärv har upptagits till 50% av reservernas värde.

Not 17 Eget kapital (kkr)

Bundet Fritt Insats- eget eget

kapital kapital kapital Summa KONCERNEN

Ingående balans 1988 1987 års återbäring om-

91.856 6.456 -685 97. 627

vandlad till insatskapital 6.650 6.650

Avsättning till reservfond 492 -492 Arets omräknings-

differens 223 223

Arets resultat 51 51

Förändringar i företagets

struktur -1 04 -6 - 40

Utgående balans 1988 98.506 6.844 -909 104.441 MODERFÖRETAGET

Ingående balans 1988 1987 års återbäring om-

91.856 6.370 4.915 103.141

vandlad till insatskapital 6.650 6.650

Avsättning till reservfond 492 - 492

Arets resultat 104 104

Utgående balans 1988 98.506 6.862 4.527 109.895

(14)

Återbäring och förslag till vinstdisposition

Återbäriqg kommer att lämnas med 3% på medlemmarnas gjorda inköp, exkl bränsle. Aterbäringen upp.ldlr i absoluta tal till20.600 kkr.

Enligt 1988 års stämmofieslut har återbäringen på 1987 års försäljning om 6.650 kK:r överförts till insatskapitalet och 492 kkr av 1987 års balanserade resultat till reservfonden. Koncernens fria egna kapital uppgår till -909 kkr enligt upprättad koncernbalansräkning.

Styrelsen föreslår föreningsstämman att årets återbäring överförs till insatskapitalet.

Till föreningsstämmans förfogande står följande vinstmedel i moderföretaget:

balanserat resultat från 1987 4.423 kkr

årets resultat 104 kkr

4.527kkr

styrelsen föreslår förenin~sstämman att 1.040 kkr överförs till reservfonden och att 3.487 kkr överförs 1 ny räkning.

Solna den 17 mars 1989 Karl-Gunnar Holmqvist

Leif Hällström

Leni Björklund Anders G Högmark

Arne Carlsson Inge Pettersson

Revisionsberättelse

för Landstingens inköpscentral, LIC, ekonomisk förening.

Vi har granskat årsredovisningen, koncernredovisningen, förenin~ens

räkenskaper samt styrelsens och verkställande direktörens förvaltnmg för år 1988.

Räkenskaperna har under året detaljgranskats av TRG-Revision Sjöåker AB.

Moderföretaget

Årsredovisningen har upprättats enligt föreningslagen.

Vi tillstyrker

att resultat- och balansräkning- arna fastställs

att årets resultat disponeras enligt förslaget i förvaltningsberättel- sen

samt

att styrelsens ledamöter och verk- ställande direktören beviljas ansvarsfrihet för den tid års- redovisningen omfattar

Koncernen

Koncernredovisnin~en har upp- rättats enligt föremngslagen.

Vi tillstyrker

att koncernresultat- och koncern- balansräkningarna fastställs.

Vår revisionsberättelse beträffande denna årsredovisning har avgivits den 6 apri11989.

Evert Eriksson Per- Gunnar Sundström Ulf E genäs

Aukt revisor

Gunnar Hofring Håkan Bryngelson

Verkställande direktör

(15)

Medlemmar

per den 31 december 1988 och deras insatser samt disposition av återbäring 1946-1988 (kkr)

Av medl Aterb om- Återb om- 1988 års

inbetalda vandl till vandl till återb ej

Medlemmar insatser insatser reverser disponerad

stockhalms läns landsting 11 15.243 1.107 2.699

Landstinget i Uppsala län 11 2.619 404 606

Landstinget i Sörmland 14 4.156 572 879

Landstiget Östergötland 11 4.572 70.1 1.022

Landstinget i Jönköpings läns 11 2.838 532 677

Landstinget Kronoberg 9 2.651 368 654

Kalmar läns landsting 13 3.126 549 854

Blekinge läns landsting 11 2.360 291 485

,Kristianstads läns landsting 10 2.906 442 729

. j'almöhus läns landsting 21 5.493 709 1.500

Hallands läns landsting 11 2.497 349 767

Bohuslandstinget 11 2.696 563 513

Landstinget i Älvsborg 21 3.677 808 510

( ~~araborgs läns landsting 13 3.019 494 646

.. ,.mdstinget Värmland 11 5.014 714 918

Örebro läns landsting 11 2.743 492 632

Västmanlands läns landsting 11 3.440 560 645

Kopparbergs läns landsting 15 4.994 769 915

Landstinget Gävleborg 11 4.321 778 920

Landstinget Västernorrland 11 4.036 718 764

Jämtlands läns landsting 11 2.170 368 422

Västerbottens läns landsting 16 4.893 645 1.01 o

Norrbottens läns landsting 11 5.077 964 971

Landstingsförbundet 91 31 12 3

Gotlands kommun 2 888 23 192

Gävle kommun 1 57 6 3

Norrköpings kommun 1 109 71 4

Helsingborgs kommun 1 79 47 2

AB Kurortsverksamhet 1 47 5

Svenska Röda Korsets

(~~ntralstyrelse 52 4

· . ..-(almö sjukvårdsförvaltning 2.198 609

Göteborgs Universitet 80 6

Rädda Barnens Riksförbund 40 7 5

Föreningen Blomsterfonden 36 29

(

/

:

Totalt 388 98.158 14. 063 20.600

(16)

Personal19ffi

Medelantalet tjänster vid koncernens olika företagsenheter

LIC

Een-Holmgren Ortopediska AB i ab

Landex Data AB Swede Rescue AB LIC Anatom GmbH LIC Anatom S.A.R.L.

LIC A/S LIC ltalia S.p.a.

LIC Ltd.

LIC Care lnc.

LIC OY Medequip A/S Protesindustri AB Radings Orotpediska AB LIC Ortopedia S.A.

1 1

Verksamheten Övertage n per 1 988-01 -01

Specifikation av löner och ersättningar (kkr)

styrelse och företagsledning Övriga befattningshavare Totalt

1988 1.327 112

12

11

g 11 53 2 10 20 21

1.577

1987 1.404 139 68

8 19 5 52 2 7 23 19 1 11

4 1.762

Moderföretaget ---'-'19o..=8c=8 1987

2.709 2.491

165.700 175.192

168.409 177.683

Specifikation av löner och ersättningar och medelantalet tjänster per land

Löner och ersättningar (kkr)

1988 1987

Sverige 172.041 203.119

Finland 3.648 3.116

Frankrike 999 1.487

Irak 753

Italien 474 453

Norge 9.651 9.944

Spanien

Storbritannien 1.211 939

USA 4.900 3.771

Västtyskland 2.830 4.388

Totalt 195.754 227.970

14

Koncernen

1988 1987

5.060 5.606

190. 694 222.364

195.754 227.970

Antal tjänster

1988 1987

1.458 1.627

21 20

r -,

\

··~-

}

2 2

55 55

10 7

20 23

11 19

1.577 1.762

(17)

ORGANISATION 1988,

F6renlngsstlmma Revision

Koncernstab Administration Affärsutveckling

Information Personal

Utiand

LIC Dental UCHyglen

Utrustning/

service

Inkontinens

[

Förbrukning

UCAJS

UCAnatom•

GmbH

Operation &

Sårvård Sjukvård &

Industrikontakt

UCUd

UCANATOM S.AAL

* Avyttras per 1989-06-01

Audio Blanketter

Bränsle Förlag Med. teknik

uc Ilaila J S.p.a.

L . . . - - - . . , ; . . . . _ _

[LiC CAllE ~~ J

u c

Rehab V"*""'

Hemvård Vårdrum Fysioterapi*

15 /(1

/ /

/

(18)

LICs styrelse. Främre raden: Anders G Högmark, Karl-Gunnar Holmqvistoch Håkan Bryngelson. Bakre raden: Kurt Piel, Leif Hällström, Len i Björklund, Per· Anders Johansson, Walter Slunge, Hans Forsgren och Arne Carlsson.

Av ordinane styrelsekdamöter saknas Gunnar Ho/ring, Inge Pettersson och Roland Karlsson bilden.

Styrelse och revisorer

samt koncernledning

Styrelse Ordinarie

Landstingsråd Karl-Gunnar Holmqvist, Luleå, ordf Riksdagsledamot Anders G Högmark, Växjö, v ordf Finanslandstingsråd Leni Björklund, Järfälla Förbundsordförande Gunnar Hofring, Slarvreta Landstingsråd Arne Carlsson, Gävle

Landstingsråd Inge Pettersson, Laholm Landstingsråd Leif Hällström, Uppsala Facklig förtroendeman Hans Forsgren, Vallentuna *)

Ortopedtekniker Roland Karlsson, Norrköping*) Produktionskontrollant Kurt Pi el, Aneby *) Adjungerad ledamot

Förbundsdirektör Walter Slunge, Tyresö Suppleanter

Landstingsråd" Per -Anders Johansson, T ra nås Landstingsråd Britt Källström, Sundbarn Kommunalråd Göran Axell, Göteborg Ortopedingenjör Jörgen Dons, Uppsala*) Ortopedskomakare Ulf Rönnemark, Eskilstuna*) Verkstadsarbetare Mayken Nilsson, Eneryda *)

*) a rbetstagarrepresentant

16

styrelsens arbetsutskott

Landstingsråd Karl-Gunnar Holmqvist, ordf Riksdagsledamot Anders G Högmark, v ordf Direktör Håkan Bryngelson, Lipingö Facklig förtroendeman Hans Forsgren *)

Revisorer

Ordinarie

F d landstingsråd Evert Eriksson, Östersund Landstingsledamot Per -G u n nar Sundström, Älvsbyn

Aukt revisor Ulf Egenäs, Vällingby

S uppJeanter

Landstingsledamot Olle Persson, Sollentuna Direktionsordförande Fredrik Swartling, Lund Aukt revisor Lars Kärnekull, Vaxholm

Koncernledning

Ko ncernchef Håkan Bryngelson Affärsutveckling schef Bo Backeström Personaldirektö r Hahs Ekendahl Exportdirektör Martin Tillander

Admi nistrativ direktör Lennart Zadig (fr. 1 /2 -89) Informationschef Lena Öjert

Div isionsc hef Håkan Sörenson

Divisionsc hef Axel Leifler

Divisionsc hef Björn Bergman

Divisionsc hef Bo Thunberg

Divisiom;chef Torgny Gertell

(19)

Huvudkontor och utställning Solna

PRODUKTION

ANEBY Hygien· och förbandsmateriel

ENERYDA Sängar, förlossningssänga r, rullstolar ESK.ILSTUNA lnstrumentverkstad, hygienprodukter NORDINGRÅ Ortopediska behandlingsskor . NORRKÖPING Central ortopedteknisk tillverkning, Centrallager

SffiBH UL T Skoilndringar

Utiandsverksamhet

LICA/S LIC Ltd

Besöksadress: 129 Groveley Road Eyvind L ychesvei 19A Sunbury-on·Thames Hamang Naeringssenter MIDDLESEX TW 16 7JZ

Postboks 94 ENGLAND

N·l301 SANDVIKA Tel: + 4417511141

NORGE Telex: 8950511 mailbox 28210001 Tel: +472543850 Telefax: + 4417510107 Telefax: +47 2546531

-· )OY LIC CAREINC

t'tlt'unlinnantie 12A 102 CaJmus Drive SF·00930 HELSINGFORs COSTA

MESA~

CA 92626

FINLAND USA

Tel: +35803432100 Tel: +l 7149571071 T elex: 125425 Telex: 681395 Telefax: +3580334513 Telefax: +17145462956

Koncernledning

DOTTERBOLAG

AB Alltirned Kanalvägen 18 Box 716

19427 UPPLANDS VÄSBY Tel: 020-790011

LIC ANATOM Gm bH*

GrOnstrasse 36 0 -4005 MEERBUSCH l VÄSTTYSKLAND Tel: +49210570035 Telex: 8585932 Telefax: +492105721 90

LIC ITALIA S.p.a.

18, Via Donizetti 1·20020 LAINATE MILANO ITALIEN

Tel: +3929374431 Telex: 331573 Telefax: +39-29373724

Divisionsellej Bo Thunberg LIC Rehab Vårdrum

Landex Data AB Svetsarvägen 20 17183SOLNA Tel: 08·757651 0 Telex: 10528 Telefax: 0&985721

Swede Rescue AB Hedelogsvägen 70 Box 946

46129TROLLHÄTTAN Tel: 0520·30140 Telefax: 052().330 02

Een-Holmgren Ortopediska AB Drottninggatan 99 11160 STOCKHOLM Tel: 08.J4 9130

LIC ANATOM S.A.R.L.

Besöksadress:

Terasse du Centre Cia!

Les 3 Fontaines En tn!e B, ter etage Les 3 Fontaines B.P. 1013

F·95003 CERGY·PONTOISE FRANKRIKE

Tel: +33 30381633 Telex: 699624 Telefax: +33·130301144

• Avyttras ver 89·06-01

Divisionschef

Björn Bergman

LICMedical

(20)

11113

S-1 71 83 SOLNA Tfn 08-7576000

(

References

Related documents

Antal fall per 1000 anställda 67 5 Anmälda arbetssjukdomar efter yrke, kön och misstänkt or­.. sak

ffårsiden för Bonnier Data Gruppen är att äga, utveckla och dri- va datatjänsteföretag som levererar tjänster och produkter i rätt tid, till rätt kostnad och med

Efter fondemissionen uppgår aktiekapitalet till 45 mkr (15) och antalet aktier till4,5 miljoner (1,5 ). Orderstocken är god och vi räknar med en positiv resultatutveckling

Vad som på sikt skulle få stora konsekven- ser för kulturminnesvården och arkeolo- gin var att lagen föreskrev att exploatören själv skulle stå för undersökningskostnaden om

He released journalists imprisoned by Buhari; co-opted elements of the opposition to Buhari by giving them government positions; lifted the ban on the National Asso- ciation of

Sö har 1988-01-21 med stöd av vuxenutbildningsförordningen 1 kap 12 8 fastställt del av läroplan för kommunal och statlig utbildning för vuxna avseende särskild yrkesinrik­..

ning än isolerade 40-minuterspass. Om lektionerna samlas till längre arbetspass får eleverna tid att koncentrera sig och fördjupa sig på studieuppgiften. Det blir

Efter genomgången modul skall eleven känna till.. - vilka arbetsuppgifter och yrkesområden utbildningen kan leda till - handelslinjens mål, innehåll