• No results found

5 2 Intervju med Peab

In document Ekologisk hållbarhet (Page 63-66)

En hemsida som är mycket enkel uppbyggd med många olika kategorier för varje enskilt ämne som Peab vill berätta om. Jag följer deras struktur genom hela hemsidan och tycker att deras korta sammanfattnin- gar inte ger tillräckligt med informativ information om hur deras arbete fortgår. Den information som går att läsa om de globala målen på hemsidan är nästan obefintliga, om nästan helt uteslutet från den.

Intervju med Peab AB genomfördes via mailkontakt, på grund av covid-19 valde vi alternativet via mail. Personen som jag hade kontakt med jobbar på Peab AB och deras huvudposition är miljöchef. När jag pratade med miljöchefen berättade den att Peabs sätt att motverka det ekologiska avfallet och bevara biologisk mångfald innebär att de vid tillämpningen av Svanen-certifiering av byggnader värderas biol- ogisk mångfald, t ex ger fågelholkar och bikupor poäng.

Inom anläggningsverksamheten är företaget med och utvecklar grön infrastruktur, där de bygger fauna- passager för såväl stora djur som mindre, t ex hasselmuspassage och grodd-tunnel. Ett annat exempel är inom deras industriverksamhet, som bl a driver täkter. Innan Peab startar en täkt låter de alltid experter göra en naturvärdesbedömning på plats, och sedan stämmer de av med ArtDatabanken, naturvårdsin- tressen och gällande bestämmelser.

I detta för att i förväg vet vad företag har att ta hänsyn till. Det är idag ont om naturliga sandmarker, men i grus- och sandtäkter finns torra solvarma slänter, skuggiga fuktiga platser och skyddade vatten- miljöer som lockar fåglar, grodd- och kräldjur, insekter och växter. Ambition är att inte bara återställa i efterbehandlingsarbetet vid deras täkter, utan att addera nya värden, skapa livsmiljöer för hotade arter eller attraktiva friluftsområden för närboende. Det kan t ex handla om att inte lämna en jämn bergvägg, utan spränga några klipphyllor där fåglar kan hitta boplatser.

I intervjun berättar miljöchefen om hur de framställer material för att bygga mer miljövänligare. Hen berättar att framställning av Peabs ECO-Asfalt® används bioolja för torkning och uppvärmning av stenmaterialet, vilken är den process som kräver störst mängd energi. Biooljan är koldioxidneutral och tillverkas av vegetabiliska restprodukter från livsmedelsproduktion. Vid 2019 års slut stod ECO-As- falt® för över 95 procent av Peabs totala produktion vid stationära verk i Sverige. Sedan januari 2015 har produktionens klimatutsläpp minskat med 63 procent eller 153 000 ton koldioxid.

Under 2019 var besparingen 41 000 ton (42 000), vilket motsvarar cirka 31 000 bilar som kör 1 300 mil vardera (100 g CO2ekv/km). En innovation som Peab har i sin verksamhet som är produkt som sätts in husen, det är fuktsensorn. Fuktsensorn hjälper fastighetsägare att upptäcka fuktskador i tid. Fukt- problem kan ge upphov till resursslöseri genom att material blir förstört och behöver bytas ut. Det kan också ge upphov till mögel och innemiljöproblem, som kan innebära hälsoproblem för dem som vistas i lokalerna.

När det gäller att arbeta med hållbar stadsutveckling i Peabs byggprocesser är det fokus på vad partner vill ha av Peabs tjänster Den stora huvuddelen av det som Peab bygger, bygger de på beställning av en annan byggherre, då är det beställaren som specificerar vad som skall byggas. Företaget har också en viss egen projektutvecklingsverksamhet. Det innebär att de är med i ett tidigare skede, ofta redan i detal- jplaneskedet, och att de har större möjlighet att påverka utformningen av området och byggnaden. Peab jobbar med miljöcertifiering av sina egenutvecklade projekt och genom det tas hänsyn till en mängd olika kriterier kopplat till hållbar stadsutveckling.

När det kommer till att jobba för att bygga hållbart i Peabs verksamhet säger miljöchefen:

”Utöver det rent etiska ställningstagandet, att vi vill ta ansvar för vår miljöpåverkan, så har vi många olika intressenter som driver på utvecklingen, t ex

Finansiärer - Finansbranschen arbetar alltmer hållbart. Tillgängligt kapital är större för hållbara bolag och finansiärer erbjuder så kallade ”Gröna lån” med bättre lånevillkor för projekt som innebär invest- eringar i miljöförbättringar på existerande byggnader eller nybyggnationer av miljö- och klimatsmarta byggnader.

Aktieägare - Allt fler sparare och investerare styr kapitalet mot hållbara och gröna företag. Det kan bero på etiska ställningstagande men också på att man är övertygad om att dessa företag är de som kommer att nå bäst ekonomiska resultat framåt.

Kunder - Många kunder jobbar enligt FN:s hållbarhetsmål och vill ta sitt ansvar i miljöfrågan, och efterfrågar därför mer hållbara lösningar. Vi ser tecken på att marknaden framöver inte kommer att ac- ceptera lösningar med hög miljöbelastning.

Medarbetare - Hållbarhet är en viktig faktor för studenters val av arbetsgivare. Människor vill jobba på företag som man stolt kan berätta om. Det betyder att ett seriöst miljöarbete gör det lättare att rekrytera, liksom att behålla kompetens inom företaget.”

Miljöchefen pratar om Passivhus som Peab arbetar med och bygger i sin verksamhet. Passivhus är välisolerade byggnader som till stor del värms upp genom den energi som redan finns i huset. Det är vi människor som vistas i husen, samt de maskiner som vi använder som alstrar energi som värmer upp huset. Passivhusen utnyttjar också solinstrålningen för uppvärmning och för att värma varmvatten där det är möjligt. Värmeförlusterna är små, vilket gör det möjligt att använda luft som värmesystem. Miljöchefen beskriver begreppet Greenbuildning, det är ett koncept som Peab jobbar med och innebär att husen som byggs av företaget kan stämplas som gröna utifrån vissa specifika krav. Huvuddelen av det vi bygger, bygger vi på beställning av en annan byggherre, då är det kunden som specificerar vad som skall byggas. Det är därför svårt för Peab att ha ett specifikt mål för dessa projekt. Vi tillämpar en rad olika miljöcertifieringar, beroende på vad kunden efterfrågar.

När det gäller vår egen projektutvecklingsverksamhet, så Svanenmärkt Peabs egenutvecklade flerbost- adsprojekt i Sverige och egenutvecklade kommersiella byggnader certifieras enligt det internationella systemet BREEAM. I Finland har Peab Fastighetsutveckling specialiserat sig på kontorsfastigheter med LEED-certifiering.

59

Hur arbetar ni för att uppnå en hållbar förvaltning och effektivt utnyttja naturresurser? ”Vi ser att det finns många olika pusselbitar att arbeta med när det gäller resurseffektivitet:

· resurssnåla konstruktioner

· effektiva inköpsrutiner och arbetssätt som minimerar spill

· återbruk av produkter och köp av produkter med högt innehåll av återvunna material · källsortering av restprodukter som möjliggör materialåtervinning

· tillhandahålla kvalitetssäkrade, återvunna material

· bygga energisnåla byggnader som håller länge och kräver litet underhåll

Det återstår mycket att göra inom dessa områden, men vi är på god väg. Vi har t ex sedan flera år en egen recycling verk- samhet, som idag är etablerad över hela Sverige. Verksamheten bidrar till ett resurseffektivt samhälle genom värdeskapande återanvändning och återvinning av restprodukter från industriprocesser och bygg- och anläggningsprojekt.

Av restprodukterna skapas hållbara material med likvärdiga egenskaper och prestanda som jungfruliga sådana, något som efterfrågas alltmer i och med marknadens strävan efter cirkulära flöden och minskat uttag av naturresurser.”

Miljöchefen påpekar att Peab har fokuserat mycket på miljöfrågorna i projekten, då det är där den stora miljöpåverkan i verksamheten finns och därmed förbättringspotentialen. Men, miljöarbetet på kontoret har stor betydelse som signalvärde! Det finns många bra kontorsrelaterade initiativ, några exempel: vårt nya kontor i Solna som satsat på BREEAM-certifiering, nivå Very Good. Inuti kontorets stora atrium löper en växtvägg med drygt 2500 plantor. Förutom att bidra till en bättre luftkvalitet visar forskningen att gröna element kan minska både stress och trötthet hos medarbetare. Flera kontor är Kranmärkta, en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten. Det betyder att hela kontoret inklusive externa möten är fria från flaskvatten, därför serveras bara kranvatten till alla möten. Kontoret i Malmö har hela taket fullt av solceller! De jobbar också med att möjliggöra laddning av el-bilar vid arbetsplatsen och tillhandahålla lånecyklar och uppmuntra till cykling, osv.

Miljöchefen pratar om hur de arbetar med överblivet material i byggbranschen och påpekar att här är en mer komplex fråga än man kan tro vid första anblicken. Skall det användas på annat ställe gäller det att kunna förvara och transportera på lämpligt och ekonomiskt rimligt sätt. Man får heller inte skänka det hur som helst, då det kan räknas som förmån som skall beskattas etc. De har använt en del över- blivet material inom ramen för våra sociala hållbarhetsprojekt, men målsättning är framför allt att hitta arbetssätt som genererar så lite överblivet material och spill som möjligt, och att det som ändå uppstår kan gå tillbaka till leverantören för att bli råvara till en ny produkt.

60

Peab har byggt upp sin hemsida utifrån företagets färger och det är ett genomgående tema. Jag möts av en startsida full av information i olika former; många av deras rubriker är baserade på text och bild i mindre format, andra täcker från kant till kant med svepande bilder samt information. Längre ner på framsidan har de helt enkelt radat upp nyheter och pressmeddelanden. En struktur som jag inte tycker följer något mönster mer än ett enkelt färgtema. Deras sätt att presentera sig på sin hemsida är inte det lättaste att hantera. När jag går igenom de olika kategorierna som de erbjuder, ett i svart text och en med orange text, blir det inte enklare att hantera hemsidan. När du väljer att klicka på de rubriker som har svart text öppnas det i en ny flik och följer en annorlunda design jämfört med huvudsidan. Det är svårt att orientera sig, vem säljer de in sig till i de olika kategorierna?

In document Ekologisk hållbarhet (Page 63-66)

Related documents