• No results found

En av Skanska utsedd projekteringsledare ansvarar för projekteringsskedet och fastställer bygghandlingar samt är ansvarig för arbetsmiljösamordningen. Projekteringens planering inleds med ett internt startmöte där den projektansvarige utser projekteringsledare och sammankallar startmötet. Syftet med mötet är att gå igenom projektets förutsättningar, organisation samt mål. När startmötet hållits och projekteringsledaren utsett startar förberedelsearbetet.

Det är projekteringsledarens ansvar att klarlägga vilka krav som ställs så att problem kan lösas i ett tidigt skede. Projekteringsledaren gör en risk- och möjlighetshantering där kritiska aktiviteter, möjligheter och milstolpar identifieras. Som hjälp finns en checklista, risker och möjligheter, som används inom ett flertal områden som finans, juridik, projektering, produktion med mera. Sedan görs en bedömning där de identifierade riskernas sannolikhet för att inträffa analyseras. Efter detta tas åtgärder fram för att eliminera eller begränsa risken.

Som stöd för projekteringsledaren finns också en checklista på vilka arbetsmiljökrav som krävs vid projekteringen och är en sammanfattning av de viktigaste kraven som AV ställer.

Efter att risker identifierats och hanterats upprättas en projektplan där projektets styrning vad gäller tid, ekonomi, kvalitet, miljö och arbetsmiljö redovisas. I projektplanen beskrivs även ansvar och befogenheter.

En projekteringstidplan ska upprättas där det framgår vilka beslut och handlingar som tas fram till olika tidpunkter samt när avstämning av kritiska områden ska ske. En handlingsleveransplan upprättas också och samordnas med projekteringstidplan. I handlingsleveransplan ska det tydligt framgå när de ingående handlingarna ska levereras.

När förutsättningar och målsättningar för projektet är fastlagda upphandlas de konsultinsatser som behövs. Konsulterna väljs utifrån sin förmåga att uppfylla de projekteringskrav som ställs. För bedömning och utvärdering av konsulter finns en hjälptext, leverantörsbedömning samt en checklista där konsulten utvärderas. I bedömningen skall framgå om konsulten arbetar enligt SAM, har ett kvalitets- och miljöledningssystem, väl organiserade och har en bra styrning och planering av sitt arbete.

6.4 Samordningsansvar

När två eller flera företag arbetar samtidigt på samma arbetsplats, ska samordning ske för att uppnå säkra arbetsförhållanden. Den samordningsansvarige i ett projekt ansvarar för den övergripande säkerheten på arbetsplatsen och för att samordning av arbeten sker i tid och rum på ett sätt som säkerställer en trygg och säker verksamhet. Vanligast är att Produktionschefen handlägger uppgifterna om samordningsansvar. Alla som är verksamma på det gemensamma arbetsstället ska följa Skanskas ordnings- och skyddsregler och de arbetsplatsspecifika regler som den samordningsansvarige utfärdat.

Alla som uppehåller sig på arbetsplatsen måste genomgå en säkerhetsintroduktion innan arbetet påbörjas. Efter genomförd introduktion kvitterar deltagaren att de tagit del och förstått de regler och aktuella risker som finns på arbetsplatsen.

Skanskas arbetsmiljöarbete

Skanska har skrivit ett särskilt dokument som heter ”stöd för samordningsansvarig arbetsmiljö”. I detta står bland annat beskrivet hos vem samordningsansvaret ligger och hur den samordningsansvarige ska gå tillväga för att uppnå en säker arbetsmiljö. En viktig del i samordningen är att tidsmässigt planera de skilda arbetsgivarnas verksamhet så att olika gruppers arbeten inte sammanstöter så att risk för ohälsa och olycksfall kan uppstå. Denna tidsplanering måste hela tiden revideras och uppdateras om den inte stämmer. Det är den samordningsansvariges ansvar att se till att arbetsmiljöplanen alltid är uppdaterad och projektanpassad. Vidare refererar Skanska till lagtexten om samordningsansvar som är beskriven under punkt 5.3.2.

6.5 Systematiskt arbetsmiljöarbete

Skanska arbetar för minimerad miljöpåverkan, säkra arbetsplatser samt hälsa och välbefinnande hos sina medarbetare. Arbetsmiljöarbetet utgår från ett systematiskt arbetsmiljöarbete och alla som arbetar inom Skanska ska arbeta utifrån detta.

6.5.1 Medverkan, arbetsmiljöpolicy och rutiner

Arbetsmiljöarbetet finns beskrivet i Skanskas ledningssystem och tillämpas som en naturlig del i verksamheten.

Skanska har en starkt decentraliserad struktur med tydliga ramar och mål för verksamheten.

Deras ledningsfilosofi är att ange ramar för olika aktiviteter, skapa förutsättningar för medarbetarna att arbeta efter dessa ramar samt i samförstånd med dem definiera och följa upp mål. Ansvar och befogenheter delegeras till medarbetarna, som på så sätt ges förutsättning för att självständigt lösa uppgiften på ett effektivt sätt. Hur produktionen ska utföras planeras tillsammans av produktionsledning, yrkesarbetare och underentreprenörer.

En ökad öppenhet och uppföljning i organisationen är en viktig del i Skanskas ledningsfilosofi. Mätningar och uppföljningar görs kontinuerligt för att hela tiden kunna förbättras och uppmärksamma förändringar.

Från koncernnivå utfärdas policys och regler för hur Skanska ska agera i vissa situationer.

Policys ingår som en del av ledningen av Skanska Sveriges verksamhet. De har en gemensam kvalitet, miljö och arbetsmiljöpolicy och alla som arbetar på Skanska ska följa dessa principer:

• Tänkt igenom hur arbetsmiljön kan göras säker.

• Lagar, förordningar, kontraktskrav och andra relevanta krav ska vara kända och

• Välj eller föreslå miljö- och arbetsmiljömässigt bättre alternativ.

• Följ säkerhetsregler och håll ordning och reda på arbetsplatsen.

I Skanska Sveriges verksamhetsmanual produktionsstyrning finns en mängd olika rutiner som ska genomföras under tiden ett projekt pågår. En kortfattad beskrivning av dessa görs nedan.

• Startmöte produktion – Innan produktionen börjar hålls ett startmöte där produktionsförberedelser och möten följs upp. Till hjälp finns i verksamhetsmanualen en mall för hur startmötet ska hållas. Här tas punkter upp som rör arbetsmiljön och säkerheten i projektet.

• Etableringsmöte – I samband med start av en ny arbetsplats hålls ett etableringsmöte där underentreprenörers medarbetare informeras om ansvarsförhållanden och miljö- och arbetsmiljöregler. Den information som ges vid mötet ges också till nya medarbetare som kommer in under projektets gång. Vid detta möte hålls ofta en säkerhetsintroduktion till medarbetare som inte fått ta del av denna.

• Säkerhetsintroduktion – Alla som uppehåller sig på Skanskas arbetsplatser måste, innan arbetet påbörjas, genomgått en säkerhetsintroduktion. Denna omfattar Skanskas allmänna ordnings- och skyddsregler samt arbetsplatsspecifika regler.

Skanskas arbetsmiljöarbete

• Projektplan – Under produktionsförberedelserna har en projektplan upprättats där projektets styrning och dess krav och mål har redovisats. Här återfinns hur projektet ska organiseras samt vilket ansvar och vilka befogenheter de involverade har. Sker förändringar i organisationen eller projektet måste projektplanen uppdateras.

• Byggmöte – Hålls regelbundet under byggtiden mellan beställare och entreprenör. Till hjälp finns en dagordning i verksamhetsmanualen.

• Månadsmöte – Hålls internt vid större projekt för att ge underlag för samordning av resurser och inköp. Till hjälp finns en dagordning i verksamhetsmanualen.

• Produktionsmöte – Produktionsmöten är till för att stämma av och samordna olika aktiviteter och resurser på arbetsplatsen. Till hjälp finns en dagordning i verksamhetsmanualen.

• Veckomöte – Produktionschefen ska ansvara för att regelbundna veckomöten genomförs för samtliga som är delaktiga i projektet. Dessa möten ska omfatta säkerheten och annan information på arbetsplatsen. Mötet ska noteras i dagbok eller motsvarande. Till sin hjälp har produktionschefen en dagordning som finns i verksamhetsmanualen.

• Samordningsmöte – Den samordningsansvarige ska hålla samordningsmöten efter behov, där samtliga berörda företag är skyldiga att medverka.

• UE-möte – Hålls för att samordna och styra underentreprenörer.

• Tidsstyrning – Produktionstidplanen ska hela tiden stämmas av för att vara säker på att projektet ligger i fas med de planer som upprättats. Det ska även upprättas en rullande tidplan där aktiviteter bryts ner i en mer detaljerad nivå. Denna tidplan ska stämmas av varje vecka.

• Arbetsberedning – Detta är en förebyggande åtgärd som Skanska gör för att förhindra att brister och fel uppstår eller att olyckor inträffar. Vid arbetsberedning bryts ett arbetsmoment ner till detaljnivå där kritiska moment läggs särskilt stor vikt på. Arbetsberedning tas fram av den ansvarige för momentet tillsammans med skyddsombud och berörda medarbetare. Till hjälp finns i verksamhetsmanualen en checklista för arbetsberedningen.

• Allmänna ordnings- och skyddsregler – Dessa gäller på Skanskas arbetsplatser och

arbetsplatsen. En lägsta nivå för arbetet med hälsa och säkerhet finns i ett dokument i verksamhetsmanualen. Utöver detta regler kan kompletteringar vara nödvändiga vid vissa projekt.

• Skydds- och miljöronder – Produktionschefen på arbetsplatsen ansvarar för att skydds- och miljöronder genomförs i den omfattning som krävs beroende på verksamhet. Dessa ska genomföras minst var 14:e dag. Som hjälp finns i verksamhetsmanualen en checklista för Skydds- och miljörond.

6.5.2 Uppgiftsfördelning och kunskaper

Ansvaret för planering, ledning och uppföljning av kvalitet, miljö och arbetsmiljö följer linjeorganisationen (figur 6.2). Information om ansvarets innebörd finns beskrivet i ett dokument, ”delegering av arbetsmiljöansvar” som återfinns i Skanskas verksamhetsmanual.

Arbetsuppgifter och befogenheter ska placeras hos den person som har bäst möjlighet att utföra uppgiften. Den som delegerar arbetsmiljöansvaret ska informera sig om att den som får ansvaret har rätt utbildning och erfarenhet samt tillräckliga befogenheter och resurser för att klara av arbetsuppgiften. För att en produktionschef ska kunna ha ansvaret för arbetsmiljön på Skanska kvävs erfarenhet i branschen, utbildning i verksamhetsmanualen, miljöutbildning samt en grundutbildning i bättre arbetsmiljö. Innan delegeringen ska anses slutförd ska dessa punkter vara uppfyllda:

• Behov av delegering – Den som är primärt ansvarige har inte själv möjlighet att följa verksamheten i detalj.

• Självständig ställning – Den till vilken delegering sker ska ha bestämmanderätten för verksamheten.

• Beslutsbefogenheter – Den ansvarige ska ha rätt att planera, leda, övervaka och kontrollera verksamheten samt rätt att själv ta beslut.

• Kompetens – Den till vilken delegering sker ska ha erforderlig utbildning, kunnande, erfarenhet och lämpliga personliga egenskaper.

Skanskas arbetsmiljöarbete

Figur 6.2 Linjeorganisation (Skanskas intranät, 2007)

Nedan redovisas en rad punkter som enligt Skanska ligger på Produktionschefen beträffande arbetsmiljöansvaret:

• Att arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt gällande lagar, föreskrifter avtal samt policys.

• Att förutsättningar skapas för en god arbetsmiljö genom att tillämpa arbetssätt och att använda hjälpmedel som finns i verksamhetsmanualen.

• Att medarbetarna har tillräckliga kunskaper i form av teoretiskt kunnande, praktiska färdigheter och personlig kompetens för att utföra sina arbetsuppgifter.

• Att riskinventeringen görs för ett projekt i samband med start av ny arbetsplats och att åtgärder vidtas för att undvika eller begränsa en eventuell allvarlig olycks- och krissituation samt att revideringar sker vid behov.

• Att projektplanen tas fram i förberedelseskedet som ett styr- och hjälpmedel för projektverksamheten, där bl.a. organisationen samt ansvar och befogenheter för dem som är involverade i projektet beskrivs.

• Att skyddsombud utses av facklig organisation och får tillgång till erforderlig arbetsmiljölitteratur samt att eventuell skyddskommitté tillsätts i enlighet med rådande bestämmelser

• Att arbetsberedning görs för moment som en förebyggande åtgärd, för att förhindra att brister eller fel uppstår och att arbetsberedningen tas fram tillsammans med berörda medarbetare, för delaktighet och förankring samt för att ta tillvara tidigare erfarenheter och idéer.

• Att skydds- och miljöronder genomförs regelbundet och dokumenteras skriftligt samt att eventuella anmärkningar åtgärdas snarast.

• Att medarbetare informeras och instrueras, så att verksamheten på arbetsstället kan utföras så säkert som möjligt samt att god ordning råder på arbetsstället.

• Att lyftanordningar, hissar, lyftredskap, grävmaskiner, övriga maskiner och övrig teknisk utrustning är vederbörligen besiktigade och godkända samt kontinuerligt övervakade och kontrollerade.

Att vara företagets brandskyddsansvarige på arbetsplatsen, organisera brandskyddsverksamheten, heta arbeten samt vidtaga erforderliga brandskyddsåtgärder och övningar.

För att se till att produktionschefen har tillräcklig kompetens för sina arbetsuppgifter sker hela tiden en kompetensutvecklingsprocess. Processen börjar med att affärsplanen ses över för att få en bild av vilka mål och strategier organisationen har samt vilka framtida krav som ställs på individen. Sedan inventeras medarbetarens nuvarande kompetens med hjälp av medarbetarens prestationer och utbildningshistorik samt ett årligt utvecklingssamtal. Vid utvecklingssamtalet utarbetas gemensamt en utvecklingsplan för året. För utbildningar och kompetensutvecklingsåtgärder finns en central kompetensutvecklingsenhet som utvecklar och genomför utbildningar.

Skanskas arbetsmiljöarbete

6.5.3 Riskbedömning, åtgärder och uppföljning

Riskbedömningar görs redan i anbuds- och projekteringsskedet. Syftet med riskbedömningen är att identifiera och hantera riskerna. En bedömning görs av de identifierade riskernas sannolikhet att inträffa och konsekvensen om de inträffar. Vid bedömningen används en skala ett till tre där tre är störst sannolikhet respektive allvarligaste konsekvensen. Alla berörda på arbetsplatsen ska informeras om resultatet av riskbedömningen. Under ett projekts genomförande ska riskinventering och bedömning uppdateras fortlöpande när en förändring eller ändrade förutsättningar uppstått.

Efter riskinventeringen och bedömningen anges åtgärder för att eliminera eller begränsa risken. Detta kan exempelvis ske genom:

• Reservation i anbud

• Försäkring

• Överföra risken till annan part

• Prissätta risken i anbudet

• Begära mer tid i anbudet

• Ändrat utförande/metod/åtgärd

• Arbetsberedning

• Fördjupad riskanalys

Åtgärder och uppföljning av Skanskas verksamhet görs med hjälp av åtgärdsplaner och Vägvisaren. Åtgärdsplaner upprättas årligen av staber och godkänns av ledningsteamet. Här tydliggörs respektive stabs viktigaste åtgärder och utvecklingsprojekt. Vägvisaren är ett forum där Skanska samlar information om verksamheten och där redovisas utfall av mätningar och uppföljningar. Vägvisaren ska utgöra en grund för lärande i organisationen och ger information om vad Skanska är bra på och vad de kan göra bättre.

7 Intervjuer samt dess resultat

Största delen av datainsamling i rapporten har skett genom intervjuer med produktionschefer inom Skanska. I detta kapitel beskrivs vilka som intervjuats och resultatet från intervjuerna.

Related documents