• No results found

8 Příprava a využití netradičních pomůcek

8.3 MĚKKÝ MÍČEK (tzv. HAKISAK)

8.3.1 Pohybové aktivity s hakisaky

Dohoň ho!

Část vyučovací jednotky:závěrečná Pomůcky: dva měkké míčky

Zaměření: správné uchopení míče, postřeh, rychlost, spolupráce Popis aktivity:

Žáci utvoří kruh. Jeden hráč dostane míček a druhý míček dáme žákovi, který stojí v kruhu naproti němu. Po zaznění signálu si žáci podávají míčky v jednom směru po kruhu.

Úkolem je, aby jeden míček dohonil druhý.

Metodické poznámky:

Učitel dbá na to, aby se žáci nepřeskakovali a míčky poctivě podávali nejbližšímu hráči.

Honička s míčem

Část vyučovací jednotky: úvodní, hlavní Pomůcky: 1 až 3 hakisaky

Zaměření: rychlost, obratnost, házení Popis aktivity:

Učitel určí jednu až tři baby, ostatní jsou jimi honění. Baba se nepředává dotykem, ale zásahem míčkem. Zásah míčkem neplatí po odrazu od země nebo od stěny. Kdo je zasažen, stává se babou.

46

Červení a bílí

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky:měkké míčky

Zaměření: rychlost, přesnost, reakce Popis aktivity:

Žáky rozdělíme na dvě stejně početná družstva a ty se postaví do řady naproti sobě ve vzdálenosti přibližně 2 metry. Na střed mezi řady rozestavíme míčky v množství jako je počet žáků v jednom družstvu. Jedno družstvo se stává červenými, druhé bílými. Učitel zvolá barvu, hráči vybíhají k míčkům a snaží se zasáhnout hráče z druhého týmu. Kdo je zasažen, přehází do druhého družstva.

Metodické poznámky:

Učitel upozorní na nebezpečí střetnutí u míčků.

Na veverky a kuny

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: měkké míčky

Zaměření: postřeh, taktika a spolupráce, rychlost Popis aktivity:

Uprostřed tělocvičny položíme 1-2 díly švédské bedny, které jsou hnízdem veverek, a do něj dáme všechny míčky. Dva hráči představují kuny, které se dostaly do hnízda. Zmocní se ho tím, že v časovém limitu vyhází všechny míčky (oříšky) ven. Míčky vyhazují po jednom. Veverky jsou rozestavěné mimo hnízdo a snaží se všechny míčky navrátit zpět do hnízda. Opět vrací míčky po jednom. Kuny vyhrávají, když mají hnízdo v časovém limitu prázdné, veverky, pokud se kunám tento úkol splnit nepodaří.

Metodické poznámky:

Množství míčků, velikost hnízda a počet kun záleží na počtu hráčů. Množství míčků by mělo být alespoň třikrát více než je počet veverek. Učitel dohlíží na dodržování pravidel.

47

Lagori

Část vyučovací jednotky: hlavní, závěrečná Pomůcky: měkké míčky, kužele

Zaměření: přesnost, obratnost, taktika a spolupráce Popis aktivity:

Na zem nakreslíme dva soustředné kruhy. Žáky rozdělíme do dvou stejně početných družstev. Jedno družstvo se postaví do mezikruží. Druhé družstvo má k dispozici míčky a rozestaví se vně velikého kruhu. Doprostřed menšího kruhu umístíme několik kuželů.

Úkolem hráčů vně kruhu je na signál pomocí míčků vyrazit kužele ven z kruhu. Žáci v mezikruží se jim v tom snaží zabránit. Za každý vyražený kužel získává družstvo bod.

Pak se role družstev mění.

Metodické poznámky:

Průměr soustředných kruhů záleží na počtu hráčů. Bránící družstvo se nesmí dotýkat kuželů a míčky smí pouze odrážet, nikoliv zakopávat daleko od kruhů. Místo kuželů můžeme využít netradiční pomůcku – pet lahev, kbelíky.

Zaháněná

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: měkké míčky, míč

Zaměření: házení, taktika a spolupráce Popis aktivity:

Pro hru využijeme hřiště s koncovými čarami. Žáky rozdělíme do dvou stejně početných družstev. Ve vzdálenosti 3 metry do středové čáry nakreslíme oběma družstvům čáru vítězství. Družstvo si zvolí sběrače, který se postaví na vlastní polovinu hřiště, ostatní z družstva stojí za koncovou čarou. Na středovou čáru postavíme volejbalový míč. Úkolem hráčů je házet míčky na volejbalový míč tak, aby se dostal za soupeřovu čáru vítězství.

Sběrač chytá zakutálené míčky v poli a jimi zásobuje spoluhráče. Jakmile se volejbalový míč dostane za čáru vítězství, družstvo vítězí.

48 Metodické poznámky:

Koncová čára se nesmí překročit. Pokud k tomu dojde, bod získává automaticky druhé družstvo. Hrát lze na body nebo na čas. Učitel může určovat způsob házení (pravou nebo levou rukou, zády k míči apod.)

Vylučovací běh

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: měkké míčky

Zaměření: startovní postoj, rychlost, síla, obratnost, postřeh Popis aktivity:

Žáci se postaví na startovní čáru, dodržují rozestupy. Na čáru, která je přibližně 10-15 metrů od čáry startovní, položíme míčky – o jeden míček méně, než je počet hráčů. Na signál učitele žáci vybíhají k míčkům a snaží se jeden vzít. Na jednoho žáka ale míček nezbývá a ten odchází stranou a povzbuzuje ostatní spolužáky, kteří pokračují ve hře. Nyní musíme opět jeden míček odebrat (ve hře je o jednoho žáka méně než na začátku hry).

Tímto způsobem pokračujeme, až zůstane jeden poslední hráč, který vítězí.

Metodické poznámky:

Učitel upozorní žáky na nutnost ohleduplnosti při lapení míčků. Vypadlí žáci se mohou stát rozhodčími, kteří stojí u míčků a při nejasnostech určí, který žák byl u míčku dříve.

Obrázek 5 Vylučovací běh

49

Přihrávaná

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: měkký míček

Zaměření: technika hodu, rychlost, taktika a spolupráce, herní myšlení Popis aktivity:

Žáky rozdělíme do dvou stejně početných družstev, které viditelně rozlišíme (např.

šátkem). Jedno družstvo má k dispozici míček, který si přihrává a počet přihrávek si počítá.

Druhé družstvo jim v přihrávkách brání. Hráč nesmí při přihrávkách dělat kroky. Míč se nesmí dotknout země, stěny nebo hráče z druhého družstva. V tomto případě získává míč a bod druhé družstvo.

Metodické poznámky:

Učitel vede žáky k nabíhání do volného prostoru, nikoliv k rojení se na místě. Učitel nahlas počítá přihrávky.

Vybíjená poslepu

Část vyučovací jednotky: hlavní

Pomůcky: měkké míčky, krabice nebo obruč Zaměření: postřeh, sluchové vnímání, obratnost Popis aktivity:

Jeden žák má zavázané oči šátkem a k dispozici má pomocníka, který mu podává míčky z krabice. Ostatní žáci se pohybují ve vymezeném herním poli, volají a vydávají různé zvuky. Žák se zavázanýma očima se podle zvuků snaží orientovat v prostoru a zasáhnout míčkem ostatní hráče. Zasažený končí ve hře a odchází stranou.

50

Na chytače

Část vyučovací jednotky: závěrečná Pomůcky: měkký míček

Zaměření: technika házení, spolupráce, pohotovost Popis aktivity:

Žáci stojí v kruhu na upažení. Jeden z hráčů je chytačem, který se postaví doprostřed kruhu. Hráči si přihrávají míček. Pokud se chytači podaří míček chytit, jde na místo toho, kdo míček naposledy hodil.

Metodické poznámky:

Učitel dbá na to, aby si přihrávali všichni hráči. U mladších žáků stačí, pokud se chytač míčku pouze dotkne. Kruh můžeme na zem vyznačit křídou, aby se postupně nezmenšoval.

Myška

Část vyučovací jednotky: závěrečná Pomůcky: měkký míček

Zaměření:pozornost, soustředěnost Popis aktivity:

Žáci si sednou v kruhu těsně vedle sebe a pokrčí nohy. Jeden hráč stojí uprostřed. Žáci v kruhu si podávají pod nohama míček (myšku), tak aby ho hráč uprostřed neviděl. Ten vše pozoruje a pak ukáže na toho hráče, o kterém si myslí, že má zrovna myšku pod nohama. Pokud hráč myšku opravdu má, obíhá kruh a stojící hráč vybíhá za ním. Pokud ho dohoní, než si sedne na své místo, mění si své role.

Metodické poznámky:

Hráč uprostřed kruhu nemusí pouze stát, ale smí se pohybovat. Hráči sedící v kruhu můžou klamat.

51

Slalom

Část vyučovací jednotky: hlavní, závěrečná Pomůcky: hakisaky, klacík

Zaměření: přesnost, obratnost, soustředění Popis aktivity:

Pro žáky v tělocvičně připravíme slalom. Využijeme kbelíky, krabice od banánů nebo kuželky. Každý žák má k dispozici klacík a měkký míček. Míček posunují pomocí klacíku až do cíle, který je označen čárou.

Metodické poznámky:

Pokud pohybovou aktivitu zařadíme do hlavní části vyučovací jednotky, můžeme činnost pojmout jako soutěž družstev.

Balancování

Část vyučovací jednotky: závěrečná

Pomůcky: měkký míček, krabice, švédské bedny, žebřiny apod.

Zaměření: soustředění, trpělivost Popis aktivity:

Každý žák má svůj hakisak, který si položí na hlavu a překonává s ním překážky, které jsou dopředu připravené, aniž by mu míček spadl z hlavy na zem.

Metodické poznámky:

Volba obtížnosti tratě závisí na věku a dovednostech žáků. Tato pohybová aktivita není vhodná k soutěžení. Učitel dbá na to, aby si žáci míčky na hlavě nepřidržovali.

52

Kdo dál?

Část vyučovací jednotky: závěrečná Pomůcky: měkké míčky

Zaměření: zručnost, obratnost, síla Popis aktivity:

Všichni žáci stojí v jedné řadě na čáře a každý z nich má jeden míček. Ten si položí na nárt nohy a na signál učitele odkopnou míček. Komu se podaří míček odkopnout nejdál, vítězí.

Metodické poznámky:

Učitel upozorní žáky na to, aby žáci do míčku nekopali úderem, ale míček odtlačili nártem.

Kouzelná cestička

Část vyučovací jednotky: závěrečná Pomůcky: měkké míčky

Zaměření: rovnováha, podpora klenby chodidla Popis aktivity:

Učitel (může i za pomoci žáků) sestaví z měkkých míčků, které jsou plněné hrachem, čočkovou nebo fazolemi, kouzelnou cestičku. Žáci se zují a bosi našlapují na míčky. Když dojdou na konec cestičky, vrátí se na začátek a prochází cestičku ještě jednou.

Metodické poznámky:

Obměnou může být procházení cestičky ve dvojicích, kdy jeden žák má šátkem zavázané oči a druhý ho vede.

53 8.4 BAREVNÉ ŠÁTKY

Potřebný materiál pro výrobu pomůcky - Bílé látkové pleny (80x80 cm)

- Barvy na textil bez fixace - Štětec

- Igelitové sáčky

Pracovní postup

1. Bílé látkové pleny potřísníme trochou vody, aby se látka zvlhčila.

2. Pomocí speciálních barev bez fixace výtvarně ztvárňujeme látky. Téma tvorby volíme takové, aby došlo k propojení mezipředmětových vztahů (např. českého jazyka a přírodovědy s výtvarnou výchovou). Na látce nenecháváme jediné bílé místo.

3. Po dokončení vložíme látku do igelitového sáčku, sáček zauzlujeme. Látku necháme v sáčku 24 hodin. Druhého dne látku vyndáme a důkladně vypereme ve studené vodě, aby se z látky odstranila přebytečná barva. Necháme uschnout.

Pozn.:

Je vhodné, aby žáci měli nějakou zástěru nebo starší oblečení. Barva nelze vyprat.

Při máchání látka pouští hodně barvy. Aby byla látka dobře vypraná, učitel/učitelka žákům pomáhá.

Obrázek 6 Barevné šátky

54 8.4.1 Pohybové aktivity s barevnými šátky

Vrány na poli

Část vyučovací jednotky: úvodní, hlavní Pomůcky: šátky

Zaměření: zahřátí organismu, rozvoj rychlosti Popis aktivity:

Jednoho žáka určíme sedlákem, ostatní jsou vrány. Vrány si mimo hrací pole vytvoří hnízdo (šátek), sedlák předstírá, že podřimuje na sluníčku. Vrány „vyletí“ na pole, mávají křídly a krákají: „Vyzobeme všechno zrní, všechno zrní, všechno zrní…“ Sedlák se probudí a začíná honit vrány. Tím, že se vrány dotkne, jí zabrání v dalším letu a pro vránu hra končí. Vrány, které se stihnou vrátit včas do svého hnízda, už babu dostat nemůžou.

Sedlák znovu usíná a hra se opakuje až do doby, kdy v poli zůstává poslední vrána. Ta se pak stane sedlákem.

Metodické poznámky:

Hnízda strak musí být dostatečně daleko od pole.

Kulhavá štafeta

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: šátky

Zaměření: rozvoj koordinace pohybu, spolupráce a rychlosti Popis aktivity:

Třídu rozdělíme na dvě družstva, kde v každém družstvu musí být sudý počet dětí. Žáci vytvoří dvojice a pomocí šátku si svážou nohy k sobě (jeden žák levou a druhý pravou nohu). Úkolem je dostat se za čáru a zase nazpět a předat štafetu dalšímu páru.

55 Metodické poznámky:

Trasu můžeme zpestřit různými překážkami, které musí dvojice společně překonat.

Seber šátek, Matěji!

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: šátek

Zaměření: rychlost, postřeh Popis aktivity:

Vytvoříme dvojice žáků (dbáme na to, aby byli přibližné výkonnosti). Každá dvojice má jeden šátek. Vytvoříme středovou čáru (nebo využije některou čáru vyznačující hřiště v tělocvičně) a další dvě čáry na konci tělocvičny, přibližně 15 metrů od středové. Žáci si lehnou na břicho, nohy mají na zadní čáře. Vždy před jedním z dvojice položíme šátek asi 3 metry od čáry středové. Na předem domluvený povel (písknutí na píšťalku, zvednutí ruky) oba z dvojice vybíhají. Žák, který má šátek na své polovině, se ho snaží vzít a co nejrychleji se vrátit za zadní čáru. Druhý se ho snaží dohonit a dotknout se ho. Pokud se žákovi podaří vrátit se dřív za zadní čáru, než se ho protihráč dotkne, získává bod. Pokud ne, bod získává protihráč.

Metodické poznámky:

Mezi zadní čárou a stěnou by měl být dostatečný prostor – alespoň 4 metry. Výchozí polohu můžeme měnit (leh na zádech, sed, dřep apod.)

Honička čertovská

Část vyučovací jednotky: úvodní Pomůcky: šátek

Zaměření: rychlost, obratnost Popis aktivity:

56

Jeden žák - čert má svůj šátek, který si sám obarvil a ten si zastrčí zezadu za pas. Čert honí ostatní spolužáky. Ten, který je čertem chycen, musí splnit předem domluvený úkol – 5 dřepů, opakované lehy na břicho, záda, výskoky apod. a již se do hry nevrací, zůstává stát na místě. Ti, kteří chycení nejsou, se snaží čertovi šátek vzít. Komu se to podaří, přebírá roli čerta. Čert vyhrává, pokud se mu podaří pochytat všechny ostatní spolužáky.

Metodické poznámky:

Je nutné vymezit prostor pro hru (čím menší prostor, tím častěji se mění čerti).

Odpalovaná

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: šátky, míčky

Zaměření:koordinace pohybu paží, spolupráce, přesnost Popis aktivity:

Žáci vytvoří dvojice a každá má k dispozici míček a šátek. Hráči si stoupnou naproti sobě, do šátku vloží míček, chytí šátek za rohy a napnutím šátku se snaží míček odpalovat do výšky.

Metodické poznámky:

Až se žáci naučí míček odpalovat, přihrávají si míček s další dvojicí.

Boj o vlajku

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: šátky

Popis aktivity:

Žáky rozdělíme na dvě stejně početná družstva. Každý žák si za pas zastrčí svůj šátek.

Křídou vytvoříme ohraničené stanoviště a doprostřed něj pověsíme nebo pouze položíme vlajku (šátek). Jedno družstvo vlajku brání, druhé útočí. Úkolem útočícího družstva je

57

proklouznout do vymezeného prostoru, získat vlajku a přenést do prostoru mimo ohraničené stanoviště, aniž by přišel o vlastní šátek. Bránící družstvo se snaží získat šátek útočících soupeřů.

Metodické poznámky:

Šátek si žák neupevňuje, nepřivazuje, pouze zastrčí. Žáci se nesmí navzájem držet.

Můžeme měřit čas. Pro stanoviště vlajky můžeme využít např. žíněnky.

Na střelce s pomocníky Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: šátky, míč

Zaměření: házení, chytání, obratnost, rychlost, síla Popis aktivity:

Jednoho žáka určíme střelcem. Ostatní se stávají zajíci – ty si za pak zastrčí šátek. Střelec střílí po zajících. Jakmile je zajíc zasažen, odloží šátek a stává se také střelcem. Zajíci se míči pouze vyhýbají, nechytají ho, nestřílí. Zajíc, který vydrží ve hře nejdéle, se při další hře stává prvním střelcem.

Metodické poznámky:

Vhodné je tuto hru hrát v tělocvičně, nikoliv venku v otevřeném prostoru. Při střelbě nesmí střelec dělat kroky. Z důvodu bezpečnosti střelec míří na zajíce od ramen dolu.

Podbíhání řetězů

Část vyučovací jednotky: hlavní, závěrečná Pomůcky: šátky

Zaměření: senzomotorické vnímání, pozornost, koncentrace

58 Popis aktivity:

Žáci se postaví do řady, zavážou si oči šátkem a chytí se za ruce. Jeden hráč stojí před řadou a snaží se probíhat mezi dětmi. Žáci v řadě se soustředí a poslouchají, kde volně pohybující hráč je a snaží se mu zabránit v tom, aby proběhl pod spojenýma rukama, které představují řetěz.

Metodické poznámky:

Pokud již žáci hru znají, mohou podbíhat ve dvojicích. Je vhodné do dvojice nejprve zařadit živější dítě.

Dort

Část vyučovací jednotky: závěrečná Pomůcky: šátky

Zaměření: orientace v prostoru, sluchové vnímání Popis aktivity:

Jako motivaci můžeme využít Pohádku o pejskovi a kočičce – Jak pekli dort. Hráči se stávají ingrediencemi, které patří do dortu. Všichni žáci mají zavázané oči, pohybují se ve vymezeném prostoru. Pokud se s někým potkají, zeptají se: „Jsi ve formě?“ Odpověď: „ Nejsem“ zní do doby, než učitel jednoho z žáků tajně označí moukou – základ těsta ve formě. Pokud se jeho někdo zeptá: „Jsi ve formě?“, odpovídá potichu: „Jsem.“ Ten, kdo najde formu, si sundává z očí šátek, odchází stranou a pozoruje ostatní, jak hledají formu.

Hra končí, když všichni hráči najdou formu.

Metodické poznámky:

Velikost prostoru musí být přiměřená k počtu hráčů.

Danka a Janka

Část vyučovací jednotky: hlavní, závěrečná

Pomůcky: šátky, krabice, lavičky, švédské bedny,…

59 Zaměření: orientace v prostoru, důvěra, spolupráce Popis aktivity:

Učitel dopředu nebo společně s žáky připraví překážkovou dráhu pomocí krabic, švédských beden, laviček apod. Žáci se rozdělí do dvojic. Jeden z dvojice si zaváže oči šátkem. Druhý z dvojice se stává vodičem a pomáhá slepému překonat překážkovou dráhu.

Potom si role vymění.

Metodické pokyny:

Mladší žáky necháme nejprve projít překážkovou dráhu bez zavázaných očí, až potom se šátkem. Náročnost dráhy uzpůsobíme věku a schopnostem žáků.

Větřík

Část vyučovací jednotky: závěrečná Pomůcky: šátky

Zaměření: relaxace, uvolnění Popis aktivity:

Žáci vytvoří dvojice. Jeden z dvojice si lehne na záda, uvolní se, zavře oči a představuje si, že na něj padá listí. Druhý z dvojice stojí nad ležícím a lehce pohybuje šátkem a listí z žáka sfoukává. Tím relaxující žák zažívá uvolnění.

Metodické poznámky:

Pro relaxaci je vhodné využít tichou a klidnou hudbu. Po ukončení se žáci podělí s ostatními o své pocity.

60 8.5 VESELÉ KBELÍKY

Potřebný materiál pro výrobu pomůcky - Kbelíky po malířských barvách

- Malířské barvy nebo barevné izolační pásky - Nůžky

Pracovní postup

1. Použité malířské kbelíky předem omyjeme od barvy.

2. Kbelíky malujeme malířskými barvami nebo je oblepujeme barevnou izolační páskou, aby nebyly obyčejně jednobarevné, bílé. Můžeme tvořit pruhy, různé obrazce, nebo náhodně, asymetricky lepíme kousky barevné pásky. Vždy se snažíme, abychom splnili mezipředmětové vztahy. Pokud máme ke kbelíku i víko, výtvarně ztvárňujeme i to.

Pozn.:

Barva na kbelíkách je zaschlá, ale pryč ji dostaneme velmi jednoduše. Běžné malířské barvy jsou ředitelné vodou, proto stačí kbelíky naplnit vodou a barvu z nich lehce odstraníme.

Obrázek 7 Veselé kbelíky

61 8.5.1 Pohybové aktivity s veselými kbelíky

Ochraň kbelík!

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: kbelíky, míčky

Zaměření: míčové dovednosti, rychlost, přesnost, periferní vidění Popis aktivity:

Každý hráč má svůj kbelík a k dispozici několik míčků (hakisaky, tenisáky). Kbelík si postaví do vymezeného pole. Na signál vyučujícího se snaží hodit míčky do kbelíků spoluhráčů a zároveň se snaží ochránit svůj kbelík před míčky druhých. Spadlé míčky ostatních může využívat také. Jakmile se mu do kbelíku někdo míčkem trefí, udělá předem domluvený úkol a může ve hře dále pokračovat. Spadlé míčky v kbelíku si každý počítá.

Metodické poznámky:

U této hry je nutná poctivost při počítání spadlých míčků. Doba hry závisí na počtu a vyspělosti hráčů a na velikosti vymezeného prostoru. Obměnou může být souboj ve dvojicích.

Co skrýváš?

Část vyučovací jednotky: závěrečná, hlavní Pomůcky: kbelíky, šátky, různé předměty Zaměření: hmatové vnímání, představivost Popis aktivity:

Do několika kbelíků vložíme různé předměty a z nich vytvoříme cestičku. Žáky rozdělíme

Do několika kbelíků vložíme různé předměty a z nich vytvoříme cestičku. Žáky rozdělíme

Related documents