• No results found

B10 Vägar och ledningsnät

In document Skötselplan för Tyresta nationalpark (Page 118-121)

B10.1 Vägar och ledningsnät i nationalparken

VÄGAR

Det finns 6 kilometer körbara vägar inom nationalparken. Dessa är inte upp- låtna för allmän biltrafik utan används endast i förvaltnings- och räddnings- syfte. Nationalparksföreskrifterna utgör inte hinder för underhåll av detta vägnät, inkluderande förbättring av ytskikt, dikning eller röjning längs vägarna. Det är förbjudet att anlägga nya vägar i nationalparken.

LEDNINGAR

Anläggande av ny ledning i luft, mark eller vatten är förbjudet i national- parken.

En större kraftledning i väster (mot Lycksjön) berör nationalparken. Den skär igenom parken på en sträcka av cirka 1 kilometer och följer sedan den nordvästra gränsen i tre kilometer. Föreskrifterna utgör inte hinder för underhåll av befintlig ledningsgata.

B10.2 Vägar och ledningsnät i naturreservatet

VÄGAR

Samtliga vägar i Tyrestaområdet är enskilda. Tyrestavägen mellan Svartbäcken och Tyresta by ägs av staten och förvaltas av Stiftelsen Tyrestaskogen. Åvavägen respektive Vissvassvägen förvaltas av vägsam- fällighetsföreningar.

Övriga delar av vägnätet utgörs av mindre skogsbilvägar och brandvägar som är avstängda för allmän fordonstrafik med bommar.

Enligt föreskrifterna är det förbjudet att utan länsstyrelsens tillstånd anlägga ny väg, parkeringsplats eller liknande.

Reservatsföreskrifterna utgör inte hinder för underhåll av vägnätet, inklu- derande förbättring av ytskikt, rensning av diken, slåtter eller röjning längs vägarna.

Riktlinjer och åtgärder

Vägnätet underhålls löpande. Vägen Svartbäcken-Tyresta by ska ha en stan- dard så att kollektivtrafik med buss kan upprätthållas.

Skötsel av vägkanter genom bland annat slåtter och röjning bör ske på ett sätt som gynnar biologisk mångfald.

Bilvägen Svartbäcken–Tyresta by snöröjs av Haninge kommun. Gång- och cykelvägen mellan Svartbäcken och Tyresta by snöröjs till en del av kommu- nen och till resterande del av förvaltaren.

VÄG TILL SCOUTSTUGOR VID LYCKSJÖHAGEN

Beskrivning

En brandväg leder in till scoutstugorna vid Lycksjöhagen via entrén till natio- nalparken i Tyresta by och längs nationalparksgränsen.

Riktlinjer och åtgärder

Biltrafik på brandvägen får förekomma, men bör undvikas så långt som möj- ligt. För att undvika biltrafik i närhet av entrén vid Tyresta by bör förvaltaren se över möjligheten till andra lösningar.

LEDNINGAR

Flera större och mindre kraftledningar och teleledningar berör naturre- servatet. Föreskrifterna utgör inte hinder för underhåll av ledningsgator. För anläggande av ny ledning i luft, mark eller vatten krävs tillstånd från Länsstyrelsen.

B11 Förvaltning

B11.1 Naturvårdsförvaltning

Enligt nationalparksförordningen respektive Länsstyrelsens beslut är Stiftelsen Tyrestaskogen förvaltare för Tyresta nationalpark och Tyresta naturreservat.

Stiftelsen Tyrestaskogen är instiftad av Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, Stockholms stad, Haninge kommun och Tyresö kommun. Stiftelsens stadgar redovisas i bilaga 4.

Förvaltaren ska verka för att syftet med nationalparken och reservatet uppnås. Det innefattar det administrativa och ekonomiska ansvaret för områdets förvaltning samt att svara för de praktiska åtgärder som ska utfö- ras i enlighet med skötselplanen. Naturvårdsförvaltningen ska löpande dokumenteras.

Förvaltaren ansvarar för service till allmänheten och andra aktörer samt för övervakning, uppföljning, inventeringar och kontroll av området. Det innebär bland annat att

se till att byggnader, stigsystem, friluftsanordningar och andra anlägg- ningar är i gott skick,

verka för att föreskrifterna för nationalparken och naturreservatet följs,

dokumentera och rapportera överträdelser till Länsstyrelsen och/eller Polisen,

informera om och marknadsföra Tyrestaområdet,

märka ut det skyddade områdets gränser i terrängen enligt Naturvårdsverkets anvisningar.

ÅVAÅN

Stiftelsen Tyrestaskogen bör ha det övergripande ansvaret för Åvaåns förvalt- ning och samordna de olika intressenternas önskemål och åtgärder. En lämp- lig form för detta ska utarbetas av stiftelsen i samråd med berörda aktörer. B11.2 Tillsyn och övervakning

Länsstyrelsen är ansvarig för den operativa tillsynen (tillsynsmyndighet enligt miljöbalken) i naturreservat och nationalparker enligt miljötillsynsförord- ningen (2011:13).

Förvaltaren svarar för övervakningen av nationalparken och naturreser- vatet genom sin fältpersonal. Förvaltarens fältpersonal bör ha förordnande som naturvårdsvakt.

Förvaltaren ska anmäla misstänkta överträdelser mot föreskrifterna till Länsstyrelsen och/eller polisen beroende på överträdelsens art.

Om överträdelser upptäcks som kan påverka naturvärden negativt eller i övrigt är att anse som allvarliga bör Länsstyrelsen alltid underrättas.

I egenskap av operativ tillsynsmyndighet har Länsstyrelsen ansvar för att bland annat åtalsanmäla misstänkta brott och besluta om rättelseåtgärder.

Regelbunden fisketillsyn ska ske för att beivra eventuellt otillåtet fiske. Denna utförs av förvaltaren, vattenägare samt Tyresö Fiskevårdsförening, den senare på uppdrag av Stockholms stad.

B11.3 Fastighetsförvaltning

Naturvårdsverket och Stiftelsen Tyrestaskogen har träffat överenskommelse avseende uppdrag om viss fastighetsförvaltning. Uppdraget omfattar Naturvårdsverkets fastigheter i nationalparken och naturreservatet och gäller ekonomisk, juridisk och teknisk förvaltning.

Detta innebär bland annat att Stiftelsen löpande har att hantera in- och utbetalningar i samband med drift och underhåll av byggnader. Vidare att Stiftelsen har rätt att för Naturvårdsverkets räkning teckna avtal om upplåtelse av till exempel jakträtt och arrenden, samt att svara för drift och underhåll av byggnader.

B11.4 Lokal delaktighet

Förvaltaren ansvarar för att samråd sker kontinuerligt med lokala intres- sen, t.ex. föreningar verksamma i området. Det kan övervägas om ett för- valtningsråd eller motsvarande med representanter för lokala intressen bör inrättas.

B11.5 Miljöanpassning av förvaltningen

Stiftelsen Tyrestaskogens förvaltningsverksamhet ska ha en hög grad av miljö anpassning. En plan för detta ska tas fram och behandla bland annat miljö val i verksamhetens alla delar: avfallshantering, kretsloppsanpassning samt anpassning av fordonsparken inklusive båtar. Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter ska beaktas i arbetet.

In document Skötselplan för Tyresta nationalpark (Page 118-121)