• No results found

AGENDA 2030 DE GLOBALA MÅLEN

In document Ekologisk hållbarhet (Page 87-90)

776.3 Min bedömning och upplevelse av Skanskas hemsida

AGENDA 2030 DE GLOBALA MÅLEN

vi HArpåbörjAt Arbetet med Att integrerAmåleni vårverksAmHet oCH

kArtläggAHurvikAnbidrAtillenpositivsAmHällsutveCklingpåsåmångA

områdensommöjligt.

såArbetArvi

förAttmålenskAbliverkligHetmåstedetolkAs påbådenAtionelloCH

lokAlnivå. förosspå skAnskAärdeglobAlAmålenettvälkommetverktYg

förAttfrAmtidssäkrAdebostäder, vägAr, skolor, fAstigHeteroCHAndrA

projektsomvibYgger. vArjeprojektskAiförlängningentAvArApå

möjligHeternAoCHsvArApåutmAningArnAsomdeglobAlAmålenpekAtut.

skAnskAsbredAverksAmHetkAnberörAdeflestAAvmålen, menvårtHu-

vudfokusliggerpåmål 11 HållbArAstäderoCHsAmHällen. förossbetYder

detAttplAnerAoCHbYggAförinkluderAnde, säkrA, motståndskrAftigAoCH

HållbArAstäder. i sAmrådmedkunder, sAmArbetspArtnersoCHlokAlsAm-

HällettArvifrAm lösningArpålokAlA utmAningAr. målen blirenled-

LÄNKAR; https://www.skanska.se/49f221/siteassets/om-skanska/hallbarhet/gront-byggande/klimatneutralitet/klimat- neutralitet-konsekvensanalys-skanska-sverige.pdf https://byggforetagen.se/fardplan-2045/ https://www.skanska.se/om-skanska/hallbarhet/klimatneutralitet/fardplan-for-klimatneutral-byggsektor/ https://www.skanska.se/48d0a6/siteassets/om-skanska/hallbarhet/gront-byggande/miljopolicy.pdf https://www.skanska.se/om-skanska/for-leverantorer/miljo-och-klimat/

Figur 2 och 3: bilder från Skanskas och Tormorro hemsida

Figur 4 och 5: bilder från Skanskas hemsida och twitter

83

7. Analys

Tolkningen och användningen av begreppet hållbarhet, eller ekologisk hållbarhet, varierar från företag till företag, hur de väljer att översätta detta begrepp i praktiken och applicera det i sin verksamhet. Defi- nitionen av hållbarhet är vag och kan göra så att företag i liknande branscher handlar på varierande sätt för att de anpassar sin verksamhet efter vad de anser fungerar bäst i praktiken beroende på företagets vision eller idé.

Förenta nationerna har en kort förklarning rörande vad detta begrepp innebär i praktiken, hur det funger- ar rent konkret i olika branscher och hur ett företag kan applicera detta i sin organisation. Det är upp till var och en hur detta begrepp appliceras och översätts i praktiken. Det betyder att hållbarhet kan verka på många olika sätt i en och samma bransch. Det kan agera som stödjande eller helt enkelt styra en hel organisation. Hållbarhet skulle kunna innebära allt, lite eller ingenting för ett företag, det beror helt på vad företaget anser sig vilja ha i sin organisation.

Det etiska perspektivet spelar ganska stor roll, många företag följer på något sätt grunderna för käll- sortering som anses hållbart. Idag arbetar alla företag med hållbarhet i sin verksamhet, men det skiljer sig och verkar på många varierande sätt. Det är inte skrivit svart på vitt hur varje företag ska agera, men givetvis finns det små riktlinjer som är lika för alla, återvinn och återanvänd det material du kan. Hur forskare, arkitekter och ingenjörer verkar för hållbarhet i praktiken skiljer sig eftersom att deras bakgrunder och kunskap är olik den andra och resultatet blir varierande. Ingenjörernas idéer och inno- vationer är inte den samma som arkitekten. Det är inte enbart deras yrkesroll som skiljer sig åt, deras vilja att sälja sin produkt är viktig att framhäva och anpassa till vad som är attraktivt och efterfrågas i branschen.

Den stora gemensamma nämnaren inom företagen när det gäller att arbeta med hållbarhet, handlar till stor del om det etiska perspektivet. Hållbarhet har fått en fjärde perspektiv, utöver det ekologiska, det ekonomiska och det sociala. Det etiska perspektivet har vuxit fram på senare år som en effekt av kun- dens efterfråga att bygga med hållbara material inom byggbranschen och även vad staten samt Förenta Nationerna kräver från Agenda 2030. Det etiska perspektivet har inte tillkommit från intet, det har på gr- und av människor och företags sätt att förhålla sig till hållbarhet tagit ett stort kliv ut i arbetsmarknaden, det har gjort att företag satsar på hållbara material för att få fler kunder och ekonomin bli bättre.

84

skanskas hållbarhetsarbete

Skanska visar på att de arbetar tydligt med sina egna begrepp som de utifrån egen vilja skapat. Begrepp som mörkgrönt, gröna veckan och gröna kartan har de valt att utarbeta och implementera i sin verksam- het på många varierande sätt.

Begreppen är sammankopplade och verkar för att förbättra företagets byggande på många olika vägar i deras verksamhet. Gröna kartan är ett begrepp som de beskriver på detta sätt:

Gröna kartan och mörkgrönt är två begrepp som samspelar med varandra och mörkgrönt har vuxit fram genom företagets långsiktiga mål som de strävar efter i sitt arbete. Gröna kartan togs fram och är nu ett av de viktigaste verktygen som driver vår verksamhet mot ett mer hållbart och ekologiskt byggande. Gröna kartan är ett strategiskt verktyg som används i hela koncernen och är fastslagen av högsta ledningen som ett sätt att beskriva vad vi menar med grönt byggande, samt mäter och följer upp vår utveckling inom fyra områden: energi, klimat, material och vatten. (Skanska 2019)

De har på sitt sätt valt att implementera sina gröna begrepp i alla deras verksamheter och verkar för att bli klimatneutrala i sitt byggande. Det är en lång process att nå dit, men Skanska arbetar tillsammans med kunder och samarbetspartner för att i sitt arbete sträva mot en bättre och ett mer hållbart byggande. Företaget är en bra bit på vägen för att nå klimatneutralitet och påstår att de redan nu är före vad lag- kraven säger, vilket är ett hastigt uttalande från företaget. Givetvis är det inte omöjligt att företaget kan klara av att nå målet innan det ska vara avklarat enligt tidsplanen. Skanska arbetar med miljöfrågor som ofta löper sinsemellan och samarbetar med varandra, ett exempel är begreppet mörkgrönt har vuxit fram ur ett begrepp som de har myntat.

In document Ekologisk hållbarhet (Page 87-90)

Related documents