• No results found

525 Fallstudie 2 Peab AB

In document Ekologisk hållbarhet (Page 58-63)

Peab AB (Paulsson entreprenad aktiebolag) är ett bygg- och anläggningsföretag i Norden. De har sin huvudsakliga verksamhet i Finland, Norge och Sverige. De har sammanlagt 130 kontor och deras hu- vudkontor finner vi Förslöv, Båstad kommun i Skåne. Företaget är svenskt och har en personalstyrka på cirka 14 700 anställda. Deras omsättning ligger omkring 52 miljarder kronor.

Peab grundades 1959 av Mats och Erik Paulsson. Verksamheten hade hand om renhållning och soptömn- ing åt lantbrukare. 1967 blev företaget ett aktiebolag och började arbete med större entreprenader. År 1970 startade de upp en egen avdelning för bygg. 1991 gick Peab tillsammans med Hallströms & Nisse AB och årets efter bytte företaget namn till Tre byggare. 1993 ändrade företaget namnet ytterligare en gång till, till Peab AB.

Företaget har successivt med åren gjort av sig med de verksamheter som inte tillhör bygg- och anlägg- ningsbranschen. En konsekvens av detta gjorde att Brinova blev ett separat företag som delades ut till aktieägarna 2003. Peab arbetar med fyra områden inom deras bransch; anläggning, bygg, industri och projektutveckling. Peab jobbar med anläggning som innefattar den lokala anläggningsmarknaden och infrastrukturprojekt som broar och vägar samt drift och underhåll av gator och vägar. Inom bygg arbetar de med att utföra entreprenader åt externa beställare och säljer egenutvecklade projekt. De arbetar med alltifrån nyproduktion, renovering och byggservicetjänster. Peab arbetar med industrin som innefattar verksamheter som asfalt, betong, grundläggning, el, transport, maskin- och krantjänster. Inom projek- tutveckling har de ansvar för koncernens förvärv, utveckling och avyttring av bostäder och kommersiel- la fastigheter.

De tre forskningsfrågor som kommer att ställas till Peab tillsammans med underfrågor är anpassade eft- er vad som står på företaget hemsida för att enklare få svar på hur deras miljöarbete fungerar i praktiken. De frågor som ställdes till PEAB AB var:

Hur arbetar ni för att motverka det ekologiska avfallet och bevara biologisk mångfald? Hur arbetar ni med en hållbar stadsutveckling i åtanke i era byggprocesser?

53

När jag började läsa på Peabs hemsida framkom några begrepp som är centrala i deras sätt att hantera hållbarhetsfrågor och genomsyrar deras verksamhet i helhet:

Peabs hållbarhetsstrategier och mål, Peab arbetar för att tillgodose kunden, samarbetspartner, finan-

siärer och medarbetare på varierande sätt. Gröna lån” med bättre lånevillkor för projekt som innebär

investeringar i miljöförbättringar på existerande byggnader eller nybyggnationer av miljö- och klimats- marta byggnader. Många kunder jobbar enligt FN:s hållbarhetsmål och vill ta sitt ansvar i miljöfrågan, och efterfrågar därför mer hållbara lösningar.

Greenbuildning, det är ett koncept som Peab jobbar med och innebär att husen som byggs av företaget

kan stämplas som gröna utifrån vissa specifika krav. Huvuddelen av det som Peab bygger, bygger de på beställning av en annan byggherre, då är det kunden som specificerar vad som skall byggas.

Utifrån denna kännedom formulerade jag några ytterligare frågor:

Hur produceras ECO-Asfalt och enligt vilka aspekter är den mer miljövänlig än vanlig asfalt? Hur verkar Peab för miljösamarbete mellan Norge, Sverige och Finland?

Hur fungerar den inbyggda fuktsensorn och på vilket sätt kan den minska miljöpåverkan? Vilka faktorer är den stora motorn när ni arbetar för ett hållbart byggande?

Hur arbetar ni för att bygga hållbara bostäder, vilka faktorer är drivande i processen? Hur arbetar och drivs elever i Peabskolan för en mer hållbar miljö?

Hur kommer det sig att Peabskolan är begränsad till tre orter i ett företag som finns i tre länder? Hur fungerar Passivhus i praktiken och hur minskar det människans miljöpåverkan?

Hur jobbar ni för att få era hus stämplade som GreenBuilding och arbetar ni för att nå mer än 25%? Hur bedrivs ert miljöarbete på kontoret och hur ser det ut?

Hur brukar ni ert överblivna material i byggbranschen på bästa sätt?

I kapitlet om Peabs hållbarhetsarbete är upplagt så att jag inleder med en beskrivning om hur Peab pre- senterar sitt hållbarhetsarbete på sin hemsida, en etnografiskt inspirerad beskrivning som utgår från hur jag som läsare leds in i Peabs värld, såsom den skapats på hemsidan. Den kommer att baseras på mina egna åsikter och kommer inte vara kopplad till någon teori, tanken är att den ska ge en inblick i hur Peab arbetar och hur de verkar för att förbättra sin verksamhet och bygga för ett mer grönt samhälle.

54

Peab har byggt upp sin hemsida med hjälp av kategorier som genomsyrar deras verksamhet och vi möts av två delar. En del som har samma orangea färg som företaget själv som ligger överst på hemsidan och den andra delen ligger under i svart. Det som vi möts av i den orangea texten innefattar ”Peab bostad”, ”Peab Fastighet ”, ” Press ” , ”Kundservice ” , ” För leverantörer” och ”Kontakta oss”. Under dessa punkter möts vi av ytterligare nya kategorier i svart text, ”Produkter” , ” Projekt ” , ” Ny bostad” , ”Ny lokal” , ”Hållbarhet” , ”Jobba och utvecklas” , ” Om Peab”.

När vi klickar oss in på ”Peab bostad” samt ”Peab Fastighet” möts av möjligheten att köpa en bostad eller fastighet, som tar oss till en ny sida och från företagets startsida. Fortsätter vi till de kategorierna med svart text möter vi ”Hållbarhet” och på sidan möts vi av en orange remsa med ett ex antal under- rubriker som ”Hållbarhet”, ”Människan”, ”Miljö”, ”Affär”, ”Etik och antikorruption”, ”Rapporter och policys” och ”Kontaktpersoner”.

Vidare in på ”Hållbarhet” möter vi av en inledande text:

Hållbart samhällsbyggande. Vår definition av hållbart samhällsbyggande är att allt som vi planerar och genomför ska i sin helhet vara i linje med vår up- pförandekod samt ansvarsfullt och långsiktigt utformat. Vi ska därigenom tillgo- dose miljömässiga, ekonomiska och sociala aspekter.

Peabs strategi inkluderar ett helhetsperspektiv på hållbarhetsfrågorna. Detta in- nebär att, när det gäller hållbarhet, fokuserar vi på miljöfrågor såväl som på sociala och ekonomiska frågor genom hela livscykeln. Vår strävan är att håll- barhetsperspektivet ska finnas med i allt vi gör, från hur vi bemöter både kunder och varandra på arbetsplatsen till hur vi minimerar belastningen på miljön i våra

processer och bidrar till de samhällen vi är verksamma i. (PEAB 2020)

Jag möts av en välstrukturerad text som förklarar hur Peab arbetar med hållbarhet och uttrycker att deras organisation strävar efter att bli mer hållbara i alla deras verksamheter. Under texten möts vi av samma rubriker som tidigare i svart text, denna gång har de valt att ändra till orange och tillägga bilder samt en kort förklarande text.

55

Ytterligare fyra rubriker till med bilder som rör ämnen som ”Små steg i vardagen skapar förändring”, ”Hur bygger vi det samhälle vi vill ha i framtiden?”, ”Så gör vi byggbranschen mångfaldig” och ”Peab är anslutna till Global Compact”. Likt tidigare rubriker möts vi här också av förklarande text om vad detta innebär och fungerar i praktiken.

I ”Miljö” beskriver Peab vad deras miljömål är och hur de arbetar med sina mål:

Vi tar ansvar för vår miljöpåverkan. I Peab tar vi ansvar för vår miljöpåverkan längs hela värdekedjan, genom hela livscykeln. Ambitionen är att på alla sätt jobba hållbart för att minska verksamhetens klimatpåverkan, säkerställa en så materialeffektiv verksamhet som möjligt och för utfasning av miljö- och hälso- farliga ämnen.

Peabs övergripande miljömål

• År 2045 ska vi vara klimatneutrala

• År 2040 ska vi ha en 100 procent materialeffektiv verksamhet • År 2030 ska vi ha fasat ut miljö och hälsofarliga ämnen Branschens klimatmål

Peab AB ställer sig bakom branschens klimatmål i Färdplan för fossilfri konkur- renskraft - Bygg- och anläggningssektorn. Målen för att nå en klimatneutral värdekedja i bygg- och anläggningssektorn är för år:

• 2045: Netto nollutsläpp av växthusgaser

• 2040: 75% minskade utsläpp av växthusgaser (jmf 2015) • 2030: 50% minskade utsläpp av växthusgaser (jmf 2015)

• 2025: Utsläppen av växthusgaser visar en tydligt minskande trend

• 2020-2022: Aktörer i bygg- och anläggningssektorn har kartlagt sina utsläpp och satt klimatmål. (PEAB 2020)

Jag tycker att Peab väljer ett mycket enkelt sätt att visa vad det är de vill uppnå med sina miljömål och ger läsaren möjligheten att förstå vad de vill uppnå. De ger oss återigen ett nytt antal rubriker som är kopplade till hur verksamheten arbetar samt miljömålen hur de arbetar med dem rent praktiskt. Vi får ta del av rubriker som ” Miljöpolicy”, ”Energi”, ” Miljöcertifiering av byggnader”, ”Produktval”, ”Avfall och resurshantering” och ”Innovation”. Jag tycker det är ett upprepande mönster som fortgår ju längre in du kommer på hemsidan. Oavsett i vilken rubrik du väljer att klicka dig in på möts du av denna struk- tur; bild till en kort förklarande text:

Miljöpolicy: Peab bygger framtidens hållbara samhälle och för oss är miljöar- bete en självklar del i ett ansvarsfullt samhällsbyggande. Målet med miljöarbetet är att minska koldioxidutsläppen, öka materialeffektiviteten och fasa ut miljö- och hälsofarliga ämnen. Ladda ner Peabs miljöpolicy (pdf)

Energi: Energieffektivitet är i fokus både i verksamheten och efter avslutad byggprocess. Peab arbetar för att minska både den egna energianvändningen och kundernas då vi strävar efter att bygga bostäder med lägre energianvändning än normkraven.

Miljöcertifiering av byggnader: Fastigheter har stor påverkan på vår miljö, både under produktion och under drift. Av den anledningen har flera olika certifier- ingssystem vuxit fram, i syfte att bygga hållbart.

Produktval: Peabs ambition är att så långt det är möjligt fasa ut miljö- och hälsofarliga ämnen ur produktionen genom att göra rätt val av material och öka spårbarheten i de material och ämnen som används.

Avfall och resurshantering: Peabs målsättning är att ha en så materialeffektiv produktion som möjligt i alla delar av verksamheten, med en effektiv använd- ning av material och en ansvarsfull hantering av restprodukter.

Innovation: Genom att ta tillvara all den kunskap och erfarenhet vi har, kan vi gå framåt och vara innovativa. (PEAB 2020)

In document Ekologisk hållbarhet (Page 58-63)

Related documents