• No results found

43

8.2.1 Pohybové aktivity s polystyrenovými deskami

Na desku o závod

Část vyučovací jednotky: úvodní, hlavní Pomůcky: polystyrenová deska

Zaměření: rychlost Popis aktivity:

Žáci utvoří kruh, rozpočítají se na první, druhý, třetí, čtvrtý. Doprostřed kruhu se na zem položí polystyrenová deska. Vyučující vyvolá jedno číslo. Příslušní žáci obíhají kruh a místem, kde původně stáli, vbíhají dovnitř kruhu. Komu se podaří jako prvnímu stoupnout na desku, získává bod.

Nedotkni se desky!

Část vyučovací jednotky: hlavní, závěrečná Pomůcky: polystyrenové desky

Zaměření: síla, taktika Popis aktivity:

Žáci utvoří trojice a všichni se drží za ruce. Doprostřed mezi nimi je deska. Úkolem každého v trojici je snažit se přetáhnout ostatní dva tak, aby jeden z nich stoupl na desku.

Metodické pokyny:

Trojice by měla být fyzicky vyrovnaná.

Kolik se nás narovná?

Část vyučovací jednotky: hlavní, závěrečná Pomůcky: polystyrenové desky

44 Zaměření: síla, spolupráce

Popis aktivity:

Žáky rozdělíme na družstva. Každé družstvo má desku a jejich úkolem je vměstnat na desku co nejvíce členů družstva.

Metodické pokyny:

Počet družstev závisí na počtu žáků ve třídě a velikosti desek.

Skokanský přeborník Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: polystyrenové desky Zaměření: odraz, síla nohou Popis aktivity:

Každý žák má svoji desku, kterou si vedle sebe postaví. Na signál vyučujícího žáci desky přeskakují snožmo z jedné strany na druhou. Komu deska spadne, je vyřazen ze hry. Vítězí ten, kdo vydrží nejdéle přeskakovat desku, aniž by mu spadla.

8.3 MĚKKÝ MÍČEK (tzv. HAKISAK)

Potřebný materiál pro výrobu pomůcky - Šablony ze čtvrtky

- Látka - Jehla a nit - Nůžky

- Čočka, hrách, fazole

Pracovní postup

1. Kruhové šablony ze čtvrtky o průměru přibližně 10 až 20 cm obkreslíme k okraji přeložené látky. Kruh vystřihneme.

45

2. Otočíme rubovou stranou navrch a kruhy k sobě pomocí jehly a nitě přišijeme, necháme malý otvor.

3. Látku otočíme nazpět rubovou stranou dovnitř.

4. Míček naplníme do tří čtvrtin hrachem, čočkou popř. fazolemi a otvor zašijeme.

8.3.1 Pohybové aktivity s hakisaky

Dohoň ho!

Část vyučovací jednotky:závěrečná Pomůcky: dva měkké míčky

Zaměření: správné uchopení míče, postřeh, rychlost, spolupráce Popis aktivity:

Žáci utvoří kruh. Jeden hráč dostane míček a druhý míček dáme žákovi, který stojí v kruhu naproti němu. Po zaznění signálu si žáci podávají míčky v jednom směru po kruhu.

Úkolem je, aby jeden míček dohonil druhý.

Metodické poznámky:

Učitel dbá na to, aby se žáci nepřeskakovali a míčky poctivě podávali nejbližšímu hráči.

Honička s míčem

Část vyučovací jednotky: úvodní, hlavní Pomůcky: 1 až 3 hakisaky

Zaměření: rychlost, obratnost, házení Popis aktivity:

Učitel určí jednu až tři baby, ostatní jsou jimi honění. Baba se nepředává dotykem, ale zásahem míčkem. Zásah míčkem neplatí po odrazu od země nebo od stěny. Kdo je zasažen, stává se babou.

46

Červení a bílí

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky:měkké míčky

Zaměření: rychlost, přesnost, reakce Popis aktivity:

Žáky rozdělíme na dvě stejně početná družstva a ty se postaví do řady naproti sobě ve vzdálenosti přibližně 2 metry. Na střed mezi řady rozestavíme míčky v množství jako je počet žáků v jednom družstvu. Jedno družstvo se stává červenými, druhé bílými. Učitel zvolá barvu, hráči vybíhají k míčkům a snaží se zasáhnout hráče z druhého týmu. Kdo je zasažen, přehází do druhého družstva.

Metodické poznámky:

Učitel upozorní na nebezpečí střetnutí u míčků.

Na veverky a kuny

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: měkké míčky

Zaměření: postřeh, taktika a spolupráce, rychlost Popis aktivity:

Uprostřed tělocvičny položíme 1-2 díly švédské bedny, které jsou hnízdem veverek, a do něj dáme všechny míčky. Dva hráči představují kuny, které se dostaly do hnízda. Zmocní se ho tím, že v časovém limitu vyhází všechny míčky (oříšky) ven. Míčky vyhazují po jednom. Veverky jsou rozestavěné mimo hnízdo a snaží se všechny míčky navrátit zpět do hnízda. Opět vrací míčky po jednom. Kuny vyhrávají, když mají hnízdo v časovém limitu prázdné, veverky, pokud se kunám tento úkol splnit nepodaří.

Metodické poznámky:

Množství míčků, velikost hnízda a počet kun záleží na počtu hráčů. Množství míčků by mělo být alespoň třikrát více než je počet veverek. Učitel dohlíží na dodržování pravidel.

47

Lagori

Část vyučovací jednotky: hlavní, závěrečná Pomůcky: měkké míčky, kužele

Zaměření: přesnost, obratnost, taktika a spolupráce Popis aktivity:

Na zem nakreslíme dva soustředné kruhy. Žáky rozdělíme do dvou stejně početných družstev. Jedno družstvo se postaví do mezikruží. Druhé družstvo má k dispozici míčky a rozestaví se vně velikého kruhu. Doprostřed menšího kruhu umístíme několik kuželů.

Úkolem hráčů vně kruhu je na signál pomocí míčků vyrazit kužele ven z kruhu. Žáci v mezikruží se jim v tom snaží zabránit. Za každý vyražený kužel získává družstvo bod.

Pak se role družstev mění.

Metodické poznámky:

Průměr soustředných kruhů záleží na počtu hráčů. Bránící družstvo se nesmí dotýkat kuželů a míčky smí pouze odrážet, nikoliv zakopávat daleko od kruhů. Místo kuželů můžeme využít netradiční pomůcku – pet lahev, kbelíky.

Zaháněná

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: měkké míčky, míč

Zaměření: házení, taktika a spolupráce Popis aktivity:

Pro hru využijeme hřiště s koncovými čarami. Žáky rozdělíme do dvou stejně početných družstev. Ve vzdálenosti 3 metry do středové čáry nakreslíme oběma družstvům čáru vítězství. Družstvo si zvolí sběrače, který se postaví na vlastní polovinu hřiště, ostatní z družstva stojí za koncovou čarou. Na středovou čáru postavíme volejbalový míč. Úkolem hráčů je házet míčky na volejbalový míč tak, aby se dostal za soupeřovu čáru vítězství.

Sběrač chytá zakutálené míčky v poli a jimi zásobuje spoluhráče. Jakmile se volejbalový míč dostane za čáru vítězství, družstvo vítězí.

48 Metodické poznámky:

Koncová čára se nesmí překročit. Pokud k tomu dojde, bod získává automaticky druhé družstvo. Hrát lze na body nebo na čas. Učitel může určovat způsob házení (pravou nebo levou rukou, zády k míči apod.)

Vylučovací běh

Část vyučovací jednotky: hlavní Pomůcky: měkké míčky

Zaměření: startovní postoj, rychlost, síla, obratnost, postřeh Popis aktivity:

Žáci se postaví na startovní čáru, dodržují rozestupy. Na čáru, která je přibližně 10-15 metrů od čáry startovní, položíme míčky – o jeden míček méně, než je počet hráčů. Na signál učitele žáci vybíhají k míčkům a snaží se jeden vzít. Na jednoho žáka ale míček nezbývá a ten odchází stranou a povzbuzuje ostatní spolužáky, kteří pokračují ve hře. Nyní musíme opět jeden míček odebrat (ve hře je o jednoho žáka méně než na začátku hry).

Tímto způsobem pokračujeme, až zůstane jeden poslední hráč, který vítězí.

Metodické poznámky:

Učitel upozorní žáky na nutnost ohleduplnosti při lapení míčků. Vypadlí žáci se mohou stát rozhodčími, kteří stojí u míčků a při nejasnostech určí, který žák byl u míčku dříve.

Related documents