• No results found

54 8.4.1 Pohybové aktivity s barevnými šátky

Vrány na poli

Část vyučovací jednotky: úvodní, hlavní Pomůcky: šátky

Zaměření: zahřátí organismu, rozvoj rychlosti Popis aktivity:

Jednoho žáka určíme sedlákem, ostatní jsou vrány. Vrány si mimo hrací pole vytvoří hnízdo (šátek), sedlák předstírá, že podřimuje na sluníčku. Vrány „vyletí“ na pole, mávají křídly a krákají: „Vyzobeme všechno zrní, všechno zrní, všechno zrní…“ Sedlák se probudí a začíná honit vrány. Tím, že se vrány dotkne, jí zabrání v dalším letu a pro vránu hra končí. Vrány, které se stihnou vrátit včas do svého hnízda, už babu dostat nemůžou.

Sedlák znovu usíná a hra se opakuje až do doby, kdy v poli zůstává poslední vrána. Ta se pak stane sedlákem.

Metodické poznámky:

Hnízda strak musí být dostatečně daleko od pole.

Kulhavá štafeta

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: šátky

Zaměření: rozvoj koordinace pohybu, spolupráce a rychlosti Popis aktivity:

Třídu rozdělíme na dvě družstva, kde v každém družstvu musí být sudý počet dětí. Žáci vytvoří dvojice a pomocí šátku si svážou nohy k sobě (jeden žák levou a druhý pravou nohu). Úkolem je dostat se za čáru a zase nazpět a předat štafetu dalšímu páru.

55 Metodické poznámky:

Trasu můžeme zpestřit různými překážkami, které musí dvojice společně překonat.

Seber šátek, Matěji!

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: šátek

Zaměření: rychlost, postřeh Popis aktivity:

Vytvoříme dvojice žáků (dbáme na to, aby byli přibližné výkonnosti). Každá dvojice má jeden šátek. Vytvoříme středovou čáru (nebo využije některou čáru vyznačující hřiště v tělocvičně) a další dvě čáry na konci tělocvičny, přibližně 15 metrů od středové. Žáci si lehnou na břicho, nohy mají na zadní čáře. Vždy před jedním z dvojice položíme šátek asi 3 metry od čáry středové. Na předem domluvený povel (písknutí na píšťalku, zvednutí ruky) oba z dvojice vybíhají. Žák, který má šátek na své polovině, se ho snaží vzít a co nejrychleji se vrátit za zadní čáru. Druhý se ho snaží dohonit a dotknout se ho. Pokud se žákovi podaří vrátit se dřív za zadní čáru, než se ho protihráč dotkne, získává bod. Pokud ne, bod získává protihráč.

Metodické poznámky:

Mezi zadní čárou a stěnou by měl být dostatečný prostor – alespoň 4 metry. Výchozí polohu můžeme měnit (leh na zádech, sed, dřep apod.)

Honička čertovská

Část vyučovací jednotky: úvodní Pomůcky: šátek

Zaměření: rychlost, obratnost Popis aktivity:

56

Jeden žák - čert má svůj šátek, který si sám obarvil a ten si zastrčí zezadu za pas. Čert honí ostatní spolužáky. Ten, který je čertem chycen, musí splnit předem domluvený úkol – 5 dřepů, opakované lehy na břicho, záda, výskoky apod. a již se do hry nevrací, zůstává stát na místě. Ti, kteří chycení nejsou, se snaží čertovi šátek vzít. Komu se to podaří, přebírá roli čerta. Čert vyhrává, pokud se mu podaří pochytat všechny ostatní spolužáky.

Metodické poznámky:

Je nutné vymezit prostor pro hru (čím menší prostor, tím častěji se mění čerti).

Odpalovaná

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: šátky, míčky

Zaměření:koordinace pohybu paží, spolupráce, přesnost Popis aktivity:

Žáci vytvoří dvojice a každá má k dispozici míček a šátek. Hráči si stoupnou naproti sobě, do šátku vloží míček, chytí šátek za rohy a napnutím šátku se snaží míček odpalovat do výšky.

Metodické poznámky:

Až se žáci naučí míček odpalovat, přihrávají si míček s další dvojicí.

Boj o vlajku

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: šátky

Popis aktivity:

Žáky rozdělíme na dvě stejně početná družstva. Každý žák si za pas zastrčí svůj šátek.

Křídou vytvoříme ohraničené stanoviště a doprostřed něj pověsíme nebo pouze položíme vlajku (šátek). Jedno družstvo vlajku brání, druhé útočí. Úkolem útočícího družstva je

57

proklouznout do vymezeného prostoru, získat vlajku a přenést do prostoru mimo ohraničené stanoviště, aniž by přišel o vlastní šátek. Bránící družstvo se snaží získat šátek útočících soupeřů.

Metodické poznámky:

Šátek si žák neupevňuje, nepřivazuje, pouze zastrčí. Žáci se nesmí navzájem držet.

Můžeme měřit čas. Pro stanoviště vlajky můžeme využít např. žíněnky.

Na střelce s pomocníky Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: šátky, míč

Zaměření: házení, chytání, obratnost, rychlost, síla Popis aktivity:

Jednoho žáka určíme střelcem. Ostatní se stávají zajíci – ty si za pak zastrčí šátek. Střelec střílí po zajících. Jakmile je zajíc zasažen, odloží šátek a stává se také střelcem. Zajíci se míči pouze vyhýbají, nechytají ho, nestřílí. Zajíc, který vydrží ve hře nejdéle, se při další hře stává prvním střelcem.

Metodické poznámky:

Vhodné je tuto hru hrát v tělocvičně, nikoliv venku v otevřeném prostoru. Při střelbě nesmí střelec dělat kroky. Z důvodu bezpečnosti střelec míří na zajíce od ramen dolu.

Podbíhání řetězů

Část vyučovací jednotky: hlavní, závěrečná Pomůcky: šátky

Zaměření: senzomotorické vnímání, pozornost, koncentrace

58 Popis aktivity:

Žáci se postaví do řady, zavážou si oči šátkem a chytí se za ruce. Jeden hráč stojí před řadou a snaží se probíhat mezi dětmi. Žáci v řadě se soustředí a poslouchají, kde volně pohybující hráč je a snaží se mu zabránit v tom, aby proběhl pod spojenýma rukama, které představují řetěz.

Metodické poznámky:

Pokud již žáci hru znají, mohou podbíhat ve dvojicích. Je vhodné do dvojice nejprve zařadit živější dítě.

Dort

Část vyučovací jednotky: závěrečná Pomůcky: šátky

Zaměření: orientace v prostoru, sluchové vnímání Popis aktivity:

Jako motivaci můžeme využít Pohádku o pejskovi a kočičce – Jak pekli dort. Hráči se stávají ingrediencemi, které patří do dortu. Všichni žáci mají zavázané oči, pohybují se ve vymezeném prostoru. Pokud se s někým potkají, zeptají se: „Jsi ve formě?“ Odpověď: „ Nejsem“ zní do doby, než učitel jednoho z žáků tajně označí moukou – základ těsta ve formě. Pokud se jeho někdo zeptá: „Jsi ve formě?“, odpovídá potichu: „Jsem.“ Ten, kdo najde formu, si sundává z očí šátek, odchází stranou a pozoruje ostatní, jak hledají formu.

Hra končí, když všichni hráči najdou formu.

Metodické poznámky:

Velikost prostoru musí být přiměřená k počtu hráčů.

Danka a Janka

Část vyučovací jednotky: hlavní, závěrečná

Pomůcky: šátky, krabice, lavičky, švédské bedny,…

59 Zaměření: orientace v prostoru, důvěra, spolupráce Popis aktivity:

Učitel dopředu nebo společně s žáky připraví překážkovou dráhu pomocí krabic, švédských beden, laviček apod. Žáci se rozdělí do dvojic. Jeden z dvojice si zaváže oči šátkem. Druhý z dvojice se stává vodičem a pomáhá slepému překonat překážkovou dráhu.

Potom si role vymění.

Metodické pokyny:

Mladší žáky necháme nejprve projít překážkovou dráhu bez zavázaných očí, až potom se šátkem. Náročnost dráhy uzpůsobíme věku a schopnostem žáků.

Větřík

Část vyučovací jednotky: závěrečná Pomůcky: šátky

Zaměření: relaxace, uvolnění Popis aktivity:

Žáci vytvoří dvojice. Jeden z dvojice si lehne na záda, uvolní se, zavře oči a představuje si, že na něj padá listí. Druhý z dvojice stojí nad ležícím a lehce pohybuje šátkem a listí z žáka sfoukává. Tím relaxující žák zažívá uvolnění.

Metodické poznámky:

Pro relaxaci je vhodné využít tichou a klidnou hudbu. Po ukončení se žáci podělí s ostatními o své pocity.

60 8.5 VESELÉ KBELÍKY

Potřebný materiál pro výrobu pomůcky - Kbelíky po malířských barvách

- Malířské barvy nebo barevné izolační pásky - Nůžky

Pracovní postup

1. Použité malířské kbelíky předem omyjeme od barvy.

2. Kbelíky malujeme malířskými barvami nebo je oblepujeme barevnou izolační páskou, aby nebyly obyčejně jednobarevné, bílé. Můžeme tvořit pruhy, různé obrazce, nebo náhodně, asymetricky lepíme kousky barevné pásky. Vždy se snažíme, abychom splnili mezipředmětové vztahy. Pokud máme ke kbelíku i víko, výtvarně ztvárňujeme i to.

Pozn.:

Barva na kbelíkách je zaschlá, ale pryč ji dostaneme velmi jednoduše. Běžné malířské barvy jsou ředitelné vodou, proto stačí kbelíky naplnit vodou a barvu z nich lehce odstraníme.

Related documents