• No results found

skillnader mellan byggföretagen.

In document Ekologisk hållbarhet (Page 90-113)

1

1

2

2

3

3

Svagt

Starkt

Medium

Skillnader

Likheter

3

3

85

3

Mörkgrönt är ett koncept som företaget har arbetar fram för att i sitt arbete kunna utvecklas och bli bättre, mer hållbart och ge kunden som köper deras tjänster ett sätt att bli garanterade en grön byggnad. Arbetet enligt detta koncept ger en möjlighet för den kund att bygga grönt och verka för ett mer hållbart samhälle. Hemsidan visar inte upp en tydlig bild av hur Skanska jobbar i andra delar i världen, då hem- sidan enbart visar och beskriver deras verksamhet som begränsas till den svenska verksamheten trots att företaget befinner sig i Europa, Norden och USA.

Detta ger en bild av hur förtaget arbetar i Sverige men det kan också betyda att företaget arbetar på likande sätt i Norden, Europa och USA. Lagar som skiljer sig i alla dessa områden, vem som styr och vad de vill ha skiftar beroende på vilket land vi befinner oss i. I Sverige har vi lagar och regler som skiljer sig mot vad USA har och hur man arbetar på bästa sätt för miljön. De faktorer som kan påverka i byggbranschen är landets rådande bygglagar, idéer och visioner som företaget har och jobbar efter. Skanska och deras kunder vill bygga grönt för att de strävar efter att bli klimatneutrala i sin verksamhet. Att bygga för ett bättre samhälle och för nästa kommande generation är vad som förespråkas i dagens samhälle. De anpassar sig efter vad marknaden erbjuder och vad som efterfrågas i den mängd som ef- terfrågas av kunder och samarbetspartner. Skanska möter kundens behov genom att bygga vad kunden efterfrågar när det kommer till att bygga gröna bostäder och hus. Marknaden erbjuder kunden möjlighet- en att bygga grönt, agera miljövänligt i diverse förhandlingar och projekt, vilket innebär för kunden och Skanska att många hus och bostäder byggs grönt. Det underlättar för Skanska som strävar efter att bygga grönt i alla sina projekt och kan göra det svårt för kunden att motarbeta företaget.

Mörkgrönt sträcker sig längre än alla befintliga miljöcertifieringar och är bland de miljömässigt absolut bästa byggnaderna i Sverige. Idag har vi även tagit fram en definition på en klimatneutral byggnad. Gröna kartan har också bidragit till att vi har varit drivande i frågor rörande hållbara material, utfasning av farli- ga ämnen, minskade avfallsmängder, hållbar dagvattenhantering och cirkulära flöden.(Skanska 2019)

2

86

Skanska skriver att de tillgodoser kundens behov genom att bygga vad kunden vill ha. De kräver inte att kunden bygger grönt men strävar efter att få bygga gröna hus. Hur arbetar de med en kund som väljer ”bort” grönt byggande eller har deras innovationer större miljöverkan än kundens motvilja?

I intervjun med Skanska påpekade hållbarhetsspecialisten att deras arbete med att påverka kunden till att bygga hållbart var inte en svår sak längre, eftersom att fler och fler kunder väljer hållbart material. Det som gjorde de svårt för Skanska att påverka en kund som redan har lämnat in en färdig plan på byg- get och inte har valt de mest hållbara material, då har Skanska som uppgift att arbeta med de material som är på skalan lägst hållbart för att inte skapa ett bygge som inte alls innehåller något hållbart. Skanskas arbete för att skapa en bättre verksamhet och verktyg inom branschen har gett dem klimat- kalkylen att arbeta med i sina byggprojekt. Ett verktyg som hjälper företaget att arbeta bättre när det gäller samspelet mellan ekologiskt och ekonomiskt hållbart, ett sätt att implementera ett begrepp till i sitt arbete mot en hållbar verksamhet.

Skanska har byggt upp en kompetens inom området och använder klimatkalkyler i de flesta av deras projekt. En klimatkalkyl ger en unik bild av projektets klimatpåverkan under byggskedet i form av koldioxidutsläpp och andra växthusgaser. En klimatkalkyl visar tydligt hur olika material och arbetssätt påverkar utsläppen av växthusgaser i byggprojektet. Tillsammans med en ekonomisk kalkyl kan beslut om åtgärder fattas där hänsyn tas till både ekonomi och klimatpåverkan:

Vi har gjort analyser av klimatpåverkan i vår verksamhet, vilka ligger till gr- und för vår handlingsplan för klimatneutralitet och våra klimatmål. Våra stora utsläppskällor är betong, cement, stål, bitumen till asfalt och fossila bränslen. Vi arbetar för att minska användningen av dessa och att hitta alternativ. Som exempel går vi över allt mer till förnyelsebara och hållbara bränslen i asfaltverk, vi erbjuder grön betong med lägre klimatpåverkan och bygger plusenergihus. (Skanska 2019)

3

87

Klimatkalkylen och den ekonomiska kalkylen är ett redskap som betyder mycket för Skanska att kunna arbeta med, hitta lösningar i byggandet och utvecklas i deras mål att bli mer hållbar. Kalkylerna hjälper inte enbart Skanska själv som företag, utan blir en hjälp för den som är samarbetspartner och kund till företaget. Skanska har återigen en innovation som smälter samman i deras arbeten och ofta in i flera av dem. Deras innovationer smälter samman med varandra och Skanska arbetar på ett sätt som ger dem en grundläggande bas för att de ska kunna utveckla sig. Skanska arbetar med sina begrepp och utvecklar sin verksamhet så att den fungerar i praktiken och fortlöper och för att få ett samspel i byggplanen eller den ekonomiska planen.

Plusenergihus är ett fenomen som Skanska har arbetat fram i sin verksamhet och som strävar efter att nå klimatneutralitet. Det är svårt att få fram på hemsidan vad Plusenergihus innebär i praktiken och hur, vad och varför det är bra för miljön. Skanska ger inget utförligt exempel på sin hemsida om vad detta är och hur det går till, några få ord om detta fenomen fanns att läsa i en PDF-fil. Det fanns ingen informa- tion som utgav någon vidare utveckling av vad ett Plusenergihus är och hur det fungerar mer än att det har i syfte att skapa överflödig energi som sedan sparas. Skanska berättar utförligt om många av deras arbeten och begrepp hur de ter sig i praktiken, men Plusenergihus finns det inte alls mycket information om. Teori säger inte mer eller mindre hur ett företag ska arbeta med ekologisk hållbarhet, utifrån kun- skap och forskning kan det beskrivas på detta vis:

Den teori som nämner ekologisk hållbarhet skriver ofta några korta rader om vad det innebär och fungerar praktiskt. Begreppet sammansmälter med ekono- misk hållbarhet till största del och i några sammanhang integreras det med social hållbarhet. Ekologiskt byggande är ett begrepp som vi finner under kategorin ekologisk hållbarhet, den tolkas och bearbetas på olika sätt beroende på vem som styr projektet. Byggbiologer vill göra våra bostäder sunda, och energis- parare når sina mål med teknikens hjälp. De arbetar på helt varierande sätt med samma mål; ett hållbart boende för framtiden. (Schmitz-Günther, 2000, s. 10)

Skanskas hållbarhetsarbete är korg full med begrepp som plockas ut och tillslut blir ett när de sam- mansätts i praktiken. Det finns begrepp som de ger en utförlig information om medan andra begrepp skrivs det endast några få ord om vad det är och hur det fungerar. I det stora hela har Skanska visat på att företaget arbetar med alla delar i verksamheten på ett hållbart sätt, alltifrån hur mycket företaget flyger, hur de återanvänder byggmaterial och hur de bygger för nästkommande generation.

88

Deras arbete väljer de att citera vad FN skriver om de globala målen använder de sig av:

Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande gen- erationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.” En hållbar utveckling bygger på tre dimensioner: det sociala, miljön och ekonomin. Globala målen innefattar alla tre dimensioner. (Globala målen, 2017) De globala målen är en stor del av Skanskas egna mål och de berättar om hur de arbetar specifikt med mål 11, för hållbar städer och samhällen. De arbetar med målet som det är en del av företaget och deras verksamhet på många varierande sätt. De framhäver specifikt mål 11 för att detta mål berör deras organ- isation mer än de flesta av målen. Det är förståeligt att mål 11 är viktigare än andra mål, eftersom att det målet pekar direkt mot vad Skanska arbetar med och säljer. Givet är inte att de ska följa alla målen eller ens arbeta med de, men Skanska brinner för miljöarbetet och vill framhäva att de globala målen i helhet är viktig i deras organisation, oavsett om det gäller kontor, byggplats eller hur de väljer att transportera sig mellan städer eller byggplatser.

Det är svårt att veta hur noga de är i sitt arbete och hur precist de går till, men utifrån hur de beskriver sitt arbete på hemsidan kommer det fram på diverse sätt:

För att målen ska bli verklighet måste de tolkas på både nationell och lokal nivå. För oss på Skanska är de globala målen ett välkommet verktyg för att framtidssäkra de bostäder, vägar, skolor, fastigheter och andra projekt som vi bygger. Varje projekt ska i förlängningen ta vara på möjligheterna och svara på utmaningarna som de globala målen pekat ut.

Skanskas breda verksamhet kan beröra de flesta av målen, men vårt huvudfokus ligger på mål 11 Hållbara städer och samhällen. För oss betyder det att plane- ra och bygga för inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara städer. I samråd med kunder, samarbetspartners och lokalsamhället tar vi fram lösningar på lokala utmaningar. Målen blir en ledstjärna för att pusha hållbarhetsarbetet framåt i specifika byggprojekt. (Skanska 2019)

2

Skanska jobbar efter mål 11 och väljer att implementera detta i organisationen på diverse sätt. Skanska vill bli bättre i varje projekt som de arbetar med och de strävar hela tiden för att bli bättre och de utveck- lar sina projekt, begrepp och innovationer.

peabs hållbarhetsarbete

Peab visar upp sig med hjälp av sina mål som de strävar efter i sitt arbete för att bli klimatneutrala i sin verksamhet, men de nämner mycket om att de vill sträva efter att bli mer effektiva i deras arbete eller framhäver det på något specifikt sätt när de skriver om sitt arbete för hållbarhet på hemsidan.

Peab arbetar för att motverka det ekologiska avfallet och bevara biologisk mångfald på många varier- ande sätt och vid tillämpningen av Svanen-certifiering av byggnader värderas biologisk mångfald, till exempel ger fågelholkar och bikupor poäng. Inom anläggningsverksamheten är Peab med och utvecklar grön infrastruktur, där de bygger faunapassager för såväl stora som mindre djur, till exempel hasselmus- passage och groddtunnel. Ett annat exempel är inom deras industriverksamhet, som bland annat driver täkter. Innan Peab startar en täkt låter de experter göra en naturvärdesbedömning på plats och sedan stämmer Peab av med ArtDatabanken, naturvårdsintressen och gällande bestämmelser. I detta samman- hang får de veta vad företaget har att ta hänsyn till.

Det är idag ont om naturliga sandmarker, men i grus- och sandtäkter finns torra solvarma slänter, skug- giga fuktiga platser och skyddade vattenmiljöer som lockar fåglar, grodd- och kräldjur, insekter och växter. Peabs ambition är att inte bara återställa i efterbehandlingsarbetet vid deras täkter, utan att adde- ra nya värden, skapa livsmiljöer för hotade arter eller attraktiva friluftsområden för närboende.

Det kan till exempel handla om att inte lämna en jämn bergväg och inte spränga några klipphyllor där fåglar kan hitta boplatser. Ett arbete som kräver mycket tid och omtanke för att det ska kunna gå rätt till och göras rätt. Peab verkar inom många verksamheter i sitt företag, de har ett varierande sätt för att kunna hantera och bevara biologisk mångfald. Företaget analyserar platsen som de ska arbeta på innan de verkar i praktiken, vilket företaget anser att underlättar i deras arbeta och de får en inblick redan i starten vilka sorters problem som måste lösas innan projektet kan ta fart.

3

2

Gröndahl och Svanström (2010) förklarar att själva ordet ekologi kommer av de grekiska orden ”oikos” som betyder hus eller hushåll och ”logos” som betyder lära. ”Läran om hushållning i naturen” är alltså en passande översättning till svenska.

De vill med hjälp av högteknologiska lösningar minska människans negativa in- verkan på miljön och sänka energiförbrukningen i villkor och våningar så myck- et det går. Eftersom drygt en fjärdedel av alla utsläpp av växthusgasen koldioxid i Sverige härrör från uppvärmningen av bostäder och kontor borde man utan alltför stora kostnader kunna minska de utsläppen med 70 procent. Därför före- språkar energisparare tjock isolering och modernaste teknik. (Schmitz-Günther, 2000, s. 10)

De arbetar inte endast för bygga hus, de verkar inom naturen som rör en stor del av det ekologiska håll- barhetstänkesättet. Naturen är en viktig faktor för att det ekologiska systemet ska fungera. Utan djuren, stora som små, blir vi människor lidande i vår natur och vardag.

När framställningen av Peabs ECO-Asfalt® pågår används bioolja för torkning och uppvärmning av stenmaterialet, vilken är en process som kräver störst mängd energi. Biooljan är koldioxidneutral och tillverkas av vegetabiliska restprodukter från livsmedelsproduktion. Företaget arbetar med att använda restprodukter i syfte att skapa något nytt och bättre, vilket är en positiv aspekt för miljön och i framstäl- landet av nya material som kan användas.

Det som inte framgår är om den finns till försäljning. Köper andra upp denna asfalten eller används den enbart av Peab själva? Peab berättade i intervjun att vid 2019 års slut stod ECO-Asfalt® för över 95 procent av Peabs totala produktion vid stationära verk i Sverige. Sedan januari 2015 har produktionens klimatutsläpp minskat med 63 procent eller 153 000 ton koldioxid. Under 2019 var besparingen 41 000 ton (42 000), vilket motsvarar cirka 31 000 bilar som kör 1 300 mil vardera (100 g CO2ekv/km). Siffor- na visar att ECO-Asfalten fungerar i praktiken och gör nytta i sitt syfte, även fast den i produktionen kräver material som kräver mycket energi så går denna produkt med vinst för miljön och Peab. Det finns alltid positiva och negativa aspekter när det skapas nya innovationer eller hållbara material, trots minus finns det övervägande på plussidan som gör att det är ett vinnande koncept i längden. Enligt olika for- skares forskningsarbete har de med hjälp av deras lösningar kommit framtill att:

2

2

Högteknologiska lösningar har för- och nackdelar med sig i processen när de tillverkas och vad för de har för påverkan på miljön. För att kunna förbättra byggbranschen och andra delar av samhället i syfte att bli mer hållbara behöver vi testa nya teknologiska verktyg. Därav behöver vi förbättra teknologiska verktyg och byggmaterial, men det kan innebära att vi behöver gå genomgå långa processer för att få det bästa resultatet.

91

Peab har många innovationer som de har arbetat fram och jobbar med i sina projekt i syfte att verka för en mer hållbar verksamhet. De använder dessa innovationer i alla sina områdesverksamheter och en in- novation som de använder sig av är fuktsensorn. Den använder Peab sig av sina projekt och den hjälper fastighetsägare att upptäcka fuktskador i tid. Hur tidigt använder sig Peab av denna innovation, sker detta i samband med besiktningen av bostaden eller när de verkar som bostäder för människor. Det är svårt att veta, det framgick inte men de påpekade att fuktproblem kan ge upphov till resursslöseri genom att material blir förstört och behöver bytas ut. Det kan också ge upphov till mögel och andra miljöprob- lem, som kan innebära hälsoproblem för dem som vistas i lokalerna. En innovation som hjälper till för Peab i syfte att förbättra bostaden ifall det sker något fel i miljön som byggs och skapar möjligheter för företaget att minska ombygge eller felbygge.

Peab arbetar mot en hållbar stadsutveckling och det sker på grund av etiska ställningstaganden. De påpekar att de vill ta ansvar för sin miljöpåverkan, på grund av detta har Peab många olika intressent- en som driver på utvecklingen: Finansiärer arbetar alltmer hållbart. Tillgängligt kapital är större för hållbara bolag och finansiärer erbjuds så kallade ”Gröna lån” med bättre lånevillkor för projekt som innebär investeringar i miljöförbättringar på existerande byggnader eller nybyggnationer av miljö- och klimatsmarta byggnader.

När det gäller Aktieägare är det allt fler sparare och investerare som styrs av kapitalet mot hållbara och gröna företag. Det kan bero på etiska ställningstaganden, men man är också övertygad om att dessa företag är de som kommer att nå bäst ekonomiska resultat framåt. Många kunder jobbar enligt FN:s hållbarhetsmål och vill ta sitt ansvar i miljöfrågan, och efterfrågar därför mer hållbara lösningar. Peab ser tecken på att marknaden framöver inte kommer att acceptera lösningar med hög miljöbelastning.

2

Människor vill jobba på företag som man stolt kan berätta om. Det betyder att ett seriöst miljöarbete gör det lättare att rekrytera, liksom att behålla kompetens inom företaget.

Utifrån dessa fyra punkter verkar Peab på många varierande sätt för att sträva för nå en mer hållbar verk- samhet, för att nå ett mål krävs det flera olika lösningar för att främst nå ut till kunder, samarbetspartner, aktieägare. De måste tillgodose varje typ av kund och tänka på vad vill de ha ut av Peab och hur Peab kan erbjuda det bästa tillbaka. De arbetar och möter kundens vilja, efterfråga och framåtsträvan i sitt projekt med Peab, givetvis finns det kunder som inte jobbar strikt efter FN:s hållbarhetsmål. Peab erb- juder hållbara lösningar och innovationer i sin verksamhet och tillgodoser kunder med vad de vill ha, men det finns kunder som inte strävar efter hållbarhetsmålen och kan motsäga sig detta. Som tidigare nämnts arbetar Peab utifrån de etiska ställningstaganden med hållbarhetsmålen, de berättar att den stora faktorn till att företaget drivs framåt är på grund av den etiska aspekten som råder i samhället. Peabs drivkraft och strävan för att bli mer hållbara ligger på en enkel nivå och deras verksamhet har mycket att erbjuda för en bättre miljö.

Passivhusen är ett hus som byggs av Peab. Dessa hus är välisolerade byggnader som till stor del värms upp genom den energi som redan finns i huset. Det är vi människor som vistas i husen, samt de maskiner som vi använder som alstrar energi som värmer upp huset. Passivhusen utnyttjar också solinstrålningen för uppvärmning och för att värma varmvatten där det är möjligt. Värmeförlusterna är små, vilket gör det möjligt att använda luft som värmesystem. En enkel förklarning för hur detta fungerar och verkar i praktiken, men en mer utförligare beskrivning, visualiseringar, illustrationer och planlösningar hade förenklat bilden om hur de fungerar och verkar för dem som inte har aning vad detta hus är.

Peabs anläggningsverksamhet, byggverksamhet och industriverksamhet är inte de enda i företaget som arbetar med hållbarhet, de arbetar även inom förvaltningen med hållbarhet och det kan te sig på många sätt. De arbetar med resurssnåla konstruktioner, effektiva inköpsrutiner och arbetssätt som minimerar spill, återbruk av produkter och köp av produkter med högt innehåll av återvunna material, källsorter- ing av restprodukter som möjliggör materialåtervinning, tillhandahålla kvalitetssäkrade, återvunna ma- terial, bygga energisnåla byggnader som håller länge och kräver litet underhåll. De strävar inte enbart att få den praktiska och kundverksamheten att vara hållbar, de som arbetar på Peabs kontor jobbar också inom hus som är hållbara på diverse sätt.

2

3

2

93

Deras praktiska verksamhet och administrativa verksamhet har samma målsättning för att bli mer håll- bara i sitt gemensamma arbete. Företagets arbete att arbeta tillsammans mot en mer hållbar förvaltning inger förtroende till den som köper tjänster och produkter av företaget. Det skulle vara motsägelsefullt

In document Ekologisk hållbarhet (Page 90-113)

Related documents