• No results found

Å TAGANDEN OCH FÖRSLAG TILL VILLKOR

Nynäshamns kommun

9 Å TAGANDEN OCH FÖRSLAG TILL VILLKOR

1. Verksamheten ska bedrivas huvudsakligen i enlighet med vad som angivits i ansökningsdokumentet. Mindre tillfälliga ändringar ska kunna göras i samråd med tillsynsmyndigheten.

2. Kontrollprogram ska upprättas i enlighet med avsnitt 19 nedan.

3. Gränser och fixpunkter ska märkas ut i terrängen med väl synliga markeringar.

4. Massornas renhet ska säkerställas genom ställda krav på leverantörer, samt genom att inkommande lass okulärbesiktigas. Utöver detta ska inkommande massor screenas med PID och XRF, vår och höst, under hela verksamhetstiden. Utifrån denna screening kommer förslagsvis 3 lass att väljas ut för provtagning och efterföljande kemisk analys på ackrediterat laboratorium.

5. Verksamheten får bedrivas helgfri vardag (måndag till fredag) kl. 06.00 - 18.00.

Verksamheten önskar även möjlighet att, tillfälligt efter samråd med tillsynsmyndigheten, och under förutsättning att gällande bullervillkor kan innehållas, bedriva verksamhet på andra tider. Utökade arbetstider kommer dock, i den mån de medges, att begränsas till kortare produktionstoppar.

6. Bullernivåerna från verksamheten ska begränsas så att de inte ger upphov till högre ekvivalent ljudnivå (dBA) utomhus vid bostäder än följande begränsningsvärden som

motsvarar Naturvårdsverkets (2015) riktvärden för industribuller: 50 dBA vardagar kl. 06.00 - 18.00, 45 dBA vardagar kl. 18.00 - 22.00, 40 dBA nattetid kl. 22-06 och 45 dBA kl. 06-22 i de fall verksamhet måste bedrivas under helger. Mätning av buller ska, efter anmodan från tillsynsmyndigheten eller på goda grunder från någon av de närboende, göras enligt SNV:s riktlinjer. I dagsläget innebär detta upprepade mätintervaller om minst 10 minuter enligt Rapport 5417 (Naturvårdsverket 2005). Mätningarna görs om möjligt med all verksamhet i drift.

7. Damning från transportvägar, upplagsytor och andra planer ska vid behov begränsas genom bevattning. Transportörstup ska vid behov utrustas med bevattningssystem för

dammbekämpning. Krossverk ska vara försedda med dammsugande utrustning eller motsvarande dammreducerande teknik så att stofthalten i luft inte överstiger 20 mg/m3 normal torr gas.

8. Referensprov för vattenkvalitet tas före verksamhetsstart i vattendragen inom området samt i grundvattenrör och i närmaste borrade dricksvattenbrunn (nedströms i grundvattnets flödesriktning), för att möjliggöra utvärdering av påverkan på yt- och grundvatten. Närmaste berörda dricksvattenbrunn återfinns på fastigheten Bröthagen 4:2, ca 500 m söder om verksamheten.

9. För att minimera spridning av lera från bilarnas däck till transportvägarna ska utfarten vara försedd med en färist och ett vattenbad där lera sköljs och skakar av från däcken innan bilen lämnar verksamhetsområdet.

Tillståndsansökan för schaktmassedeponi vid Hanvedsmossen, Boda 1:3 och Lövtorp 1:2 2017-05-22

…/enviplan/uppdrag/hassea/20468/tillståndsans.pdf 10

10. Allt dag- och lakvatten från området ska samlas upp i dikessystem med kontrolldammar försedda med oljeavskiljare. Regelbundna kontroller av vattnets kvalitet ska genomföras. De föroreningsnivåer som föreslås av Stockholms läns landsting (2009) får inte överskridas.

För att ytterligare säkerställa vattenkvaliteten på det utgående vattnet ska detta avledas via en översilningsyta i områdets sydvästra del. Denna yta fungerar även som flödesutjämnare vid extrema flödesnivåer genom att den då kan höjas upp till en våtmark.

11. Grundvattenkvaliteten i området ska kontrolleras genom provtagning i de etablerade grundvattenrören. Vattenprovtagning från de borrade grundvattenrören inom området säkerställer att grundvattenkvaliteten inte påverkas av verksamheten. Grundvattnets kemiska egenskaper får inte försämras från den rådande situationen, till följd av

verksamheten. Detta bedöms utifrån utgångspunkten att grundvattnet inte får övergå till en sämre klass enligt de definitioner som presenteras i SGU:s bedömningsgrunder för

grundvatten (SGU 2013). Då grundvattnets kemiska status kan fluktuera till följd av väder och säsongsberoende fluktuationer utgör långsiktiga (bestående) förändringar det mest

relevanta måttet.

12. Kemisk provtagning i brunnar på närliggande fastigheter genomförs vid misstanke om

påverkan eller på anmodan av tillsynsmyndigheten. Kvalitet eller kvantitet av dricksvatten får inte försämras till följd av verksamheten.

13. Infarter till verksamhetsområdet ska, under tider då anläggningen inte är bemannad, hållas stängda så att obehöriga inte har tillträde till området.

14. Den slutliga markhöjden på deponin får inte överstiga + 72/73 m.ö.h.

15. Verksamhetsutövaren ska senast ett år före tillståndstidens utgång lämna förslag till tillsynsmyndigheten avseende slutliga efterbehandlingsåtgärder samt kontrollera att området inte är förorenat.

10 O MRÅDESSKYDD

Det föreslagna deponiområdet gränsar till det yttre skyddsområdet för dricksvattentäkten Pålamalm.

Utöver detta inbegriper eller gränsar inte området till skyddade områden eller områden som pekats ut som särskilt värdefulla ur bevarandesynpunkt. Området ligger heller inte inom vatten- eller strandskyddsområde.

Vidare har inga fornlämningar påvisats i området och det är inte en del av något område med särskilt kulturintresse.

Tillståndsansökan för schaktmassedeponi vid Hanvedsmossen, Boda 1:3 och Lövtorp 1:2 2017-05-22

…/enviplan/uppdrag/hassea/20468/tillståndsans.pdf 11

11 V ERKSAMHETSBESKRIVNING

Den planerade verksamheten har samma verksamhetsområde som den befintliga inom fastigheterna Boda 1:3 och Lövtorp 1:2. De båda fastigheterna upptar en yta om totalt ca 38 ha (karta K1 i bilaga 4). Av denna avgår 7 ha som redan är uppfyllt med inerta massor för efterbehandling till höjden + 72–73 m.ö.h. Vägar, planer, och efterbehandlingsytor, vattenreningsanläggningar mm upptar ca 14 hektar. Kvar blir en yta på ca 24 hektar som kan fyllas upp till nivån +72–73 m.ö.h.

Den nuvarande bottennivån ligger på ungefär +60 m.ö.h. Med uppfyllnad till +72–73 m.ö.h finns plats att deponera ca 3 miljoner m3 (ca 6 miljoner ton) inerta massor. Den årliga deponimängden kommer dock inte att överskrida 700 000 ton per år.

Den fortsatta återvinningsverksamheten kommer att fortgå på samma sätt som idag, men med skillnaden att återvinningsmängden kommer att ökas från nu tillståndsgivna 160 000 ton per år till 300 000 ton per år. Jordtillverkningen kommer att ökas från nuvarande 100 000 ton per år till 200 000 ton per år.

Deponeringsverksamheten kommer att börja med tippning i den östra delen medan återvinningsverksamheterna fortsätter som tidigare (karta K2).

Vartefter tippområdet ökar mot väster och därmed inkräktar på återvinningsytorna måste

återvinningen successivt flyttas upp på tippen bakom en konstruerad bullervall. När hela området fyllts upp kommer all återvinningsverksamhet att kunna fortsätta i skydd av bullervallen (karta K3).

Deponihanteringen kommer att omfatta intransport och deponering av främst leriga massor som inte kan förädlas. De massor som bedöms kunna säljas vidare i förädlad form, främst entreprenadberg, morän, grus, asfalt, betong och tegel, kommer att krossas och sorteras till lämpliga fraktioner.

Rundved och skogsavfall kommer att köras in och flisas för att därefter mellanlagras till nästa eldningssäsong. Även ren bränsleflis kan i mån av plats komma att köras in och mellanlagras.

Byggavfall i form av trä kommer att tas emot och sorteras/krossas. Träresterna lagras tillsammans med den övriga bränsleflisen.

Jordarna kommer att tillverkas av återvinningsmassor samt intransporterad torv, sand och lera som blandas i ett sorterverk eller liknande. Natur- eller konstgödsel tillsätts vissa fraktioner. Gödsel förvaras på hårdgjord yta under tak eller i täta behållare.

Inkörd snö lagras på plats så att smältvattnet kan passera oljeavskiljare och kontrolldamm.

I händelse av att inkomna massor med förhöjd föroreningshalt påträffas kommer dessa att, i väntan på borttransport, mellanlagras på en särskild tät platta, akutplatta, med avrinning via oljeavskiljare till kontrolldammen.

I samband med utfyllnad av verksamhetsområdets sydöstra del kommer en befintlig mindre bergsklack sprängas bort för att jämna ut marken.

Den nya ansökan avser 20 års verksamhetstid.

Tillståndsansökan för schaktmassedeponi vid Hanvedsmossen, Boda 1:3 och Lövtorp 1:2 2017-05-22

…/enviplan/uppdrag/hassea/20468/tillståndsans.pdf 12

Arbetstider

Generellt kommer även fortsättningsvis normal helgfri dagarbetstid att gälla d.v.s. ca 0600- 1800 för ut- och intransporter och icke bullrande verksamheter. Bullrande verksamheter som krossning och flisning har kommer ske 0700- 1800 och den mest bullrande verksamheten, skutknackning, från 0800- 1800.

Det befintliga tillståndet ger möjlighet att, tillfälligt efter samråd med tillsynsmyndigheten och under förutsättning att gällande bullervillkor kan innehållas, bedriva verksamhet på andra tider. Detta har skett vid några enstaka tillfällen och med avseende på utlastning. Beroende på marknadsläget kan även fortsättningsvis, på samma sätt, andra tider bli aktuella förutsatt att de inte bidrar till att överskrida gällande bullerbegränsningsvärden för omkringliggande bebyggelse.

Transporter

Antalet transporter och transportintensiteten per dygn blir beroende på tillgången av massor.

Bolaget kommer att ansöka om en maximal hantering av 1 250 000 ton per år vilket innefattar 700 000 ton inert deponiavfall, 300 0000 ton återvinningsmassor, 200 000 ton jord och 50 000 ton träbränsle. Vid en sådan driftomfattning blir antalet transporter baserat på ca 250 arbetsdagar och en medellast på 40 ton per bil ca 125 enkeltransporter per arbetsdag. Ca 20 % av transporterna utgör returlass.

Intransporter av massor och uttransporter av bearbetade produkter kommer även fortsättningsvis att ske från anläggningen direkt ut på länsväg 257.

Kontroll av avfallet

Allt avfall som anländer ska redan på rivningsplatsen ha kategoriserats, i enlighet med SNF 2004:10.

Föreskrifterna ställer krav på att så har skett redan innan det levereras. Ansvaret för att detta görs på rätt sätt är avfallsproducentens. I enstaka fall då detta inte skett kommer möjlighet att finnas att på akutplattan, tillfälligt mellanlagra massorna, och på plats göra en kategorisering med bolagets personal.

Allt avfall som anländer registreras vid vågstationen och besiktigas okulärt avseende föroreningar som organiskt material och främmande ämnen i schaktmassorna, samt tapetrester, fogmassor mm i betongen. Massorna tippas sedan på anvisad plats. Massor med konstaterat förhöjd halt av

föroreningar körs tillbaka till ursprungsplatsen.

Bolaget kommer också att, i egen regi eller utlagt på entreprenad, utföra löpande kontroller på inkommande massor enligt ett uppsatt kontrollprogram. Kontrollerna utförs dels i form av fältprovtagning, laktestprovning och analys på laboratorium.

Tillståndsansökan för schaktmassedeponi vid Hanvedsmossen, Boda 1:3 och Lövtorp 1:2 2017-05-22

…/enviplan/uppdrag/hassea/20468/tillståndsans.pdf 13

12 V AL AV PLATS

En grundförutsättning vid inventeringen av alternativa områden är att dessa ligger inom samma avsättningsområde för deponi, bränsleflis och återvunna massor, dvs. i det här fallet i söder om Stockholm, framförallt inom Södertörn. Tillgång till ett större vägnät är av största vikt då transportvägarna måste klara det ökade antalet transporter utan oacceptabla störningar på

närmiljön. Vidare krävs lämpliga områden med motsvarande areal som inte medför fragmentering av större oexploaterade markområden. Då etablering inom ett jungfruligt område kan anses medföra större negativa konsekvenser fokuserade urvalet på platser där det redan bedrivs likartade

miljöstörande verksamheter. Fördelen med att utöka en befintlig deponi eller etablera deponi i anslutning till en avfallsanläggning är att det redan finns en etablerad infrastruktur och att miljökonsekvenserna till stor del redan är kända. Dessa anläggningar har redan befintliga transportrutter samt den maskinpark/installationer som krävs för verksamheten.

Sökandet efter lämpliga alternativa områden inriktades därför på Södertörn och de befintliga avfallsanläggningar som återfinns där. Enligt Länsstyrelsens register återfinns totalt 16 miljöfarliga verksamheter inom Södertörn, som hanterar avfall i någon form (se avsnitt 7 i MKB). Många av dessa verksamheter hanterar andra typer av avfall och är därför inte särskilt lämpliga att kombinera med en schaktmassedeponi.

Av de totalt 16 avfallsanläggningarna är det endast 6 st. som hanterar liknande avfallsslag och därmed skulle kunna utgöra alternativ lokalisering till den planerade verksamheten

(Huvudalternativet). En av anläggningarna utgörs dock av huvudalternativet (Hanvedsmossen södra) och en utgörs av en avslutad deponi (Jordbrotippen) som håller på att efterbehandlas. Detta medför att endast 4 anläggningar bedömdes utgöra realistiska alternativa lokaliseringar för den planerade verksamheten. Dessa utgörs av Sofielunds återvinningsanläggning, Hummeltorps torvindustri, Tullingetippen samt Åbytippen.

Utvärderingen av dessa alternativ baseras sedan bl.a. på anläggningarnas geografiska placering i avsättningsområdet, närhet till bostäder samt tillgång till lämpliga transportrutter. En sammanvägd bedömning utifrån dessa kriterier medför inte att någon av de alternativa lokaliseringarna anses utgöra ett uppenbart bättre alternativ än huvudalternativet. Åbytippen kan dock anses ha de bästa transportförutsättningarna. Denna anläggning utgörs dock av en nyligen tillståndsgiven deponi som ligger längre öster ut i avsättningsområdet än övriga alternativ. Denna alternativa lokalisering

bedöms därför inte utgöra en bättre lokalisering för den planerade verksamheten, utan utgör snarare ett bra komplement som bidrar till den geografiska spridningen av mottagningskapacitet för

deponimassor.

I relation till alternativ 1–3 kan huvudalternativet snarare anses fördelaktigt med avseende på avstånd till närboende eller tillgång till lämpliga transportrutter.

Sammantaget bedöms huvudalternativet utgöra en lämplig lokalisering av den planerade verksamheten, varför MKB fokuserar på att utvärdera miljökonsekvenserna av detta.

Tillståndsansökan för schaktmassedeponi vid Hanvedsmossen, Boda 1:3 och Lövtorp 1:2 2017-05-22

…/enviplan/uppdrag/hassea/20468/tillståndsans.pdf 14