• No results found

38

Přehazovaná

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: třepetalky, síť (popř. lano)

Zaměření: technika hodu a správného postavení při hodu, taktika, přesnost Popis aktivity:

Třídu rozdělíme na dvě družstva a hrajeme přehazovanou podle klasických pravidel, pouze místo míče využijeme třepetalky. Při vyšším počtu žáků využijeme více třepetalek.

Prohrává to družstvo, kterému do pole na zem spadne poslední třepetalka.

Metodické poznámky:

Žáci nesmí již spadlou třepetalku znovu zvedat. Učitel si všímá postoje žáka při hodu a jeho poctivosti při dodržování pravidel hry.

Na policajty a zloděje Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: třepetalky, míče

Zaměření: rychlost, přesnost, taktika a spolupráce Popis aktivity:

Ohraničíme prostor podle počtu žáků ve třídě a v něm rozmístíme všechny třepetalky, které máme. Žáky rozdělíme do dvou stejně početných družstev. První družstvo se stane policajty, kteří se volně pohybují po herním poli. Každý žák z prvního družstva má v ruce dva míčky. Žáci z druhého družstva jsou zloději, kteří stojí za hranicí vyznačeného území.

Zlodějové se snaží zmocnit třepetalek a donést je za hranici pole. Policajti brání a střílí po zlodějích míčky. Pokud se zlodějovi podaří přenést třepetalku za hranici vyznačeného území, aniž by byl policajtem zasažen, získává bod pro své družstvo a podniká další výpady na třepetalky. Zda je ale zloděj policajtem zasažen, musí odevzdat veškeré třepetalky, které zrovna drží a doběhnout k metě vzdálené přibližně 30m, dotknout se jí a teprve pak se může připojit k ostatním zlodějům a pokračovat v loupení třepetalek. Po

39

uplynutí stanovené doby si zlodějové přepočítají lup a družstva se mění. Policajti se stávají zloději.

Chytni nebo ignoruj!

Část vyučovací jednotky: hlavní, závěrečná Pomůcky: třepetalky

Zaměření: bystrost, přesnost Popis aktivity:

Třídu rozdělíme do dvou družstev. Jedno družstvo si stoupne do řady, mezi sebou dodržují dostatečné rozestupy. Každý žák z prvního družstva má svoji třepetalku. Druhé družstvo si sedne na zem do řady přibližně ve vzdálenosti 10 metrů od družstva prvního, vždy naproti žákovi z prvního družstva. Žáci z prvního družstva hází třepetalku sedícím žákům, ti buď třepetalku chytí, nebo ji nechají spadnout na zem, a to podle předem domluvených pravidel. Např. na jména se třepetalka chytá pouze na dívčí jména, na jména chlapecká nechají třepetalku spadnout na zem. Pokud sedící reaguje správně, pokračuje ve hře. Pokud ne, tak dvojice ve hře končí.

Ragbíčko

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: třepetalky, žíněnky

Zaměření: rychlost, přesnost, taktika a spolupráce Popis aktivity:

Žáky rozdělíme do dvou družstev. Každé družstvo má k dispozici dvě třepetalky a ty se snaží dostat do označeného prostoru soupeře (např. žíněnka). Zároveň se ale snaží chytit třepetalky soupeřů. Hráči si třepetalky přihrávají, neběhají s nimi. Pravidla zakazují kontakt s protihráči, hrubé zákroky, držení i podrážení protivníků. Prohrává to družstvo, které má ve svém určeném prostoru více třepetalek. Tuto pohybovou aktivitu je vhodné časově omezit.

40 Metodické poznámky:

Pokud některý z hráčů poruší pravidla (zákaz hrubých zákroků apod.), je nekompromisně vyloučen ze hry.

Honba v kruhu

Část vyučovací jednotky: hlavní, závěrečná Pomůcky: třepetalky

Zaměření: chytání, házení, postřeh, taktika a spolupráce Popis aktivity:

Žáci vytvoří kruh, jeden z nich zůstává uprostřed kruhu. Žáci v kruhu si třepetalku přihrávají a úkolem žáka uvnitř je třepetalku chytit. Ten, jehož hod třepetalkou byl chycen, se stává chytačem uprostřed kruhu.

Na myslivce a zajíce

Část vyučovací jednotky: hlavní

Pomůcky: třepetalky (popř. míčky), 2 obruče Zaměření: rychlost, obratnost, taktika a spolupráce Popis aktivity:

Pro tuto pohybovou aktivitu je zapotřebí hřiště s několika čarami (např. volejbalové).

Pokud takové hřiště nemáme k dispozici, čáry přikreslíme. Žáky rozdělíme na dvě stejně početná družstva. První družstvo se stává myslivci, druhé zajíci. Družstvo myslivců se rozmístí po všech čárách, kromě poslední čáry vítězství. Myslivci se smí pohybovat pouze po těchto čárách, nikoliv v prostoru mezi nimi. Druhé družstvo zajíců stojí před první čárou, kde mají doupě (obruč) plné mrkví (třepetalky). Po zaznění signálu se zajíci snaží přenosit mrkve přes myslivce do druhého doupěte za čárou vítězství, aniž by se jich myslivci dotkli. Pokud se myslivec zajíce dotkne, ten se vrací po okraji pole zpět před první čáru a znovu se snaží proniknout mezi myslivci. Pokud se mu podaří proniknout bez

41

dotyku myslivce až za čáru vítězství, pokládá mrkev do doupěte a opět se po kraji vrací k prvnímu doupěti a pokračuje ve hře. Hra je časově omezená. Po uplynutí stanovené doby si družstva mění role. Vítězí družstvo, kterému se podaří přenést více mrkví.

Metodické poznámky:

Zajíci mohou přenášet pouze po jedné mrkvi. Myslivci i zajíci se brzy naučí taktizovat a spolupracovat.

8.2 POLYSTYRENOVÉ DESKY

Potřebný materiál pro výrobu pomůcky - Polystyrenové desky

- Tempery

- Fixírka (popř. lak na vlasy) - Ostrý nožík

Pracovní postup

1. Pracujeme v malých skupinkách po dvou až třech žácích.

2. Polystyrenové desky si očistíme od případných nečistot a pomocí temper je výtvarně dotvoříme, aby nebyly obyčejně bílé. Téma tvorby volíme takové, aby korespondovalo s tématy v jiných předmětech a došlo tak k propojení mezipředmětových vztahů, nebo aby tvorba odrážela náladu žáků a jejich psychickou stránku.

3. Po zaschnutí barvu zafixujeme fixírkou (popř. lakem na vlasy).

4. Pokud máme velké desky, tak je pomocí ostrého nožíku rozřežeme na menší, přibližně 50x50 cm.

Pozn.:

Velké desky můžeme rozřezat na malé ještě před samotným výtvarným ztvárněním.

V tomto případě žáky neseskupujeme a necháme každého žáka individuálně pracovat na své desce.

42

Related documents