• No results found

4.4.1 Bakgrund

Företaget etablerade sig först i Kina år 2011, där respondenten levde. Anledningen till den utländska etableringen var nå och en population med tillförlitlig information via internet.

Respondenten menar att idén dök upp när respondenten behövde en tillförlitlig information.

Vidare menar respondenten att valet av internationaliseringen i Kina var rent spontant att tillfälligheten att vara i Kina i just detta tillfälle gjorde det möjligt. Respondenten utvecklar detta som att informationen som behövdes var just i detta tillfälle. Skulle respondenten inte levt i Kina under denna tidsperiod så skulle nog inte affärsidén utvecklas rent generellt.

4.4.2 Företagets internationaliseringsprocess

Företaget började enligt respondenten med att lansera en webbsida i Kina. Respondenten tillägger att ett kontaktnät var väldigt viktig i Kina, att lyssna på andra svenska företagares

"success stories" och misslyckandet var väldigt lärorikt. Nätverket gjorde även möjligt för respondenten att lära känna nytt folk. Fördelarna som företaget har gentemot olika diverse konkurrenter var bland annat att den insamlade informationen i appen var vetenskapligt baserat. En annan fördel som var något nytt var den starka rykte som Sverige hade, detta visade sig vara en stor fördel i Kina, där människor ansåg Sverige som ett ärligt land.

Företaget satsar ständigt att utveckla appen i flera olika språk men är främst aktiva i Kina, respondenten tillägger dock att appen är global och användare runt om i världen kan använda den.

4.4.3 Kina som ett internationaliseringsland

Respondenten menar att tempot och konkurrensen i Kina är betydligt snabbare och hårdare.

Jämfört med Sverige menar respondenten att Kina har en snabbare process och att aktörerna

är tuffare mot varandra i Kina. Respondenten nämner att i Kina är konkurrenssituation mycket hårdare och brutalare och ger ett exempel på hur de har blivit utsatta för hacking försök och när detta har spårats tillbaka så har det varit bland annat av konkurrenterna. Ett exempel på en snabbare tempo enligt respondenten är att det är möjligt att träffa en person innan helgen och ha möten via WeChat appen under helgen för att komma fram till något konkret tills på början av veckan. Denna process jämfört med Sverige så kan det ta längre tid än Kina.

Vid etableringen så nämner respondenten att han inte hade någon kunskap alls om den kinesiska marknaden eller språket, så det var många råd om att undvika Kina eftersom det var en svår marknad. Men trots detta menar respondenten att detta motiverade honom, att kunna skapa något nytt som man inte kunde mycket av.

Ett annat problem som uppstod och som tidigare nämnt var hur konkurrensen betedde sig vilket ledde till att man blev lite mer oroligare. I ett fall säger respondenten att en av de kinesiska cheferna för fallföretaget betedde sig lite underligt, vilket ledde till att företaget sparkade personen och de rekryteringar personen hade gjort. Detta ledde till att företaget var tvungna att vara mer aktsamma över att få sin personal "poachade" av andra företagen, detta gjordes enligt respondenten genom att gömma alla namn på utvecklare överallt. Dessa problem var företagen egentligen inte förberedda för, men att de hittills lyckats kunna skydda sig mot attacker och dylikt.

Enligt respondenten är rekommendationerna vid en internationalisering till Kina är att hitta ett bra nätverk så fort som möjligt, bättre är det om det är västerländska relationer, som kan fungera som vägvisare vid problem. Respondenten menar att man måste vara förberedda på oschyssta medel som konkurrenterna kan använda sig av. Vidare följer respondent med att våga i den kinesiska marknaden, att allt inte kan vara klart på papper det vill säga våga ta risker vad gäller investeringar, kontakter samt rekryteringar. Respondenten följer upp med att vara förberedda för konsekvenserna för dessa risker.

4.4.4 Valet av etableringsform i Kina

Företaget har enligt respondenten börjat med lokal tillverkning av en webbsida i Kina.

Därefter outsourcades en utveckling av iOS appen men att android appen tillverkades lokalt i Kina. Men trots att företaget startade med lokal tillverkning så menar respondenten att de först utvecklat något som kunde mäta potentialen av affärsidén, att en webbsida var betydligt

billigare jämfört med appar som behövde fler personal att utveckla med. En annan anledning till lokal tillverkning var att det var en marknad som personen levde i hade ett behov av denna app. Respondenten fortsätter med att trots detta så skulle det inte vara möjligt med lokal tillverkning utan samarbetspartner för att lära känna nyckelpersoner och att få fler investerare till företaget.

Lokal tillverkning har fungerat bra till en viss del för företaget menar respondenten, att det var en hög risk att börja med en sådan etableringsform. Men eftersom respondenten var i Kina under denna tidsperiod så fungerade det. Respondenten tillägger att ifall personen inte var bosatt i Kina under denna tidsperiod så skulle säkert inte affärsidén kunna fås och det inte skulle vara något företag idag i Kina.

En annan anledning enligt respondenten är behovet av hög kontroll i den kinesiska marknaden som människor arbetar rätt så hårt i, att investerare och chefer kan försöka att ta över företaget. Så graden av kontroll menar respondenten har varit av vikt.

4.4.5 Interna faktorer

Enligt respondenten så var finansiella resurserna ett stort problem. Trots möjligheten och potentialen med sin affärsidé, så kunde det inte ske utan pengar, för att bland annat utveckla appen samt att starta företaget i Kina. Respondenten säger att han fick sälja sin tidigare företag samt sitt hus för att starta företaget. Pengar behövdes först och främst för att utveckla appen som ―outsourcades‖ för att utveckla iOS-appen och personal behövdes för att utveckla android-appen. En annan viktig aspekt som för den etableringsform som valdes var enligt respondenten nätverket och mänskliga resurser. Nätverket fungerade som vägvisare vid problem. Exempelvis om problem vid utvecklingen av appen dök upp så kunde företaget ta hjälp av sin nätverk för att kontrollera ifall något är blockerat. Detta problem blev uppenbart för företaget när de utvecklade android-appen och en vidareutveckling av iOS-appen. Att det var många restriktioner enligt respondenten om hur appen skulle utvecklas för att undvika blockering.

Respondenten beskriver vidare att den kulturella skillnad gör att mänskliga resurserna blir allt viktigare. Respondenten menar att affärskultur skiljer sig, att mutor kan ske, människor kan bli ―poachade‖ allt för att kunna förstöra för en konkurrent. Respondenten fortsätter med att

då ingen konkurrens existerade så har de teknologiska resurserna inte haft någon påverkan på etableringsformen initialt, att målet var att ha en användarvänlig app för slutanvändaren. Det var först då konkurrenter började existerade som de teknologiska resurserna i form av vidareutveckling av företagets appar började anses allt viktigare jämfört mot konkurrenternas.

Graden av kontroll var dock en väldig intressant upplevelse enligt respondenten. Att investerare och chefer i den lokala kontoret i Kina arbetar väldigt hårt och kan komma att försöka ta över företaget, så det har varit lite viktigt att bibehålla den kontroll utan att skapa konflikter i Kina mellan varandra.

4.4.6 Externa faktorer

Jämfört med Sverige så råder det en stor kulturell skillnad, bland annat genom språket samt hur man skall bete sig. Ett exempel på detta säger respondenten är när man skall lära känna nytt folk, att då är det personligt besök som nästan är ett måste jämfört mot i Sverige där man kan introducera sig själv genom bland annat telefon och mail. Men trots olikheterna kulturellt och det affärsmässiga så har det inte varit några problem att kunna etablera sig i landet. Dock berättar respondenten att de beteenden som konkurrenterna har haft var en aggressiv ställning i form av hacking försök och poaching. Dessa beteenden har gjort det obekvämt men ingen skillnad har gjorts på den etableringsform som valts förutom att undvika dessa ―attacker‖ till den mån som var möjligt.

En annan större extern faktor som företaget påverkades enligt respondenten var de byråkratiska reglerna, att politik, regler och lagar ställer till med en del problem. Problem hände enligt respondenten vid etableringen när allt var nytt, det tog lång tid speciellt när man är helt okänd. Ett av de främsta anledningarna till att ha en utvecklingskontor i Kina för företaget är att utveckla enligt de regler och praxis som är accepterbart av regeringen i Kina, för att inte få något blockerat. Den geografiska avståndet till Kina har inte varit något problem för företag då grundaren var väl medveten om problemet med den avstånd som existerade.

Marknaden har inte heller haft någon påverkan på valet av etableringsform. Detta eftersom i en viss tid enligt respondenten så har de varit ensamma i marknaden men att i senare tid har börjat få konkurrenter.

5 A NALYS OCH DISKUSSION

Related documents