• No results found

S AMMANVÄGD BEDÖMNING

vid Hanvedsmossen, Boda 1:3 och Lövtorp 1:2 i Botkyrka respektive

Karta 4. Kartan är hämtad från det samrådsunderlag som Ramböll tog fram till Samrådsunderlag för Pålamalms grundvattentäkt 2016. Kartan visar Hanvedsmossens lokalisering i relation till de olika

9 S AMMANVÄGD BEDÖMNING

9.1 Å

TGÄRDER FÖR ATT MINIMERA MILJÖPÅVERKAN

Vatten

Minimerad spridning av kontaminanter genom ställda renhetskrav på leverantören, samt kontinuerlig kontroll av inkommande massor. Avskiljning och omhändertagande av petroleumprodukter genom oljeavskiljande utrustning.

Provtagning av lakvattnet bör ske både i kontrolldamm samt grundvattenrör, och bör innefatta samtliga ämnesgrupper som kan tillföras av de aktiviteter som bedrivs inom verksamheten.

Grundvattennivå bör även övervakas genom lodning.

Dagvattensystemet bör dimensioneras så att det upprätthåller sin funktion även under perioder med stora nederbördsmängder (se teknisk beskrivning i bilaga 3). För att öka systemets kapacitet och tillföra ett ytterligare reningssteg bör en översilningsyta anläggas efter

kontroll/sedimentationsdammen. Översilningsytan kommer att fungera som ett

efterpoleringssystem för det utgående dagvattnet. Denna typ av yta har bland annat en god förmåga att reducera kväve.

För att minimera risk för spridning av föroreningar till mark och vatten ska deponeringen ske på en underliggande skyddsbarriär av täta massor, exempelvis inkörda leror, där flödestiden inte får vara kortare än 1 år innan vattnet når grundvattnet/recipienten (i enlighet med Förordning (2001:512) om deponering av avfall 19 §). Även upplag, uppställning av fordon och återvinningsverksamhet bör bedrivas på liknande täta ytor. Gödsel skall förvaras på hårdgjord yta under tak eller i täta behållare, för att säkerställa att ingen urlakning av närsalter sker från dessa lager.

Tankning av fordon, kross- och sorterverk bör ske på täta ytor med kontrollerad avrinning och möjlighet till åtgärd vid spill.

För att minska kvävekoncentrationen i utgående vatten bör ytterligare reningssteg anläggas. Detta reningssteg föreslås utgöras av en översilningsyta, då denna typ av yta generellt har en god förmåga att reducera kväve om den anläggs och dimensioneras korrekt.

Eftersom den planerade verksamheten innefattar såväl deponering, avfallshantering som träflisning så bör kontrollprogrammet omfatta delprogram för vattenprovtagning innehållande allmän

karaktärisering, metaller och andra grundämnen, metallorganiska föreningar samt organiska föreningar och summaparametrar, i enlighet med handboken för lakvattenbedömning (IVL 2000).

Tillståndsansökan för etablering av schaktmassedeponi och återvinningsanläggning 2017-05-22 vid Hanvedsmossen, Boda 1:3 och Lövtorp 1:2

…\uppdrag\hassea\20468\MKB.doc 40

Buller

För att minimera risken att miljökvalitetsnorm för buller överskrids bör bullrande arbetsmoment utföras under dagtid (helgfri vardag 0600 till 1800).

Verksamheten bör i största möjliga mån bedrivas i lågläge bakom skyddande deponimassor för att minimera störning som uppstår för boende i omgivningen. När verksamheten flyttas upp till toppen av deponin kommer upprättande av en bullervall bli nödvändigt för att efterleva gällande

miljökvalitetsnorm.

Bullerutredningen (bilaga 8) föreslår uppförande av en 10 m hög bullervall runt

återvinningsverksamhetens mest bullrande moment, för att säkerställa att bullernivåerna vid samtliga närliggande bostadsfastigheter skall klara gällande bullerriktvärden.

Landskapsbild

Det finns fördelar med att samla störande verksamheter då detta minskar fragmentiseringen och geografisk spridning av förändringar i landskapsbilden, varför det är fördelaktigt att utöka ett befintligt verksamhetsområde istället för att ta ett ostört område i anspråk. Då den tänkta

deponeringen av massor innebär att ytterligare mark kommer att höjas till ungefär samma högsta nivå som i dag, är det fördelaktigt att detta sker i ett område där de boende inte har direkt utsikt över deponiområdet.

Vartefter deponin avslutas bör återvegetering initieras så fort som möjligt för att skynda på återvegetering och därmed minska den tid som deponimassorna är synliga.

Trafik

Om transporter av massor i största möjliga mån kan integreras med returlass av återvunnet material kan stora logistiska vinningar uppnås och miljöpåverkan av trafik minimeras.

Genom att nyttja samma transportvägar som den befintliga verksamheten kommer antalet

transporter genom bebyggda områden att minimeras. Dessutom innebär nyttjandet av en befintlig transportled att det är lättare att förutse vilka störningar som kan uppkomma och hur dessa kan motverkas.

För att minimera nedsmutsning av länsvägen genom spridning av lera från bilarnas däck måste bilarna före utfarten passera en färist och en hjultvätt.

Utsläpp till luft

För att minimera spridning av damm till omkringliggande områden bör verksamhetsområdet i möjligaste mån omges av skog. Vidare kan vägar, upplagsytor och transportörstup bevattnas vid behov. Krossverk bör vara försedda med dammsugare. För att motverka att damm rörs upp och sprids av vinden bör om möjligt upplagen placeras i vindskyddande positioner.

För att minimera utsläpp till luft i form av avgaser ska tomgångskörning undvikas. Maskinparken bör vara modern med effektiv avgasrening samt ha snåla motorer. Dessutom bör returlass utnyttjas i största möjliga utsträckning för att minska det totala antalet transporter.

Tillståndsansökan för etablering av schaktmassedeponi och återvinningsanläggning 2017-05-22 vid Hanvedsmossen, Boda 1:3 och Lövtorp 1:2

…\uppdrag\hassea\20468\MKB.doc 41

9.2 F

ÖRVÄNTAD MILJÖPÅVERKAN

Verksamhetens natur medför att förorening av grund- och ytvatten bedöms utgöra den största miljörisken. Varken massåtervinnings- eller deponiverksamheten innefattar hantering av skadliga ämnen som kan förväntas medföra direkta processrelaterade utsläpp till mark och vatten. Däremot kan etableringen av en deponi medföra ökad risk för förorening av grund- och ytvatten till följd av urlakning från inkörda massor. Förutsatt att kontrollen av avfallet är tillräcklig och dagvattensystemet är korrekt dimensionerat bedöms denna risk kunna hållas på en acceptabel nivå. Detta säkerställs genom att allt ytvatten från verksamheten samlas upp i ett dikessystem som mynnar i kontrolldamm med oljeavskiljare, samt kompletterande rening i form av anlagd översilningsyta. Förutsatt att vattnets kemiska egenskaper kontrolleras regelbundet kan eventuella åtgärder vidtas om förhöjda koncentrationer av föroreningar registreras.

Utöver risken för spridning av föroreningar till vatten utgör bullerspridning den konsekvens som kan komma att få störst betydelse för människors hälsa och välbefinnande. Förutsatt att åtgärder vidtas i form av t.ex. anpassade arbetstider och etablering av bullerskydd har bullermodellerna visat att bullernivåer vid närmaste bostadshus även fortsättningsvis kommer efterleva gällande

bullerriktvärden. Detta bör dock övervakas löpande så att ytterligare bullerreducerande åtgärder kan vidtas vid behov.

Övriga förändringar som sker inom verksamhetsområdet bedöms inte ha lika stor betydelse som de ovan nämnda faktorerna då verksamheten inte medför att ostörd naturmark tas i anspråk och den visuella förändringen av landskapsbilden bedöms bli liten vid närliggande bostäder.

Utöver de miljökonsekvenser som är direkt kopplade till själva verksamhetsområdet utgör

transporterna den mest betydande. I dagsläget trafikeras väg 257 av ca 250 tunga fordon per dygn, varav ca 70 härrör från den befintliga verksamheten. Om deponin etableras och

återvinningsverksamheten utökas förväntas den tunga trafiken på väg 257 öka till ca 300 transporter per dygn, varav ca 125 härrör från verksamheten. Verksamhetens andel av den tunga trafiken på väg 257 skulle då utgöra ca 40 %. Sammantaget skulle den tunga trafiken på väg 257 öka med ca 50 transporter per dag, vilket motsvarar en ökning med ca 20 %. Den totala trafikbelastningen skulle dock endast öka med ca 3–4%. Denna ökning sker dock huvudsakligen längsmed en transportrutt med relativt få bostadshus invid vägen.

Sammanfattningsvis bedöms de negativa konsekvenserna av den planerade verksamheten vara begränsade och inte medföra att gällande miljökvalitetsnormer överskrids. Då liknande verksamhet redan bedrivs på platsen är konsekvenserna delvis redan kända, vilket gör att bedömningen av miljökonsekvenser är relativt säker. Vidare är det fördelaktigt att samla eller utöka befintliga

miljöstörande verksamheter för att undvika att jungfrulig mark tas i anspråk, eller att störningarna får en för stor geografisk spridning. För att verksamheten skall kunna bedrivas utan betydande

störningar på miljö och människors hälsa krävs dock att de åtgärder som föreslås efterlevs i största möjliga utsträckning. Dessutom skall påverkan övervakas kontinuerligt genom löpande kontroller för att säkerställa att inga oväntade negativa konsekvenser uppkommer.

Samhällsnyttan av den planerade verksamheten bedöms vara så pass betydande att de risker och förändringar som verksamheten medför kan anses vara motiverade.

Tillståndsansökan för etablering av schaktmassedeponi och återvinningsanläggning 2017-05-22 vid Hanvedsmossen, Boda 1:3 och Lövtorp 1:2

…\uppdrag\hassea\20468\MKB.doc 42