• No results found

4.2.1 Bakgrund

Företag B har internationaliserat sig i Kina under år 2000. Enligt respondent 1 var kostnadsfrågan en anledning till att företaget har valt att internationalisera sig. Han beskriver vidare att etableringen skedde i Kina dels för att sänka kostnader och dels för att företaget ville vara nära våra kunder. Respondent 2 bekräftar det också att kina är ett känt land som ett stor världsindustri.

Företaget startade sin internationalisering genom etableringsformen joint venture, men efter en period så har de tagit över verksamheten till 100 procent. Joint venture valdes enligt respondent 1 på grund av att företaget inte hade tillräcklig kunskap och kännedom om den kinesiska marknaden och därför valde företaget att hitta samarbetspartner att samarbeta med.

En annan motiv till utlandsetablering var att skapa tillväxt. Redan från startat hade företaget B som mål att sakta men säkert ge sig ut i det internationella marknader. Då enligt respondent 1 fanns det stora möjligheter att gå långt om affärsiden är riktig bra. Respondent 1 beskriver vidare att företagets största konkurrensfördelar var och fortfarande är varumärket, eftersom företaget har skapat sig goda referenser samt att Sverige som ett land har ett bra rykte i den kinesiska marknaden.

I dagsläget har företaget inga planer att internationalisera sig vidare i andra marknader, då enligt respondent 2 vill företaget fokusera mer i de marknader som de är redan etablerade i.

4.2.2 Företagets internationaliseringsprocess.

Företaget har varit intresserad av den kinesiska marknaden under lång tid men internationaliseringsprocessen har dragit igång på allvar med att genomföra en huvudsaklig marknadsanalys som inkluderade både nuvarande läget och även framtida sammanhanget.

Nästa steg blev att företag B har kommit kontakt med Business Sweden som har varit i den kinesiska marknaden sedan 1994 och agerat som vägvisare till bland annat kontaktnät i landet.

Kontakt med Business Sweden var enligt respondent 2 till stort att hjälp med att hitta lämpliga affärspartner att samarbete med. Då företag B saknade sin egen kontakter i den kinesiska marknaden.

Respondent 1 tillägger att internationaliseringsprocessen utvecklades ännu mer med hjälp av de nyckelpersoner som presenterades av Business Sweden i Kina. Dessa personer har varit aktiv i den kinesiska marknaden under väldigt lång tid och hade bra kännedom och kunskap om marknaden samt stor kontaktnät som kunde presenteras för företaget.

4.2.3 Kina som ett internationalseringsland

Som nämndes innan så har Kina valts som en internationaliseringsland efter att har gjort en noggrann marknadsanalys. Företag B ansåg det fanns stora affärsmöjligheter i Kina jämfört mot övriga världsmarknaden, där även landet förvandlats till en ledande konsumentmarknad under de senaste åren.

Respondent 1 beskriver vidare att Kina är ett långsiktig land som man måste göra klart för sig att se sina investeringar på längre sikt. Vilket krävs både tålamod och resurser i olika form som till exempel finansiella resurser menar respondent 1.

Företag B har internationaliserat sig i många länder innan de gav sig in i den kinesiska marknaden. Där företaget enligt respondent 2 använt sig av olika etableringsformer beroende på hur landets marknad såg ut. Exempelvis har företaget startat en dotterbolag i vid etablering i Danmark, dels för att man hade bra kontakter och dels för att affärskulturen var nästan samma som i Sverige. Jämfört med Kina som ligger långt ifrån hemmamarknaden med väldigt stora skillnader i många område såsom affärskulturen och språket. Därför valde företaget etableringsformen joint venture, det vill säga att etableringsform som fokuserar på samarbete.

Både respondent 1 och respondent 2 är överens om att de största utmaningar i Kina är att affärsklimatet och att regelverk förändras väldigt snabbt. Respondenter beskriver vidare att detta kan vara svårt för utländska företag, exempelvis svenska företag att följa förändring och utveckling. För att hantera denna utmaning samt oväntade problem så har företaget en lokal närvaro som kan hänga med de förändringar som sker från nära håll.

En rekommendation för svenska små och medelstora företag att kunna lyckas i den kinesiska marknaden är att var tillräckligt flexibel samt att ha en anpassad strategi och verksamhetsmodell som följer och är skapad efter kinas marknad, beskriver respondent 1.

4.2.4 Valet av etableringsform i Kina

Etableringsformen joint venture valdes i den kinesiska marknaden på grund av brist på nätverk i form av kunder. Enligt respondent 1 om företaget hade samma nätverk vid start av verksamhet i Kina som idag så hade företaget valt en annan typ av etableringsform. Men med tanke på den situation som företaget hade i början så var etableringsformen joint venture den bästa alternativet vilket också fungerade bra tills företaget köpte upp sin samarbetspartner.

Enligt respondent 2 beror detta på att företaget har arbetat med samma arbetspartner som vid etableringen och har kunnat skapat bra förtroende mellan företagen sinsemellan.

Frågan om vilken etableringsform som kommer att användas vid nästa utlandsetablering så vet inte företaget ännu. Respondent 2 tillägger att detta val beror helt enkelt på vilka typ av marknad kommer internationaliseringen ske samt vilka kontaktnät har företaget i det aktuella landet.

4.2.5 Interna faktorer

Vad gäller interna faktorer som påverkar vid valet av etableringsform i Kina så var nätverksresurser den avgörande faktorn till att företaget valde joint venture. Respondent 1 menar att företaget saknade egna kontakter i Kina och samtliga beslufattare har aldrig varit i landet innan internationaliseringen av företaget.

En annan faktor enligt respondent 1 som har påverkat valet av etableringsform och som ledde till joint venture var finansiella resurser. respondenten beskriver finansiella resurser enligt följande citat:

“finansiella resurser handlar om kundbesök och kunna marknadsföra sin produkt i bland annat mässor. Det är därför viktigt med en budget för att kunna göra detta, hur mycket av omsättningen som bör avsättas är osäkert. Som tidigare även nämnt så är det kostnadsfrågor och att vara nära kunden några anledningar.”

I och med att företagets ekonomi inte var stabilt så ville beslutfattarana inte ta stora risker men samtidigt ville ha inflytande roll och kontroll över verksamheten berättar respondent 2.

I övrigt så har även mänskliga resurser varit en utmaning för företaget. Enligt respondent 1 så är det egentligen inte så svårt att hitta människor men att behålla folk med den efterfrågade kompetens är svår då de har en tendens att jobba i ett par år för att sedan byta jobb för ett

nästa steg i karriären. Respondent 1 berättar vidare att företaget har internationaliserat sig även i andra länder innan etableringen i Kina och detta erfarenhet och kunskap har varit till stor hjälp.

4.2.6 Externa Faktorer

Externa faktorer som har haft största påverkan vid internationaliseringen i kina var bland annat kulturella skillnader, marknadskunskapen och marknads potentialen samt regler och lagar. Respondent 1 beskriver den kulturella skillnaden i Kina i följande citat.

“Kulturella skillnader är något som är komplext, i Kina måste man vara noggrann vid kommunikation och vara lugn, pedagogisk och övertydlig. Man skall ha tålamod och inte visa aggregation, irritation, frustration för att undvika den sägelse som finns i Kina att man tappar ansikte. annars finns det risk att samarbetet splittras”

Den kulturella skillnaden är något som alla företag bör ha i åtanke när de ger sig ut i den kinesiska marknaden menar respondent 1.

Vad gäller andra skillnader berättar respondent 2 att många företag i kina ägs av staten och ofta har en komplicerad struktur, vilket gör det svårt att veta vem som egentligen är beslutsfattaren.Tillgänglighet till sådana teorier hade betydligt underlättat för företaget att veta i första hand hur marknaden är strukturerad och agera utifrån det.

En annan extern faktor som har stor påverkan vid internationalisering i Kina är att marknaden förändras ständigt. Respondent 2 beskriver vidare att kinas ekonomi växer snabbt och har fortfarande en stor potential. För att kunna överleva i den kinesiska marknaden så krävs det av företagen att anpassa sin verksamhetsmodell och strategier efter den kinesiska marknaden som nämndes innan. Detta gäller även för regler och lagar som ändras hela tiden. Ett sätt att övervinna dessa hinder är att vara närvarande och ha lokaliserad personal, vilket företaget B gör i dagsläget.

Avslutningsvis berättar både respondent 1 och respondent 2 att politisk instabilitet samt den geografiska avstånd hade varit de största hinder om företaget inte har använt sig av en samarbetspartner som hade kunskap och erfarenheter om marknaden, kulturen och hur landet styrs. De menar att myndigheter inte fungerar på samma sätt som Sverige, man måste känna folk i det myndighet man har ärende för få snabb hjälp i Kina. Respondenter beskriver vidare

att dessa problem kan övervinnas genom att har tillgängliga information om den nya marknaden och på så sätt kan man vara mer förberedd innan man ger sig ut på den internationella marknaden. Respondenter tillägger också att geografiska avståndet och kulturella skillnaden är stort mellan Sverige och Kina. De menar att folkets beteende och konsumtion av produkter är helt annorlunda hos de kineserna. Sist men inte minst så har varumärket haft en stor påverkan för att kunna etablera sig i den Kinesiska marknaden beskriver respondenterna från fallföretag B. Det är dock viktigare att kunna presentera att man har gjort försäljning i den Kinesiska marknaden och kunna presentera sina kinesiska referenser jämfört med att man endast har försäljning i Sverige.

Related documents