• No results found

4.1.1 Bakgrund

Respondent 1 beskriver att internationaliseringen i Kina för företaget A började år 2010. En av anledningen som företaget har tagit detta steg var att chefen hade goda kunskaper och lång erfarenhet om den kinesiska marknaden. Med andra ord har respondent 1 varit i Kina successivt sedan 1986. Innan etableringen i Kina så hade företaget öppnat kontor i andra länder såsom USA av samma person. Alltså den internationella erfarenhet och kontaktnätet samt utvecklingsmöjligheter i den kinesiska marknaden ledde till att företaget börja etablera sig i Kina. Respondent 2 som inte har varit med vid start av etableringen i Kina men ändå har jobbat i företaget de senaste 10 åren tillägger att syftet med internationalisering för alla företag är att expandera sin verksamhet. Respondent 2 beskriver vidare att internationalisering bidrar med utvecklingsnivåer, exempelvis enskild nivå, verksamhetsnivå och nationell nivån.

Men att hur de går tillväga vid en marknadsetablering är olika, där är det många faktorer som avgörande. I detta fall valde företaget etableringsreformen dotterbolag då företagets chef hade redan etablerade kontakter i den kinesiska marknaden.

4.1.2 Företagets internationaliseringsprocess

I och med att företagets chef (respondent 1) redan har etablerade kontakter i landet så började företaget med dotterbolag som etableringsform i den kinesiska marknaden.

Internationalisering för både företag A och respondent 1 som var ansvarig för en utlandsetablering var inget nytt i sig. Då företaget var redan etablerad i flera länder innan de

började sin verksamhet i Kina samt att företaget och respondent 1 hade erfarenhet av utlandsetablering sedan innan. Citaten nedan är ur svar från respondent 1.

“Jag har varit i Kina första gången 1986, men efter 1996 var det regelbundet. Jag har Varit där många hundra gånger. Sista 10 åren har spenderat halva tiden i Kina och har sett mer av kina än de flesta har sett. Även ute på landsbygden där fabrikerna ligger”.

Kunskap om den kinesiska marknaden och kontaktet i landet har underlättat en hel del för att komma igång med internationaliseringen till Kina. Företagets sysselsättning började genom att starta en dotterbolag i Kina och respondent 1 började utnyttja sin kontaktnät vid början av etableringen.

Enligt respondent 2 har företaget inget planer att internationalisera sig vidare inom kort men nästa land för internationalisering kan vara Japan. I dagsläget har företaget en bra distributör i Japan och som de är väldigt nöjda med.

4.1.3 Kina som ett internationaliseringsland.

“Kina är en fantastisk land med stora möjligheter men samtidigt väldigt utmanande för de utländska företagen” så beskriver chefen för dotterbolaget. En anledning som fångar utländska företagets intresse enligt respondent 1 är att den kinesiska marknaden är enormt växande och det går att tjäna enormt mycket pengar väldigt fort om man jobbar riktigt hårt.

Enligt respondent 2 ―Kina är som en kontinent och inte bara ett land‖. Han menar att Kina är väldigt stort både ur ett geografisk sätt och population. Exempelvis det finns stora kulturella skillnader inuti kina, där varje provins kan räknas som ett land i sig. Respondent 2 beskriver vidare att man måste ha klart för sig att det är inte lätt att gå in en nya marknad. Det är många saker som måste fungera för att kunna lyckas på den internationella marknaden speciellt i Kina. Vad gäller etableringsformer så beskriver respondent 2 att företaget har etablerat sig i många andra länder än just Kina, där företaget har använt sig av olika etableringsformer beroende på kunskaper och rådande situation om den aktuella marknaden det vill säga ifall möjligheter uppstod. Exempelvis direkt export har använts vid en etablering i Ryssland för att i en senare skede utvecklades internationaliseringsprocessen.

Enligt respondent 1 är en annan utmaning vid start av företagets etablering var den kinesiska marknaden är lite rörligt vad gäller regler och lagar men det börjar blir ordning och reda på

detta. Båda respondenter beskriver vidare att detta är också en utmaning i den kinesiska marknaden att varje företag ska driva egna processer mot att skydda sina immaterialrättsliga rättigheter, vilker är ganska ovanligt i väst. Detta kan övervinnas med rätt förberedelse för den nya marknaden och möjliggör för ett bolag att jobba i en utvecklande och spännande marknad som kina. Enligt respondenten så var företaget medvetna om dessa hinder innan de gav sig ut i den kinesiska marknaden och därför kunde hantera det på ett bra sätt. En rekommendation till svenska små och medelstora företag är att vara väl förberedd inför internationaliseringen i Kina. Exempelvis genom att göra en noggrann marknadsanalys och därefter börja med små investeringar.

4.1.4 Valet av etableringsform i Kina

Enligt respondent 1 har företaget använt sig av olika etableringsformer i olika länder vid internationaliseringen. I andra länder som Tyskland har företaget använt sig av etableringsreformen joint venture och i Ryssland har använt sig av direkt export med hjälp av en agent. Men vad gäller internationaliseringen i Kina och som nämndes tidigare så har företaget valt att starta en dotterbolag. Vilket ger företaget full kontroll över verksamhetens agerande men samtidigt innehar stora risker på den nya marknaden. Detta etableringsform valde dels för att chefen för företaget som var en av beslutfattaren hade bra kännedom om kinas marknad och kultur och dels för att företaget hade en stabil ekonomi. Respondent 1 tillägger att företaget är väldigt nöjda med det etableringsform som valts i Kina. Då företaget har gått i plus varje år förutom det första året. Därför kan vi tänka oss att använda av samma etableringsform vid nästa utländsk etablering på framtid, kanske till Japan.

4.1.5 Interna faktorer

Med anledningen till att företaget inte hade några begränsade resurser såsom finansiella, teknologiska med mera så ledde till att företaget startade en dotterbolag i Kina enligt respondent 1. Den helägda bolagsform gav företaget naturligtvis full grad av kontroll över verksamheten men samtidigt var det väldigt dyrt, riskfyllt samt resurskrävande investering i den kinesiska marknaden. Enligt respondent 1 så var mänskliga resurser och som fortfarande är en av största utmaningar i Kina för företaget. Han beskriver det enligt följande citat:

“när de gör något bra så kräver de mycket, annars så flyttar dom. Det är hopplöst att behålla bra personal. Om de är riktigt bra så går dom väldigt fort.“

Respondent 1 menar att det är jättesvårt att behålla bra personal i den kinesiska marknaden, dels för att det är vanligt att folk byter jobb och företag hela tiden och dels för att har stor krav på sig.

Som nämnts innan enligt respondent 1 så har det gått bra för företaget hemma i Sverige och därför var den finansiella resurser det minsta bekymret att oroa sig vid valet av etableringsform i Kina. En annan anledning till att företaget har valt etableringsformen dotterbolag berodde på beslutfattarens erfarenhet och bakgrund. Beslutfattaren har varit involverad i den kinesiska marknaden innan företaget började sin etablering i landet. Med andra ord företaget hade bra vägvisare och därför valde en riskfyllt etableringsform men samtidigt hög grad av kontroll över verksamheten. Detta styrnings grad över verksamhet var till stor hjälp enligt respondent att skydda produkten så bra som möjligt för att undvika att den blir kopierad av bland annat konkurrenterna.

4.1.6 Externa Faktorer

Även externa faktorer såsom kulturella skillnader, politisk instabilitet, regler och lagar, marknadspotentialen, varumärket med mera ledde till att företaget använda sig av dotterbolag i den kinesiska marknaden. Trots att kulturella skillnaden är stort mellan sverige och Kina så har företaget lyckas hantera det på bra sätt. Dels för att beslutfattaren var medveten och hade en hel del kunskap om den kinesiska marknaden och dels för att företaget har använt sig av lokaliserade personal som pratar bra engelska och kinesiska. Med hjälp av lokaliserade personal hade företaget löst språkbarriärer, då detta upplevs som ett stort kommunikations problem för utländska företag i Kina. Detta beror på att alla kan inte prata bra engelska som de gör exempelvis i Indien.

Vad gäller kulturella skillnader så håller Respondent 2 med det ovanstående att det krävs god förståelse för den kinesiska marknaden och kulturen för att kunna lyckas. Dessa förståelse är nödvändiga om man ska välja gå in en utländsk marknad med en etableringsform som är väldigt investerings krävande och riskfyllda. Enligt respondent 2 företagets varumärke har blivit mer och mer kända efter att har varit i marknaden i många samt närvarandet vid olika mässor. Detta hjälper nu bra i kombination med att vi är svenska företag med svenska producerande produkter.

Related documents