• No results found

Intervju med NCC AB

In document Ekologisk hållbarhet (Page 47-56)

Analys, bedömning & intervju i fallstudierna

4.3 Intervju med NCC AB

Intervju med NCC AB genomfördes via ett telefonsamtal och på grund av covid-19 valde vi detta al- ternativet. Personen som jag hade kontakt med jobbar på NCC AB och deras huvudposition är hållbar- hetsspecialist för en enhet som heter building Swedeen.

Hållbarhetsspecialister berättar att NCC består av ett antal olika avdelningar, olika länder och bussines area, så att just nu har vi ingen verksamhet i Tyskland. Det ett annat bolag som heter Bonava som driver verksamhet i Tyskland. Men inom NCCs olika länder så samverkar vi genom att berätta för varandra genom att lyfta fram de goda exemplen. Men eftersom att lagstiftningen ser annorlunda ut i länder, kan det vara svårt att ta en sak ifrån ett land och sätta det i ett annat land. Just för att förutsättningarna och lagstiftningar ser olika ut. Så att egentligen är den bästa samverkan är det vi kan ha i det egna landet. Mellan länderna är det bästa att göra det med att sprida information.

Det finns de saker som ligger långt in i framtiden så som FN:s Globala mål och Parisavtalet, här ställer alla länder upp på likande villkor inom företaget oberoende nation.

Vilka faktorer är den stora motorn när ni arbetar för ett hållbart byggande?

Jag måste säga att det har ändrats lite, just nu är det att uppnå klimatmålen, absolut.

Det är de absolut övergripande just nu, att kunna hjälpa våra kunder att bygga och drifta3 klimatsmarta hus. det är vårt främsta mål när det gäller hållbart byggande. Vi har skrivit på alla färdplaner, att vi ska vid 2045 ska vara fossilfria i byggbranschen och vi har en egen intern handlingsplan för att uppnå det. Våra kunder har högt uppsatta klimatmål och det är de som är vi har. Hade du frågat oss för ett år sedan, hade jag inte svarat så. Men nu är det glasklart att uppnå klimatmålen, att hjälpa Sverige och våra kunder att de nå klimatmål som Sverige har undertecknat. Det måste vara basen i allt vi gör, hur ska vi göra för att hjälpa våra kunder klimatsmart och kunderna vill det. Vi är stora och starka och vi kan hjälpa.

42

Hur fungerar hållbar renovering, är den begränsad till miljonprojekten och på vilket sätt kan den process minska miljöpåverkan?

Hållbar renovering, vårt koncept som vi har tagit fram kan appliceras på alla ombyggnader. Det är absolut inte bara kopplat till att de ska vara i miljonprogrammen. Utan de är egentligen en samsyn som man har i ett väldigt tidigt skede om att renovera, inte bara huset, utan även området. Det kan appliceras i både nyproduktion och miljonprogrammen, men i ombyggnad och all renovering så går det alldeles utmärkt. Sen har det blivit att de är ganska mycket fokus på renovering på just miljonprogrammen. Eftersom att de är där de flesta renoveringar sker. Men detta koncept kan appliceras på alla våra projekt som renoveras och byggs om. Vi tog fram detta projekt och vann en tävling som hela nordiska ministerrådet hade frågar branschen hur man bäst kan renovera ett hus? Vidare i intervjun pratar Hållbarhetsspecialisten om faktorer som är den motorn när NCC arbetar för ett hållbart byggande.

Hållbarhetsspecialisten säger att det har ändrats lite, just nu är det att uppnå klimatmålen, absolut.

Det är de absolut övergripande just nu, att kunna hjälpa våra kunder att bygga och drifta klimatsmarta hus. det är vårt främsta mål när det gäller hållbart byggande. Vi har skrivit på alla färdplaner, att vi ska vid 2045 ska vara fossilfria i byggbranschen och vi har en egen intern handlingsplan för att uppnå det. Våra kunder har högt uppsatta klimatmål och det är de som är vi har. Hade du frågat oss för ett år sedan, hade jag inte svarat så. Men nu är det glasklart att uppnå klimatmålen, att hjälpa Sverige och våra kunder att de nå klimatmål som Sverige har undertecknat. Det måste vara basen i allt vi gör, hur ska vi göra för att hjälpa våra kunder klimatsmart och kunderna vill det. Vi är stora och starka och vi kan hjälpa.

Vi har kunder som säger: istället för att riva det, kan ni inte bygga om och renovera det? Så slipper företaget alla transporter och nya inköp samt belastningar. Denna process går jättefort i utvecklingen och detta är helt marknadsdriven.

Vi kommer in på NCCs begrepp som heter Hållbar renovering, vårt koncept som vi har tagit fram kan appliceras på alla ombyggnader. Det är absolut inte bara kopplat till att de ska vara i miljonprogrammen. Utan de är egentligen en samsyn som man har i ett väldigt tidigt skede om att renovera, inte bara huset, utan även området.

43

Det kan appliceras i både nyproduktion och miljonprogrammen, men i ombyggnad och all renovering så går det alldeles utmärkt. Sen har det blivit att de är ganska mycket fokus på renovering på just mil- jonprogrammen. Eftersom att de är där de flesta renoveringar sker. Men detta koncept kan appliceras på alla våra projekt som renoveras och byggs om. Vi tog fram detta projekt och vann en tävling som hela nordiska ministerrådet hade frågar branschen hur man bäst kan renovera ett hus?

De var ett hus som låg i ett miljonprojekt, så vi tog fram ett koncept och en process : Hur man renovera på bästa sätt. Som framförallt bygger på att mänskorna som bor i huset ska må bra och det gäller för alla. Hållbarhetsspecialisten påpekar att de vill allra helst jobba med kunder som har högt uppsatta hållbar- hetsmål. Om vi har en kund som vi träffar, och jag måste säga att i nyproduktionen är det många kunder som redan i denna process har inriktat sig på hållbarhets produktionen.

“Jag kan inte säga att de inte finns någon nyproduktion som inte har ett fokus på hållbarhet. Det kan vara mindre eller mer, men det finns aldrig någon som inte har ett hållbarhets fokus i nyproduktionen. Alla har fokus på hållbarhet. Jag ser inte detta som ett problem, det som jag kan tycka vara ett problem är att vi bygger nytt överhuvudtaget. Jag hade önskat att vi byggde om att istället, för det är den bästa belastningen, att vi inte belastar något och inte köper nya material, skulle man helst vilja. De bostäder som byggs idag blir över tid klimatsmarta, de är oftast energi effektiva och byggs av material som är bra och kan återanvända om man ska renovera eller demontera huset. Det är också viktigt att tänka på att man kan göra om gamla bostäder till ett hotell, sjukhus eller likande. Att man tänker lite annorlunda i denna process.”

Hur arbetar och driver ni processen för att få fler hållbara hyresavtal, vem i samhället får nyttja detta?

Vi äger ingenting själv i denna process inom building, vi är rena entreprenörer. Vi bygger åt någon annan, men våra beställare vill gärna att vi bygger så att de kan göra gröna hyresavtal. Så att vi kan det, vi vet hur man ska tänka och där måste vi ligga i framkant. Till exempel när vi bygger kontor, som oftast har en fastighetsägare som kan hyra ut till många. Där man redan vet att hyresgästerna vill ha bra arbetsplatser, bra klimat och byggt med bra saker. Det är så mycket krav som kommer utifrån hela tiden. Jag kan säga att det är inget problem, alla vill det här nu. Om vi får träffa kunden i ett tidigt skede och få möjligheten att hjälpa till, kan vi bygga otroligt hållbart och klimatsmart.

44

När det gäller hur NCC arbetar med kunder som inte vill bygga grönt säger Hållbarhetsspecialisten att det är svårt att påverka om kunden kommer med en färdig handling och säger till oss att bygga på de viset. Det gör det svårt för oss att visa upp för kunden att vi har teknik som ligger i framkanten och är miljövänliga. Därav vill vi gärna vara med i tidiga skeden så att vi kan påverka kunden till att ta mer miljövänliga beslut och material till sin produktion samt i hela planeringsfasen. För i planeringsfasen kan vi lättare gå in och “bestämma” att kunden har möjligheten till att använda ett vist material som är mer miljövänligare än vad kunden hade tänkt sig.

I det stora hela så när man kommer till NCC så gör man det för att man vill bygga något som är hållbart. Överlag har vi ingen kund som inte vill bygga hållbart, medan för 10 år sedan fick man arbete på att annat sätt för att kunden skulle välja hållbara medel i sin produktion. Idag är det lättare att arbeta med hållbarhet i produktionen.

Hur arbetar ni och driver ni NCC Folkboende och NCC Lamell, hur är dessa miljövänliga?

Detta är en produkt som vi har och är framtagen hos oss, den innebär att man erbjuder kommunen för att säker- ställa att de får en god kvalité och man vet vad man får, en färdig plattform. Det är en produkt som kan byggas på vissa ställen. Eftersom att på vissa ställen är svårt att komma med ett koncept, ex i innerstäderna vill gärna stadsarkitekten bestämma hur man ska forma husen i innerstaden. Då är det svårt för oss att komma med vårt koncept, men om man i till exempel i en förort, kan man komma med en ny produktion, förtäta med Folkboende eller Lamell hus. Det är mer i den typ av område som denna produkt göra sig. Det är en kompletterings produkt som ska gå fort i sin process. Exempelvis om man ser att här mellan dessa husen behövs det byggas något fort, då är de ett Folkboende eller Lamell hus man tar in som redan är en färdig produkt av vårt. De är miljövänliga på grund av att vi har koll på inköp, material och konstruktionsval. Den är redan i grunden miljömärkt.

Hållbarhetsspecialisten pratar om två verktyg som NCC använder i sin arbetsprocess, VDC och VR. Hållbarhetsspecialisten beskriver det som att det handlar om att kunna förutse hur det framtida huset kommer te sig på ett väldigt enkelt sätt. VR handlar om att kunna gå in och titta på ritningar med nya glasögon. Det är som att man kommer in det färdig byggda huset. Detta underlättar jättemycket för kunderna och gör det lättare för oss på NCC att förklara vart det är vi bygger in olika material, hur vi konstruerar huset så att det blir hållbart.

45

VDC det är att vi i ett tidigt skede istället för traditionella ritningar, kan vi säkerställa att vi har ritningar som ligger digitalt och som vi kan gå in och titta på ritningar parallellt. Tidigare hade vi hade arkitek- tritningar, konstruktörs ritningar och då fick man gå in och ut genom alla dessa ritningar. Nu ligger alla ritningar på rätt plats och samma. Det är ett väldigt bra sätt att säkerställa kvalité och därav blir det mer hållbart. Det är viktiga parametrar för oss och jag vet att vi ligger långt fram i denna process.

Hur jobbar ni med Rethink resource use, Improve human wellbeing, Thriving places in thriving cities och hur minskar de det ekologiska fotavtrycket?

Vi har tagit hänsyn till alla FN:s globala hållbarhetsmål, på de viset att vi har koll på de. Sen är det så att vissa mål kan vi arbeta med på ett lättare sätt och andra mål har svårt att påverka. Naturligtvis vill vi vara med att hjälpa till så att människan ska må bra. Vi kan påverka via inköp att barn i tredje världen inte arbetar genom att ställa krav på det. Men det kan vara svårt att se vad leverantörens leverantör gör för någonting. Men vi försöker att uppnå så många mål som är möjligt. Vi jobbar med alla delarna kan man säga, men där en del av sakerna som vi inte kan påverka riktigt. Där vi kan påverka, där gör vi det.

Mål 11 är givetvis det viktigaste av dem alla, men tittar man på de andra hållbarhetsmålen så har nästan alla kon- takt med klimatet. Det var inte så för 6 månaders sedan men nu handlar allt i arbetet ifrån klimatet och utgår ifrån det. Barnarbete, kvinnors rättigheter, kemikalier, allt utgår ifrån klimatet och vi utgår ifrån det, vilket gör att vi kommer komma långt i vårt arbete.

Hållbarhetsspecialisten pratar om att de arbetar med källsortering, återvinning, vi tänker på hur vi reser mellan arbetet och kontoret samt byggplatsen. Att vi använder oss av den digitala världen mer än papper och platskonsumtionen minskar vi på. Vi väljer att åka med elbilar och likande istället för att släppa ut onödiga avgaser.

Det är en process som inte behöver styras uppifrån eftersom att det redan finns där på ett naturligt sätt i vår verksamhet. Vår byggnad som vi jobbar i är miljöcertifierad och har platinum, den ligger jättelångt fram i att vara hållbar. Vi på platsen kan påverka detta och det är något som alla gör i verksamheten.

46

När vi jobbar med överblivna material i byggbranschen arbetar vi med avfallsstatistik, det är fel om det blir något överblivet. Vi måste först titta på hur beställer vi egentligen. Det viktigaste är att beställa rätt, om det blir någonting över, så antingen återanvänder man det på nästa byggarbetsplats eller att man säljer det till en marknadsplats.

4.4 Min bedömning och upplevelse av NCCs hemsida

NCC har byggt upp sin hemsida baserat på tre färger, grå, vit och blå. Blå och vit som är en del av före- tagets egna färger. De har med hjälp av blå boxar med vit text skapat och gett information till läsaren. Det är alltid en kort sammanfattande text om vad ämnet handlar om vad de gör i praktiken. Under denna inledande blåa box tillkommer det längre texter med blåa rubriker som följer företagets färg. De har delat upp texten med rubriker och länkar till det som de har mer ingående information om. De fångar upp läsaren på hemsidan med sina blåa boxar och texten som ger en kort beskrivande information om vad hur de jobbar med ämnet.

NCCs hemsida är dekorerad med mycket tilltalande bilder som tillkommer under varje ny kategori som läsare möter. De har tillsammans med en enkel layout och simpla färger som representerar företaget, valt att arbeta med text och bild på ett mycket tilltalande sätt. Jag tycker att NCCs helhet på hemsidan är mycket tilltalande som läsare i både bild och skrift.

På vänster sida har företaget valt att stapla upp alla rubriker som leder läsaren in till deras olika inno- vationer, begrepp, projekt och verksamheter som de arbetar med. De valde att använda färgerna grått och svart. Det kan vara svårt att navigera sig med hjälp av denna struktur som de har i spalterna, man behöver klicka in sig på rubrikerna och till kommer det ännu mer underrubriker som faller under hu- vudrubriken man är och undersöker. I helhet är detta system ett bra system, men jag tycker att det kan vara förvirrande just för att de samspelar inte med varandra. Vissa rubriker leder in till varandra på ett sätt som man enkelt kan navigera sig.

Det ger information om hur de arbetar med sina projekt och innovationer i sin verksamhet, i vilket syfte dessa projekt och innovationer sker i deras verksamhet. Det beskrivs på ett enkelt sätt, genom att kort förklara vad de är och vad projektets syfte är. På höger sida om denna text har de en blå box med en kort information som lyder såhär:

3

3

47

”NCC har sedan många av strategin att sträva efter konsekvent användning av VDC i alla byggprojekt. Detta har gjort oss till en branschledande aktör inom VDC. ” och sedan ”Om VDC och ”BIM” som genom att klicka på denna korta text leder oss in till en annan sida som förklarar vad ”VDC” och ”BIM” står för.”

2

När vi klickat oss in på denna länk kommer vi in på ”digitalt byggande” och det ges en förklarning om vad ”VDC” och ”BIM” står för:

”Digitalt byggande har länge varit i fokus för NCC. Vi ligger långt framme vad gäller användningen av digitala verktyg. Vårt arbete med drönare har också fått snabb spridning och används idag i många av våra projekt. Att visualisera byggnader och jobba tillsammans med våra kunder är något vi gör inom Virtual Desgin and Construction (VDC) och Virtual Reality (VR).”

Detta är ett tydligt exempel på hur NCC väljer att visa upp sina innovationer på sin hemsida. De an- vänder sig tydligt av både text, bild och färg. NCC hjälper oss att få ytterligare mer information genom att ge oss länkar som leder oss mot en djupare inblick i hur deras innovation VDC och VR fungerar. Som läsare ger det en tydligare bild om vad detta nya begrepp innebär och hur det fungerar, i vilket syfte de finns med i NCCs arbete och varför. Jag tycker att deras sätt att skriva och berätta om sina innovationer skulle kunna bli tydligare på vissa ställen, i vilket syfte som denna innovation finns i deras arbete och varför de har valt att ta fram eller arbeta med detta.

Jag tycker att NCCs text på hemsidan är tydligt kopplad till hur de har valt att sälja in sig till kunden eller läsare. De har ett professionellt språkbruk, en tilltalande layout på sin design och jag som läsare får en bra bild om hur företagets olika delar fungerar när jag läst in mig på de. NCC väljer att med bild och två typer av text samt video ibland att förmedla ut sin kunskap och sitt arbete.

Det jag tycker är mindre bra med NCCs design kopplat till hur de visar upp och framhäver sitt arbete, det är deras rubriker och underrubriker som leder läsaren till de olika innovationer eller arbetssätt de har i företaget. Det är för kompakt och kan ibland vara svårt att navigera sig igenom hemsidan på grund av deras rubriker som ligger för tätt in till varandra och skapar förvirring. För att i tidigare skede har NCC tydliga stora rubriker som vi finner på deras första sida, vilket sedan delas ner till små delar som gör det svårare att navigera sig på deras hemsida. De har varierande typer av medel för att kunna förmedla ut

48

NCC skriver om FN:s globala mål och hur företaget arbetar med de olika målen som de anser att de kan arbeta med rent konkret i praktiken och kan påverka på olika sätt. Det framhävdes även i intervjun med hållbarhetsspecialisten. Jag fick information om hur de väljer att arbeta med varierande mål som rör Agenda 2030, Men hållbarhetsspecialisten påpekade att företaget jobbade aktivt med dessa mål för att kunna göra skillnad och även att de såg att många av de mål som de arbetar med påverkas av klimatet. Givetvis var mål 11 för hållbara städer och samhällen det mål som de arbetade mest med eftersom att de är till största del de mest relevanta målet till vad NCC gör i sin verksamhet.

NCC har identifierat fyra globala mål som NCC har störst möjlighet att bidra till genom koncernens samhällslösningar, samt ytterligare elva mål som är grundläggande för NCC:s verksamhet och erbjudan- den skriver de på sin hemsida. Dessa mål är 7,9,11 och 12 och med det i baktanke hur ett byggföretag jobbar, tycker jag de är relevanta mål och går bra mot vad ett byggföretag kan påverka i sin vardagliga verksamhet.

Utifrån vad jag fått ta del av från både hemsidan och intervjun med NCC anser jag att företaget arbetar på ett mångsidigt sätt, som genomsyrar deras presentation av företaget på sin hemsida. Företaget tar hjälp av olika medel som hjälper dem att framhäva både ord och bild till de arbete som de visar upp. Deras varierande sätt att framhäva sig själva och sitt arbete med många variernade verktyg, underlättar

In document Ekologisk hållbarhet (Page 47-56)

Related documents