• No results found

NCC hållbarhetsarbete

In document Ekologisk hållbarhet (Page 36-47)

Analys, bedömning & intervju i fallstudierna

4.2 NCC hållbarhetsarbete

Vilka faktorer är den stora motorn när ni arbetar för ett hållbart byggande?

Hur arbetar ni för att bygga hållbara bostäder, vilka faktorer är drivande i processen?

Hur arbetar och driver ni processen för att få fler hållbara hyresavtal, vem i samhället får nyttja detta? Hur agerar ni när kunden inte vill bygga grönt och i så fall hur motiverar ni er kund till att bygga mil- jövänligt?

Hur arbetar ni och driver ni NCC Folkboende och NCC Lamell, hur är dessa miljövänliga? Hur fungerar VDC och VR i praktiken och hur hjälper det er i ert arbete för miljön?

Hur jobbar ni med Rethink resource use, Improve human wellbeing, Thriving places in thriving cities och hur minskar de det ekologiska fotavtrycket?

Hur bedrivs ert miljöarbete på kontoret och hur ser det ut?

Hur brukar ni ert överblivna material i byggbranschen på bästa sätt?

I kapitlet om NCCs hållbarhetsarbete är upplagt så att jag inleder med en beskrivning om hur NCC pre- senterar sitt hållbarhetsarbete på sin hemsida, en etnografiskt inspirerad beskrivning som utgår från hur jag som läsare leds in i Peabs värld, såsom den skapats på hemsidan. Den kommer att baseras på mina egna åsikter och kommer inte vara kopplad till någon teori, tanken är att den ska ge en inblick i hur NCC arbetar och hur de verkar för att förbättra sin verksamhet och bygga för ett mer grönt samhälle.

Process och planläggning

LCC (livscykelkostnad) och LCA (livscykelanalys) från de tidiga planerings- faserna är en förutsättning för att skapa ett beslutsunderlag för val av byggpro- dukter, system och konstruktioner, så att fokus flyttas från att bara handla om kostnader till att inkludera många års användning och drift. Konceptet NCC Design är ett exempel på en förprojekterad och systematisk byggprocess som leder till ett bra pris och energianvändning långt under norm.

31

Ovanför denna inledande text har företaget två kategorier med rubriker i färgerna grå och vit. Det som vi möts av i den gråa texten innefattar ”Media”, ”Investor Relations”, ” Jobba på NCC”, Hållbar- het”, ”För leverantörer” och ”Välj webbplats”. Den vita kategori innefattar ”Vårt erbjudande”, ”Lediga lokaler”, ”Våra projekt”, ”Om NCC” och ”Kontakta oss”.

När vi klickar oss in på ”Hållbarhet” möts vi av en stor inledande text i en ruta med NCC blåa färg, i den står det: ”Hållbarhet, Vi arbetar målmedvetet med att minska både vår egen och våra kunders mil- jöpåverkan och fortsätter att vässa våra erbjudande med fler hållbara produkter och lösningar.”

Fortsätter vi ner på sidan möts vi av fyra bilder i mitten som har rubrikerna, ” Så jobbar NCC med håll- barhet” , ”Hållbarhetsmål”, ”Ett hållbart mål” och ”Års- och hållbarhetsrapport”. Under till har de en blå spalt med texten ”läs mer” som leder oss till en djupare information om varje ämne. Vänster om dessa bilder har NCC staplat upp en rad rubriker i gråa spalter och blå text.

När vi klickar oss in på ”kunderbjudande” möts vi av en rad underrubriker och den första är ”ett hållbar val” och här skriver NCC:

Expertis inom teknik och hållbarhet

NCC har närmare 400 specialister inom teknik och hållbarhet med spetskompe- tens inom allt från bygg- och anläggningskonstruktion, brandprojektering, mil- jöcertifieringar till marksanering, fuktsäkerhet, geoteknik, stommar och energ- iberäkningar. Arbetet utgår från ett helhetsperspektiv där alla tre dimensionerna av hållbarhet – den sociala, den miljömässiga och den ekonomiska – samverkar på ett genomgripande sätt. För NCC handlar det om att arbeta utifrån följande områden:

32

Genom att ändra på traditionella sätt att arbeta har vi även tagit fram banbrytande lösningar som schaktfritt ledningsbyte, där resurser sparas och transporter min- skar genom hela livscykeln.

NCC arbetar på ett sätt som ger samtliga aktörer i de olika byggfaserna sto- ra möjligheter att tillföra idéer till projektet och därmed skapa totalvärde för byggherren. Partnering är en strukturerad samverkansform i en öppen dialog och transparent miljö som passar när flera aktörer påverkas av en produkt, till exempel vid byggnation av skolor och sjukhus.

Område och miljö

En hållbar samhällsutveckling måste ske i samklang med naturen. NCC ser biol- ogisk mångfald och ekosystemtjänster som nyckelfrågor för en hållbar utveck- ling. Kunskap inom mark- och vattenmiljöfrågor, dagvattenhantering, landskap- sarkitektur och klimatförändringar bidrar till genomtänkta projekt som leder till värde för samhället.

Konstruktioner och material

NCC fokuserar på att undvika avfall och på robusta och långvariga lösningar. Vi bygger gärna flexibla byggnader och anläggningar som kan anpassas efter behov eller demonteras och återanvändas i framtiden. Vi tar även fram nya innovation- er, så som elektrifierade vägar och hållbar snöhantering. Vi kan tillverka asfalt som är anpassat till klimatförändringarna och som kan släppa igenom skyfall, eller prefabricerad betong som kräver mindre material och transporter. Vi är branschledande på Virtual Design and Construction (VDC) som minskar risken för fel och överbeställning av material. Med vår hållbara inköpsstrategi är vi även med och påverkar våra leverantörers försörjningskedja.

Energi och vatten

Tack vare optimerade och innovativa lösningar kan NCC minimera energiför- brukningen för ventilation, uppvärmning, kylning och belysning i byggnader. Våra energispecialister har blivit mångfaldigt prisbelönta, vilket i slutändan sparar energi och minskar kostnader för våra kunder som förvaltar och bor i våra byggnader.

33

Dessutom erbjuder vi lösningar som minimerar vattenförbrukningen och ökar vattenkvaliteten. Vårt hållbara hyresavtal är ett exempel NCC:s ansvarsfulla resurshantering genom hela livscykeln, vilket innebär lägre driftskostnader för hyresgästen. Under produktionsfasen använder vi enbart förnybar elektricitet och förnybara bränslen där det är möjligt.

Hälsosamma miljöer och välbefinnande

Hälsosamma byggnader är en förutsättning för god livskvalitet. När NCC byg- ger kontor lägger vi fokus på att skapa en produktiv miljö för de som ska arbeta där. Vi optimerar även utnyttjandet av byggnaden, vilket säkerställer avkastning på investeringen och ett bra andrahandsvärde. Vi kan också bygga cykelinfra- struktur i städer som får människor att röra på sig och anlägga asfalt som inte släpper ifrån sig partiklar till luften.

Socialt och kulturellt

Byggnation skapar ramar för människors liv och påverkar flera aspekter i ett lokalsamhälle. Ett sätt att strukturera begreppet social hållbarhet är att dela in denna omtanke om människor i tre delar: arbetskraft, verksamhet och samhälle. Genom att involvera både användare och närboende i NCC:s projekt under pla- nerings- och genomförandefasen lägger man grunden till ett bestående socialt värde. Ett exempel är NCC Folkboende, en bostadsprodukt med låg byggkost- nad som byggs av vår lokala personal och underentreprenörer från närområdet. Ett annat exempel är helheltskonceptet Hållbar renovering, en kostnadseffektiv lösning som utgår från hyresgästernas och områdets behov.

“Vårt sätt att bidra till minskad klimatpåverkan är bland annat genom att vara med och driva utvecklingen mot mer energieffektiva byggnader.” - Svante Wijk, Energistrateg, NCC Building Sweden. (NCC 2020)

34

Många av våra FoU-projekt sker i samarbete med universitet och högskolor i Sverige och Europa. Vi är en aktiv partner i strategiska innovationssatsningar som Smart Built Environment, InfraSweden2030 och Re:Source. Vi är också delaktiga i ENCORD och andra FoU-nätverk i Europa.

Smart byggande till en rimlig kostnad med så låg klimatpåverkan som möjligt och maximerad social integration är av högsta vikt för vår framtid och vi gör allt vi kan för att förbättra byggmetoder och partneringprocesser samt hitta sätt att sänka energiförbrukningen i alla delar av våra projekt.

Världen förändras

År 2050 uppskattas att 70 procent av världens befolkning kommer att bo i tätort- er, och i de större städerna i Norden pågår redan eller planeras stora infrastruk- tur- eller bostadsprojekt. Även om slutprodukten är högt efterfrågad kan bygg- nadsarbetet vid större projekt upplevas som störande för samhället. För att möta denna utmaning har ett EU-projekt inletts för att minimera störande inslag i tätorter och minska de negativa effekterna i angränsande områden. Bra exem- pel hur man använder det som utgångspunkt för byggnadsarbetet är vårt Rote- bro-projekt och våra samverkansbroar.

Innovation har underlättat för våra kunder att förstå vad vi på NCC utvecklar. Som ett av de första byggföretagen i branschen har vi använt VR-glasögon. De har inte bara förenklat kommunikationen mellan arkitekter och kunder utan an- vänds också i produktionen för att planera kritiska processer eller i utbildningss- yfte före den faktiska produktionen.

Några exempel på detta är vårt arbete med SCA-huset och Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, som båda är belägna utanför Göteborg. Vår organ- isation är i ständig utveckling och trots att långsiktiga FoU-projekt inte alltid generar några nya produkter eller processer ligger de till grund för vidareutveck- ling inom NCC.

35

Genom FoU-projekt vill vi utveckla och locka expertkompetens, såväl inom NCC som utifrån, men inte minst också hålla ögonen öppna för nya trender och tekniker för att få kunskap om spetsforskning som kan vara av betydelse för NCC. Vi tror att nätverkande är viktigt för att uppnå detta och vi har flera exem- pel på när det har lett till verkliga projekt. Dessutom skapar FoU attraktionskraft bland våra intressenter och ligger helt i linje med vårt varumärke. (NCC 2020)

Det ger information om hur de arbetar med sina projekt och innovationer i sin verksamhet, i vilket syfte dessa projekt och innovationer sker i deras verksamhet. Det beskrivs på ett enkelt sätt, genom att kort förklara vad de är och vad projektets syfte är.

På höger sida om denna text har de en blå box med en kort information som lyder såhär:

”NCC har sedan många av strategin att sträva efter konsekvent användning av VDC i alla byggprojekt. Detta har gjort oss till en branschledande aktör inom VDC. ” och sedan ”Om VDC och ”BIM” som genom att klicka på denna korta text leder oss in till en annan sida som förklarar vad ”VDC” och ”BIM” står för.

När vi klickat oss in på denna länk kommer vi in på ”digitalt byggande” och det ges en förklarning om vad ”VDC” och ”BIM” står för:

”Digitalt byggande har länge varit i fokus för NCC. Vi ligger långt framme vad gäller användningen av digitala verktyg. Vårt arbete med drönare har också fått snabb spridning och används idag i många av våra projekt. Att visualisera byggnader och jobba tillsammans med våra kunder är något vi gör inom Virtual Desgin and Construction (VDC) och Virtual Reality (VR).”

Under rubriken ”Vad är VDC?” skriver NCC: Varför VDC?

VDC ger alla medarbetare väsentligt bättre insikt i och förståelse för byggprojek- tet, vilket gör att våra kunder och samarbetspartners har en bättre utgångspunkt för att kunna fatta viktiga beslut om hur byggnadsarbetet ska genomföras. Det grundläggande för VDC är att alla projektdeltagare har tillgång till rätt in- formation vid rätt tidpunkt. Vi får då tillgång till uppdaterad information i real- tid, vilket gör att vi bättre förstår vad kunden vill ha och vad vi behöver göra för att förverkliga deras önskemål.

36

Vad är VDC?

Samarbete (Collaboration): Hur vi arbetar tillsammans med våra samarbetspart- ner i projekt, till exempel genom att använda NCC Project Studio.

BIM (Building Information Modeling): Hur vi skapar och använder information med digitala verktyg, såsom visualisering av tidsplanen, samordning av arbet- sinsatser, kollisionskontroll, mängdavtagning etc.

Processer (Processes): Hur vi stödjer arbetet inom våra kärnområden som pro- jektering, produktion och leverantörsprocesser.

Mätning (Metrics): Hur vi mäter värdet av våra handlingar.” Vad vi gör

Med VDC minimerar vi riskerna för våra kunder och för NCC tack vare mö- jligheten till digital planering, simulering och granskning av byggprojektet un- der hela projekterings- och byggfasen. På så sätt minskas risken för fel och vi får optimala ramar för genomförandet med fokus på hållbara lösningar, kvalitet och säkerhet.

NCC använder VDC för att hantera information digitalt under hela projektets livscykel. Först simulerar, förutsäger och analyserar vi projektet och fortsätter sedan i produktionsfasen med att göra uppföljningar, dokumentera och visual- isera projektets framskridande och den slutliga produkten. När produktionen är klar levereras en digital representation av bygganden till kund för fortsatt arbete i sitt förvaltningssystem. (NCC 2020)

Sedan ger NCC en möjligheten att titta på en video hur VDC fungerar rent konkret i praktiken. I rubriker som faller under ”VCD” klickar vi in oss på ”VR-Virtual Reality” och här skriver NCC:

Uppleva något innan det existerar

Med VR kan vi visualisera våra konstruktioner och byggnader innan de har byg- gts. Kunden kan alltså i förväg se den produkt som kommer att levereras – inte bara i en digitalt uppbyggd bild, utan i en miljö som upplevs som om kunden står mitt i den. 360-gradersvisningen och möjligheten att förflytta sig runt i den virtuella miljön ger en bättre helhetsbild och en mer preciserad visuell upplev- else – närmare det verkliga livet.

37

VR är inte bara en fantastisk möjlighet för våra kunder, tekniken används också under våra konstruktions- och produktionsprocesser för att förbättra och kval- itetssäkra material.

Mixed Reality – kombinera nytt och befintligt

På plats arbetar vi med ”blandad” verklighet – eller förstärkt verklighet som det ibland kallas. I denna digitala miljö kan vi blanda virtuella element med be- fintliga och fysiskt verkliga element. Tack vare denna funktion har vi en enorm potential att skapa en samordnad produktion. Vi kan till exempel visualisera tekniska installationer och kontrollera dem på rätt plats innan vi installerar dem. Att i full skala kunna se en byggnad på en tom byggplats innan vi ens påbörjar produktionen – eller att kunna kombinera befintliga byggnader med nya för att se slutresultatet i exempelvis ett renoveringsprojekt, är fantastiska möjligheter vi kommer att se mycket mer av inom en snar framtid.

Här är några av de områden där vi använder virtuell (eller blandad) verklighet redan nu:

• Kundmöten – visualisering av det slutliga projektet

• Projekteringsprocess – förbättring av samarbete och beslutsfattande • Projektsamordning och kvalitetssäkring på plats

• Kombinerad visualisering av nytt och befintligt i renoveringsprojekt

• Att analysera och simulera schaktningar och användning av stora maskiner. (NCC 2020)

NCC ger en möjligheten att få information om vad är för mjukvara och hårdvara som de arbetar med: Mjukvaror som InsiteVR, Dalux TwinBIM och BIMxplorer. Hårdvara som används inom VR, Oculus Rift, Oculus Go och HTC Vive.

Längre ner i rubrikerna möter vi ”Byggnader” och inom denna rubrik ger företaget många exempel på vad en byggnad är exempelvis skola, kontor, sjukhus, badhus, datacenter bostäder och hållbar renover- ing.

38

Målet med Hållbar renovering är en förnuftig och kostnadseffektiv renovering- slösning som både fastighetsägare och boende har råd med, och som är möjlig att genomföra. Inom Hållbar renovering står också hyresgästens välbefinnande i centrum. Efter att ha arbetat med konceptet under flera år har vi lärt oss mycket. Den kanske största lärdomen är att bygga vidare på det som redan är bra. Renovering av miljonprogrammet med social hänsyn

Genom att jobba med både mjuka och hårda parametrar under renoveringen går det att höja statusen i ett område. Sociala faktorer som individuella levnads- mönster, trivsel, arbetsmarknadsåtgärder, dialog och trygghet bidrar till ökad livskvalitet. När vi tillvaratar befintliga värden bidrar vi även till en mer resurse- ffektiv renovering. Vår tekniska expertis är bra på att med små medel hitta sätt att till exempel energieffektivisera och rusta upp.

Miljonprogramsklockan ger helhetssyn

Miljonprogramsklockan hjälper oss att navigera rätt i renoveringen av miljon- programmet och består av tolv samverkande faktorer som tar hänsyn till hela områdets utveckling. På så sätt kan vi se till helheten och samtidigt förstå det unika i varje område. Rustas hela området upp samtidigt, istället för hus för hus, får vi allra bäst effekt. Målet är att de boende ska vilja bo kvar, ha råd att bo kvar och att nya människor ska vilja flytta hit.

Vi klickar oss in på ”hållbar renovering” och möts av en blå box med vit text: ”Hållbar renovering – vårt koncept för att renovera miljonprogrammet

Helhetskonceptet Hållbar renovering är utvecklat för att rusta upp befintliga bostadsbestånd på ett sätt som är långsiktigt hållbart. Med hjälp av vårt heltäckande analysverktyg Miljonprogramsklockan skapas hållbara investeringar där livskvalitet, ekonomi och miljö går hand i hand. ”

Vidare skriver NCC mer om hur deras projekt går ut på och hur de går till väga, vad syftet är och vad som är företagets tanke med detta:

Samverkan är utgångspunkten

I Miljonprogramsklockan är samverkan utgångspunkten. Tack vare vår vana att hantera komplexa projekt med många intressenter, vet vi att nyckeln till ett ly- ckat och kostnadseffektivt slutresultat är delaktighet. Hållbar renovering engag- erar och involverar. Genom att samverka i partnering kan vi skapa den breda förståelse för projektet som krävs. Dessutom kan vi arbeta fram bättre och mer hållbara lösningar tillsammans.

Lokal projektgrupp och central expertis

Inom NCC finns lokala projektgrupper som är specialiserade på Hållbar reno- vering. Till stöd i projektet finns även NCC:s branschledande experter inom bland annat livscykelanalys och livscykelkostnader, energieffektivisering, drift- soptimering, miljöcertifiering, social hållbarhet och samverkan. Kombinationen är oslagbar och tryggar att alla möjligheter tas tillvara vid renoveringen.(NCC 2020)

Jag tycker att NCC visar på att de strävar efter att deras arbete ska vara hållbara och för att skapa en bät- tre hållbar miljö för de som bor i NCCs byggnader väljer de att arbeta med att skapa en bättre hållbarhet i dessa projekt. NCC arbetar med att skapa nytt och förbättra det som en gång varit nytt, förbättra det gamla och utarbeta detta. Med hjälp av sina blå boxar med en kort sammanfattande text gör det lättare för mig som läsare att få en snabb inblick över vad deras arbete handlar om. Om jag inte vill gå längre ner på sidan och få en djupare förklarning om hur projektet fungerar och verkar i praktiken räcker det ibland med att läsa texten i den blåa box. Den blåa box med en kort förklarande text är vad som genom- syrar förtagets hemsida när de radar upp i sina olika rubriker. Det har på ett enkelt sätt valt att lägga till ”läs vidare” eller ”läs mer om” under den förklarande texten i boxen så att läsaren kan klicka vidare i syfte att få en mer djupgående förklaring om ämnet.

Bilder och video är ett sätt som NCC arbetar med på sin hemsida tillsammans i samband med rubriker- na, för att ge mer förklarande och ingående förklaring av begreppet eller hur arbetet ter sig i praktiken. NCC har en bra strukturerade hemsida som är lätt att läsa oavsett vad du vill veta om deras verksamhet och de ger en bra förklaring till sina arbeten samt projekt. Klickar vi oss vidare ner bland rubrikerna möter vi ”Fastighetsutveckling” och i den finner vi en underrubrik ”Hållbar Fastighetsutveckling”

40

och i den blåa boxen skriver NCC: Vi vill lämna ett positivt hållbart fotavtryck.NCC arbetar målmedve- tet med att minska både egen och kunders miljöpåverkan. Inom Fastighetsutveckling finns en långsiktig ambition att ha en positiv nettoeffekt för samhället och miljön. Vidare skriver NCC:

För flera år sedan beslutade vi på NCC att samtliga av våra fastighetsutveckling- sprojekt ska miljöcertifieras och genom det arbetet har vi också lärt oss mer om var vi inom vår nisch kan spänna bågen lite mer och prestera lite bättre. Nästa steg är att vi skapar miljöer som främjar klimat och omgivning, arbetsplatser som utvecklar och får användare att må bra samt städer som inkluderar alla invånare. På så vis vill vi skapa ”positiva nettoeffekter”, vilket betyder att de områden vi utvecklar sammantaget kommer ge något tillbaka till människor, samhälle och miljö ur ett hållbarhetsperspektiv.

Kortfattat menar vi att de fastigheter som skapats och utvecklats ska bidragit med fler positiva värden än negativa effekter inom hållbarhet. Målet om en pos- itiv nettoeffekt är en ledstjärna och är nedbruten på tre olika fokusområden vilka omfattar flera delar av NCCs hållbarhetsramverk.

Våra fokusområden är följande: Rethink resource use, Improve human wellbe-

In document Ekologisk hållbarhet (Page 36-47)

Related documents