• No results found

Övriga entréer

Ytterligare ett antal platser fungerar som informella entréer. En sådan är exempelvis belägen vid Höjden i väster.

BESÖKSCENTRUM OCH ÖVRIG INFORMATION

I Tyresta by ligger naturum Nationalparkernas hus, ett Naturum för alla nationalparker i Sverige. Det fungerar som centrum för besökare till hela Tyrestaområdet och är bemannat året om. Utställningar och bildspel ska stimulera besökaren till att besöka landets nationalparker och ge fördjupad upplevelse och information om deras naturvärden. I receptionen kan besö- karna få tips om besöksmål och svar på frågor om Tyresta nationalpark och naturreservat. Naturum ordnar guidade turer för allmänheten och bokade grupper (till stor del skolor) och har en omfattande programverksamhet med temaexkursioner i området och föredrag.

Hundra meter norr om naturum finns en utomhusutställning som ger infor- mation om natur- och kulturvärdena i området. Vid ovan nämnda entréer finns vidare informationsskyltar som visar vandringsleder och föreskrifter med mera. Mindre anslagstavlor med markerade vandringsleder finns på ett 60-tal ställen i området där leder och stigar passerar gränsen.

VANDRINGSLEDER

Det finns 55 kilometer markerade vandringsleder i Tyrestaområdet. Flera av lederna är rundslingor, många av dessa har Tyresta by som utgångs- punkt. Tabell över befintliga stigar och leder finns i avsnitt B5.8. För att binda ihop de olika slingorna finns dessutom cirka 10 kilometer markerade förbindelseleder.

LEDER MED NATURVÄGLEDNING

För närvarande är fyra stigar inom Tyrestaområdet försedda med informa- tionstavlor.

Urskogsstigen,

Barnvagnsslingan där projektet ”Ring Naturen” ingår,

Hitta vilse-stigen för barn med information från Civilförsvarsförbundet,

Grodstigen och Fågelstigen sydost om Tyresta by,

Tjäderstigen – en äventyrsstig med naturvägledning för barn,

Fornborgsslingan med information om brandekologi.

SKIDSPÅR

Anläggning och underhåll av skidspår i området sker i samarbete med Alby friluftsgård i norr. Spåren trycks och spåras med snöskoter och underhålls kontinuerligt vid lämplig väderlek.

Följande spår brukar anläggas vid tillräcklig snötillgång:

rundslinga på 2,5 kilometer vid Tyresta by,

anslutningsspår mellan Svartbäcken och Tyresta by,

Barnvagnsslingan–Årsjön,

norra delen av reservatet (utförs av personal vid Alby friluftsgård).

VINDSKYDD, ELDPLATSER, TOALETTER M.M.

Vindskydd

Vindskydd med eldplats finns idag längs brandvägen mellan Tyresta by och Lycksjön. Vidare finns det vindskydd vid Årsjöns sydvästra strand, vid Lanans sydände samt vid Långsjöns (NP) östra strand. De tre senare vind- skydden har under 2012–2013 ersatts med nya.

Eldplatser

Separata eldstäder finns vid Bylslätt, Bylsjöns norra strand, Stensjödal, Stensjöns nordöstra vik, Lillströmsträsk, vid Kalvfjärden väster om Luraström, vid Tyresö-Flaten, Styvnäset, Åvaträsk samt vid Tyresta by. Möjlighet att elda finns även i anslutning till torp, scoutstugor och husvagns- och tältcampingplatser.

Toaletter

TC med sopkärl finns vid Styvnäset. WC för allmänheten finns i Tyresta by, dels på Dahlgrenstunet, dels i naturum. Nya multrumstoaletter är nyligen anlagda vid Årsjön och vid lägerområdet vid Stensjödal.

Raststugor

I Tyresta by finns två raststugor varav en är tillåten för hundar. A6.3 Särskilda verksamheter i Tyrestaområdet

RIDNING

Det är förbjudet att rida i Tyresta nationalpark.

I reservatet är ridning tillåten på alla anlagda vägar samt på för ridning särskilt markerade leder. Väster om Tyresta by finns en ridväg som söderifrån leder in i reservatet till den gamla vägen vid Lillgården. En ridväg har även anlagts från Höjden med anslutning till vägnätet vid Grändalen i norra delen av reservatet.

IDROTTSARRANGEMANG

I nationalparken är det förbjudet att genomföra idrottstävlingar eller idrotts- arrangemang. Detta gäller t.ex. orientering. I begreppet idrottsarrangemang inkluderas här träningstävlingar och annan organiserad träning.

Inom naturreservatet är idrottsarrangemang tillåtna. Samråd ska vid större arrangemang ske med förvaltaren enligt reservatets föreskrifter. Inför uppsättning av t.ex. orienteringskontroller ska samråd ske med förvaltaren enligt reservatets föreskrifter.

GUIDNING OCH NATURVÄGLEDNING

Organiserad naturvägledning sker främst i Stiftelsen Tyrestaskogens regi inom ramen för verksamheten i naturum. Den riktar sig till allmänheten, skolor och andra grupper. Ibland anordnar föreningar medlemsinriktade aktiviteter i området. Privata turoperatörer bedriver i begränsad omfattning guidade turer i Tyrestaområdet.

LÄGERVERKSAMHET M.M.

I nationalparken är det möjligt att bedriva organiserad lägerverksamhet vid Stensjödal efter samråd med förvaltaren. I övriga delar av nationalparken är det förbjudet.

Scouting bedrivs i reservatet och scoutstugor finns i Lycksjöhagen och i Fridhem vid Åva.

SJÖTRAFIK, BÅTSPORT OCH PADDLING

I nationalparken är det förbjudet att använda båt, kanot eller liknande i sjöar och vattendrag.

Kuststräckan i reservatsdelen av Tyrestaområdet är välfrekventerad av fritidsbåtar. Vid Vissvassfjärden–Åvaviken finns tre småbåtshamnar. Paddling är frekvent i området och reservatets stränder och eldplatser utnyttjas. Eldplatsen väster om Luraström är särskilt populär. Ett välfrek- venterat paddelstråk går via Drevviken och sjöarna i norr ut i Kalvfjärden– Ällmorafjärden och vidare mot Dalarö. En välbesökt naturhamn finns vid Torrholmen/Styvnäset där det finns en eldplats samt sopmaja/TC.

Hastighetsbegränsningar enligt sjötrafikförordningen och Länsstyrelsens föreskrifter (01FS 2001:138 och 2010:109) gäller i Lura ström (5 knop), Storängsfladen (8 knop), Vissvassfjärden (8 knop) Åvaviken (7 knop) och Bagarsundet (5 knop). I Brakmarsviken, Albysjön, Tyresö-Flaten–Lillsjön och Grändalssjön är det förbud mot trafik med maskindriven farkost (01FS 2001:138 och 2004:20).

CAMPINGVERKSAMHET

Det förekommer två organiserade möjligheter till camping i området, dels en husvagnscamping belägen vid Ängsudden, dels tältcampingen vid Åvaviken.

CYKLING

Cykel används bland annat av närboende för att besöka Tyresta. Från Haninge cyklar man till Tyresta by, samt vidare på skogsvägarna till Bylsjön och Årsjön. Cykelmöjligheterna är goda på vägnätet i norra delen av reser- vatet och vidare mot Långsjön (NP) och Norra Stensjön. Rundturer är möj- liga via vägen mellan Åva och Stormyra (bommad för motorfordon) men också via den nya gång- och cykelvägen mellan Vissvass by och Åvavägens östligaste punkt.