• No results found

I detta avsnitt kommer studiens primärdata presenteras, det vill säga samtliga semistrukturerade intervjuer på fyra fallföretag. Avsnittet fortsätter med att presentera urvalet

av företagen inom studiens kriterier samt förberedelserna och genomförandet av intervjuerna.

Sist men inte minst kommer kritiken mot primärdatan att presenteras.

3.3.1 Urval

För att hitta lämpliga företag samt lämpliga respondenter för att intervjua inför den här studien har författarna varit mycket noggranna vilket var också väldigt tidskrävande. I en sådant studie som består av flerfallstudie är valet av företag en faktor som antingen ökar eller minskar studiens tillförlitlighet beskrivs i [96]. Författaren menar att i en flerfallstudie är det väldigt viktig att vara noga i sitt urval av både företag och respondenter. För utväljandet av företag för den här studien utformades 3 kriterier. Det första kriteriet var fall företagets storlek, det vill säga fokus på de små och medelstora företag som har upp till 250 anställda.

Den andra avgränsning var inom ett geografisk område, det vill säga svenska företag som har internationaliserat sig till Kina. Branschspecifik var den tredje urvalskriteriet, det vill säga teknikintensiva företag. Mer specifikt mjukvaruföretag, med andra ord företag som huvudsakligen håller på med mjukvaruprodukter, antingen utvecklar för sin egen eller att utvecklar och säljer vidare för andra företag. Dessa tre avgränsningar som är geografisk, branschspecifik och storleken frambringar homogenitet vilket gör det intressant att väga mot varandra, resultatet från olika intervjuer som utförs på olika fallföretag. Dessa avgränsningar görs även med hänsyn till att svar på studiens syfte och frågeställning som fokuserar på ämnet internationalisering inom ett specifikt område och bransch. Med studiens avgränsningar så gjordes intervjuer med 4 företag som var enligt våra kriterier.

För utväljandet av respondenter har författarna först och främst tagit hänsyn till studiens syfte och frågeställningar. Enligt [103] är det viktig att välja respondenter som har kunskap och erfarenhet inom aktuella ämnet som ska studeras. I detta fall var det extra viktig eftersom då studien berör flera områden såsom företagets internationalisering till Kina. Därför har författarna varit mycket noga med att välja respondenter som har nyckelpositioner i organisationen med kunskap för en internationalisering och till Kina. Fallföretagen intervjuades under en två veckors period. Tabell nedan visar en sammanställning av intervjuer som genomfördes under studien på samtliga fallföretag.

Intervju Fallföretag Roll Metod Längd (minuter)

1 Företag A VD Telefon 31

2 Företag A Marknadschef Telefon 29

3 Företag B Vice VD Telefon 38

4 Företag B Försäljningschef Telefon 35

5 Företag C CEO/VD Telefon 45

6 Företag D Grundare Telefon 40

För att undersöka ett fenomen enligt forskarna är det bästa möjliga sätt att utföra två till tre intervjuer per företag som uppfyllde studiens kriterier. Författarna i [104] beskriver också att trovärdigheten i en studie kan även påverkas av antal intervjuer per företag. Författarna menar att antal genomförde intervjuer ökar trovärdigheten men till en viss grad. Däremot få intervjuer sänker tillförlitligheten för studien och riskerar generaliserbarheten. författarna i den här studie följde de ovan nämnda rekommendationer, det vill säga utförde 1-2 intervjuer på respektive fallföretag.

3.3.2 Förberedelser

Efter Första steget i förberedelsen var att komma i kontakt med samtliga fyra fallföretag för att boka intervjutider med relevanta respondenter. Kontakt skedde via telefonsamtal där syftet med studien redogjordes och därefter bokades intervjuerna under en bestämd tid, det vill säga under två veckors period. Vilket rekommenderas av [104] att det var viktigt att intervjuer utföras under en och samma period. Andra steget i förberedelsefasen för den här studien var att ta fram en intervjuguide som passade för respektive företag som uppfyllde kriterierna.

Intervjuguiden grundades på teoretiska referensramen och utformades på så sätt att få ett empiriskt perspektiv på ämnet internationaliseringen för små och medelstora företag. För att vara mer specifikt innehöll intervjuguiden de kärnbegrepp i studien, det vill säga etableringsformer och faktorer som påverkar valet av etableringsformer samt internationaliseringsprocessen. En sådan kategorisering enligt [96] präglar semistrukturerad intervju som går ut på att ha förutbestämda begrepp eller tema som sedan behandlas vid intervjun samt att låta respondenten berätta och förklara snarare än att endast svara på frågor.

Författaren beskriver vidare att kunna lyckas med en sådant typ av intervju så är det viktig att lämna utrymme för respondenten att prata fritt och på så sätt fånga nya kunskaper inom

ämnet. Men samtidigt finns det risk att inte kunna samla den förväntade information, exempelvis om följdfrågor inte ställs och om respondenten kan besvara frågorna fritt. En annan fördel med strukturerad intervju är att enkelt sammanställa svaren från intervjuerna jämför med ostrukturerade intervju [104]. Därför valde författarna i den här studien att ha bestämda tema inom ämnet, det vill säga semistrukturerade intervjuer som skapades utifrån teoretiska ramverket.

Sist men inte minst innehöll förberedelse delen test intervjuer. Detta genomfördes för att upptäcka problem och förbättringsmöjligheter med upplägget. Exempelvis de frågor som inte fungerar bra kan redigeras innan den riktiga intervjun. Enligt [96] är det viktig med testintervjuer då risken för misstolkning minskar samt frågorna faller inom studiens ramar.

Testintervju genomfördes med en bekant på ett företag som hade liknande egenskaper som vår urval, såsom export av varor till utländska marknader. Vissa redigeringar har gjorts efter testintervjun vilket ledde till tydligare och enklare frågor inom ämnet internationalisering.

3.3.3 Genomförande

Första steget i genomförande delen var att i början av samtalet fick författarna presentera sig kort samt respondenter tillfrågades om det var ok att spela in intervjuerna som skedde via telefonsamtal. Att intervjuerna skedde via telefon berodde på att samtliga respondenter befunnit sig på olika andra orter i landet samtidigt som en pandemi i form av covid-19 var aktuell. Efter klartecken från respondenterna så började samtliga intervjuer spelas in i en annan telefon som sedan kom till användning vid transkribering. Inspelning av intervju enligt [96] har både fördelar och nackdelar. Till fördelen tillhör bland annat mer tid att lyssna och ställa följningsfrådor under intervjun då ingen anteckning behövs vilket också karaktäriseras av semistrukturerad intervju. Det ger också möjlighet att lyssna flera gånger vid behov i efterhand. Nackdelen med inspelning är att respondenten kan bli försiktig med sina svar då allt som sägs kommer sparas.

Samtliga intervjuer utfördes av båda författarna men i olika roller. Innan varje intervju bestämdes vilken av författarna som skulle ta huvudansvaret för driva fram intervjun medan den andra tog en mer avvaktande roll, antecknade och ställde uppföljningsfrågor vid behov.

På så sätt minskade risken att avbryta varandra och att respondenten inte kände sig som en

intervju situation, dels för att hinna tänka och ställa uppföljningsfrågor och dels för att varje individ förstår och tolkar given information på olika sätt. Samtidigt är det lättare att gå tillbaka till inspelade intervju för att refresha minnet och att ha den som ett backup. Enligt [96] En annan fördel med telefonintervjuer är att den håller kostnaden nere samt ger möjlighet att hålla intervju kort. Då kan det innebära ett mindre avbrott i arbetet än ett besök. Detta resonemang, tidsbrist och den aktuella pandemin var anledning till att hålla samtliga intervjuer via telefon och inte på plats.

Transkribering av intervjuerna skedde under en och samma dag som själva intervjun genomfördes. vilket också rekommenderas av [105] att det är viktig att transkribering måste ske så fort intervjun avslutas. Författaren beskriver vidare att analysarbetet av insamlade material blir betydligt lättare vid transkribering än att ha allt nedskrivet på pappret. Under intervjun så har det frågats deltagaren för klargörande ifall något var oklart, detta för att undvika missuppfattningar med vad de verkligen menar.

3.3.4 Kritik mot primärdatan

Som nämndes i genomförande delen skedde alla intervjuer via telefon. Samtliga respondenter valde sin intervju plats själva och författarna inte märkte av om de blev störda eller avbrutna av någon annan under intervjutiden. Med andra ord respondentens svar kan påverkas av närliggande miljön därför är det viktig att de känner sig bekväm och inte är stressade under intervjun vilket rekommenderas av [96] och [101]. Författaren i [96] tillägger att det finns ytterligare en risk vid insamling av primärdata från direkt källa där respondenten inte speglar bilden av verkligheten och försköna sina svar på grund av att vara en bra förebild inom ämnet.

Men eftersom studiens ämne handlar om internationalisering och faktorer som påverkar valet av etableringsformer så kommer det inte bli ett risk för den här studien.

Related documents