• No results found

SKÖTSELOMRÅDEN VID HÖJDEN – GRÄNDALEN – RUNDMAR (G19–G26) SKÖTSELOMRÅDE G19 GRÄNDALEN

SKÖTSELOMRÅDEN I VÄSTRA DELEN AV NATURRESERVATET, BL.A TYRESTA BY (G1–G4)

SKÖTSELOMRÅDEN VID HÖJDEN – GRÄNDALEN – RUNDMAR (G19–G26) SKÖTSELOMRÅDE G19 GRÄNDALEN

Bete. Gallring av främst tall på åkerholmar. Grova lövträd sparas. Lämna döda och döende träd. Rensning av diken.

Prioritet: I.

SKÖTSELOMRÅDE G18. F.D. ÅKER V BRAKMAREN

Beskrivning

Gräsmark som tidigare har brukats som åker. Lövskog i kantzonerna med spärrgreniga ekar. Används delvis som viltåker. Brynen är kraftigt igenväxta.

Mål

Öppen gräsmark/åkermark med öppna brynzoner.

Skötsel

Sly röjs bort och träden på åkern avvecklas. Öppna ytor sköts genom slåtter eller åkerbruk. Dikesrensning. Gallring av bryn där ädellöv gynnas.

Prioritet: III.

SKÖTSELOMRÅDEN VID HÖJDEN – GRÄNDALEN – RUNDMAR (G19–G26) SKÖTSELOMRÅDE G19. GRÄNDALEN

Beskrivning

F.d. åker med angränsande stenbundna marker och miljö vid torpet. På åkern har tidigare brutits ett lager matjord. Längst i söder ligger en liten viltåker som är i bruk. I västra kanten av den f.d. åkern finns en barrplantering.

Mål

Öppen gräsmark med luckiga brynzoner, torpmiljö.

Skötsel

Den före detta åkern slås eller betas. Viltåkern kan fortsatt brukas som viltåker. Brynen sköts vid behov. Barrplanteringen avvecklas.

Prioritet: III.

SKÖTSELOMRÅDE G20. F.D. ÅKER S NEDRE KÄRRET

Beskrivning

Före detta åkermark. Här återfinns den bredbrämade bastardsvärmaren (NT).

Mål

Skötsel

Röj bort sly. Slåtter med slaghack. Prioritet: III.

SKÖTSELOMRÅDE G21. RUNDMARS GÅRD

Beskrivning

Åkermark som f.n. används som rastfålla för hästar. Delområde (a) är en blandskog med inslag av grova ekar. Delvis har den betats under senare år genom en tillfällig inhägnad. På häradskartan ca 1900 finns delar av åkrar inom skötselområdet samt lövskog i söder.

Mål

Kultiverad betesmark alternativt åkermark. Delområde (a) trädbärande betesmark.

Skötsel

Åkermarken sköts genom bete eller åkerbruk. Dikesrensning vid behov. Delområde (a): frihuggning av äldre lövträd. Barrträd gallras bort. Löpande skötsel genom bete.

Prioritet: III.

SKÖTSELOMRÅDE G22. KARLBERG

Beskrivning

Närområde kring torpet som innefattar den åker- och betesmark som hörde till torpet.

Mål

Öppna gräsmarker med tydliga bryn. Torpmiljö med inslag av träd och buskar.

Skötsel

Slåtter av den öppna f.d. åkermarken. Omgivande stenbundna marker hålls fria från vedvegetation. Brynzonen runt området hålls öppen och gallras vid behov. Runt torpet röjs igenväxningsvegetation bort. Ädellövträd, enbuskar och bärande träd och buskar gynnas.

Prioritet: II.

SKÖTSELOMRÅDE G23. OPPSÄTTRA

Torpmiljö med åkermark, husgrund och kvarstående trädgårdsväxter. Intressant kulturpräglad flora med luden johannesört (sällsynt), liten finger- borgsblomma (sällsynt), hybriden strimsporre x gulsporre, blågull, borstnej-

lika och kantig fetknopp – samtliga med enda kända förekomst i Tyresta just här. Isolerad förekomst av lunglav på holmen med ek i öster. Torrbackar med grova lövträd där sly och ungskog växer in. Åkermarken slås delvis, delar är under igenväxning. I en slänt står ett minnesmärke.

Mål

Öppen gräsmark på före detta åkrar. Öppna torrbackar med inslag av grova lövträd.

Gårdsmiljön med husgrund ska vara välskött och synlig i landskapet.

Skötsel

Sly och ungskog på de öppna gräsmarkerna röjs bort. Årlig slåtter av åker- marken. Ta bort aspsly mellan husgrunderna. Tomtmark och stenbunden gräsmark hålls öppen. Gallring av brynzoner där ädellöv gynnas.

Prioritet: II.

SKÖTSELOMRÅDE G24. STOCKARPSÄNGEN

Beskrivning

Öppen före detta åkermark. Området röjdes och gallrades för ca 10 år sedan. En liten central del av skötselområdet har använts som viltåker. Sörmlandsleden passerar området.

Mål

Öppen kultiverad gräsmark alternativt åkermark.

Skötsel

Underhåll av öppna ytor genom åkerbruk eller maskinell slåtter.

Dikesrensning kan genomföras samt skötsel av bryn där lövträd gynnas. Prioritet: III.

SKÖTSELOMRÅDE G25. LADÄNGEN

Beskrivning

En före detta åkermark som är på väg att växa igen. Arter som note- rats är bland annat ormrot, brunklöver och rödlånke (NT). Området slås. Barrträdsdominerade bryn med inslag av grova, trängda lövträd. Sörmlandsleden passerar området.

Mål

Skötsel

Skötsel av öppna ytor genom maskinell slåtter eller åkerbruk. Eventuellt dikesrensning. Skötsel av bryn.

Prioritet: II.

SKÖTSELOMRÅDE G26. FLOMOSSEN

Beskrivning

Betesmark som enligt häradskartan ca 1900 brukades som åker och de omgi- vande markerna var lövträdsbärande enligt nämnda karta. Åkermarken har röjts och hagmarken har gallrats det senaste årtiondet. Spärrkroniga ekar har frihuggits. Hyggesvegetation finns i delar av de restaurerade områdena men hävdgynnad flora etablerar sig successivt.

Mål

Öppen kultiverad betesmark, inslag av naturbetesmark i brynen.

Skötsel

Bete. Röjning av gran. Sly av asp röjs bort om betesdjur inte klarar att hålla nere detta.

Prioritet: II.

B3.8 Skötselområden L – limnisk miljö (sjöar och vattendrag)

I skötselområden L ingår onumrerade sjöar och vattendrag samt de numre- rade områdena L1–L3. Omfattar även vissa anlagda våtmarker.

Beskrivning

I reservatet ligger sjöarna Åvaträsk och Lillströmsträsk samt del av sjöarna Grändalssjön, Långsjön, Tyresö-Flaten och Albysjön. Åvaån rinner genom reservatets södra del. Flera mindre bäckar avvattnar delar av reservatet till Östersjön.

Mål

De naturliga limniska miljöerna – sjöar och vattendrag – ska fortsatt ha en så naturlig hydrologi som möjligt och det växt- och djurliv som är knutet till dessa miljöer ska ha förutsättningar att fortleva.

Generella riktlinjer för skötsel

Reglering av sjöar ska så långt möjligt likna den naturliga avbördningen. Idealt sett bör naturliga trösklar återställas där så är möjligt. I vattendrag bör åtgärder såsom rensning av ris, träd och annan död ved inte förekomma

annat än vid stora ansamlingar som riskerar att dämma vattendragen. Biotopvård för fisk genom utläggning av grus och block är liksom muddring inte tillåten utöver vad som sägs i de områdesvisa anvisningarna nedan. Specifikt om Åvaån, se skötselområde L2.