• No results found

M ILJÖKONSEKVENSER I RELATION TILL M ILJÖMÅLEN

vid Hanvedsmossen, Boda 1:3 och Lövtorp 1:2 i Botkyrka respektive

Karta 4. Kartan är hämtad från det samrådsunderlag som Ramböll tog fram till Samrådsunderlag för Pålamalms grundvattentäkt 2016. Kartan visar Hanvedsmossens lokalisering i relation till de olika

11 M ILJÖKONSEKVENSER I RELATION TILL M ILJÖMÅLEN

11.1 N

ATIONELLA MILJÖMÅL

Riksdagen har fattat beslut om 16 miljökvalitetsmål (se tabell 3) som beskriver målsättningen för det svenska miljöarbetet och syftar till att skapa ett samhälle där samhällsfunktion, kultur, hälsa och naturmiljö alla värnas på ett sätt som är långsiktigt hållbart.

Tabell 3. De nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som berörs av den planerade verksamheten har markerats med fetstil.

Begränsad klimatpåverkan Grundvatten av god kvalitet

Frisk luft Hav i balans samt levande kust och skärgård Bara naturlig försurning Myllrande våtmarker

Giftfri miljö Levande skogar

Skyddande ozonskikt Ett rikt odlingslandskap Säker strålmiljö Storslagen fjällmiljö Ingen övergödning God bebyggd miljö Levande sjöar och vattendrag Ett rikt växt- och djurliv

Begränsad klimatpåverkan – ”Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s

ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig. Målet ska uppnås på ett sådant sätt och i en sådan takt att den biologiska mångfalden bevaras, livsmedelsproduktionen säkerställs och andra mål för hållbar utveckling inte äventyras. Sverige har tillsammans med andra länder ett ansvar för att det globala målet kan uppnås”.

Frisk luft – ”Luften ska vara så ren att människors hälsa samt djur, växter och kulturvärden inte skadas."

Dessa två miljömål berörs genom att verksamheten kommer ge upphov till utsläpp i form av avgaser och damm. Om deponin inte anläggs kommer troligtvis en deponi anläggas på annan plats och utsläppen uppkommer istället där. Det är därför viktigt att transportavståndet till och från verksamheten är så korta som möjligt, varför denna typ av anläggningar måste fördelas på strategiska platser i regionen.

Giftfri miljö – ”Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Halterna av naturfrämmande ämnen är nära noll och deras påverkan på människors hälsa och ekosystemen är försumbar. Halterna av naturligt förekommande ämnen är nära bakgrundsnivåerna”.

Då den planerade verksamheten innefattar deponering av massor är det viktigt att deras

beskaffenhet kontrolleras noga, så att inte gifter läcker ut i den omgivande naturen. Då endast inerta deponimassor skall tas emot inom området är lakbarheten låg, varför risken för spridning är liten.

Förutsatt att inkommande massor uppfyller de krav som ställs på inerta massor samt att dagvatten och lakvatten hanteras/kontrolleras på ett korrekt sätt kan verksamheten bedrivas i enlighet med syftena för detta miljömål.

Tillståndsansökan för etablering av schaktmassedeponi och återvinningsanläggning 2017-05-22 vid Hanvedsmossen, Boda 1:3 och Lövtorp 1:2

…\uppdrag\hassea\20468\MKB.doc 45

Ingen övergödning– ”Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningar för biologisk mångfald eller möjligheterna till allsidig användning av mark och vatten".

På verksamhetsområdet skall endast inert avfall, bestående av rena schaktmassor med lågt innehåll av organiskt material, deponeras. Med den typen av massor kan deponiverksamheten inte väntas medföra någon risk att hota människors hälsa eller miljö till följd av spridning av övergödande ämnen till omgivande mark och vatten.

Då jordtillverkning sker inom verksamheten kan även hantering av hygieniserat hönsgödsel förekomma för inblandning i vissa jordblandningar. Då gödsel är rikt på närsalter krävs en väl kontrollerad hantering samt ett löpande kontrollprovtagning för att säkerställa att denna del av verksamheten inte bidrar till spridning av övergödande ämnen till omgivande mark och vatten.

Levande sjöar och vattendrag – ”Sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt hållbara och deras variationsrika livsmiljöer ska bevaras. Naturlig produktionsförmåga, biologisk mångfald, kulturmiljövärden samt landskapets ekologiska och vattenhushållande funktion ska bevaras, samtidigt som förutsättningar för friluftsliv värnas”.

Då avrinnande vatten från verksamheten släpps ut i den västra delen av området kommer det så småningom rinna genom Kagghamraån och Brinkbäckens naturreservat. Kagghamraån och dess avrinningsområde är utpekad som nationellt värdefull ur naturvårdssynpunkt och hyser en havsvandrande öringsstam. Brinkbäcken är ett biflöde till Kagghamraån som utgör ett viktigt lekområde för havsöring, varför det blivit ett naturreservat. Dessutom har vattendraget ett meandrande lopp genom en ravinformation, vilket ytterligare ökar dess naturvärde.

Det måste därför säkerställas att verksamheten inte har en negativ påverkan på dessa värdefulla vattendrag, vilket kan åstadkommas genom effektiv dagvattenrening och löpande kontroller.

Grundvatten av god kvalitet – ”Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag”.

Området ligger inom grundvattenförekomsten Pålamalm som utgörs av en sand- och grusförekomst.

Grundvattenförekomsten har god kemisk och kvantitativ status varför miljökvalitetsnormen innebär att dessa inte får försämras.

Verksamheten måste därför utformas på ett sådant sätt att infiltration till grundvattnet sker på ett kontrollerat sätt och att föroreningar inte medför att miljökvalitetsnormerna inte kan efterlevas.

Detta kräver att den geologiska barriären och tätskiktet i deponins botten är korrekt utformade.

Dessutom bör påverkan på grundvatten övervakas löpande genom provtagning i grundvattenrör, så att erforderliga åtgärder kan vidtas om påverkan misstänks.

Tillståndsansökan för etablering av schaktmassedeponi och återvinningsanläggning 2017-05-22 vid Hanvedsmossen, Boda 1:3 och Lövtorp 1:2

…\uppdrag\hassea\20468\MKB.doc 46

God bebyggd miljö – ”Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden ska tas till vara och utvecklas. Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas” (riksdagens definition av målet).

Detta miljömål innebär bl.a. att den resurs som avfall utgör skall tas till vara i så hög grad som möjligt. Avfallsåtervinningen som planeras på det tilltänkta verksamhetsområdet ligger i linje med detta mål. Den föreslagna lokaliseringen sker på en plats där den aktuella verksamheten redan bedrivs. Att den planerade verksamheten är lokaliserad där en befintlig verksamhets av samma karaktär redan bedrivs innebär att behovet av att ta ny jungfrulig mark i anspråk minimeras. Valet av plats innebär också att inga större orörda områden fragmentiseras.

Tillståndsansökan för etablering av schaktmassedeponi och återvinningsanläggning 2017-05-22 vid Hanvedsmossen, Boda 1:3 och Lövtorp 1:2

…\uppdrag\hassea\20468\MKB.doc 47

12 R EFERENSER

Artportalen. Rapportsystem för växter, djur och svampar. SLU. Hämtat 2014-03-04.

www.artportalen.se

Botkyrka kommun, 2005. Inriktningsprogram för friluftsområdet Lida-Riksten.

Botkyrka kommun, 2014. Botkyrkas översiktsplan 2014.

CBM, 2013. Trafikbuller i värdefulla naturmiljöer II – slutrapport. CBM:s skriftserie 74

IVL, 2000. Handbok för lakvattenbedömning – Metodik för karaktärisering av lakvatten från avfallsupplag. RFV Rapport 00:7.

Länsstyrelsen Stockholms Län, 2011.

Stockholmsregionens framtida tillväxtarbete. Rapport 2011-12-14.

Miljöförvaltningen i Stockholm, 2010. Utsläpp och halter av kväveoxider och kvävedioxid på Hornsgatan. Rapport av SLB-analys. SLB 7:2010.

Miljöförvaltningen Stockholm, 2011. Vad dubbdäcksförbudet på Hornsgatan har betytt för luftkvaliteten. Rapport av SLB-analys. SLB 2:2011.

Naturvårdsverket, 2004. Effekter av störningar på fåglar - en kunskapssammanställning för bedömning av inverkan på Natura 2000-objekt och andra områden. Rapport 5351.

Naturvårdsverket, 2005. Metod för immissionsmätning av externt

industribuller (remissversion). Rapport 5417.

Naturvårdsverket, 2015. Vägledning om industri- och annat verksamhetsbuller.

Rapport 6538.

Nynäshamns kommun, 2012. Översiktsplan för Nynäshamns kommun.

Ramböll, 2016. Samrådsunderlag – Pålamalms grundvattentäkt, uttag av grundvatten för dricksvattenändamål. 2016-10-11.

Skogens pärlor. Skogsstyrelsen. Hämtat 2014-03-07.

http://www.skogsstyrelsen.se/skogensparl or

SOF. Rapportsystemet för fåglar. Sveriges Ornitologiska Förening. Hämtat 2014-03-04. http://svalan.artdata.slu.se/birds/

Stockholms läns landsting, 2009. Förslag till riktvärden för dagvattenutsläpp.

Regionalplane och trafikkontoret.

Structor Akustik AB, 2016. Hanvedsmossen återvinningsanläggning. Framtidsscenario – Uppfylld anläggning till + 72 möh. 2016-11-22.

Svensk Ekologikonsult, 2015.

Naturvärdesbedömning av

Hanvedsmossens avfallsanläggning, Boda 1:3 och Lövtorp 1:2, Botkyrka respektive Nynäshamns kommun.

Sweco, 2011. Grundvattenförhållanden vid Hanvedsmossen och möjliga orsaker till lägre grundvattennivåer vid de norra och östra sidorna av Hanvedsmossen. 2011-09-16.

VISS. Vatteninformationssystem Sverige.

Hämtat 2014-03-04

http://www.viss.lansstyrelsen.se/

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1]

2019-09-16

6

Enhetschefen/miljöenheten informerar Förslag till beslut

Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att nämnden tagit del av informa-