• No results found

5. Empiri

5.2 Ägardirektiv

Aktiebolag Skövdebostäder

Aktiebolag Skövdebostäder hade i ägardirektivet som fastställdes 2008 angivit att kommunen äger bostadsbolaget i syfte att främja bostadsförsörjningen och erbjuda bostäder till alla invånare i hela Skövde kommun. Bolaget bedrivs på affärsmässiga grunder men under iakttagande av det kommunala ändamålet med verksamheten där insatt kapital ska ge skälig avkastning. Bolaget ska generera avkastning till aktieägarna men samtidigt generera nytta i ett samhällsenligt perspektiv. Det långsiktiga målet för bolagets soliditet ska vara 30 procent. 2012 fastställdes ett nytt ägardirektiv där det står angivet att Aktiebolag Skövdebostäder ska utifrån social grund och långsiktighet, bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer. Bolaget ska sträva efter en ekonomisk utveckling som ger förutsättningar för en ekonomisk stabilitet och en nyproduktion av bostäder. Verksamheten ska även bidra till kommunnyttan där kommunens avsikt med bolaget är att långsiktigt vara företrädd på Skövde kommuns bostadsmarknad genom ett allmännyttigt bostadsföretag. Den långsiktiga direktavkastningen ska vara på samma nivå som övriga fastighetsägare i Skövde tätort, den marknadsmässiga direktavkastningen för bostäder i Skövde tätort är mellan fyra till sex procent. Även nu ska det långsiktiga målet för företagets soliditet vara 30 procent, fast den justerade soliditeten bör vara minst 40 procent.

Sida | 30 Nästa ägardirektiv antogs 2017, ur det affärsmässiga och allmännyttiga perspektivet framgår det även nu tydligt att bostadsbolaget ska bedrivas enligt affärsmässiga principer och vara allmännyttigt. Soliditeten ska fortfarande vara minst 30 procent men den justerade soliditeten bör vara minst 40 procent. Bostadsbolagets långsiktiga direktavkastning ska vara på samma nivå som övriga långsiktiga fastighetsägare har på bostadsmarknaden i Skövde.

AB Bostäder i Lidköping

Lidköpings kommuns långsiktiga avsikt med AB Bostäder är enligt ägardirektivet som fastställdes 2006 att vara företrädd på kommunens bostadsmarknad genom sitt allmännyttiga bostadsföretag. AB Bostäders verksamhet ska utifrån social grund och på långsiktiga och affärsmässiga principer skapa förutsättningar för den kommunnytta som gör det motiverat för Lidköpings kommun att äga bolaget. Soliditeten bör vara lägst 15 procent och direktavkastningen bör vara i intervallet sex till åtta procent. Kommunfullmäktige fastställde 2013 ett nytt ägardirektiv där motiveringen om affärsmässiga principer inte har ändrats. Soliditeten bör även nu vara lägst 15 procent men däremot har intervallet för direktavkastning minskat till två till tre procent.

2016 fastställdes ett nytt ägardirektiv som är väldigt likt sitt förra från 2013, en skillnad är att totalavkastningen bör ligga i intervallet 3,5-4,5 procent. 2017 kom ytterligare ett ägardirektiv, men det skiljer sig inte från det förra i det vi granskar.

Falköpings hyresbostäder AB

Det första ägardirektivet som granskas av Falköpings hyresbostäder AB fastställdes 2002. Bostadsbolaget har till uppgift att främja bostadsförsörjningen i kommunen och ska vara ekonomiskt självbärande. De ska driva bolaget enligt affärsmässiga grunder under iakttagande av det kommunala ändamålet. Mål för soliditet och avkastning är ej angivet. Ett nytt ägardirektiv fastställdes 2011 där det står att ändamålet med verksamheten är att utifrån ett allmännyttigt syfte främja bostadsförsörjningen i kommunen. Verksamheten ska bedrivas med affärsmässiga principer och bedriva marknadsmässiga avkastningskrav. Direktavkastning på bolagets fastigheter ska vara sex procent och bolaget ska eftersträva av egen kraft att höja soliditeten, önskvärd soliditet är ej angiven.

2014 fastställdes ett nytt ägardirektiv där de grundläggande principerna för verksamheten är oförändrade, dock har de ekonomiska målen ändrats. Belåningsgraden får inte överstiga 60 procent och direktavkastningen på bolagets fastigheter ska vara lägst fyra procent. 2017 kom ytterligare ett ägardirektiv som inte skiljer sig på de punkter som vi granskar med det förra ägardirektivet.

Mariehus fastigheter AB

Det första ägardirektivet som granskas är från 2008, bostadsbolaget ska på affärsmässiga grunder bygga, förvärva, och förvalta attraktiva och prisvärda bostäder i såväl tätorter som på landsbygden. Mariestad kommun vill genom sitt dotterbolag trygga den framtida

Sida | 31 bostadsförsörjningen i kommunen för alla sina invånare. Nästa ägardirektiv fastställdes 2012 där det fortfarande framgår att kommunen vill trygga bostadsförsörjningen i kommunen med hjälp av bostadsbolaget. I direktivet framgår att bostadsbolaget ska agera enligt affärsmässiga principer. Bolaget ska utgöra en affärsmässig aktör inom bostadsförsörjningen genom att bygga, förvärva och förvalta attraktiva och prisvärda fastigheter i kommunen. Den marknadsmässiga direktavkastningen ska vara fem procent och bostadsbolaget ska successivt öka sin soliditet, år 2020 vill bolaget ha en soliditet på minst 15 procent.

Ett särskilt ägardirektiv fastställdes 2017 för att utveckla och tydliggöra ägaridén med bolaget samt de ekonomiska mål och krav ägaren ställer på bolaget. Ändamålet med bolaget framgår fortfarande tydligt att verksamheten ska främja bostads- och lokalförsörjningen i kommunen. Mariestad kommun vill att Mariestad ska vara en attraktiv bostads- näringslivs- och utbildningsort som bostadsbolaget ska medverka till. Soliditeten för 2020 är fortfarande minst 15 procent och med ett långsiktigt mål på 20 procent. Den årliga avkastningen ska över tid uppgå till minst fem procent av bolagets egna (justerade) kapital. Likviditet och kassaflöde ska över tid vara positivt.

Centrumbostäder Skara AB

Centrumbostäder hade inga ägardirektiv före nya lagstiftningen. De första upplagorna som togs fram efter den nya lagstiftningen finns inte bevarade.

Vara Bostäder AB

Det första ägardirektivet för Vara Bostäder AB fastställdes 2016 där bostadsbolaget ska skapa en ökad beredskap avseende bostadsförsörjning för att möta framtida bostadsefterfrågan. Detta ägardirektiv verkar inte vara fullständigt utan tycks vara ett förslag till ägardirektiv.

AB GöteneBostäder

Ägardirektivet gällande AB GöteneBostäder fastställdes 2006 där bostadsbolaget har en uppgift att främja bostadsförsörjningen i Götene kommun. Bolaget ska bedriva sin verksamhet på affärsmässiga grunder och vara ekonomiskt självbärande. Soliditeten bör vara lägst åtta procent och bolaget ska, om resultatet medger lämna årlig avkastning till kommunen räknat efter aktuell räntesats som kommunen har på sitt koncernkonto i bank. 2012 fastställdes ett nytt ägardirektiv där Götene kommun har givit AB GöteneBostäder direktiv att agera enligt affärsmässiga principer och att arbeta i allmännyttigt syfte under iakttagande av det kommunala ändamålet för verksamheten. Soliditeten bör fortfarande vara lägst åtta procent och bolagets långsiktiga avkastning bör vara fem procent av eget kapital.

Sida | 32 Tidaholms bostads AB

Det första ägardirektiv som studeras fastställdes 2008 där bolaget ska drivas enligt affärsmässiga marknadsorienterade grunder och under iakttagande av det kommunala ändamålet med verksamheten och de kommunalrättsliga principer som framgår i direktivet. Bolaget ska sträva efter en god ekonomisk bas för den framtida utvecklingen av bolagets verksamhet. Nästa ägardirektiv fastställdes 2012 där Tidaholms Bostads AB ska i allmännyttigt syfte främja bostadsförsörjningen i Tidaholms kommun och erbjuda hyresgästerna möjlighet till boendeinflytande och inflytande i bolaget. Verksamheten ska bedrivas enligt affärsmässiga principer. Avkastningen på bolagets fastighetsbestånd ska vara affärsmässig och långsiktigt i nivå med liknande jämförbara bostadsföretag Direkt- avkastningen ska vara omkring fem procent och soliditeten ska uppgå till minst 15 procent beräknat på justerat eget kapital.

2015 antogs ett nytt ägardirektiv där det endast har skett ändringar och kompletteringar av ägardirektivet 2012. Allmännyttan och affärsmässiga principer framgår fortfarande tydligt som i tidigare direktiv. De ekonomiska målen är desamma som i senaste direktiv. Nästa ägardirektiv fastställdes 2016 där bolaget ska drivas enligt affärsmässiga marknadsorienterade grunder och under iakttagande av det kommunala ändamålet med verksamheten. Allmännyttan och de ekonomiska målen är fortsatt oförändrade sedan 2012, förutom att målet på direktavkastning är borttaget.

Aktiebolag Tibrobyggen

Aktiebolag Tibrobyggens första ägardirektiv kom 2011 ska bidra till bostadsförsörjningen i Tibro kommun genom att erbjuda kommuninvånarna ett attraktivt, tryggt och trivsamt boende. Bolaget ska vara ekonomiskt starkt och soliditeten bör vara lägst 15 procent. Törebodabostäder AB

Törebodabostäder ABs första ägardirektiv fastställdes 2007 men det direktivet har inte vi fått tillgång till vilket gör att det inte är med i resultatet. Nästa ägardirektiv antogs 2011 där bostadsbolaget ska drivas enligt affärsmässiga principer och ha ett långsiktigt perspektiv under iakttagande av det kommunala ändamålet med verksamheten. Direktavkastningen på bolagets fastigheter ska vara tre procent och eftersträvad soliditet är inte angivet.

AB Karlsborgsbostäder

AB Karlsborgsbostäder har i ägardirektivet från 2005 angivit att bolaget ska drivas enligt affärsmässiga grunder under iakttagandet av det kommunala ändamålet och syftet med verksamheten och de kommunalrättsliga principer som framgår av dessa direktiv. Bostadsbolaget ska bedrivas så att den är ekonomiskt självbärande samt tillgodoser skälig förräntning av eget kapital. Målsättningen för bolagets soliditet är att den senast 2010 ska uppgå till lägst 20 procent. 2014 fastställdes nästa ägardirektiv där Karlsborgs kommuns avsikt är att långsiktigt vara företrädd på kommunens bostadsmarknad genom ett allmännyttigt bostadsföretag. Bostadsbolagets verksamhet sak utifrån ett allmännyttigt

Sida | 33 syfte och baserat på långsiktiga och affärsmässiga principer skapa förutsättningar för den kommunnytta som gör det motiverat för Karlsborgs kommun att äga bolaget. Det kommunala ändamålet framgår fortfarande tydligt. Direktavkastning ska uppgå till minst sex procent och soliditeten ska vara 20 procent senast 2025.

2016 fastställdes ett nytt ägardirektiv där bolagets ändamål är detsamma som senaste ägardirektiv. Direktavkastningen ska uppgå till minst sex procent och soliditeten ska i slutet av 2017 vara minst åtta procent.

Essunga Bostäder AB

Essunga Bostäder ABs första ägardirektiv fastställdes 2011 där syftet med bolaget är att på affärsmässiga grunder förvalta och producera attraktiva och prisvärda bostäder och lokaler. Syftet med att driva verksamheten i bolagsform är att åstadkomma effektivitetsvinster för dem som utnyttjar bolagets tjänster. I samma ägardirektiv nämns det att bolagets verksamhet ska bedrivas enligt affärsmässiga principer och bör årligen uppvisa positivt resultat med en avkastning på minst tre procent av det egna kapitalet.

Gullspångsbostäder AB

Det första ägardirektiv som fastställdes för Gullspångsbostäder var 2013 där målet med verksamheten är att tillhandahålla bostäder till en rimlig kostnad. Syftet med att driva verksamheten i bolagsform är att åstadkomma effektivitetsvinster. Soliditeten under perioden 2011-2014 vara mellan 10-15 procent. Soliditeten beräknas på justerat eget kapital. Bolaget ska ha som mål att generera en avkastning på genomsnittligt eget kapital motsvarande lägst statslåneränta per 30 november året innan verksamhetsåret. Det andra ägardirektivet fastställdes 2016 där det står att bolaget ska utifrån sitt verksamhetsområde i samverkan med Gullspångs kommun främja bostadsförsörjningen i kommunen. Syftet att hålla nere kostnaderna och åstadkomma effektivitetsvinster framgår även i det nya ägardirektivet. Soliditeten ska ligga mellan 10-15 procent och bolaget ska ha som mål att generera en avkastning på genomsnittligt eget kapital motsvarande lägst statslåneränta per 30 november året innan verksamhetsåret.

Sida | 34