• No results found

Skanskas hållbarhetsarbete

In document Ekologisk hållbarhet (Page 74-78)

5 3 Min bedömning och upplevelse av Peabs hemsida

ECO-ASFALT

6. Fallstudie 1 Skanska AB

6.1 Skanskas hållbarhetsarbete

69

Under samma rubrik presenteras också en ”Förskola i närproducerat trä”. Det är i Karlstad som ”träd från trakten blivit byggmaterial för en ny förskola”. Det är ” både klimatsmart och snyggt”.Överst på startsidan kan jag välja mellan två flikar, ”Vårt erbjudande” och ”Om Skanska”. När jag för pekaren över ”Om Skanska” ändras rubriken till ”Om Skanska – lär känna oss” vilket ger mig ett inbjudande och lite intimt intryck. Jag trycker och kan välja mellan olika kategorier och underflikar. ”Hållbarhet” finns som en huvudrubrik. Ett klick och jag möts av följande presentation:

Tillsammans med våra kunder, leverantörer och samarbetspartners leder vi utvecklingen för en bättre och mer hållbar framtid. Vi agerar kraftfullt i om- ställningen till ett fossilfritt samhälle. Vi bidrar till en positiv samhällsutveckling genom att ge förutsättningar till trygga områden och bra livsvillkor. Så bygger vi ett bättre samhälle. (Skanska 2020)

Diskursivt ligger denna inledande text nära FN:s Agenda 2030 om att vi ska arbeta tillsammans för att nå dessa mål och utan samarbete når vi inte dit vi vill. Den ligger speciellt nära Mål 11 som syftar till att bygga ett hållbart samhälle. Jag anser att deras sätt att skriva om detta ämne är väl organiserat och visar på att företaget har en strävan mot ett grönare byggande och diverse mål i verksamheten.

På sidan finns ett antal underrubriker – ”Bättre samhälle”, ”Globala målen”, ”Säkerhet”, ”Etik”, ”Grönt byggande”, ”Klimatneutralitet”, ”Social hållbarhet”, ”Mångfald” och ”Kontakt”. Under texten möts vi av bilder till rubriker som leder oss in till de arbetsområden som Skanska fokuserar på.

De globala målen på Skanskas hemsida har liknande uppläggning som regeringen och förenta nationer- na har på sin hemsida. De ger en kort information om vad Agenda 2030 är och hur arbetet fungerar rent praktiskt och vad det betyder för företag själva. Alla mål finns med i inledningen och Skanska har sedan länkat vidare till de globala målens egna hemsida för en mer detaljerad information om vad Agenda 2030 innehåller. Skanska väljer att nämna kort att de eftersträvar att jobba med alla mål, men har ett fokus på mål 11 som syftar på hållbara städer och samhällen. När de skriver med egna ord om hur de arbetar med Agenda 2030 möts vi av följande ord:

För att målen ska bli verklighet måste de tolkas på både nationell och lokal nivå. För oss på Skanska är de globala målen ett välkommet verktyg för att framt- idssäkra de bostäder, vägar, skolor, fastigheter och andra projekt som vi bygger. Varje projekt ska i förlängningen ta vara på möjligheterna och svara på utmanin- garna som de globala målen pekat ut.

70

Skanskas breda verksamhet kan beröra de flesta av målen, men vårt huvudfokus ligger på mål 11 Hållbara städer och samhällen. För oss betyder det att plane- ra och bygga för inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara städer. I samråd med kunder, samarbetspartners och lokalsamhället tar vi fram lösningar på lokala utmaningar. Målen blir en ledstjärna för att pusha hållbarhetsarbetet framåt i specifika byggprojekt.(Skanska 2019)

”Grönt byggande” är en rubrik som lockar mig till att vilja läsa mer om hur de arbetar med detta be- grepp. Jag klickar på rubriken och kan läsa att:

Grönt byggande är det begrepp som vi använder för att beskriva ett mer miljöan- passat och framtidsinriktat byggande som sträcker sig längre än dagens standard och lagkrav. (Skanska 2020)

Skanska fortsätter med att skriva om hur deras arbete sker i praktiken.

Redan idag bygger vi hus och vägar med väsentligt lägre klimat- och miljöpåver- kan än gällande lagkrav. Vi har erfarenhet av att bygga hus och lokaler som i stort sett är självförsörjande på energi och har utvecklat plusenergihus, hus som genererar mer energi än de förbrukar. Vi bygger infrastruktur med ett betydligt mindre klimatavtryck än tidigare och vi tillverkar asfalt- och betongprodukter med hjälp av biobränslen och med lägre energianvändning. Idag kan vi också erbjuda cirkulär asfalt med upp till 75 procent lägre klimatpåverkan och grön betong med upp till 50 procent lägre klimatpåverkan. Skanska har utvecklat en egen modell, Skanskas Gröna karta, för att kunna mäta och följa upp vår utveck- ling inom de fyra prioriterade områdena: energi, klimat, material och vatten. För att nå våra mål så måste även våra underentreprenörer och leverantörer leva upp till våra högt ställda miljökrav. (Skanska 2020)

Jag tycker att Skanska målar upp en klar och tydlig bild för läsaren om hur de arbetar rent konkret, hur processen går till och i vissa fall varför företaget eftersträvar ett visst mål eller till vilket syfte målet ska nås. Skanska fortsätter med att förklara på vilka sätt företaget arbetar med hur de tar ansvar för miljön i deras verksamhet. Skanska påpekar att samarbete är en viktig faktor för att deras arbete ska fungera och uppfylla målen för en bättre miljö.

71

I fliken om Hållbarhet beskriver Skanska ett nytt begrepp för läsaren och begreppet som Skanska arbe- tar med är Gröna veckan. På hemsidan inleder de och skriver om Gröna veckan:

Engagemang viktig nyckel för framgångsrikt miljöarbete. För att vara den le- dande hållbara samhällsutvecklaren och en förebild för vår omvärld är det vik- tigt att vi börjar med oss själva. Med Gröna veckan vill vi öka kompetensen och engagemanget för Skanskas gröna resa mot hållbarhet. En vecka per år lägger vi därför extra stort fokus på grönt byggande och att lyfta fram goda exempel på vårt arbete inom hållbarhet. Det är ett tillfälle för oss att visa både för oss själva och för omgivningen att vi lever som vi lär. (Skanska 2020)

Skanska ger oss en djupare beskrivning om vad som sker och hur det går till på Gröna veckan. Skanska har många begrepp som läsaren känner igen och andra som är nya för läsaren. Begrepp som fångar mig som är intresserad av ett arbete som strävar för att bli bättre för miljön och Skanska lyckas få en mer intresserad.

På hemsidan finner vi även bilder och berättelser om olika utmärkelser som Skanska har arbetat för att uppnå. På sättet de framhäver sin strävan genom att påpeka hur de jobbar och vad de jobbar för med hjälp av deras meriter och begrepp, ger mig som läsare en säker bild av vad de skriver är trovärdigt.

Ett nytt begrepp som kommer upp längre ner på hemsidan är ett välkänt begrepp, klimatneutralitet, och Skanska beskriver sin arbetsprocess på detta sätt:

För en snabbare omställning till ett bättre samhälle ser vi hållbar upphandling som ett kraftfullt verktyg för att förflytta bygg- och anläggningssektorn. Up- phandling med krav inom hållbarhet kan bidra till att förflytta byggsektorn mot klimatneutralitet och ger oss möjlighet att nå Agenda 2030 och de globala målen för en hållbar utveckling. Klimatkraven bör ställas för både byggskedet och driftskedet, så att hela livscykeln kommer med. Genom att ställa rätt krav, up- pmuntra samverkan, ge incitament och följa upp stimuleras utvecklingen av fler hållbara lösningar och aktörer på marknaden.(Skanska 2019)

Skanska använder sig med hjälp av Agenda 2030 och går i den riktningen som leder företaget mot att målet för klimatneutralitet. Ett enkelt sätt att skriva över målen i praktisk mening på hemsidan och väva in de viktiga begreppen i deras arbete.

In document Ekologisk hållbarhet (Page 74-78)

Related documents