• No results found

B1 Zonering för planering och förvaltning av nationalparken och naturreservatet

B1.1 Principer

Skötselplanen utgår från en indelning av Tyrestaområdet i olika zoner. Den zoneringsprincip som tillämpas utgår från det så kallade ROS-konceptet (Recreation Opportunity Spectrum). Zoneringen visar hur olika anspråk kan tillgodoses inom ramen för de övergripande bevarandesyftena.

Zoneringen omfattar hela Tyrestaområdet, det vill säga både national- parken och naturreservatet. Området har delats in i fem zoner i en skala från de mest opåverkade till de mest anläggningspräglade områdena. De är – räknat från den mest orörda zonen – kärnområde (I), lågaktivitets- zon (II), hög aktivitetszon (III), skogsbrukszon (IV) och anläggningszon (V). Zonindelningen framgår av kartbilaga 3.

För respektive zon anges hur den fysiska miljön ska se ut, vad en besö- kare ska kunna förvänta sig samt något om vad som är reglerat i föreskrif- terna för nationalparken respektive naturreservatet. De övergripande syftena för Tyresta nationalpark respektive naturreservat gäller för samtliga zoner. Det är hur syftet uppnås som varierar mellan zonerna. Den skilda karaktären mellan nationalpark och reservat vad gäller upplevelsevärden, skogstillstånd, kulturprägel och restriktioner gör att gränserna mellan de två formerna av skyddade områden ofta kommer att utgöra zongränser.

Övergripande principer för de olika zonerna:

Anläggningsfria delar av nationalparken utgör kärnområden med hög grad av orördhet.

Huvuddelen av parken i övrigt utgör en lågaktivitetszon med ostörd natur men med en utvecklad infrastruktur för besökare.

Allemansrätten är begränsad i kärnområdena och lågaktivitetszonen, medan den har färre inskränkningar i övriga zoner.

Merparten av reservatet utgörs av den högaktivitetszonen. Den är mer heterogen: vissa delar är mer opåverkade, medan andra har förhållande- vis hög kulturpåverkan. Vissa partier sköts aktivt, andra har eller kom- mer med tiden att få mer naturskogskaraktär.

Befintliga och blivande naturskogspartier bidrar, tillsammans med den stora arealen, till att på sikt ge stora delar av reservatet en karaktär av orördhet och vildmark, om än som helhet i lägre grad än nationalparken.

Inom en skogsbrukszon i reservatet bedrivs skogsbruk på privatägd mark.

I övrigt utgör delar av reservatet, och i viss mån även nationalparken, anläggningszoner intill allmänna vägar och större kraftledningar.

Inom eller i anslutning till anläggningszonerna finns entréområden med olika nivå på anordningar för besökare.

B1.2 Zon I, orörd zon/kärnområde

KRITERIER

Ett kärnområde definieras i Tyresta som ett tämligen stort sammanhäng- ande område (minst 100 hektar) med mycket begränsad mänsklig påverkan. Ekosystem och naturliga processer utvecklas fritt. Avstånd från anläggningar som vägar, kraftledningar och bebyggelse är minst 200 meter, avstånd från markerade leder minst 100 meter. Zonen utgörs av fem områden i national- parkens norra och sydöstra delar på mellan ca 120 och 290 hektar, och uppgår sammanlagt till ca 950 hektar.

BESÖKARE KAN FÖRVÄNTA SIG

I zonen finns stora möjligheter att uppleva avskildhet, stillhet och orördhet. Här finns inga markerade leder eller informationsanordningar. Få spår av andra besökare. Få möten med andra. Tältning, eldning, ridning eller cykling är inte tillåten. Låg förekomst av buller.

RIKTLINJER FÖR FÖRVALTNINGEN

Ekosystem och naturliga processer ska utvecklas fritt. Prioritera upplevelser av avskildhet och stillhet. Mycket stor restriktivitet för nya friluftsanord- ningar. Inga nya leder. Begränsa organiserat nyttjande i stora grupper. B1.3 Zon II, lågaktivitetszon

KRITERIER

Få ingrepp förutom anordningar för friluftslivet. I övrigt utvecklas ekosys- tem och naturliga processer fritt. Avståndet är minst 200 meter från vägar, kraftledningar och bebyggelse. Leder och andra friluftsanordningar kan förekomma.

Lågaktivitetszonen utgör merparten av nationalparken utanför zon I och omfattar ca 850 hektar.

BESÖKARE KAN FÖRVÄNTA SIG

Här ligger viktiga målpunkter som sjöarna och ordnade eldplatser. Vid de senare är tältning tillåten. I övrigt finns samma restriktioner för allmänhe- ten som i zon I. Omfattande ledsystem. Framförallt längs lederna som utgår från Tyresta by är det relativt vanligt att möta och se spår av andra besökare. Längs andra leder och utanför lederna är det relativt goda förutsättningar att uppleva avskildhet, stillhet och orördhet.

RIKTLINJER FÖR FÖRVALTNINGEN

Ekosystem och naturliga processer ska utvecklas fritt utanför friluftsan- ordningarna. Nya friluftsanordningar och leder kan tillkomma i begränsad omfattning. Zonen innehåller många attraktiva målpunkter för besökare. Dessa ska tillsammans med informationsanläggningar och ledsystem ha hög kvalitet. Om högt slitage uppkommer i denna zon vidtas åtgärder för att minimera skadan genom kanalisering eller andra förebyggnade åtgärder. B1.4 Zon III, högaktivitetszon

KRITERIER

Landskapet kan ha olika grad av naturlighet och kulturprägel. Sannolikheten att uppleva stillhet, avskildhet och orördhet kan variera från låg till tämli- gen hög. Avståndet till regelbundet trafikerade vägar och bebyggelse är minst 200 meter. Mindre kraftledningar (20 kV med ca 20 meter ledningsgata) och skogsbilvägar innanför bommar kan ingå, liksom friluftsanordningar och ledsystem.

BESÖKARE KAN FÖRVÄNTA SIG

Högaktivitetszonen utgör merparten av naturreservatet och omfattar ca 2 100 hektar. Delar av zonen i norr är intensivt utnyttjat som närrekreations- mark för tätortsborna, med markerade leder och andra friluftsanordningar. Där är det vanligt att möta andra besökare. I andra delar, främst i öster, är sannolikheten för att uppleva stillhet och avskildhet högre. Relativt begrän- sad karaktär av vildmark/orördhet idag – vilket på sikt dock ska utvecklas både areellt och kvalitativt. Det stora obrutna området i öster har en påtag- lig ödemarkskaraktär. Skogen är till stora delar påverkad av tidigare skogs- bruksåtgärder som utgörs av yngre, ensartade skogar. Öppen mark hävdas som jordbruksmark. Få restriktioner för friluftslivet.

RIKTLINJER FÖR FÖRVALTNINGEN

Förbättra värdena för friluftsliv och biologisk mångfald. Stora delar får utvecklas fritt mot naturskog (skötselområden A), inom andra delar görs insatser för restaurering och ökad hävd (skötselområden B). Ledsystem och friluftsanordningar kan utvecklas och kompletteras. De ska vara i gott skick. Organiserad verksamhet såsom större tävlingar kan förekomma i zonen. B1.5 Zon IV, skogsbrukszon

KRITERIER

Präglas av skogsbestånd formade av aktiva skogsbruksåtgärder samt insprängda impediment av naturskogskaraktär. Generellt kan det vara tämligen låg grad av orördhet/vildmarkskänsla, dock högre i vissa partier av särskilt värde för naturvård och friluftsliv.

BESÖKARE KAN FÖRVÄNTA SIG

Skogsbrukszonen utgörs av privatägd mark i reservatets sydligaste del och omfattar ca 240 hektar. Relativt få möten med andra besökare.

RIKTLINJER FÖR FÖRVALTNINGEN

God dialog med markägarna och uppföljning inför och efter planerade skogs- bruksåtgärder. Hänsynen till naturvårdens och friluftlivets intressen ska för- stärkas genom ett mer anpassat skogsbruk. Organiserad verksamhet såsom större idrottstävlingar kan förekomma i zonen.

B1.6 Zon V, anläggningszon

KRITERIER

Zonen omfattar områden inom 200 meter runt partier med hög anlägg- nings- och servicegrad. Innehåller vägar, större kraftledningar (70 kV med ca 80 m ledningsgata) och bebyggelse. Zonen är ofta lättillgänglig och delvis välutnyttjat av besökare. Kan vara vanligt med kontakter med andra samt med trafik och viss urban prägel. Vissa skogspartier i denna zon, främst intill kraftledningsgatorna, kan dock i övrigt ha en hög grad av orördhet.

BESÖKARE KAN FÖRVÄNTA SIG

Zonen ligger främst i reservatet och omfattar omlandet till Åvavägen, Vissvassvägen, Tyrestavägen och Tyresta by. Den utgör ca 800 ha. Anläggningar, byggnader och infrastruktur präglar miljön. Det kan vara vanligt att se och möta andra besökare.

Inom anläggningszonen finns samtliga viktiga entréområden som utgör utgångspunkterna för besök i Tyrestaområdet. Huvudentrén finns i Tyresta by och här finns bland annat ett naturum, en servering och ett visningsjord- bruk. Vid Stensjödal och Alby samt många mindre parkeringsplatser längs vägarna finns andra, inte lika välanvända entréer.

RIKTLINJER FÖR FÖRVALTNINGEN

Vägarna ska vara anpassade för aktuell trafikmängd och ha god standard i övrigt. Entréerna utgör viktiga målpunkter, många med ett stort besökstryck. För att behålla hög kvalitet och god funktion ska de vara högt prioriterade av förvaltningen. Det gäller i särskilt hög grad Tyresta by som utgör huvud- entrén till nationalparken. Skogen i reservatet behandlas lika som i zon III.

B2 Tyresta nationalpark. Plan för skötsel av