• No results found

Med systematiskt arbetsmiljöarbete menas i föreskriften arbetsgivarens arbete med att undersöka, genomföra och följa upp verksamheten på ett sådant sätt att ohälsa och olycksfall i arbetet förebyggs och en tillfredsställande arbetsmiljö uppnås. Föreskriften gäller för alla arbetsgivare och preciserar och utvecklar hur de ska gå till väga för att uppfylla sitt ansvar.

Föreskrifterna innebär att det systematiska arbetsmiljöarbetet omfattar hela verksamheten oavsett om den bedrivs på samma ställe hela tiden eller om den är spridd. Arbetsmiljöarbetet behöver bedrivas både löpande och vid förändringar.

5.3.1 Medverkan, arbetsmiljöpolicy och rutiner

Det systematiska arbetsmiljöarbetet ska ingå som en naturlig del i den dagliga verksamheten.

Den ska omfatta fysiska, psykologiska och sociala förhållanden som har betydelse för arbetsmiljön. Många beslut berör arbetsmiljön och därför behöver den bedömas och beaktas innan beslut fattas. Arbetsgivaren måste ge arbetstagarna och skyddsombuden möjlighet att medverka i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Deras uppgifter är exempelvis att rapportera risker, att ge förslag till åtgärder och synpunkter på resultatet av genomförda åtgärder.

Det är viktigt att de som deltar i arbetsmiljöarbetet har tillräckligt med tid för uppgifterna och får den information som krävs. Arbetsgivaren måste utnyttja arbetstagarnas kunskaper och erfarenheter. Det ska även finnas en arbetsmiljöpolicy som beskriver hur arbetsförhållandena i verksamheten ska vara för att ohälsa och olycksfall i arbetet ska förebyggas. De risker som finns i verksamheten är en viktig utgångspunkt när arbetsmiljöpolicyn formuleras. Det ska finnas rutiner som beskriver hur det systematiska arbetsmiljöarbetet går till. Rutiner innebär i förväg bestämda tillvägagångssätt och detta kan förhindra felaktiga beslut. Rutiner behöver inte vara omfattande och det är viktigt att på förhand bestämma när och hur undersökning av arbetsförhållanden ska göras.

Det räcker inte med att upprätta dokument för att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete utan avgörande är vad som åstadkoms i praktiken. Syftet med att skriftligt dokumentera arbetsmiljöarbetet är att det ska vara ett hjälpmedel både för arbetsgivaren och för arbetstagaren. Dokumentationen måste anpassas till verksamhetens förutsättningar och behov och vara tydlig och lätt att förstå, den behöver också hållas aktuell.

5.3.2 Uppgiftsfördelning och kunskaper

Arbetsgivaren måste fördela uppgifterna i verksamheten på ett sådant sätt att chefer, arbetsledare eller andra arbetstagare får i uppgift att verka mot ohälsa och olyckor i arbetet.

Arbetsgivaren ska se till att de som får dessa uppgifter har de befogenheter och resurser som krävs och att de har tillräckliga kunskaper inom området. Befogenheter innebär rätten att fatta

Lagstiftning

beslut och vidta åtgärder. Resurser kan vara ekonomiska medel, tillgång till personal, utrustning, lokaler, tid och kunskaper. Följande kunskaper är ett krav:

• Regler som har betydelse för arbetsmiljön.

• Fysiska, psykologiska och sociala förhållanden som innebär risker för ohälsa och olycksfall.

• Åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall.

• Arbetsförhållanden som främjar en tillfredsställande arbetsmiljö.

Chefer och arbetsledande personal har avgörande betydelse för att arbetsförhållandena ska vara tillfredsställande och för att ohälsa och olycksfall ska kunna förebyggas. Arbetsgivaren ska också se till att personen har tillräcklig kompetens för att bedriva ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete. För att personen ska kunna utföra uppgiften på ett bra sätt så behöver den ingå som en naturlig del i det dagliga arbetet. Chefer och arbetsledare bör kunna genomföra åtgärder som ligger i linje med deras personalansvar och ansvar för arbetsledning.

Arbetsgivaren behöver hela tiden ha klart för sig att uppgiftsfördelningen fungerar bra och göra ändringar i fördelningen när det behövs. Uppgiftsfördelningen innebär inte att den som fått uppgifter automatiskt blir straffad vid en arbetsolycka eller sjukdom i arbetet. Om en olycka leder till åtal kan det ha stor betydelse för domstolens bedömning om den åtalade haft tillräckliga kunskaper och tillräckliga befogenheter och resurser för sina uppgifter. Om en arbetstagares befogenheter, kunskaper eller tid inte räcker för en tilldelad arbetsuppgift är det viktigt att han eller hon vänder sig till sin chef och begär förändring.

5.3.3 Riskbedömning, åtgärder och uppföljning

Arbetsgivaren måste regelbundet undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna för att någon ska komma att drabbas av ohälsa eller olycksfall i arbetet. Om en ändring i verksamheten ska ske måste riskerna som detta medför bedömas. Riskbedömningen ska dokumenteras skriftligt och där ska anges vilka risker som finns och om de är allvarliga eller inte. Det är viktigt att chefer och arbetsledande personal i den dagliga verksamheten är

uppmärksamma på hur arbetstagarna mår i sitt arbete. Risker i arbetet kan undersökas exempelvis genom skyddsronder, arbetsmiljöronder och andra probleminventeringar.

Undersökningar kan göras genom exempelvis enkäter eller intervjuer, medarbetarsamtal är viktiga för att få en tydlig bild av förhållandena.

Det är viktigt att ta hänsyn till arbetsmiljön innan verksamheten kommit igång. Hänsyn måste tas till exempel redan i anbud, projektering, konstruktion och inköp. Det är också viktigt att ta hänsyn till att leverantörernas egna systematiska arbetsmiljöarbete är tillfredsställande.

Skanskas arbetsmiljöarbete

6 Skanskas arbetsmiljöarbete

Här redovisas hur Skanska arbetar med arbetsmiljöarbetet, vilka roller som finns och hur de ser på samordningsansvaret och sitt systematiska arbetsmiljöarbete.

6.1 Arbetsmiljöansvaret

Riktlinjer och guider för hur Skanska och deras medarbetare ska sköta arbetsmiljöansvaret finns på Skanskas intranät, Forum Sverige. Forum Sverige består av 31 regioner som alla har egna hemsidor där de kan publicera nyheter och information som bara berör regionen. På Intranätet hittar man Skanskas ledningssystem ”Vårt sätt att arbeta” som består av två delar, affärsplan och verksamhetsmanual. Verksamhetsmanualen med tillhörande hjälpmedel beskriver arbetssätt där kvalitet, miljö och arbetsmiljö är integrerade. Vårt sätt att arbeta är uppbyggt efter Skanskas processer som visas nedan:

Figur 6.1 Uppbyggnaden av Vårt sätt att arbeta (Skanskas intranät, 2007)

Under projekt i ”Vårt sätt att arbeta” beskrivs Skanskas sätt att leda, driva och styra projekt genom byggprocessens olika skeden; projektutveckling, projektering, produktion,

överlämnande och garantitid. Detta arbete kommer att lägga fokus på hur Skanska arbetar med sitt arbetsmiljöansvar i produktionen.

6.2 Rollerna i arbetsmiljöarbetet

På Skanska arbetsplatser är det nästan uteslutande produktionschefen som får det övergripande ansvaret över arbetsmiljön. Arbetsmiljöstyrningen inkluderar åtgärder för att skydda medarbetarna från ohälsa och olycksfall i arbetet. Här ingår åtgärder för att skapa säkra, hälsosamma och utvecklande arbetsplatser med målet att alla känner välbefinnande i arbetet. Arbetsmiljöstyrningen innebär att löpande se till att reglerna i arbetsmiljölagstiftningen efterlevs.

I varje region finns en Arbetsmiljöingenjör som bland annat har till uppgift att:

• Medverka till att uppsatta arbetsmiljömål uppnås.

• Vara ett stöd för distrikten i arbetsmiljöfrågor.

• Genomföra aktiviteter för att öka medvetenheten om arbetsmiljöfrågornas betydelse för verksamheten.

• Ta fram och genomföra utbildningar och informationer inom arbetsmiljöområdet.

• Genomföra revisioner på projekt och verksamheter.

I varje distrikt finns en KMA-ledare som har till uppgift att:

• Se till att lagar och föreskrifter är väl kända och efterlevs i organisationen.

• Ansvara för utbildning av ”Vårt sätt att arbeta”.

• Vara stödresurs till projekten och ansvara för att lagar gällande arbetsmiljö efterlevs innan produktionsstart.

• Samordna och leda interna revisioner gällande kvalitet, miljö och arbetsmiljö.

• Samordna distriktets kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöfrågor.

• Inventera utbildningsbehov avseende kvalitet, miljö och arbetsmiljö.

Skanskas arbetsmiljöarbete

• Tillse att organisationen anlitar arbetsmiljökompetens för hjälp i arbetsmiljöfrågor.

På arbetsplatser med minst fem arbetstagare utses ett skyddsombud som har till uppgift att företräda arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor och verka för en tillfredsställande arbetsmiljö. I detta arbete ingår att ombudet inom sitt skyddsområde vakar över skyddet mot ohälsa och olycksfall samt att Skanska uppfyller kraven om systematiskt arbete. Skyddsombudet ska delta i planeringen av alla frågor som berör arbetsmiljön på arbetsplatsen. På platser med mer än 50 anställda bildas en skyddskommitté vars uppgift är att delta i planeringen av arbetsmiljöarbetet och följa dess genomförande. Huvudansvaret ligger dock kvar på Produktionschefen.

Related documents