• No results found

69

9 Vyhodnocení

Všechny pomůcky vytvářeli žáci páté třídy ZŠ Košťálov během hodin výtvarné výchovy a praktických činností. Ve třídě bylo 13 žáků, z toho 4 dívky a 9 chlapců.

Během výroby některých pomůcek byla nutná alespoň částečná pomoc dospělé osoby, resp. učitelky. Pomůcky pak byly těmi samými žáky využívány v hodinách tělesné výchovy, a to jak v úvodní, hlavní i závěrečné části vyučovací hodiny. Hodiny probíhaly v tělocvičně. Pomůcky ale lze využívat i venku na hřišti nebo v přírodě.

Veškeré pomůcky byly vytvářeny z materiálů, které jsem měla doma, nebo je získala od místních podnikatelů. Potřebné barvy měla škola k dispozici, popř. některé speciální problémy. Žáci se postupně seznámili s jejich vlastnostmi (oproti míčům lehké) pomocí přihrávek nebo hodů na cíl. Později se mohou třepetalky využívat pro různé hry v úvodní, hlavní i závěrečné části vyučovací hodiny.

Polystyrenové desky

K dispozici jsme měli větší polystyrenové desky všechny o stejných rozměrech 150x50 cm. Z toho důvodu byli žáci rozděleni do dvojic a ty společně pracovaly na ztvárnění jedné desky, které jsme po zaschnutí rozřízli na dvě menší. Další možností by bylo desky rozpůlit a pak pracovat samostatně. Pro výtvarné ztvárnění jsme použili tempery, které jsme pak zafixovali lakem na vlasy.

Během hodin tělesné výchovy se objevil velký problém s drolením polystyrenu.

Proto jsme je využili pouze v jedné hodině tělesné výchovy a pak je již více nevyužívali. Pro větší efektivitu by bylo lepší desky nemalovat, ale například je polepit barevnými lepicími páskami, nebo obšít látkou. Určitě by bylo i praktičtější desky rozřezat na ještě menší části.

70

Měkké míčky (tzv. hakisaky)

Měkké míčky jsme šili z různobarevných látek a plnili hrachem, čočkou a fazolemi.

Během jedné hodiny si každý žák stihl ušít jeden měkký míček, ti rychlejší i míčky dva. Je nutné dbát na to, aby žáci poctivě zašili okraje látky. Jinak se při používání náplň míčků sype ven.

U žáků měli míčky největší úspěch a mnozí si ušili ještě další míčky doma a pak si je do školy přinesli. V hodinách tělesné výchovy měly míčky široké uplatnění v různorodých aktivitách. Tam, kde jindy používáme obyčejné míče, jsme zařadili vlastnoručně vyrobené hakisaky. Využití této pomůcky je opravdu veliké.

Barevné šátky

Pro výrobu barevných šátků jsem získala balíky bílých látkových plen, které stačily pro všechny žáky ve třídě. Dopředu vyprané pleny jsme malovali speciálními barvami na látku bez nutnosti další fixace. Již namalované šátky stačilo pouze zabalit do igelitových sáčků, počkat do druhého dne a pak jen ve studené vodě pořádně vymáchat.

Barva zůstala na látce ve stejném odstínu jako před vymytím. Jediným problémem bylo zůstávání barvy na rukou i na oblečení. To šlo ovšem jednoduše vyřešit vhodným oblečením a rukavicemi.

V hodinách tělesné výchovy nedošlo s touto pomůckou k žádným komplikacím, žáky aktivity zaujaly.

Veselé kbelíky

Použili jsme kbelíky po malířských barvách. Kbelíky jsem před ztvárněním omyla od zbytků barev, aby byly čisté a hladké. Každý žák měl svůj kbelík a ten maloval barvami pro malování pokojů. Tyto barvy jsem vybrala pouze z důvodu jistoty, že na plastových kbelících budou držet. Samozřejmě lze zvolit i jiné barvy.

Během pohybových aktivit nedošlo k žádným problémům s využíváním této pomůcky. Kbelíky lze využívat jako terče, mety, domečky při honičkách i jiných hrách.

Pouze je pro větší bezpečnost vhodné před některými činnostmi odstranit kovová ucha kbelíků.

71

Krabice od banánů

Krabice mě po delší dobu sbírali v místních potravinách, proto to byla pomůcka, kterou žáci vytvářeli z výše uvedených jako poslední. Krabice jsme malovali temperami a barvami pro malování pokojů, které nám zbyly z veselých kbelíků. Krabice jsme výtvarně ztvárňovali venku na dvoře za školou, a to především z důvodu většího prostoru pro tvorbu. Každý žák maloval svoji krabici.

Po zaschnutí barev jsme krabice využívali v hodinách tělesné výchovy především jako atletické překážky a různé mety pro štafety. Krabice od banánů jsou dvojité, proto krásně drží i po běžném zakopnutí o ně a díky tomu mohou být využívány dlouhou dobu.

72

10 Závěr

Ve své diplomové práci jsme se pokusila propojit poznatky teoretické části s praktickou realizací druhé části práce. Teoretická část tedy volně přechází v praktickou.

V té se zabývám výrobou netradičních pomůcek a posléze jejich využitím v hodinách tělesné výchovy. Diplomová práce využívá nových nápadů, námětů a trendů.

Cílem práce bylo navrhnout netradiční pomůcky, které se poté využijí v hodinách tělesné výchovy. Během školního roku jsme s žáky 5. ročníku vytvořili z běžně dostupných materiálů 6 netradičních pomůcek, které byly poté postupně zařazovány do jejich hodin tělesné výchovy. Tím, že se žáci sami podíleli na tvorbě pomůcek, byli motivováni k pohybu a aktivně se zapojili do všech aktivit. Podle mého pozorování žáků během hodin a jejich závěrečných reflexí věřím, že cíle práce byly splněny.

K diplomové práci přikládám metodický zásobník pohybových aktivit s netradičními pomůckami, které byly vyrobeny žáky. Pro aktivní zapojení žáka do hodiny tělesné výchovy je velice důležitá motivace. Ta byla díky spoluúčasti na tvorbě silnější, než při využívání tradičních pomůcek.

Nápadů pro inovace ve vyučování je mnoho. Stačí, pokud má pedagog chuť se dále vzdělávat, neustále objevovat nové. Metodický zásobník je návodem, ukázkou, že lze k vyučování přistupovat kreativně a inovativně. Vytvořila jsem i malou verzi – příloha – metodického zásobníku, která by mohla, doufám, být inspirativní příručkou pro pedagogy.

Uvedené aktivity lze obměňovat a upravovat podle potřeb svých a svých žáků.

Netradičních pomůcek, které můžeme s žáky vyrobit, lze vymyslet mnoho. Stačí se rozhlédnout po svém okolí a využívat věci, které jiní nepotřebují, nebo se běžně užívají k jiným účelům. Věřím, že já ve své budoucí pedagogické praxi navážu na tuto práci a budu pro žáky i nadále vymýšlet netradiční pomůcky, které budou vhodné k oživení hodin tělesné výchovy a ty se pak pro žáky nestanou stereotypními.

Věřím, že tato diplomová práce bude inspirací a zdrojem nápadů a námětů pro pedagogy, kteří jsou již v praxi a chtějí svým žákům zábavnou formou pomoci vytvořit jejich celoživotní kladný vztah k pohybu.

73

11 Použitá literatura

1. BLAHUTKOVÁ, M., 2007. Psychomotorika. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-80-210-3067-1.

2. BLAHUTKOVÁ, M., KLENKOVÁ, J., ZICHOVÁ, D., 2007. Psychomotorické hry pro děti s poruchami pozornosti a pro hyperaktivní děti. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-80-210-3627-7.

3. BLAHUTKOVÁ, M. ŘEHULKA, E., DVOŘÁKOVÁ, Š., 2005. Pohyb a duševní zdraví. Brno: Paido. ISBN 80-7315-108-1.

4. ČÁP, J., MAREŠ, J., 2007. Psychologie pro učitele. Praha: Portál. ISBN 978-80-7367-273-7.

5. DUŠKOVÁ, D., MUŽÍK, V., ŠERÁKOVÁ, H., 2004. Netradiční pomůcky pro tělesnou výchovu na 1. stupni ZŠ. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 80-210-3533-1.

6. DVOŘÁKOVÁ, H., 2002. Pohybem a hrou rozvíjíme osobnost dítěte. Praha:

Portál. ISBN 80-7178-693-4.

7. DYTRTOVÁ, R., KRHUTOVÁ, M., 2009. Učitel: Příprava na profesi. Praha:

Grada Publishing. ISBN 978-80-247-2863-6.

8. HERMOVÁ, S., 1994. Psychomotorické hry. Praha: Portál. ISBN 80-7178-018-9.

9. KARÁSKOVÁ, V. a kol., 1993. Netradičně v hodinách tělesné výchovy. Praha:

Septima. ISBN 80-85801-10-8.

10. KODÝM, M. a kol. 1985. Fyziologie a psychologie tělesné výchovy žáků mladšího školního věku. Praha: Státní pedagogické nakladatelství.

11. LOCHMANOVÁ, L., MAZAL, F., 1998. Učitel tělesné výchovy mezi paragrafy.

Olomouc: Hanex. ISBN 80-85783-21-5.

12. MATĚJČEK, Z., POKORNÁ M., 1998. Radosti a strasti. Jinočany: H+H. ISBN 80-86022-21-8.

13. MAZAL, F., 2000. Pohybové hry a hraní. Olomouc: Hanex. ISBN 80-85783-29-0.

14. MAZAL, F. 2007. Pohybové hry a hraní pohledem ŠVP. Olomouc: Hanex. ISBN 978-80-85783-77-3.

15. MUŽÍK, V., KREJČÍ, M., 1997. Tělesná výchova a zdraví. Olomouc: Hanex. ISBN 80-85783-17-7.

16. Národní ústav pro vzdělávání, 2010. Rámcový vzdělávací program pro základní vzděláván [online]. 2010 [vid. 7. 4. 2013]. Dostupné z: http://nuv.cz/file/133

74

17. PERIČ, T., 2004. Sportovní příprava dětí. Praha: Grada. ISBN 80-247-0683-0. 18. SZABOVÁ, M., 1999. Cvičení pro rozvoj psychomotoriky. Praha: Portál. ISBN

80-7178-276-9.

19. ZACHOVÁ, B. a kol., 1980. Drobné pohybové hry, drobné závody, soutěže a úpoly, drobné hry a zábavy v místnosti. Praha: Univerzita Karlova.

20. ZAPLETAL, M. 1997. Velká encyklopedie her. Hry na hřišti a v tělocvičně. Praha:

Leprez. ISBN 80-86061-04-3.

Related documents