• No results found

SKÖTSELOMRÅDEN MELLAN ÅVA GÅRD OCH VISSVASS (G5–G12) SKÖTSELOMRÅDE G5 BETESMARKER KRING ÅVA GÅRD

SKÖTSELOMRÅDEN I VÄSTRA DELEN AV NATURRESERVATET, BL.A TYRESTA BY (G1–G4)

SKÖTSELOMRÅDEN MELLAN ÅVA GÅRD OCH VISSVASS (G5–G12) SKÖTSELOMRÅDE G5 BETESMARKER KRING ÅVA GÅRD

Bete samt eventuellt återupptaget åkerbruk i viss omfattning. En översyn av drift- och hävdformer i skötselområdet bör ske för att se om det är lämpligt att delar av f.d. åkermark åter kan skötas som åker. Hästbete ska inte före- komma på känsliga marker.

Den bergknalle söder om vägen som idag är bortstängslad bör ingå i intil- liggande betesmark. Framröjning av träd som tidigare vuxit upp under mer öppna förhållanden. Död ved och grova aspar sparas. I norr bör träden på kulturbetesmarken tas bort. På f.d. åkerholmar glesas trädskiktet ur. Träd och buskar kan sparas i dungar, men även som solitärer. Nya generationer av solitärer gynnas, särskilt i solexponerade lägen.

Björk som har etablerats genom självsådd på kulturbetesmark söder om byvägen avvecklas i etapper under en 20-årsperiod.

En särskild studie av möjligheten att tillskapa småvatten bör utföras. En tältplats ska anläggas i området, se avsnitt B5.9.

Prioritet: I.

SKÖTSELOMRÅDEN MELLAN ÅVA GÅRD OCH VISSVASS (G5–G12) SKÖTSELOMRÅDE G5. BETESMARKER KRING ÅVA GÅRD

Beskrivning

Kring Åva gård finns naturbetesmark och kultiverad betesmark, öppen och trädbärande. Mindre delar av betesmarkerna har restaureringsbehov.

Väster om gården kring Åvaån finns välhävdade betesmarker. Delområde (a) i väster har vuxit igen. Längs med Åvavägen finns bergbundna, trädbärande holmar med slutet trädskikt. I vägkanten växer getväppling till vilken mindre blåvinge (NT) är helt knuten. Öster om gården ligger omväxlande kultive- rade betesmarker och stenbundna naturbetesmarker. Här finns rester från tidigare bebyggelse på Åva gård samt ett gravfält från järnåldern. På gravfäl- tet som har gallrats och friröjts finns en artrik, hävdgynnad flora med bland annat solvända, vildlin, backnejlika, sandviol och spåtistel. I vissa delar finns barrträd som skuggar torrängsfloran samt även rönn, oxel och getapel.

Delområde (b) norr om Åva gård är en obetad, delvis öppen enbacke med äldre björkar och vildapel och en intressant torrängsflora med hävdgynnade arter som ängshavre, vildlin, solvända och brudbröd. Gränsen till natio- nalparken går rakt igenom denna öppna mark, se även skötselområde 4 i national parken. I den sydvästra delen finns tallskog och i den norra delen har blandskog och sly etablerats.

Delområde (c) är ett idag obetat trädklätt område norr om gravfältet. Det ligger i anslutning till betad f.d. åkermark och naturbetesmark och har för- modligen betats tidigare.

Mål

Öppen och trädbärande naturbetesmark, öppen kultiverad betesmark, luckiga brynzoner.

Skötsel

Naturvårdsinriktad betesdrift. Röjning av eventuell igenväxningsvegetation, till exempel sly.

Delområde a). Delområdet stängslas in och betas tillsammans med angränsande betesmark. Gallring och röjning av barrträd och triviallövträd på holmarna. Bortröjning av slyvegetation på den f.d. åkermarken. Hänsyn ska tas till Åvaån så att den inte trampskadas. Hänsyn till getväpplingen och fjärilsfaunan i samband med vägkantsslåttern (anpassas till blomningstiden).

Delområde b). Området inhägnas och betas tillsammans med angränsande betesmark. Gallring av sly och yngre träd. Betesmarken utvidgas till att även omfatta del av nationalparken, se även skötselområde 4 i nationalparken.

Delområde c). Gallring i trädskiktet av framför allt barrträd. Spärrgreniga träd gynnas. Området inhägnas och betas.

För närvarande finns en gällande åtagandeplan för naturbetesmarkerna öster om Åva gård där vissa detaljerade skötselvillkor har ställts upp. Prioritet: II (huvudområdet) III (delområdena a, b och c).

SKÖTSELOMRÅDE G6. ÖPPEN GRÄSMARK VID FRIDHEM

Beskrivning

Öppen mark som enligt häradskartan ca 1900 brukades som bland annat åkermark. Artrik ängsflora med fortfarande relativt få ohävdsarter pga. att marken är kalkrik, att matjorden avlägsnats och att ängen tidigare slagits med slaghack. Ängsvädd (rikligt), darrgräs och knagglestarr. Ängsstarr (säll- synt i regionen) är tidigare påträffad. Artrik fjärilsfauna med förekomst av bland annat violettkantad guldvinge (NT). Norr om skötselområdet, i en ravin ner mot dalgången, växer skogsbingel.

Området används av scouter som aktivitetsyta. Ytan har tidigare skötts genom slåtter. Området kring den öppna marken har vuxit igen och brynen är igenväxta.

Mål

Öppen slåtteräng med enstaka enbuskar. Öppna bryn med inslag av bärande träd och buskar.

Skötsel

Årlig slåtter av den öppna ytan och om möjligt även slåtter på öppna ytor i bryn. Röjning av sly vid behov. Dikena bör röjas från sly. Om rensning behövs för användningen som aktivitetsområde, ska detta göra mycket försiktigt. Röjning och gallring av bryn, särskilt i söder och väster. Beståndet med spirea i öster begränsas i utbredning.

Prioritet: II.

SKÖTSELOMRÅDE G7. BETESMARKER VID SPIRUDDEN OCH STAVHOLMEN

Beskrivning

Större delen av området utgörs av värdefulla naturbetesmarker med hävd- gynnade kärlväxtarter, bland annat gullviva, mandelblom, solvända, röd- kämpar och låsbräken samt riklig förekomst av Adam och Eva. Vissa delar är ekhagmarker, vissa är lundmiljöer med tandrot, långstarr och lunglav (NT). På de öppna strandängarna finns gott om blåsklöver och ormtunga, även kustarun samt saffransmaskros på sin enda växtplats i Sörmland (enda fyndet efter 1934). Bland rödlistade skalbaggsarter som lever i ekarna kan nämnas kardinalfärgad rödrock (NT). Mindre vattensalamander förekommer i de små vattenhålen. Omfattande restaureringar har gjorts under den senaste 20-års- perioden. Bland annat har ekskogen på Stavholmen glesats ut för att återskapa en hagmarksmiljö med spärrgreniga ekar.

Skötselområdet har ett rikt fågelliv där bland annat tofsvipa och röd- bena häckar på strandängarna. Det finns även en stor koloni skäggdopping. Andra arter häckar i de ihåliga ekarna. Området är en fin rastlokal för gäss och vadare och området är ett populärt utflyktsmål för naturintresserade. Kustleden passerar området i nordväst. Delar av den tidigare blå bården har vuxit igen i Storhålsviken. Strandmiljöerna är även värdefulla som lek- och yngellokaler för fisk.

Hela skötselområdet är välhävdat. De öppna markerna kring tomtplatsen Spirudden ingår i området. Betningsskador på träd och spår av gödsling före- kommer där.

Delar av området är fågelskyddsområde med tillträdesförbud 1/4–31/8.

Mål

Öppen och trädbärande naturbetesmark, ekhagmark samt strandängar med en blå bård.