• No results found

SKÖTSELOMRÅDE G8 BETESMARK PÅ STYVNÄSET

SKÖTSELOMRÅDEN I VÄSTRA DELEN AV NATURRESERVATET, BL.A TYRESTA BY (G1–G4)

SKÖTSELOMRÅDE G8 BETESMARK PÅ STYVNÄSET

Naturvårdsinriktad betesdrift. Maskinell markbearbetning av strandzo- nen kan genomföras om det behövs för att återfå en del av den igenväxta blå bården. Intill tomtplatsen Spirudden ska röjning och gallring ske för att skapa ett luckigare trädskikt. Grova ekar behöver friställas för att på sikt gagna föryngringen.

För närvarande finns en gällande åtagandeplan där vissa detaljerade skötselvillkor har ställts upp.

Fågelskyddsområdet skyltas. Prioritet: I.

SKÖTSELOMRÅDE G8. BETESMARK PÅ STYVNÄSET

Beskrivning

Skötselområdet utgörs av skog med hällmarker som har fungerat som utmarksbete samt mindre f.d. åkermarker. Området var basen för lantbruket Styvnäset som hörde till Tyresö slott. Brynzonerna har ofta en artrik örtflora och åkrarna som inte är gödslade har även de en viss slåtter- och betespräg- lad flora. Diken är igensatta och täta trädridåer med framför allt trivial- lövträd finns mellan åker och hällmarker. I svackor på höjderna finns före detta öppna betesmarker som har växt igen. Artrik lundflora finns i bran- terna. Omfattande restaurering gjordes under 1990-talet. Bland annat togs granplanteringar på åkermark bort och maskinell slåtter genomfördes innan området började betas. I skötselområdet finns ett enklare fritidshus.

Delområde (a) utgörs av en f.d. åkermark samt torpmiljö med fruktträd och slånbuskar från närliggande Erikstorp. Delområde (b) är en granplante- rad f.d. åkermark.

Delområde (c) är en före detta åker omgiven av torrbackar med bland annat Adam och Eva. I slänter kring åkern växer hassel samt ett trädskikt bestående av ek, alm, ask, lönn och vildapel.

Mål

Öppen och trädbärande naturbetesmark och kultiverad betesmark. Tydlig brynzonering mot de öppna betesmarkerna.

Skötsel

Bete. Avverkning av ungskog på höjderna för att återskapa öppnare partier. Kraftig gallring i igenväxande åkermarker samt för att skapa bryn mellan betesmarker och hällmark. Fortsatt avveckling av alridån i Norra viken. Underhållsrensning av diken får ske.

Delområde (a): bortröjning av buskar och träd på den f.d. åkern. Gallring av kantzoner och gårdsmiljö. Området stängslas för att ingå i betesmarken.

Delområde (b): avverkning av gran på åkermarken. Gallring i kantzoner. Området stängslas för att ingå i betesmarken.

Delområde (c): viss gallring och bortröjning av främst barrträd. Området stängslas för att ingå i betesmarken.

För närvarande finns en gällande åtagandeplan för merparten av områ- dets naturbetesmarker där vissa detaljerade skötselvillkor har ställts upp. Prioritet: I.

SKÖTSELOMRÅDE G9. BETESMARK VID ÄNGSUDDEN

Beskrivning

Betesmarken utgörs till stor del av före detta åkermark men inslag av öppen naturbetesmark och trädklädda betesmarker med bland annat ek förekom- mer. Ängsudden har en artrik flora med ett flertal hävdgynnade arter. Här finns torrbackar med rikligt med Adam och Eva, kattfot, solvända, brudbröd och jungfrulin samt blodnäva. Mindre blåvinge (NT) vid bestånd av getväpp- ling. Betad strandäng ingår. Liten kärrmaskros (NT). I slutet av 1990-talet genomfördes stora restaureringsinsatser med röjningar och gallringar för att återuppta hävden efter ca 30 års uppehåll. Betas med nötkreatur och får.

Delområde (a) utgörs av Vissvassmarens södra strand med mestadels vass och igenväxande gräsmark. Nedanför en granplantering finns ett parti med mer lågvuxen flora, med kärrvial, ormtunga och darrgräs, som i mitten av 1990-talet sköttes genom manuell slåtter.

Mål

Kultiverad betesmark och naturbetesmark. Delvis öppen mark med inslag av en- och slånbuskar, delvis trädklädd betesmark av ekhagskaraktär.

Delområde (a): trädlöst vassområde och strandäng med hävdgynnade växter.

Skötsel

Naturvårdsinriktad betesdrift. Frihuggning av ekar.

Delområde (a): röjning av lövsly utmed vägen. Grandungen får stå kvar. Slåtter, om möjligt varje år.

För närvarande finns en gällande åtagandeplan där vissa detaljerade skötsel- villkor har ställts upp.

Prioritet: I, III (a).

SKÖTSELOMRÅDE G10. BETESMARK INVID VISSVASSVÄGEN

Beskrivning

Ett litet område med f.d. åkermark som har betats sedan slutet av 1990-talet. Inga betespräglade naturvärden.

Mål

Skötsel

Bete, slåtter eller åkerbruk. Prioritet: III.

SKÖTSELOMRÅDE G11. BETESMARK RUNT NORRGÅRDEN

Beskrivning

Betesmark, dels på både före detta åker med åkerholmar, dels på naturbetes- mark. Åkerholmen nordväst om Norrgården har en artrik hagmarksflora. Gallringar och röjningar har genomförts de senaste åren. Delområde a utgörs till större delen av mer eller mindre ingenvuxen f.d. ängsmark, som delvis betats intill nyligen.

Mål

Öppen naturbetesmark och kultiverad betesmark med åkerholmar. Delområde a trädklädd betesmark.

Skötsel

Bete eller slåtter på den öppna gräsmarken. Ev. underhållsrensning av diken. Gallring av kantzonerna mot skogen samt på åkerholmarna vid behov.

Delområde a. Restaurering till trädklädd betesmark. Stängsling och betesdrift.

Prioritet: III.

SKÖTSELOMRÅDE G12. BETESMARK VID ÄNGMAREN

Beskrivning

Den södra delen utgörs av delvis starkt beskuggad naturbetesmark med bland annat Adam och Eva, ormrot och kattfot. Krontäckningen i trädskiktet, som här främst består av björk, är ganska stor. En bergknalle i öster är artrik med bland annat Adam och Eva. Krontäckningen är ganska stor även här. Centralt i området ligger en öppen gräsmark som tidigare har brukats som åker samt en strandäng med betesgynnad flora, en alridå mot vattnet och slånsnår med uppväxande asp.

”Brända Holmen” ligger i områdets norra del och har ett stort inslag av ek i trädskiktet. Delområde (a) domineras i brynen av lövträd med inslag av grova ekar. Här finns även en ravin med lind, al och hassel och ung gran.

Mål

Öppen till glest trädbärande betesmark med lövdominerade och solexpo- nerade bryn. Delområde (a): trädklädd mark samt ravin med lind, ek och hassel.