• No results found

Möjligt för fler att använda toaletter

In document Enklare utan hinder (Page 125-131)

Utdrag ur allmänna rådet

...I hygienrum avsett för personer med nedsatt rörelse- eller orien- teringsförmåga bör olämpligt placerade eller dåligt fungerande inredningsdetaljer som gör hygienrummet svåranvänt flyttas eller bytas ut...

Det är många detaljer som ska fungera på en toalett för personer med funktionshinder. En del mindre toaletter kan disponeras om så att även personer med större rullstolar kan använda dem. I små och dåligt planerade handikapptoaletter kan ett mini- handfat som nås från sidan vara en lösning. De fria ytorna är viktiga och handikapptoaletter kan därför inte användas som förråd. De skötbord som finns på befintliga handikapptoaletter får inte inkräkta på rörelseutrymmena, t.ex. vid sidan av toalett- stolen.

Bild 152-158

Att förflytta sig från rullstol till toalettstolen. Kvinnan är förlamad i vänster sida av krop- pen och kunde under många år endast göra förflyttning åt ett håll, höger, genom att dra sig upp till stående. Med den högra armen drar hon sig i höger armstöd till toalettstolen, vrider och sätter sig. Med höger hand flyttar hon sedan rullstolen till andra sidan toalettstolen efter- som hon måste förflytta sig åt det hållet för att komma tillbaka över i rullstolen. Kvinnan be- höver alltså plats för rullstolen både framför och på båda sidor om toalettstolen.

11 §

Bild 159

En bra inbyggd vattencistern. Toalettstolen är kort, hänger på väggen och har tillräckligt med yta på sidorna trots att vatten- cisternen är inbyggd. Det viktiga är att måttet mellan wc-stolens framkant och bakomliggande vägg är tillräckligt stort. Här är måttet 70 cm.

Handikapptoaletten är större än 2,2 gånger 2,2 m, och har tillräckligt med fri yta kring toalettstolen. Toaletten har ett fritt mått på 90 cm på varje sida av toalettstolen med plats för hjälpare på båda sidor av toalett- stolen och plats för rullstol.

I befintliga handikapptoalet- ter behöver man i första hand försöka frigöra 90 cm på var sida av toalettstolen, eller om möjligt frigöra 90 cm på den sida av toalettstolen där handfatet inte finns.

Armstöden har kontrasterande färg på ovansidan och syns även mot golvet. En kontrasterande fris på väggen gör att golv och vägg framträder tydligt. Toalett- stolen har extra hög sitthöjd

på 48 cm och det finns stöd för ryggen. Toalettpappret är dock svårt att komma åt och hand- torken kontrasterar inte mot väggen.

Riksdagshuset, Stockholm

Bild 160

Armstöd som är lätta att använda. Här är armstöden monterade på toalettstolen. Armstöd finns på båda sidor med överkanten 80 cm över gol- vet. De är uppfällbara och inte vridbara i sidled. Armstöden är stadiga, lätthanterliga (man behöva inte använda nypgrepp) och glider ner sakta. Armstö- dens ovansida kontrasterar i ljushet mot golvet. Det är också lätt att dra ut papper från denna typ av toalettpappershållare.

Man gör sig inte heller illa på den. Det saknas dock fri yta på toalettstolens ena sida. Kontras- ter i ljushet saknas dessutom mellan golv och vägg. Det sak- nas också larm på armstödet.

Bild 161

Hållare på armstöd är lätt att använda. Sanitetspåsar som är fästa på toalettstolens armstöd är lättåtkomliga och sitter inte i vägen. Hållaren är placerad ca 70 cm över golv.

Flygplats, Landvetter

Bild 162

Tvålen nås lätt. Med denna förlängda arm blir tvålen lätt att komma åt för personer i rullstol. Behållaren sitter över tvättstäl- let med underkanten 90 cm över golvet.

Kommunikationscentrum, Halmstad Bild 163

Tvättställ som har flyttats fram. Inredningsdetaljerna som är monterade på skåpet har flyt- tats fram och blivit mer tillgäng- liga. Papperskorgen sitter 70 cm över golvet och är bra placerad intill tvättstället. Spegeln har underkanten 90 cm över golvet. Tvättstället har överkanten 80 cm över golvet och skjuter ut 20 cm. Blandaren hanteras med ett grepp och har en något förlängd spak.

11 §

Bild 166

Bra placerad hållare. Man river sig inte på toalettpappers- hållaren när man flyttar sig från rullstol till toalettstol. Hållarna sitter utanför armstödet och användaren drar pappret mot sig. Hållare finns på båda arm- stöden, vilket är bra eftersom en del personer endast kan använ- da en arm eller hand. Armstödet är dock vridbart i sidled och är i vägen för rullstol och hjälpare och går inte att fälla upp.

Medeon, Malmö Bild 164 och 165

Skötbord som kan fällas från låg höjd. Detta sker med hjälp av nerhängande remmar. In- struktioner på skötbordet finns också i punktskrift. Den fria höjden under skötbordet är mer än 70 cm vilket gör att rullstols- burna personer kan använda det. Skötutrymmen fungerar för rullstolsburna föräldrar efter- som handfatet kan användas samtidigt som skötbordet är nerfällt. Skötbordet är dock placerat något för högt, 85 cm över golv, och saknar ljushets- kontrast mot väggen.

Bild 167

Draghandtag på dörr. Drag- handtaget gör att många kan stänga dörren efter sig. Det sitter på insidan av dörren. Det är diagonalt med lägsta punkten 80 cm över golvet och 20 cm från dörrens gångjärn. Handta- get är ca 60 cm långt.

Rehabcentrum Lund-Orup, Höör

Bild 168

Lätt att låsa dörren. Man låser dörren genom att föra låsvredet med handen utan att använda fingrarna i ett nypgrepp. För att det ska fungera med denna typ av dörrlås behöver låsredet föras från klockan halv fem till halv två.

Varuhuset Nova, Lund Bild 169

Lätt att larma. Larmkontakter- na finns vid dörren och på höj- derna ca 20 och 70 cm över gol- vet. Vid det högre larmet finns en signallampa, som visar att larm har utlösts samt en knapp för att återställa det. Larmkon- takterna är skilda från strömbry- taren. Den lägre larmkontakten är till för personer som fallit ned på golvet. Larmknapp finns även vid toalettstolen.

11 §

In document Enklare utan hinder (Page 125-131)