• No results found

Öppna tunga dörrar

In document Enklare utan hinder (Page 57-65)

Utdrag ur allmänna rådet

… Olämpligt placerade porttelefoner samt manöverdon till exem- pelvis dörröppnare och ringklockor bör flyttas. Manöverdon till dörröppnare bör i höjd- och sidled placeras så att även en person i rullstol eller med rollator kan använda dem utan att träffas av dörr- bladet. Manöverdon bör placeras så att de lätt kan nås från rullstol. En lämplig placering är med centrum 80 cm från marken och minst 70 cm, men gärna 100 cm, från hörn eller dörrblads framkant i ogynnsammaste läge (se bild 1).

Mi ns t 7 0 gär na 1 00 cm Mins t 70 gärna 1 00 cm Bild 1

Dörrar med dörrstängare bör förses med automatisk dörröppnare. Även andra dörrar kan ibland vara för tunga att öppna för många människor och bör därför förses med automatisk dörröppnare. Vid utformningen av dörrar med automatisk öppnare är det viktigt att de ingående funktionerna placeras på rätt plats (se ovan), att manöverknappar kontrastmarkeras, att områden där dörrar slås upp markeras alternativt att dörrar förses med säkerhetssensorer, o. dyl…

…Olämpligt utformade handtag och lås bör bytas mot sådana som kan hanteras även av personer med nedsatt styrka eller ned- satt grip- eller precisionsförmåga.

Armarnas räckvidd

De flesta som sitter i rullstol får en begränsad räckvidd. Ett av skälen är att man ramlar när man böjer sig fram, om man inte kan använda benen som motstöd. Den som inte kan använda benen som motstöd måste alltså parera en framåtrörelse på annat sätt. En del kan använda benen i viss mån, medan andra inte alls kan göra det. De personer som dessutom har rörelse- hinder i armar eller överkropp har förstås ännu mindre räck- vidd. För en del personer faller armen ner om den inte hålls uppe av ett armstöd. Sitter ett dörrhandtag eller en manöverpa- nel t.ex. i en nisch eller djup vägg, har personer med liten räck- vidd ingen möjlighet att nå. Den som inte kan släppa sin rollator har samma problem med räckvidden.

Kan man inte böja sig framåt, når man inte med horisontellt utsträckta armar ens ända fram till fotplattans slut. Personer som har god rörlighet i armarna kan nå ca 1,10 m upp från gol- vet och 20 cm åt sidorna utanför rullstolen. De som har begrän- sad räckvidd når lägst 70 cm och högst 80 cm upp från golvet, det vill säga handen befinner sig kring rullstolens armstöd.

Bild 35

Parering av framåtrörelse. Mannen behöver hålla den ena armen om rullstolens ryggstöd för att inte falla framåt. Då begränsas räckvidden trots att rörligheten i armarna är god.

6 §

Bild 36

Räckvidden är mycket be- gränsad. Kvinnan kan vrida ut armen något från armstödet på rullstolen. Öppningsdonet sitter på höjden 80 cm från golvet och rullstolen kan komma nära. Om öppningsdonet hade suttit högre hade hon inte kunnat använda det.

Dörrar och manöverdon

Knapptavlor som vinklas och avlånga vertikala manöverdon till automatiska dörröppnare är exempel på genomtänkta lösningar för både stående, sittande och kortväxta personer.

Koddosor och porttelefoner med många siffror behöver ut- vecklas så att både personer i rullstol samt personer med ingen eller nedsatt synförmåga och nedsatt hörsel kan använda dem. Den bästa lösningen för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga är kortläsare. Den läser av kortet, utan att man behöver knappa in en kod, dra eller stoppa in kortet.

Bild 37

Ny skjutdörr. Skjutdörrar med sensorer blev inte dyrare än pendeldörrar när AB Storstock- holms Lokaltrafik bytte dörrar.

Tunnelbanan, Stockholm

Göran Ståldal, SL

”Inför bytet till automatiska skjutdörrar befarade många att underhållskostnaderna skulle stiga eftersom dessa var mer kom- plicerade till sin konstruktion. Enligt uppgifter jag fått från en medarbetare så var dessa farhågor ogrundade eftersom slitage på grund av resenärernas inverkan blev betydligt lägre. Ett vanligt sätt att öppna de gamla dörrarna var med en spark på den nedre delen, vilket ledde till återkommande reparationsbehov eftersom den nedre infästningen tog skada.”

För personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga fungerar skjutdörrar med sensorer bra. De öppnar dörren auto- matiskt och känner av så att ingen kommer i kläm eller knuffas omkull. Även för fastighetsägare kan skjutdörrar med sensorer vara en fördel. Det kan också vara lättare att planera ytan kring entrédörren om man inte behöver ta hänsyn till manöverdonen och dörrbladens uppslagningsyta.

6 §

Bild 38

Entré före åtgärd. Det auto- matiska dörröppnardonet och kodpanelen sitter för högt. Plan- teringen gjorde att en person i rullstol inte kunde nå manöver- donen.

Bild 39

Entré efter åtgärd. Rabatten har tagits bort. Ytan har gjorts tillräckligt stor och tillräckligt plan, den lutar mindre än 1:50.

Dörröppnardonet och kod- panelen sitter dock fortfarande väl högt, centrum 1,00 m res- pektive 1,10 m över mark. Donen framträder inte heller med tillräcklig ljushetskontrast mot omgivande vägg. En per- son med nedsatt synförmåga har svårt att se åt vilket håll dörren öppnas. Det hade under- lättat med ett långt och synligt handtag.

Bild 40, 41 och 42

Tung dörr har fått automa- tisk dörröppnare. Målningen över dörren bevarades genom att det gjordes en ursparing för öppningsarmen i dörrbladets överkant. Motorn som styr öpp- nandet syns visserligen på stort avstånd, men syns inte speciellt mycket på nära håll eftersom dörren är så hög.

Arlövs kyrka, installationen har godkänts av länsantikvarien

6 §

Bild 43 och 44

Pardörr som öppnas

automatiskt. Ostindiska huset byggdes på 1700-talet och har byggts till därefter. Dörren leder ut till en innergård med växter och sittplatser. Öppningsdo- net har placerats på en stolpe några meter från dörren. Båda dörrbladen öppnas när donet aktiveras så att de medger mer än 80 cm fritt passagemått. Själva motorn sitter ovanför dörrbladen på insidan. Dörren är hög och utrymmet innanför är litet, motorn kommer därför inte i blickfånget.

Bild 46

Manöverdonet har försetts med en bygel. Öppningsdonen sitter lågt, vilket kan inbjuda till sparkar. Detta är inte donen gjorda för. Ett sätt att hindra detta är att förse donen med skydd. Den här skolan har speci- albeställt ett bygelskydd.

Metallskenorna skulle dock behöva vara lite rundare i for- men för att inte skada händer.

Burgårdens gymnasium, Göteborg Bild 45

Automatiska dörröppnare med mekanik under golvet. Dörrbladen styrs av mekanik under metallplattor på golvet. Denna typ av dörröppnare kostar ca tre gånger mer än en vanlig automatisk dörröppnare (år 2004), men kan vara ett alter- nativ i känsliga miljöer.

Mönstret på glasdörren räcker för att normalseende ska kunna upptäcka den. Men för personer med synnedsättningar krävs större tydlighet.

6 §

Bild 48

En välplacerad och väl utfor- mad panel. Den här manöver- panelen är utvinklad och place- rad mitt på hissens långsida. Rullstolen får plats på båda sidor av panelen. Ledstången sitter 90 cm över golvet och finns på båda sidorna av manöverpane- len, vilket minskar risken för skador på grund av den utstick- ande panelen. Panelen har också punktskrift.

In document Enklare utan hinder (Page 57-65)