• No results found

Det finns väl utbyggda och relativt kompletta system med massvis av information till alla medarbetare i Skanska. Verksamhetsmanualen ”Vårt sätt att arbeta” är ett sådant system som gör att Skanskas medarbetare lätt kan få tag på information och länder och regioner i Skanska kan arbeta på samma sätt, var de än befinner sig. Det finns mycket positivt att säga om verksamhetsmanualen men system har också en tendens till att bli större och större och till slut bli allt för svåråtkomliga. Förbättringar från ledningen sker ofta genom en ökad dokumentation som bara ökar det redan överfyllda systemet. Detta medför att man inte har tid eller missar de väsentliga sakerna som finns i VSAA.

Om alla skulle följa verksamhetsmanualen skulle troligtvis problem med arbetsmiljön vara i princip obefintlig. Därför är en berättigad fråga varför inte projekten fungerar som Skanska vill att de ska fungera. En anledning är förmodligen att systemen har blivit så stora att de till slut känns som en belastning i stället för en hjälp.

9.6.1 Förbättringsförslag

Statuera exempel - Skanskas ledning måste, i stället för att skapa större system, gå ut och visa hur och varför systemen ska användas. Detta görs bäst genom informationsbesök ute på projekten och inte genom utbildningar. Ledningen måste visa att de menar allvar och ibland gå in och stoppa byggen som inte har en tillfredsställande säkerhet och arbetsmiljö.

10 Diskussion

När detta examensarbete påbörjades var författarna helt inställda på att handlingen helt skulle domineras av tankar runt arbetsmiljö. När arbetet nu går mot sitt slut visade sig detta vara en sanning med mycket modifikation. Det är naturligtvis så att allting hänger ihop, arbetsmiljön är en kedja i något mycket större. Om produktionscheferna inte kan sköta arbetsmiljön på arbetsplatsen innebär det med största sannolikhet att även andra arbetsuppgifter inte fungerar på ett tillfredsställande sätt. Detta arbete har varit väldigt svårt att avgränsa eftersom det kan göras hur stort och komplicerat som helst.

Problemet med att produktionschefer har en hög arbetsbelastning har funnits i princip sedan tjänsten en gång skapades, och det är en lång tid. Personerna som tar på sig dessa tjänster är medvetna om att det kräver en hög arbetsinsats och de går in i rollen eftersom de har intresse av komplexiteten och tjusningen med produktionen. Varje nytt projekt är en ny tävling mot tid och pengar. Ledningen på Skanska känner till detta, det råder det inga tvivel om. Om positiva resultat uppvisas ifrågasätts inte heller projektens genomförande och nästa projekt fortsätter i samma anda som det sista.

Skanska har ett projektspel som alla nyanställda får prova på. Detta kallas ”effektiv projektstyrning” och går ut på att medarbetarna får prova på att driva ett projekt från start till mål. Under resans gång måste många beslut tas och dessa beslut ger sedan effekt i pengar, nöjda kunder, nöjda medarbetare med mera. En av författarna till detta examensarbete har provat på detta spel, och med den kunskap som denna rapport gett är reflektionen att spelet är ganska typiskt över hur projekten fungerar idag. En god arbetsmiljö är en självklarhet och något som tas för givet. Om skydds- och arbetsmiljöronden genomförs en gång i veckan så är arbetsmiljön bra på byggarbetsplatsen. Att lägga ner arbete på arbetsmiljö är något som måste göras men som det inte tjänas några pengar på. Nu är det inte Skanska som har tillverkat detta spel men det visar ändå på ett arbetssätt som är typiskt för hur Skanska arbetar idag.

Arbetsmiljö tjänar man inga pengar på, det är något som måste göras för att inte förlora pengar.

Diskussion

Här måste ett helt nytt ”tänk” införas i företaget. Skanska har lagt ner ett stort arbete för att skapa säkra arbetsplatser och har infört ordningsregler, skyddskläder, rutiner, allt för att minimera risken för ohälsa och olycksfall i arbetet. Är detta verkligen rätt väg att gå för att skapa säkra arbetsplatser, att skapa ännu mer rutiner. Självklart måste det finnas rutiner men det viktigaste av allt är ändå att de efterlevs ute i organisationen. Därför är det absolut viktigaste förbättringsförslaget att ledningen måste statuera exempel och visa hur de vill att produktionscheferna ska arbeta. Allting hänger ihop, en god arbetsmiljö ute på arbetsplatsen är ett led i en kedja som i slutändan ger större avkastning i projekten om Skanska får ut sitt arbetssätt till alla medarbetare. Ett led i detta är självklart att skapa befattningsbeskrivningar så att de anställda vet vad som krävs och förväntas av dem. Här är det viktigt att beskriva alla befattningar, alltså både tjänstemännens och yrkesarbetarnas.

Nu räcker det inte med att produktionschefen arbetar som Skanska vill, det måste även ges stöd till honom eller henne. I intervjuerna har framkommit att produktionschefen känner sig stressad, både underifrån av yrkesarbetarna, och ovanifrån av kraven på att projekten ska ge bra avkastning. Alla har i intervjuerna sagt att lagbasen är en enormt stor hjälp men trots detta så har lagbasen ingen större förtjänst av att ta på sig den rollen. Denna roll är väldigt viktig för att pressen från yrkesarbetarna läggs på lagbasen istället för att de kommer direkt till produktionschefen. Dokumentationen och pappersarbetet har ökat dramatiskt de senaste åren enligt de flesta produktionschefer. Därför skulle en administratör kunna minska den administrativa belastningen ute i projekten.

En annan form av stöd till produktionschefen är duktiga underentreprenörer i projekten. Detta gör att tid slipper slösas på onödiga problem och fokus kan läggas på det som är viktigt i projekten, planering. Att all dokumentation och handlingar är klara när projekten påbörjar borde vara en självklarhet, men tyvärr är de inte det idag. Här gäller det också att vara selektiv vid val av konsulter och Skanska som ett stort företag borde kunna sätta större krav på dessa.

Dessa förbättringsförslag är ingen helhetslösning på problem som funnits i många år. De är förslag på en början till något som förhoppningsvis i slutändan blir en förbättring ute i

projekten. Skanska har en vision om att bli en förebild inom svenskt näringsliv. Ett steg i den visionen är att bli Sveriges i särklass mest professionella byggföretag. Om Skanska vill uppnå detta räcker det inte med att ha en vision, de måste också göra alla medarbetare medvetna om denna vision och hur de villa att de ska arbeta för att uppnå den. Skanska är på god väg, men det saknas ett steg, att nå ut ända ner till produktionen med sina visioner. Detta skulle inte bara innebära en kraftigt förbättrad avkastning i projekten, utan också förutsättningar för produktionschefen att driva ett aktivt arbetsmiljöarbete.

Referenser

11 Referenser 11.1 Tryckta Källor

Andersson A. & Borgbrant J. (1998) Byggforskning, (ISSN 1402-1528)

Arbetsmiljöverket (2005) Arbetsmiljölagen med kommentarer, (ISBN 91-7464-458-0)

Arbetsmiljöverket (1999) AFS 1999:3 Byggnads- och anläggningsarbete

Arbetsmiljöverket (2001) AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete

Bolman L & Deal T, (2005) Nya perspektiv på organisation och ledarskap, Lund, Studentlitteratur (ISBN 91-44-03495-4)

Carlsson B. (2006) Kommunikation i byggprojekt - Perspektiv på öppenhet i processen, FoU-Väst Rapport 0601

Eriksson & Wiedersheim-Paul, (2006) Att utreda, forska och rapportera, Malmö, Liber, (ISBN 978-91-47-08605-4)

Frostberg C. (2005) Arbetsmiljöansvar och straffansvar – två helt olika saker, Arbetsmiljöverket, (ISBN 91-7464-453-X)

Frostberg C. m.fl. (2001) Systematiskt arbetsmiljöarbete – en vägledning, Arbetsmiljöverket, (ISBN 91-7464-455-6)

Iseskog T. (2004) Arbetsmiljöansvar, Stockholm, Norstedts, (ISBN 91-39-10719-1)

Josephson PE. m.fl. (2003) Byggsektorns utvecklingsbehov inom managementområdet, Göteborg, Centrum för management inom byggsektorn

Lange M. (2002) Systematiskt arbetsmiljöarbete, Stockholm, Kommentus Förlag, (ISBN 91-7345-121-5)

Patel.R & Davidsson B. (2003) Forskningsmetodikens grunder, Lund: Studentlitteratur.

(ISBN 91-44-30951-1)

Repstad P. (1999) Närhet och distans, Lund: Studentlitteratur. (ISBN 91-44-01020-6)

Westergren A. & Englund T. (2006) God arbetsmiljö, Göteborg, Tholin & Larssons förlag, (ISBN 978-91-89600-49-2)

Årsredovisning, Skanska Sverige AB, 2006

11.2 Elektroniska källor

Skanska AB, hemsida

URL: www.skanska.com, Jan 2007 – Maj 2007

Arbetsmiljöverket, hemsida

URL: www.av.se, Jan 2007 – Maj 2007

Skanskas intranät, Forum Sverige, Jan 2007-Maj 2007

11.3 Ej hänvisade till i texten

Widerberg, K. (2003) Vetenskapligt skrivande, Lund, Studentlitteratur ISBN 91-44-03040-1

Bilagor

Nämn några positiva sidor med PC jobbet?

Nämn några negativa sidor med PC jobbet?

1. Känner du att det finns tid för tillräckliga förberedelser innan produktionen startar för att förebygga risker för ohälsa eller olycksfall?

2. Är det rätt att det alltid blir PC som får det övergripande samordningsansvaret på byggarbetsplatsen? Skulle det kunna vara någon annan?

3. Finns det tydliga direktiv över hur ditt samordningsansvar ser ut och hur du ska bedriva arbetsmiljöarbetet?

4. Hur arbetar du för att minimera risker för ohälsa eller olycksfall?

5. Har du tillräckliga befogenheter och resurser baserat på det ansvar du har?

6. Tror du att en ökad medvetenhet bland YA skulle underlätta ditt samordningsansvar?

7. Känner du att det finns arbetsuppgifter som du gör idag som du inte borde göra?

8. Hur stor del av din arbetsvecka tillbringar du ute i produktionen?

9. Till vilka personer väljer du att delegera arbetsuppgifter/ansvar till?

10. Vad anser du om din egen arbetsmiljö?

11. Hur ser du på bemanningen av projekten?

12. Hur ofta behöver du ta till mer än 40 timmar per vecka för att fullgöra dina Arbetsuppgifter?

Varje vecka

2-3 veckor i månaden 1 vecka i månaden

Mindre än 1 vecka i månaden Aldrig

13. Tycker du ditt ansvar och dina arbetsuppgifter är realistiska?

14. Finns det arbetsuppgifter som du prioriterar bort pga. tidsbrist?

15. Vad tror du är anledningen till att PC har en hög arbetsbelastning idag?

16. Har du några idéer på hur PC rollen kan förändras för att minska arbetsbelastningen?

17. Vad har du för åsikter om VSAA?

18. Vilket stöd har du av DC, PRC, PI, YA, KMA någon annan?

19. Känner du till Projektstödstemet, har dessa varit till någon hjälp?

Related documents